Last news in Fakti

2 Март, 2024 13:37 1 134 19

Калоян Методиев пред "Стандарт": Ротацията все повече ми прилича на агония. Има всички условия да вървим към избори

  • калоян методиев-
  • ротация-
  • агония-
  • избори

Държавният глава е част от цялостния процес на срив на сигурността в страната. Личните примери, които постоянно дава, са за нарушение на законите, на Конституцията, на изборния процес, коментира още политологът

Калоян Методиев пред "Стандарт": Ротацията все повече ми прилича на агония. Има всички условия да вървим към избори - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ротацията все повече ми прилича на агония. Тя има характеристиките на вътрешноуправленска война с всички средства - изнудвания, заплахи, нецензурен език, агресия, скандали, пазарлъци. Има всички условия да вървим към избори. Това коментира в интервю за "Стандарт" политологът Калоян Методиев. Според него за голяма част от обществото министър Тагарев е ястреб, което не е популярна роля у нас. Сближаването му с президентството предизвиква допълнителни въпроси за мястото му в политическата координата.

Eто и пълния текст на интервюто:

-Г-н Методиев, как Ви се струва политическата ситуация в страната? Ще има ли ротация и каква ще е политическата цена при видимо обтегнатите отношения между т. нар. партньори във властта?

- Политическата ситуация е с ускорена динамика. Много напрежение, много конфликти. От това неизбежно ще произлязат и много размествания. Ротацията все повече ми прилича на агония. Тя има характеристиките на вътрешноуправленска война с всички средства - изнудвания, заплахи, нецензурен език, агресия, скандали, пазарлъци. В този контекст ротирането изглежда все по-илюзорно. Ако не се намеси някакъв външен фактор, защото в Сглобката мнозинството оперира под този вектор, е много вероятно да се ходи на избори 2 в 1. Никой не иска да отстъпи. Борисов постави нови изисквания към ПП-ДБ за подялба на министрите - 50 на 50. Те едва ли ще отстъпят. Има всички условия да вървим към избори. Струва ми се, че и обществото вече е узряло за този момент.

-Ваши колеги политолози твърдят, че през юни ще стигнем до избори две в едно - предсрочни парламентарни и европейски. Други казват, че извънреден вот у нас ще има в края на годината като обвързват прогнозите си с края на войната в Украйна и с резултата от изборите в САЩ. Вие на какво мнение сте?

- Да, много е вероятно да стигнем. Нещата стават неудържими, не само в политиката, но на редица места - основно Съдебната система. Никой не знае кога ще свърши войната в Украйна, за да може да координира действията си с този момент. Тя може да продължи още години. По-скоро нашенските управляващи си правят сметката за напасване с американските избори. Това е адски провинциално като мислене и ниво. Който и да стане президент няма да има съществена промяна по отношение на политиката на Вашингтон в България. А и новият американски президент ще встъпи в длъжност чак на 22 януари догодина. Колко неща ще се случат дотогава? Малко на надлъгване ми прилича цялата работа. Да четат история и международна политика. Управляващият ни елит, за голямо съжаление, започва да изпълва с допълнително съдържание южноамериканския термин "компрадорски", което е унизително за европейска държава на 1300 години, пълноправен член на ЕС и НАТО. Правителството се държи като неевропейско.

- Всички, извън ПП и ДП, искат оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Мислите ли, че той ще бъде сменен сега или това зависи от други външни фактори?

- Струва ми се, че трудно ще остане на поста си. Той се озова в уникалната ситуация по-голяма част от управляващите да го обвиняват, че умишлено бави помощта за Украйна, а опозицията, че е много краен в поведението си и ни тласка към влизане в конфликта. И двете групи му искат оставката. За голяма част от обществото е ястреб, което не е популярна роля у нас. Сближаването му с президентството предизвиква допълнителни въпроси за мястото му в политическата координата.

-В качеството Ви на човек, специализирал в областта на външната политика и националната сигурност как оценявате в момента ролята на държавата в тези стратегически ресори? Какво трябва да се промени в управлението, за да бъде страната ни стабилна на международната сцена?

- Почти всичко в сектор "Сигурност" се е разкапало. И това не е преувеличение. Имаме ескалация на уличното насилие - особено над деца. Банди, групички след училище. Това е ад за всеки родител. Полицаи носят стълби на престъпници и убийци, лъжат със скоростомери, конвоират наркодилъри. Първата отбранителна линия срещу престъпността е пробита. Съдебната система се разпада за дни, прогнила от дъното до върха от корупция, групировки и зависимости. Държавата няма контрол върху границите си - мигранти шетат из територията на цялата страна. Армията има повече генерали, отколкото войници. Имаме 5 генерала на 1-2 самолета, които летят. Има ли го някъде по света това? Ключовата дума е преучредяване - през тестове за лоялност, оптимизации, по-модерни структуриЕ. Външната политика е функция на вътрешната. От влизането ни в Шенген и Еврозоната ще дойде допълнителна сигурност.

- Кажете, моля Ви, какво се случва в БСП. Софийската градска организация е наказана с пълен цикъл от отчетно изборни събрания и ръководството на практика е обезглавено, тъй като след сваляне на доверието от страна на Националния съвет, Иван Таков няма право да се кандидатира отново за председател в продължение на година. От друга страна се твърди, че занимавайки се със себе си, партията ще изгуби сериозни позиции тъкмо в навечерието на европейските избори. Какво сочи вашият анализ?

-Анализът ми сочи четири неща. Първо, когато има решение в една организация следва всички да го изпълняват. Така функционират партии, фирми, медии, държави. С единоначалие на целите. Второ, цяла България видя, че софийската организация си води собствена политика, не спазва решения, влиза в колаборации първо с ПП и после в Сглобка с ГЕРБ. Без да има никаква нужда от техните гласове. Много грозно се продадоха за 4 комисии. Това е ярко предателство към избиралите, към партията и към всякакви морални принципи. Трето, защо никой не прави на въпрос какво става в ГЕРБ например, където Борисов еднолично обезглави за един ден организациите си в София и Варна? Или как Слави Трифонов изхвърли Росица Кирова във Видин преди края на деня, без комисии, заседания решения, защото се беше качила в джипката. Заради СОС "Възраждане" изключи за ден - общински съветници и депутати. В БСП дори няма изключени, а дадоха на членовете си по най-демократичния възможен начин да проведат изборна кампания, която е своеобразен вот на доверие за безобразията на общинските съветници в СОС. Защо стана тема? Това, медийно внимание към БСП, според мен като външен наблюдател, е организирано и тенденциозно представяне на фактите. Четвърто, единствената връзка между евроизборите и случващото се в София е, че ще се даде шанс на софийската организация да покаже енергия и морален образ, а не продажба за постове и бордове на една общинска клика. Процесът е оздравителен. Ако избирателите го разберат, ще го оценят.

-От трета страна доверието в БСП пада непрекъснато, но се твърди че Корнелия Нинова ще се откаже от ограничението председателят да има само два мандата и отново ще е лидер. Вашата прогноза - и за партията, и за нейния ръководител?

- Това са си техни вътрешно-партийни работи. Те ще си решават как да процедират, а в крайна сметка тя е избрана пряко от всички членове един единствен път. Това, че резултатите падат е по-скоро внушение, което се опровергава от току що преминалите местни избори. За сравнение управляваща ПП има 4 кмета и ги няма в мнозинството от общините, а Възраждане имат нула от 265 общински кмета. ГЕРБ дори не издигнаха свои кандидати в 1/3 от областните центрове. Много им се иска на определени кръгове да детронират Нинова, което се демонстрира с минаване на всякакви граници. Нито си е предала избирателите, нито е показала слабост, нито е направила компромиси. В момента тя е единствената алтернатива на Сглобката, въпреки постоянните компроматни атаки и очерняне, което върви.

-Какво бъдеще очаква новосъздаденото Движение "Трети март", в което с ключова роля са хора, гравитиращи около президента Румен Радев? Ако все пак бъде създадена откъде може да дърпа тя гласове?

- Държавният глава е част от цялостния процес на срив на сигурността в страната. Личните примери, които постоянно дава, са за нарушение на законите, на Конституцията, на изборния процес. Няколко пъти лансира партии, трета година не свиква КСНС, докато онзи ден плаши с ядрена война, намесва се в избори, доказано в доклад на ОССЕ и т.н. Като гледам хората, които се завъртяха около поредния му проект "Трети март" нямам съмнение, че начинанието, ако въобще тръгне, ще катастрофира. При него няма нищо позитивно, градивно. Дори скри проекта за Конституция, който тръбеше, че има. Предполагам, че на Шипка ще има нов залп по политическата класа, нищо, че той е най-дълго управлявалият през последните години, и то еднолично, което го прави основна част от проблема с разпада на държавността.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    9 5 Отговор
    ГЕРБ и ДПС искат оставката на Тагарев, не заради помощта за Украйна, а защото на фона на агресията на Русия в Министерството на отбраната ще се изсипват милиони/ милиарди. А всички знаем ,че където има много пари, то там са главатарите на ГЕРБ-ДПС, които са майстори в "усвояването" им

    Коментиран от #12

  • 2 Българка

    10 2 Отговор
    Намагнитения корпулентен Пеевски е разлютен за искането на ПП-ДБ да има прозрачен избор на регулатори, ВСС, Инспекторат към него, КПКОНПИ. Та нали сега ДПС-ГЕРБ и назад във времето те си делнаха 100% ит тези органи. А сега видите ли искат да им разтурят монопола.
  • 3 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 2 Отговор
    АКО ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ ИZБОРИТЕ .....,..... ДА ВЪРВИМ ..........КЪМ ИЗБОРИ ............ НО ВИЕ НЯМА ДА ГИ СПЕЧЕЛИТЕ ........... ФАКТ !

    Коментиран от #19

  • 4 Кузман

    5 4 Отговор
    Методиев е умел политолог, обаче личи че защитава Нинова на живот и смърт и тласка към нови избори. За сектор сигурност и Радев е прав.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами да

    5 3 Отговор
    Ама така, както функционират сега партиите, са обречени! Защото са ОПГ! Гражданското общество ще ги помете!

    Коментиран от #15

  • 8 Недков

    7 1 Отговор
    Отличничката Нинова повтаря едно към едно Калоянчо Методиев.Днес по БНТ и не само.Здрава закалка ги свързва от времето на Костов в младежкото СДС.
    Иначе Калоян не се бъркал в работата на БСП….Толкова са жалки двамката,че е тъжна гледка.Сега му е времето Калоян да се пъне,колко е разбирач та нали се гласи евродепутат да става.Кака му е обещала.В ЕП той може да заработва по съвместителство в ЕНП освен в ПЕС. Две в едно.
  • 9 Профан!

    3 6 Отговор
    Без въобще да разбира от политика,човек ще разбере, че на ББ не му трябва сега да управлява!Защото ще поеме негативизма от цялото управление на пп дб,което съсипа всичко до което се докосна,с помощта именно на ББ и дпс!Вариянтите са два: или остава сапунджията да досъсипе всичко/включително вкарването ни във войната/,или нови избори! И понеже от посолството не дават,ротация няма да има!

    Коментиран от #13, #14

  • 10 12345

    3 3 Отговор
    Сега ще ги натиснат от посолството и ще направят правителство. На избори ще идем след 9 месеца, когато пак ще се ротират. Тогава ще имаме нов господар в Белея дом и всичко ще е по различно. Сглобка ще има докато има война в Украйна, а Тръмп каза че ще я прекрати за 24 часа.
  • 11 БКП=БСП=ДПС

    7 0 Отговор
    Дядо ми казваше:

    "Гладна кокошка, просо кънува."

    А аз ще казвам:

    "Тладен комунисто-бесепар, сънува прескачане на 4% парламентарна бариера. "
  • 12 Ами да

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    И още нещо, чрез тази длъжност може да се показва евроатлантизъм докато се краде в България! Същото е и за външния министър! Всичко това е важно за Герб и ДПС при бъдещото им съвместно управление!
  • 13 Айде

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Профан!":

    По какво съдиш, че Борисов и Пеевски не управляват в момента!?
  • 14 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Профан!":

    У нас, всичко беше толкова съсипано още преди 2020 г., че не остана нещо за съсипване.

    Но за няколкото години, през които ПП успяват да влизат в бг парламента , успяха поне да удвоят минималната пенсия и минималната заплата. Вярно, че цените се повишиха, но истината е, че увелимението на минималната пенсия и минималната заплата изпревари инфлацията.
  • 15 БКП=БСП=ДПС

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ами да":

    Ще има гражданско общество едва когато измре поколението на червените бабички и пенсионираните милиционеро-разузнавачи.
  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 2 Отговор
    ВИЕ КОМУНОПИТЕЦИТЕ ОТ БКП , .......... СТЕ ТЪПИ НО УПОРИТИ КАТО ЧОРАПА ......... И ТОЙ ИСКАШЕ ............ САМО ИЗБОРИ , ИЗБОРИ , ИЗБОРИ ............ ФАКТ ! ........... ЕДНИ НОВИ ИЗБОРИ ............. НЯМА ДА ВИ СПАСИ ОТ .............. СЕПТИЧНАТА ЯМА НА ........... СЕЛСКИЯ КЛОЗЕТ ......... ФАКТ !
  • 17 БКП=БСП=ДПС

    5 1 Отговор
    След кабинета Орешарски и вие БСП сте в дълга агония. Колкото по-бързо приключи с опело тази агония. Толкова по-добре за българския народ.
  • 18 Герен

    0 1 Отговор
    И ДАНО ДА БЪДАТ ИЗБОРИ ВЪН НА ТЕЗИ СЗГОБКИ ОТ ВЛАСТТА АМИН.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол