Last news in Fakti

7 Март, 2024 15:47 1 886 25

Диана Дамянова: Ако се стигне до служебно правителство, то няма да е на Румен Радев, а на Росен Желязков

  • служебно правителство-
  • ротация-
  • избори

За да не стане така, гражданинът Христо Иванов и гражданинът Делян Пеевски трябва да продължат да работят заедно, каза ПР експертът

Диана Дамянова: Ако се стигне до служебно правителство, то няма да е на Румен Радев, а на Росен Желязков - 1

Избори две в едно биха се превърнали в референдум срещу ЕС. Такова предупреждение отправи в ефира на БНР пиар експертът Диана Дамянова.

Тя очаква да бъдат използвани от "Възраждане" като лозунг срещу Съюза. Дамянова е убедена, че трябва да се върви към ротация, постигане на някакъв тип договореност и връщане на конституционното мнозинство, за да бъде довършена съдебната реформа.

Пиар експертът очерта сценариите, по които ще се движи страната ни, ако се осъществи ротацията и ако тя не бъде извършена.

"Ако има ротация и се разберат по въпроса за регулаторите и управлението, Борисов ще отстъпи от крайните си искания от типа да се махнат Асен Василев и Тагарев. ПП-ДБ ще отстъпят от други неща. Ще се срещнат някъде по средата, ще подпишат нещо, което няма да е коалиционно споразумение. Властта ще бъде стабилна и ще бъде предадена по нормален път.

Борисов е прав, че гласуването на оставката на Денков трябваше да се направи така, че в българския народ да се създаде усещането за приемственост.

Остава въпросът в името на какво се прави това правителство – на оцеляване от войната или на довършване на съдебната реформа. Тук на сцената излизат две лица, които преди дни размениха реплики.

Това правителство би могло да бъде прието и ще влезе в учебника по история, ако осъществи поне частична съдебна реформа.А тези органи се променят със 161 гласа, което трите политически сили измислиха заедно.

В преговорите, които са се водили между Пеевски и Христо Иванов, очевидно Иванов е посочил своята листа за хора, които трябва да бъдат наредени в съдебната и прокурорската система. Пеевски това не го устройва по много причини. Тази работа се е размила. Тогава ние получихме т.нар. меморандум, в който изведнъж ДПС бяха изключени от властта.

Остава въпросът какво ще стане, ако направят правителство, но тези две момчета не се обединят в съдебната реформа. Съдебната реформа е осъществена на хартия в Конституцията, но промяната трябва да дойде през избора на органите в съдебната власт".

Дамянова не очаква, че в следващите десет години може да се постигне такова конституционно мнозинство в българския парламент.

"Това е последният прозорец с мнозинство от 161. Ротацията си заслужава заради втората голяма стъпка по пътя към съдебната реформа. Гражданинът Христо Иванов и гражданинът Делян Пеевски трябва да продължат да работят заедно.

Постигането на подобно мнозинство с Костадин Костадинов е абсолютно неприемливо".

Диана Дамянова прогнозира и какво би се случило, ако няма ротация и правителство.

"В този случай ще се създаде служебно правителство, което няма да е на Румен Радев, а на Росен Желязков, който е първи в списъка. Това правителство ще продължи да се движи в евроатлантическа посока. То няма да е заплаха за нашите западни партньори и би могло да бъде прието. Росен Желязков чертае за себе си една по-неутрална биография, която ще му помогне да направи и по-неутрално правителство".

Тя напомни за внесения на 5 март от ИТН законопроект, според който всички регулатори трябва да се избират с две трети, а на следващия ден са го оттеглили.

"Това означава, че на второ ниво се случват разни неща".

Дамянова прогнозира каква ще е ролята на президента Румен Радев в политическите събития.

"Смятам, че ще избере стратегията на приличното поведение. Ще се движи по промените в Конституцията. Ако Конституционният съд промени нещата, влизаме в още по-голяма неяснота.

Смятам, че няма да се стигне до връчване на втори мандат, защото това би означавало, че е изчерпано сегашното НС. Тогава ще отидем в най-тежкия вариант, при който ще има избори две в едно".

Тя не очаква да се стигне до драстични промени в правителството, ако се осъществи ротацията.

"Смяната на финансовия министър е червена линия, която ПП-ДБ няма да преглътнат".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    32 2 Отговор
    На Галя от Посолството ще е.
  • 2 Последния Софиянец

    29 5 Отговор
    Росен Желязков се отърва на Шипка с две спукани ребра.Носеха въже с примка но Радев го спаси от смърт.Народът много го обича.хи хи хи

    Коментиран от #4

  • 3 ДОЦ,. ВРАЧКА ШАШКЪНЛИЕВА, СОЦИОПАТ

    33 2 Отговор
    Нима?
    Боба ли фърли, дърта скумрийо?!
  • 4 Тиква

    9 15 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    СоФиенец, едно нещо като нормален няма ли да напишеш за коментар? Явно простотията ти върви в заведението.

    Коментиран от #7

  • 5 Грую

    31 2 Отговор
    Изобщо не ме интересува какво устройва нашите западни партньори, а какво устройва България, мен и децата ми. Който мисли като госпожата да стяга куфарите и да заминава при западните си партньори.
  • 6 Не знам дали е бавно но е сигурно

    27 3 Отговор
    Нещата все по-сигурно се приближават
    към повсеместен кйотек по улиците!
  • 7 Последния Софиянец

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тиква":

    Побоят над Росен Желязков го видяха хиляди хора .На телевизиите им събориха камерите и не можаха да снимат.

    Коментиран от #9

  • 8 Пази Боже ,

    16 4 Отговор
    Костинбродски да реди правителство , както и Радев !
  • 9 Иван

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Софиянец не пиши глупости и измислици. Никъде и никой не споменава такова нещо. Пии Един лексотан с турско кафе и лягай на нара. От такива идиоти като теб страда България и народа!!

    Коментиран от #12

  • 10 Павел пенев

    20 1 Отговор
    Служебните правителства на Радев са лоши, а на ГЕРБ -крадливи. Какво ще изберете?
  • 11 Байчо

    18 3 Отговор
    И какво лошо има в референдуми? Ама защо толкова се страхувате, нали това е основата на демокрацията? Воля на мнозинството???

    Коментиран от #16

  • 12 Последния Софиянец

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Още като пристигна Росен Желязков го замерваха със шишета.Арестуваха три момчета.След края на официалната част стана голяма блъсканица и паднаха загражденията.Хората се омесиха с випаджиите .Росен Желязков се криеше зад гърба на Радев но получи няколко юмрука.Радев го измъкна от мелето и го предаде на НСО които го оградиха и изведоха на бегом.
  • 13 Мъдрият

    24 3 Отговор
    Референдум срещу ЕС и НАТО - трябва да има съвсем скоро, но първо да изметем сглобката! - защото иначе те няма да го гласуват в НС!
  • 14 Кънев

    19 1 Отговор
    Лельо Дидо,лекувай се докато е време.Не споменавай президента Р.Радев,ти нямаш право на това.Прави си уйдормата с банкянския,ние милионите,се грижим за нашия президент.
  • 15 Егати лъжите

    15 2 Отговор
    Тая е Тулупеса.

    Коментиран от #19

  • 16 ХАХАХАХА

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Байчо":

    Ми има лошо...може да иска някой да ни "ОПРАВИ", но АЗ не искам. Искам АЗ да "ОПРАВЯМ"
  • 17 Такава е

    4 0 Отговор
    Такава е политиката на Власт имащите! Няма кой на кого да се Сърди! Всяка Пръдня мирише в най добрия си Блясък!
  • 18 Пръц

    9 2 Отговор
    Уф.Още една дето ми казва какво мисля.Иксперд.
  • 19 Жените

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Егати лъжите":

    Жените правейки се на много Умни! Сякаш не забелязват колко са Прости! За съжаление това не характерно само за тях! Но и за тези от НС и МС!
  • 20 асададд

    11 1 Отговор
    Избори две в едно биха се превърнали в референдум срещу ЕС

    И какъв е проблемът?
    Нали сме демокрация, и всичко се решава от хората? Защо да няма референдум ЗА/ПРОТИВ членство в ЕС и НАТО???? Аз например - съм за ЕС, но твърдо против НАТО. Ама никой не ме е питал.
    И като ни вкарат в някоя война..... тогава ще е късно за референдуми.
  • 21 Трол

    9 2 Отговор
    Тази жена на снимката бита ли е?
  • 22 Да бе

    9 1 Отговор
    Стрино,спирай с твъдото гориво.Личи ти ,от километри,с тези торбаляци под очите.Не трябва да се допускат избори 2 в1, защото това щяло да се превърне в Референдум ? И защо не? Какво искаш да кажеш? Че 161 наколенкаджии имат право да решават,от името на 6 милиона души,кое е полезно,кое- не! Убеждавам се,че по малодушен и безволев народ от нашия - няма! Буквално ни гледат в очите,и ни лъжат най брутално.Без значение,за кой от тях сме гласували( заради пунта Мара обещанията им) накрая плеснаха с ръце и се прегърнаха! За сметка на 6 милиона доверчиви о фф се!
  • 23 уродливата Крава....

    3 0 Отговор
    уродливата Крава.... Уродливи ги Ражда!
  • 24 Накои хора....

    2 0 Отговор
    Накои хора.... Просто ... Трябва да се скрият! Какво има тази Бабичка? Нито е умна! Нито е Красива!
  • 25 Някой

    0 1 Отговор
    Пътят на България е ЕС и НАТО, но да не ни въвличат във вражда срещу Русия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове