Last news in Fakti

8 Март, 2024 11:09 1 014 33

Министърът на транспорта: Първият медицински хеликоптер е абсолютно изправен

  • георги гвоздейков-
  • хеликоптер

По думите му процесът на сертификация ще бъде извършен до края на март

Министърът на транспорта: Първият медицински хеликоптер е абсолютно изправен - 1

Хеликоптерът е абсолютно изправен. Той се намира в процедура по издаване на летателна годност, която също е част по процеса по сертифициране. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков във връзка с разследването на bTV, което установи, че първата въздушна линейка на България няма поставена черна кутия.

Проверка на експерти от дружеството „България Хели Мед Сървиз“ констатира още 7 забележки, сред които липса на уплътнения на вратите.

Гвоздейков донесе в студиото на bTV черната кутия на хеликоптера.

„Лично наредих на инженерния екип да я свали, за да я покажа. Това устройство е от протокола и е монтирано на хеликоптера. Не е инсталиран софтуерът, който трябва да работи синхорнизирано с автопилота“, обясни министърът.

По думите му процесът на сертификация ще бъде извършен до края на март.

Той показа документ от италианската компания производител, че към момента може да се обучава екипажът на машината.

Георги Гвоздейков обясни също, че изброените в разследването на bTV нередности са констатирани от български екип на 27 и 28 февруари - няколко дни, преди хеликоптерът да отпътува за България.

По думите му те са отстранени от производителя преди полета до България.

„Как се представяте италианският надзорен орган да издаде разрешение за полет на хеликоптер, който не е в летателна годност, или не е в годно състояние да прелита. Това е пълен абсурд“, коментира транспортният министър.

Той определи забележките към техническото състояние на машината като „изключително незначителни“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    27 0 Отговор
    За всеки случай сложете парашути!
    Аа и нова брава на вратата!😂
  • 2 честен ционист

    20 1 Отговор
    Пак ще се окаже някой пребоядисан блок 70 от 60-та, когато не е имало и черни кутии за хеликоптери.
  • 3 лъже-маже

    16 1 Отговор
    Никой не твърди че не е изправен! Става въпрос за черната кутия.
  • 4 гаро

    20 0 Отговор
    Да за 2 дни долетя и без черна кутия те и с автомобили са 2 дни стигат

    Коментиран от #8

  • 5 редовно хвърляме милиони

    16 0 Отговор
    щото сме най големите клошари на континента

    Коментиран от #20

  • 6 Какво му е

    15 0 Отговор
    Какво му е изправното? Като няма нужното Оборудване? Ти какъв си? Инженер ли си или Каун?
  • 7 Като е изправен

    20 0 Отговор
    Господин министре защо вчера се криеше и бягаше от журналистите?
  • 8 Италия не е далеч

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "гаро":

    Италия не е далеч ! Може и за ден!
  • 9 Така е !

    17 0 Отговор
    Така е , така е ! Хеликоптера е абсолютно изправен , ама ... не може да лети . Иначе , комисионната беше добра и вече е усвоена . А па вие ... вие ще почаката за хеликоптер , споко , ще "долети" ... на куково лято .
  • 10 Колко са комисионните?

    12 0 Отговор
    За майсторите.
  • 11 Оставаше да го купите

    8 0 Отговор
    И необорудван и преоценен.
  • 12 Герен

    7 0 Отговор
    АМИ ТОГАВА ЩО НЕ ЛЕТИ.. НЯКОИ ИМАТ МОЖЕ БИ НУЖДА. АААА КОМИСИОННАТА ОЩЕ ЩЪКА.
  • 13 Нойко

    7 0 Отговор
    Я сега мили другарчета : как се вади гвоздей, забит в дъска и изкривен ? Правилен отговор : тесла ! И ето, дойде време за теслатааааа.....
  • 14 Купих си

    10 0 Отговор
    Купих си калело! Ама няма седалка! Има само Метална пръчка!
  • 15 АГАТа Кристи

    11 0 Отговор
    Никакъв гвоздейков не е тоя!
    Направо си е крив, ръждясал пирон !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    6 2 Отговор
    В Нови Искър товарят не само БТР-и, но и гаубици за Украйна
  • 18 Боруна Лом

    5 0 Отговор
    БАЦЕ, КАТО Е ЧИТАВ ИДИ ВРЪТНИ ЕДНО КРЪГЧЕ?
  • 19 Абе грездейков

    12 1 Отговор
    Експерти ТИ казват, че с тия дефекти не може да лети безопасно /ще изпаднат пилота и екипажа/ за теб били "дребни дефекти"???? Е верно не са едри като теб ама.... Откъде ви намират пп.дб такива "умни и коНпетентни"????
  • 20 Сглобка

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "редовно хвърляме милиони":

    Хич не ги хвърляме, а си ги прибираме и си ги кътаме! Основно в чекмеджета. Под гальовният поглед на Галя от посолството и Антикорупционният..... какво беше онова го забравих!
  • 21 Министерство на спорта и транспорта

    5 0 Отговор
    Изправен, като крив гвоздей.
  • 22 Гост

    9 0 Отговор
    "Как се представяте български надзорен орган да издаде разрешение за полет на хеликоптер, който не е в летателна годност, или не е в годно състояние да прелита? Като им видиш "нотариусите", се сещай за хеликоптерите им. Това е напълно възможен сценарий." коментирах аз.
  • 23 Мисля

    7 0 Отговор
    Има кутия ама тя е без софтуер...значи е наистина кутия.Че не го е срам-"Ето я кутията"
  • 24 Българин

    8 0 Отговор
    Няма ли кой да му набие гвоздеят на този лъжлив министър.Сигурен съм че процент от парите за хеликоптера е и в неговата офшорна сметка.
  • 25 #идиоти вън

    5 0 Отговор
    Я пак да питам, когато няма софтуер то компютърът или таблетът са само желязо и не работат, апък тоЯ няколко пъти обясни, че софтуера за черната кутия още не е лицензиран, дмек го няма?!?!?!? Е, и!?!? А вратите, че не се заключвали това няма значение, то и на москвича на бащами се затваряха. Е те такива ни решават съдбините, апък какви ги избират....!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 12343211

    3 0 Отговор
    Ми то си е абсурт.
  • 28 Не биваше да събарят паметника

    5 2 Отговор
    На Червената армия. Москва не вярва на сълзи. Баба меца не прощава предателство. Скоро очаквайте разкрития за поредните далавери на жълтопаважниците.
  • 29 Доста нагъл

    4 0 Отговор
    Индивид
  • 30 Дедо ви

    5 1 Отговор
    Министърът на транспорта Георги Гвоздейков се гърчи като спагета, навита на вилица по БТВ пред Мария Цънцарова и Златомир Йочев и докато обяснява на всички колко са невежи по темата за хеликоптерна безопасност - от водещите през неговия колега-министър на здравеопазването, до всички, които се вълнуват по темата, нито пресцентърът на неговото ведомство, нито той самият показват документ, който да покаже: всичко с хеликоптера е наред, удостоверено с надлежни технически проверки.
    И като за десерт: след като беше обявено нееднократно, че пилотите на хеликоптера са обучени и са тренирали, и само чакат кацането на машината, за да заработят у нас, министърът заяви в ефир тази сутрин, че предстои ОБУЧЕНИЕ на пилотите.

    Дори когато човек иска да е позитивен, да подкрепи начинание, да се зарадва на правилно подета дейност, тя пак е засрана
  • 31 1212

    1 0 Отговор
    Защо само за този министър не се говори да бъде сменен. Ами той освен разрушения друго нищо не е направил.
    Вижте на какво прилича бившия вече Пловдив. Транспорта е в пълен колапс и ако от някъде се намери улуца, по която още не се копае, то до дни вече се разкопава.
    Не се прави, а се роши.
    7 км в момента се изминават с кола за 45 минути, а пеша за почти час. Градския транспорт е с осакатени маршрути.Работещата половина от ЖП транспорта предстои да бъде спрян на 31.03.2024г. (половината е спрян от пролетта на 23-та година), т.е. и такъв транспорт няма да има повече.
  • 32 Докато министъра обяснява

    2 0 Отговор
    Ако трябва да се използва хеликоптера ще излети ли без черна кутия да спасява човешки живот и без уплътнение и ииии и т.н.
  • 33 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Професионалиста откато е дошъл само лъжи изнася.
    Всичките поръчки които пусна са се провалили благодарение на него и екипа му.
    По некомпетентни до сега не е имало.
    Ако не го отстранят сега загубите ще са колосални в транспортния сектор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове