Last news in Fakti

10 Март, 2024 08:35 2 248 68

Руслан Стефанов: „Турски поток“ се построи скоростно, това показва натиска, на който Русия е поставила България

  • турски поток-
  • русия

Руското влияние върху евроатлантическото бъдеще на България намалява, но в никакъв случай не намалява натискът, казва програмният директор на Център за изследване на демокрацията

Руслан Стефанов: „Турски поток“ се построи скоростно, това показва натиска, на който Русия е поставила България - 1

Путин много се ядоса на България, когато „Южен поток“ не се реализира. Фактът, че след това „Турски поток“ беше реализиран по такъв скоростен начин показва изключително сериозния натиск, на който Русия е поставила България. Никой не трябва да има съмнение, че българските правителства по това време са били подлагани на жесток натиск и заплахи. Това заяви Руслан Стефанов, програмен директор на Център за изследване на демокрацията пред Блумбърг България.

„Русия има изключително влияние и говорейки евроатлантическото мнозинство, именно това влияние, тази стратегическа корупция трябва да се бори и да е съсредоточено 100% от вниманието.“

Руското влияние върху евроатлантическото бъдеще на България намалява, но в никакъв случай не намалява натискът. Очевидно е, че Русия с решението си да нападне Украйна се застреля в крака, тъй като се постави в подчинено положение спрямо Китай. В момента Китай държи каишката на Русия, защото те са изключително зависими от геополитическите решения на китайската страна, смята Стефанов.

„Южен поток“ е уязвимост, но сравнен с „Турски поток“ е много по-малка. Разликата е, че „Турски поток“ се притежава от България, но проблемът е, че очевидно начинът, по който беше построен, той захрани същите фирми пряко с Русия, Сърбия и Унгария. Това, което се видя при опита на България да наложи такси върху транзита е, че България не просто е подложена на натиск от Русия, а тя се подлага на натиск и от съюзниците на Русия – Сърбия и Унгария, подчерта Стефанов.

„Не виждаме ясно очертани български национални интереси да се защитават с отдаденост, не го е имало и тогава. Имало е обаче достатъчно натиск от партньори и вътрешни фактори – включително неправителствени организации, които са настоявали това да се случи, тъй като то е против интересите на България.“

Когато говорим за геополитика, трябва да е ясно, че става въпрос за твърда и мека власт, които се упражняват и получателите на този натиск, са българските политици. Ако имаме ясна национална доктрина, ще е по-разбираемо къде свършва политическото боричкане и започва накърняване на националния интерес на България. В момента е факт, че България контролира достатъчно тръбна инфраструктура, която да позволи наистина Югоизточна Европа да бъде важен незаобиколим фактор без значение дали е руски, или неруски газ, коментира Стефанов.

За разлика от предходните две или три години поне сега имаме ясна геополитическа ориентация на страната ни – т.нар. евроатлантическо мнозинство все още работи и ще продължи да работи, тъй като конституционните промени орязаха възможностите на президента да влияе. Нови избори не биха довели до чак такава драстична промяна. От друга страна е ясно, че ротацията увеличава несигурността. Все още обаче не е ясно дали ще се премине към ротация, или избори, но шансът изглежда еднакво равен, смята Стефанов.

„Еврозоната вече е изконсумирана – дали България ще влезе, или не, зависи от решения, които вече взехме. Действията сочеха обратно на това, което казват думите, тъй като завършихме с дефицит миналата година и обявихме дефицит за тази.“

Според Стефанов, когато има ясно видимо партии, които се контролират взаимно е по-добре, отколкото да има само една. Би трябвало да сме свикнали, че демокрацията е по-бавна и хаотична, но това е в полза на гражданите. Регулаторите са онази част от контролната система, която е много по-мощна и с повече инструменти за справяне с корупцията.

Евроатлантическото мнозинство не е монолитно и това е в полза на гражданите, защото те могат видят всички проблеми. Това обаче създава много шум и ние трябва да се научим да го дестилираме. Геополитическата шумотевица се усилва от белия фонов шум, който Китай и Русия непрекъснато създават, в което стои основата на съществуването на евроатлантическото мнозинство. То не променя факта, че трябва да има конкретни действия, за да се защити интегритета, целостта и здравината на българската демокрация. Основната загриженост на европейските политици спрямо европейските избори не я виждаме в достатъчно голяма степен на българска почва, посочи Стефанов.

„Русия винаги е имала много сериозен контрол и всички тези години – измъкването от големия шлем са били част от намаляването на тази зависимост.“


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    54 11 Отговор
    ами що не съборихте него бе посранчо,ами се разглявахте с паметника

    Коментиран от #64

  • 2 И Банкянския

    56 5 Отговор
    далаверажия беше щастлив и гордо позира с крана !
  • 3 Някой

    69 17 Отговор
    Абе, натиска бе повече от европейските страни, които щяха да получават газ по него - Унгария, Австрия и Италия. Може да има и други. Те имаха изгода от този газопровод. Ти имаш изгода да блещиш за някакъв руски натиск.
    А спомни си за времето на Орешарски - дойдоха 3-ма американски сенатори и свихме байраците на няколко проекта с руснаците. Това не е ли брутален натиск? Пак ли руснаците го прилагаха?

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този

    40 13 Отговор
    господин с руско име , изследвал бил в някакъв си център...... демокрацията ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    52 7 Отговор
    Още по-скоростно се платиха едни самолети. Там какъв е бил натискът?

    Коментиран от #24

  • 8 Тото

    40 9 Отговор
    😂😂😂 още един психично болен!!
  • 9 какво да кажем

    38 11 Отговор
    за натиска от козяк...
  • 10 Обективен

    26 10 Отговор
    Ама боко получил разрешение от Тръмп да построи потока на Русия и Турция с народни пари..
  • 11 Гост

    41 9 Отговор
    Колко скоростно харизахте челопеченската златна мина на канадците? И там ли ви натиснаха руснаци, че даже не се разбра как стана?

    Коментиран от #30

  • 12 Ранбо

    11 26 Отговор
    Енергетиката тука е създадена от Русия, за да служи на Русия. И само Русия решава какво е ставало и какво ще става. Така че, всеки нормален човек знае, че или ще изпълняваме нарежданията от Москва, или ще сме на фронта като осраинците!
  • 13 Гост

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Целта беше Украйна да няма алтернавива като доставчик, защото вече беше тяхна и газопровода също.
  • 14 Българин

    40 11 Отговор
    Трябва да признаем на козяк, че има таланта да намира е такива шушляци, като тоя, да говорат тъпотии и лъжи на килограм 😅
  • 15 Урюрвкос

    12 6 Отговор
    е щом почнахме шум да дестилираме вместо джибри не е добре работата
  • 16 Гориил

    24 9 Отговор
    Г-н Стефанов, можете да спрете Турски поток. И да стане враг на Австрия завинаги. Какво общо има Русия с това?

    Коментиран от #19

  • 17 мдаа

    20 9 Отговор
    Носи руско име Руслан, но плюва по Русия!

    Коментиран от #20

  • 18 Факти

    12 19 Отговор
    България винаги е била троянски кон на Русия в ЕС. С тази война Путин спусна отново желязната завеса и за наш късмет ние се оказахме от правилната страна.

    Коментиран от #26

  • 19 ааа

    9 14 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    Путя обича да денси с австрийки и да ги ухажва.
  • 20 Гориил

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "мдаа":

    Плюе по Будапеща.Турски поток не е построен за България. Можете да прочетете за това в белградските вестници.
  • 21 Баце

    18 5 Отговор
    Нямаше абсолютно никакъв натиск, просто Шиши и Баце си взеха АВАНСА, но дедо МакКейн с още двама други разбойници, дойде и каза:
    "Никакви потоци, така ние ще прецакаме руснаците, вие няма да имате пари от друго място освен от европейските траншове, т.е. от нас и ще си останете зависими от нас индианци. Ясно ли е или да пускам Магнита?"
    И всичко свърши, Баце веднага спря всички и стана атлантик, после за да върне РЕСТОТО на руснаците, а те винаги идват за своето, построи Турски поток и така с наши, народни пари се откупи и от Русия.
    Прецакан и то два пъти остана простият Ганьо, който сега готвят да замести краинци в СВО.
    Забравих, на Шишко "деликатно" в Дубай, в един асансьор му подсказаха, че също има да връща кинти, руски кинти, а после го хвана и Магнита, че много си повярва.
    Ама понеже и политика и медии в територията е едно и също никой няма да го каже както си е.
  • 22 мхааа

    7 16 Отговор
    И тук се разлаяха разбирачите копейки...

    Коментиран от #44

  • 23 Момчил

    23 0 Отговор
    Ясно е ,че имаше натиск към нас и то беше заради изчезналите руски пари от КТБ. Затова ние дадохме милиарди да построим потока. Баце и Шиши гепиха парите и трябваше да платят потока с народна пара. Поне да бяха направили отклонение към България б..луците ниедни ,за да сме подсигурени с газ,но те и това не правиха.

    Коментиран от #66

  • 24 Да уточним

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    В добрите слагачески традиции, даже два пъти.

    Коментиран от #27

  • 25 Местния Козар

    5 6 Отговор
    Tоя що не си.........
  • 26 Ал Бънди

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    Както не веднъж си чувал и от жена си: "Много бързаш!"
  • 27 Гориил

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Да уточним":

    Век и половина България се опитва да пробие в европейско-турския съюз.
  • 28 БЕЗРОДНИЦИТЕ се давят като кучета!

    14 1 Отговор
    РАЗБОЙКО Борисов каза че американския президент му е дал зелена светлина! КОЙ ЛЪЖЕ? БОЙКО ИЛИ ЦЕНТЪРА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕМОХРАЦИЯТА НПОто на янките!

    Коментиран от #34

  • 29 Цецо

    17 0 Отговор
    Боко и Шиши откраднаха парите които Русия даде за Южен поток и при откриване на Турски поток Путин скръцна във зъби на нашия мафиот ,който с нащи пари направи Турския поток за нула време Мафията пари не връща-само краде. Помните ли Боко пред Путин беше като попикано мушкато?
  • 30 Факти

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Само дето не са канадци. Фирмата е със седалище в Канада, но е собственост на руски олигарх. Не случайно копае в България, Сърбия и Армения, а преработва в Намибия - все руски губернии. Нека не забравяме, че СССР не веднъж, а два пъти изнася абсолютно целия златен резерв на България - през 1944 г. и през 1968 г. Имаш интернет, образовай се.
  • 31 Курд Околянов

    8 2 Отговор
    Всички бивши московски възпитаници-руслановци сега са най-големите русомразци.

    Коментиран от #36

  • 32 нннн

    11 3 Отговор
    Натискът от САЩ да се откажем от изгодния Южен поток бе още по- свиреп. Дойдоха двама сенатори и на следващия ден се отказахме.

    Коментиран от #35

  • 33 Кано

    4 6 Отговор
    България е малка страна и неможе да съществува без господар.Преди я управляваше ссср,сега и нарежда и използва сащ.Утре може и китаи да и е господар.така стоят нещата

    Коментиран от #42

  • 34 Хм Хм

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "БЕЗРОДНИЦИТЕ се давят като кучета!":

    Буци никога не лъже.?w
  • 35 Обаче

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "нннн":

    Не бяха двама, а трима.
  • 36 Гориил

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Курд Околянов":

    Не искаше да опозори България. Но щедра стипендия от Амнести Интернешънъл съсипа зрението му.
  • 37 иван

    10 3 Отговор
    всеки който е против ЮП е ВРАГ на българския народ - другото е просто и за да ме истрият безочие и лъжи и то
    пари от юсей! Германия стана най силната в икомиката си само заради евтинитина ГАЗ от Русия .Така беше с Украина -5 ик-ка в европа !!! Сега без газа Гер-я е в рецесияи украинците също ! Какаво ни даваше ЮП - 800 000 000 милиона долара годишно и 500 нови работни места а това и въртене на пари - пари стока пари или това е първи курс икономика !!!!!!!!!!! без енергоресурси всяка една страна не може ДА ПРОГРЕСИРА !!! Давах пример с уранжерии и пилишарници с които можехме да нахраним света а не на да ни хранът ! Така е с Украина произвежда 2 млн птици !!! повече от всичката европа!!!Ание можехме и 3 млн!!! и това е и НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ! МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШИТЕ
  • 38 Америка

    14 4 Отговор
    унищожава бг енергетика - затова ежедневно американската лъжепропаганда атакува всичко, постигнато с помощта на руснаците. Забраниха на Борисов изгодния за България Южен поток, също и АЕЦ Белене с купените реактори... За да ги подарим на укронацистките! За да наместят предателите американски фирми без опит и експертиза, с реактори за още 30 млрд! В момента, в който поради несъвместимост на горивото гръмне централата, българоубийците Борисов Пеевски Доган Петков Василев Атанасов Иванов и компания ще излетят за островите си...
  • 39 Гориил

    4 1 Отговор
    Какво струва родината, ако врагът плаща повече?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 да го питам тоя другар

    13 0 Отговор
    Защо никой в държавата няма топки да обяви на всеослушание резултатите от швейцарското разследване кой източи КТБ?
  • 42 Гориил

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кано":

    Не слагайте всичките си яйца в една кошница.Това правило важи и за малките.
  • 43 Бъди сигурен, че копейките

    4 7 Отговор

    До коментар #40 от "Обманутый Россиянин":

    и руските тролей го гледат всеки ден

    Коментиран от #45

  • 44 Кое не ти е ясно

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "мхааа":

    Не бе сентажия, просто никой не казва, че и в единия и в други поток никога и никой не е имал за цел интересът на България и българите, просто от първия имаше и нещо за нас: транзитни такси, от вторият НИ-ЩО, даже напротив 3 млрд. разходи за да се откупи един толуп от руснаците и 3 млрд. за чертежи за да се откупи същият и от америте.

    Коментиран от #67

  • 45 Обманутый Россиянин

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Бъди сигурен, че копейките":

    Даже на живо го гледат.
  • 46 Перник

    10 2 Отговор
    Поредния олигофрен.От къде ги намирате тези помия-ри недоносени?!?!?
  • 47 Тъй-тъй

    9 2 Отговор
    Кой финансира този център?И какви са директивите спуснати за,,изследване".
  • 48 По обективен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Руслан Стефанов!!! НПО, Не се чете":

    Центъра за изследване на демокрацията

    Коментиран от #49

  • 49 Центъра за изследване на демокрацията

    10 2 Отговор

    До коментар #48 от "По обективен":

    Да се чете като Киряк Стефчов и компания!
  • 50 Айде,бе

    5 0 Отговор
    Абе този забравя,че нашите на крака отидоха в Москва да се молят на Путин тръбата да не ги заобиколи през Гърция:),преди това Меркел ходи за техния поток.Нолбитр към Русия бяха както винаги от нас към тях:))
  • 51 имало едно време

    7 4 Отговор
    Незнам но при СОЦИАЛИЗМА именно и за евтината енергия станахме 27 икономика в света !СССР ни построи АЕС Козлодуи за чушки и домати а сега за това искът амер-те повее от 30 милиарда !!! БЕЗ евтини енергоресурси няма и не може да имаме пазар защото пазара е печалба но с именно евтини енерг-си Всички могът да произвеждът но зависи от това кой какво печели от това ! Затова и го няма СП-1 и СП-2 защото беше евтин за европа и конкурент за юсей ВСИЧКО Е БОРБА ЗА ПАЗАР В КОИТО ЮСЕЙ Е БОБАИТ А НЕ КОНКУРЕНТ

    Коментиран от #52, #57, #61

  • 52 станал си 27ма икономика в СИВ.

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "имало едно време":

    Смешник. Не се става лидер в световната икономика с домати и лютеница.
  • 53 Чики-Рики

    4 2 Отговор
    Абе как,чак сега всички,, специалисти,, ревнаха за тия потоци?!Що не ревяха когато започваше проекта,ами сега!? Ясно е че отнякъде им ,,влизат,, пари за да правят постановки от такъв тип!

    Коментиран от #54

  • 54 Обманутый Россиянин

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "Чики-Рики":

    Болгария си е российский Троянски кон в ЕС и НАТО.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Човек

    5 3 Отговор
    Западна Германия стана трета икономика в света (След САЩ и СССР) още в началото на 60-те - 10 години преди да започне да внася газ от Русия. Имаш много да четеш за немското икономическо чудо след Втората световна война. Имаш интернет - използвай го.
  • 57 Човек

    4 8 Отговор

    До коментар #51 от "имало едно време":

    Никога не сме били 27-ма икономика в света. Проверявал съм го. Най-доброто ни постижение, по памет 33-то място, е било по царско време - преди да станем руска губерния. Докато Запада дърпаше напред, руснаците ни сложиха прът в колелата и накрая ни зарязаха с режим на тока, празни магазини и абсолютно неадекватна и неконкурентна икономика. Последствията ги виждаме до днес. Да се чуди човек как на Запад построиха 100 пъти повече и по-качествено без руски ботуш.

    Коментиран от #62

  • 58 имало едно време ДО 52

    3 2 Отговор
    ДО 52 ЕТОГО И ВРАГЬТ НА БЬЛГАИТЕ Този сё правки че незнае какова ние била икономикста при Тошо а и пише!!! Ами ти си това което слёт тоалетната и ти неси бьлгарин а работиш на юсей сигкрно си за да льжеш на фооума
  • 59 НЯКОЙ СИ

    6 2 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ГЛУПОСТИ,НАПИСАНИ ОТ КРАВАРОЗАВИСИМ ИНДИВИД!!!
  • 60 ЩО РУСИЯ НЕ ОКАЗА НАТИСК

    4 0 Отговор
    За Южен поток.....
  • 61 🐘🐘🐘

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "имало едно време":

    Това че никога не сме били 27-ма икономика в света ти го казаха преди мен , но за чушките и доматите мога да ти споделя от мой личен опит в СССР , че български буркан гювеч 800 гр се продаваше там за 19 копейки при цена на същия в България 67 стотинки (отново на загуба) . Това важи за всички храни , които тогава изнасяхме за там под себестойността им и това си беше чисто субсидиране на съветската икономика от наша страна .
  • 62 Статистик

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "Човек":

    По Тошово време наистина бяхме на 27-мо място - но не по БВП, а по индекс на човешкото развитие. Май не правиш разлика между двете неща, а? А днес европейска България е на "завидното" 92-ро място по същия този ИЧР!
  • 63 Абе,

    2 0 Отговор
    пишман специалисти, Буда/Буци се разбърза, щото едни 300 милиона изчезнаха между тръбите !
  • 64 секънд хенд

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "факуса":

    Обаче, да не забравим за скоростната покупка на чертежи за ф16. Двете новини съвпаднаха. От тръбата ще капе по някой лев за дълги години за хляб. А ефките не се ядат, какво ще ги правим?
  • 65 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 0 Отговор
    "България контролира достатъчно тръбна инфраструктура"

    Не съм съгласен с това. Призидевта Радев по време на служебните правителства сключи договор с Турция, който и дава прова по нашия тръбопровод Турски поток. А пък Турция взима природен газ най вече от Русия. Турция контролира какъв газ ще тече по Турски поток, за да тече рудки газ. Путин трябва да плаща комисионна на Ердоган. Ердогон си изигра добре кодовете.
  • 66 Стършел

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Момчил":

    По вероятно е да са им казали, че няма да има кран за нас за да ни държат на къса каишка. Но може и да не са искали въобще-знаейки отговора.
  • 67 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Кое не ти е ясно":

    Не лъжи! Тръбата на "руски поток" и сервитута бяха руски...
  • 68 НЕНОРМАЛНИКО , БЪЛГАРИЯ ЛИ Е СТРОИЛА

    0 0 Отговор
    ТУРСКИ ПОТОК БЕ ТЪПАНАР ? МАЙ РУСНАЦТЕ СА ТЕ НАТИСКАЛИ ОТЗАД !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове