21 Януари, 2014 10:40 10 962 8

Многодетно семейство е в риск, въпреки че се грижи за децата си

  • многодетно семейство-
  • социални-
  • крепост-
  • димитровград-
  • риск

Социалните идва на проверка заради петата бременност на майката

Многодетно семейство е в риск, въпреки че се грижи за децата си - 1
Снимка: bTV

Многодетно семейство е в риск, въпреки че се грижи за децата си, съобщиха в свой репортаж от бТВ.

Семейство от димитровградското село Крепост е на път да опровергае демографската статистиката, че българската нация върви към изчезване. Лидия и Йосиф чакат петото си дете и казват, че ще продължат до 7.

Любопитен факт е, че именно петата бременност на майката довежда социалните в дома им. Семейството, което до сега не е получавало никакви помощи от държавата, по закон вече е рисково.

Домът на Йосифови прилича на детска градина - весело, шумно и забавно. Музикален педагог по образование, днес 35-годишната Лидия свири само пред четирите си деца. Семейството измества кариерата и жената избира да бъде майка. Скоро - и на пето дете. И е щастлива.

„Аз съм благословена майка - защото децата са благословение. Парите днес утре ги няма", казва Лидия Йософова.

Парите са грижа на съпруга. Художник и дизайнер по образование, 36-годишният Галин има цех за мебели. Работата обаче не е постоянна, затова месечният бюджет се харчи разумно. Семейството живее с около 600 лв. на месец. Парите стигат за сметки, храна и дрехи за децата. Но скъпите играчки са заменени с дървени кончета и блокчета за рисуване.

„Преценява се кое за този момент за възрастта им е добре. И това получават, защото в този век на технологиите и аз много неща искам, когато видя и вляза в магазин, но преценявам дали в този момент има нуждата от това. Така и за моите деца - дали имат нуждата, дали е добро за тях”, допълва майката.

И въпреки че семейството никога не е разчитало на социални помощи, социалните влизат в дома им преди дни. Причината е петата бременност на Лидия, която според закона поставя семейството в риск .

“Жената дойде и видя къщата ни – каза, че не сме в риск. И оттам просто попитах за информация дали има някаква помощ за нас, защото не ни е лесно, но няма”, коментира майката.

„Законите са направени за ромите - не за българите, които искат да раждат повече деца”, заявява Галин и добавя, че това, че той работи, има две коли, фирма и къща и това го правило богат.

„По принцип всеки знае, че не е справедливо. Но така се получава реално. Ние обаче не щем да лъжем - един вид уж, че не работим, пък на черно да работим, което не е правилно и е лъжа”, добави той.

Въпреки системата, семейството не се отказва от мечтите си. “Искахме да си имаме много деца - имаме си, искахме да си имаме и къщичка. Оттам нататък искаме да си ги изхраним децата и да са добри”.

Галин Йосифов допълва, че в очите на хората те са различни, защото имат повече деца.

А децата Йосиф, Естер, Авигия и Мадлен рисуват сърца и усмихнати деца. И вече избират името на следващия член на голямото семейство. Искат да имат братче, за да има 3-годишният Йосиф с кого да си играе.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Димов

    3 0 Отговор
    Браво на това щастливо Българско семейство,ако можеше държавата да помага на такива хора,а не да ги обявява или заклеймява като "Рисково семейство" само защото не са цигани!!!
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Браво и от мен.Ако бяха индианци онези бокл...и от социалните нямаше да отидат , но понеже са бели хора....
  • 3 борислав димов

    0 0 Отговор
    браво на това семейство .На бащата държавата да пусне поръчки за обзавеждане в безумната си администрация,защото тези деца са са Б-я
  • 4 Momchil Vasilkin

    0 0 Отговор
    А ЗА МНОГОЛЮДНИТЕ ЦИГАНСКИ ФАМИЛИЙ ДЕТО СЕ РАЗМНОЖАВАТ ПРОИЗВОЛНО - НЯМА РИСК.А И КАК ДА ИМА РИСК, НАЛИ ВЗИМАТ ПОМОЩИ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ.
  • 5 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Така е,циганите получават помощи и ги хранят ако ще и 20 деца да имат а българите куче ги яло.Така става когато има комунисти и цигани на власт.
  • 6 Ivan Karaatanasov

    0 0 Отговор
    Нека да са насърчени. На тези хора има Кой да им помага, тежко на онези които нямат никого. Бог да ги благослови, защото това е бъдещата България.
  • 7 Petar st

    0 0 Отговор
    Ако бях някой богат човек щях да подпомогна това семейство финансово, а не да давам на синовете си и на дъщерите си коли за по 150 бона Audi RS6 и да им давам пари да се веселят по цели нощи в плаза и мегаденс
  • 8 Стефан Милков

    0 0 Отговор
    Това семейство има една единствена нужда от помощ - финансова! Социалните служби могат само да се учат от тях, а не да теоретизират по темата и да се упражняват по прилагане на нормативната уредба. Толкова НПО-та, толкова безумни кампании за спасение на кой ли не?! Чест прави на родителите, че стоически и отговорно отглеждат децата си, но общинската администрация и областния управител да се събудят и да си размърдат мозъците, за да намерят подходящия начин за помощ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове