Last news in Fakti

15 Март, 2024 15:37 1 169 31

Асен Василев: МВФ от 20 години настоява да вдигаме данъците, но ние няма да направим това

  • данъци-
  • еврозона

Реалистично е през 2025 година България да влезе в еврозоната, но не мога да се ангажирам с датата 1 януари, допълни министърът на финансите

Асен Василев: МВФ от 20 години настоява да вдигаме данъците, но ние няма да направим това - 1

Работи се за реализиране на първия мандат. Това заяви министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БНТ. По думите му преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ продължават.

Той обаче отказа да коментира ясни ли са имената на бъдещите министри и дали той остава начело на Министерството на финансите.

По повод вчерашните критики от Международния валутен фонд за лоша събираемост и нуждата от премахване на 10% плосък данък и въвеждането на прогресивен заяви, че от 20 години МВФ настоява за вдигане на данъците.

Не се съгласи и с препоръката за възстановяване на 20 на сто ДДС с аргумента, че където е нужно ставката е възстановена.

Според Асен Василев е реалистично 2025 година България да влезе в еврозоната, но не се ангажира с датата 1 януари. Обясни, че зависи от критерия за инфлацията, който в момент покрива Маастрихт.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ОБЕКТИВНО

    10 6 Отговор
    Българите да се готвят за вдигане на данъците, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на конференция Eвропейска сделка за фермерите – визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа“ в Пловдив. Той посочи като причина доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който препоръчва вдигане на данъците, за да има повече приходи в бюджета.
    Докладът на МВФ беше представен в четвъртък на среща между представители на фонда и на бюджетната комисия в парламента. „Това са препоръки, но който не изпълни препоръките, те след това стават задължителни, защото няма откъде да вземеш кредити“, каза Борисов.
    Според МВФ България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета. Препоръките са да се върне 20 процента ДДС за всички сектори, да се премахне плоският 10 процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. Тежко на следващите министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи, каза Борисов.
    Председателят на ГЕРБ допълни, че принципът работиш много – плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 5 Пенсионер

    23 9 Отговор
    Василев, може да ги вдигнеш данъците какво ти пречи. Таман ще има повече пари за ислямските мигранти и бежанците от Украйна. Коледната добавка за пенсионерите 120 милиона лева я даде ва Киев, дай и Великденската добавка. Заместничката ти Шалапатова вече го каза това в СМИ. Българите за вас сме нищо.

    Коментиран от #7

  • 6 А Боко

    9 4 Отговор
    се покъса да тръби , че ще го направите ! Не спря с мушенгиите си и гнусни манипулации Буда Магнитски !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 УРА, УРА

    10 2 Отговор
    Ще влезем в еврозоната, колкото влезнахме в Шенген.
  • 9 Сериознооо?

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "ОБЕКТИВНО":

    Демек излиза,че 90% от европейските държави са социалистически,щото са с прогресивен данък.Пък ний отпреди 70 години сме тръгнали комунизъм да строим,а се оказахме в дерето на върлия капитализъм?!
  • 10 Велики мислители

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "ОБЕКТИВНО":

    "Понякога хората не искат да чуят истината, защото не искат да видят илюзиите си разбити."
    - Фридрих Ницше

    "Аз съм npocт, ама вие сте още по npocти щом ми вярвате"
    - Буда, орденоносеца за заслуги към Путин
  • 11 Тъй ли?

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "ОБЕКТИВНО":

    "...нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма"-а па я не помним по време на социализма да е имало безработни и помощи!

    Коментиран от #17, #18, #22

  • 12 Зззззз

    9 3 Отговор
    Време е Василев да въведете прогресивен данък. И пооограничете хазарта , че на всеки ъгъл казино !

    Коментиран от #14

  • 13 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Знам ,това вече съм го писал в мой коментар 5. Нали трябва да има пари за командировъчни, Шалапатова по скоро е туристка , не социален министър.Постоянно е в чужбина. Обменя опит. Какво я интересуват нея пенсионерите. Да се оправят как могат... Това са те!
  • 14 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Зззззз":

    Няма да стане, БСП не дава.

    Коментиран от #21

  • 15 МВФ - ТОВА Е СТАЛИНКА

    5 1 Отговор
    НАЧИ ТЯ ИСКА ДА ВДИГНАТ ДАНЪЦИТЕ ЗА КОИТО РАБОТИМ ПОЛОВИН ГОДИНА - ДАНО ХОЛЕРА ДА Я МОРИ ЦЯЛА ГОДИНА ПРЕДИ ДА СЕ КУРТУЛИСА !
  • 16 Българка

    9 4 Отговор
    Въвеждането на прогресивен данък върху доходите не е вдигане на данъците, а път към справеливост и нормалност. Ако Василев смята да бтани олигарси и богаташи, то и аз НЕ ИСКАМ ДА МИ Е ФИНАНСОВ МИНИСТЪР

    Коментиран от #19, #20, #31

  • 17 Ззззз

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тъй ли?":

    И двамата не сте прави , няма база за сравнение сега и тогава .
  • 18 Енгелс

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тъй ли?":

    Я стига лъга. Социализма е РАЙ за Народа и сега масите го търсят, ама него го няма вече. По кофите нямаше хора ровещи и търсещи късче хляб! Хората бяха сигурни за утрешният ден и щастливи. Няма го вече социализма! Да ви е честито светлото капиталистическо бъдеще.
  • 19 Максимилиан Робеспиер

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    При капитализма няма справедливост. Това е строй за богатите не за Народа.

    Коментиран от #23

  • 20 1234

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Кой те пита искаш ли или не искаш.... Олигарсите избират тоя или оня за министър. Народа, какво му спуснат отгоре. Време е да влезете в крачка със действителността.
  • 21 Ззззз

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Така е мой човек , лошото е че не са само те 😜
  • 22 Маркс

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тъй ли?":

    Няма как при социализма и комунизма да има безработни и помощи, защото по дефиниция това е СТРОЙ за Народа.
  • 23 Българка

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Максимилиан Робеспиер":

    Когато нямаш представа от икономика и финансии, поне наблегни на аритметиката. Прогресивният данък дава възможност бедните и с по-малко доходи/ печалби да плащат по-малко данъци. А в България те са мнозинство. За сметка на това има малък процент милиардери, мултимилионери и милионери, които трябва да плащат повече данъци в хазната. Но това са лидери на партии, активисти, олигарси и техните обръчи фирми. Те за това става дума

    Коментиран от #28, #29

  • 24 Сандокан

    4 1 Отговор
    Това е много добре. Но незабавен ергенски и момински данък от 20 до 45г.КОГА?
  • 25 бай Бончо

    4 0 Отговор
    Г-н Василев , всички ви вярват ! Вие също повярвайте на народа когато тръгне към вас !
  • 26 МВ Фонд

    2 0 Отговор
    Искаме: Данък слънце,данък сянка, данък въздух,ергенски данък и данък мигрант!
  • 27 Тити

    3 0 Отговор
    Няма да ни вдигне данъците и неееее не сме свикнали. За това цените на храните ток вода парно летят.
  • 28 Максимилиан Робеспиер

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Понеже си много умна и имаш представа, а си иголяма математичка, кой въведе подоходното облагане и защо? Дори се ослушва и не иска да въведе прогресивното облагане. Я кажи?
  • 29 Маркс

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Колкото и да си умна, колкото и да разбираш от икономика и финанси все е тая. Политическата система е капитализъм. При капитализма има експлоатация на хората. Това е строй за богатите хора , не е за Народа. Единствен справедлив строй е социализма, койта е първа фаза на КОМУНИЗМА. Няма друг справедлив строй за масите. Що се касае за Максимилиан Робеспиер, кого се опитала да ухапеш, явно си зле с историята. Не знаеш кого хапеш. Максимилиан Робеспиер е вожда, строителят на ПАРИЖКАТА КОМУНА - първата лястовичка за справедлив строй за масите. Предвестница на социализма и комунизма. От Парижката Комуна тръгва прогресът на света. Робеспиер е бил стращилище за крадци и богаташи грабили и лъгали масите. Давал е ЛИЧЕН ПРИМЕР със своята скромност и любов към ближния от Народа. Грижил си и за щастието на хората. Той е земният ХРИСТОС.
  • 30 222

    1 0 Отговор
    Като ни вкарате насилствено в Еврозоната никой няма да ви пита дали искате или не искате. Ще изпълнявате заповеди и хоро ще играете. Жалко само за народа, който Кокорчо, както научихме скоро от медиите, смятал за маркетингов обект.
  • 31 д-р Косев

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Прогресивното подоходно облагане няма да засегне олигарсите и богаташите, те си имат офшорки и екипи от юристи и счетоводители и пак толкова ще плащат, ако не и по-малко. Засеганатите ще са пролетариите, които малко са успели да отдъпнат от мизерията и да додрапат до що годе прилични заплати от 4-5000+ лева. Топ мендижърите в банки и телекоми със заплати и бонуси от стотиците хиляди също няма да пострадат, просто ще им удвоят заплащането за да могат пак да получават същото, а сметката ще я платят същите тия пролетарии. Ако искате справедливост, трябва да се стремите към необлагаем минимум (той е един и също за всички, но ефекта върху по-бедните е много по-голям отколкото върхъ по-богатите), намаляване или премахване на ДДС върху храните (бедните харчат много по-голяма част от парите си за храна спрямо богатите) и драстично увеличаване на дивидентния данък и данък наследство (тия данъци засягат само богатите, гащниците не получават дивиденти и нямат какво да оставят на наследниците си).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове