Last news in Fakti

15 Март, 2024 22:26 3 742 17

Любомир Каримански прогнозира, че ще се наложи актуализация на Бюджет 2024

  • бюджет-
  • световна банка-
  • пенсии

Световната банка казва, че имаме структурен проблем с НЗОК и с ДОО. Имаме сериозен проблем с начина, по който ще осигурим средства за пенсионерите, смята финансовят експерт

Любомир Каримански прогнозира, че ще се наложи актуализация на Бюджет 2024 - 1

"Една от критиките, които ясно беше отличена е, че ако бюджетът продължава по този начин, за 2024 г. няма да може да бъде изпълнен. И не само, ще имаме сериозен проблем със социалните и пенсионните фондове. Приходите от страна на данъците не са достатъчни и повдигнаха темата за промяна на данъчната система".Това каза финансовият експерт Любомир Каримански в студиото на "Bulgaria ON AIR".

Той анализира и думите на Асен Василев от днес, че данъчните няма да бъдат вдигани:

"Ще добавя още една институция - Световната банка. Тя излезе с годишен доклад за 2023 г. за публичните финанси в страната. Ако човек чете между редовете, ще види критиките. Световната банка казва, че ние имаме структурен проблем с НЗОК и с ДОО. Имаме сериозен проблем с начина, по който ще осигурим средства за пенсионерите. Не постигаме и резултат в образователната система, въпреки заделяните средства".

Каримански обяви, че през 2023 г. планът за бюджета не е изпълнен, съгласно приетото от депутатите, с повече от 2 млрд. лв.

"Това нямаше да се случва, ако толкова често не се вземаха парите от капиталовите разходи, за да се финансира социалната система, пенсионната система, а бяха вложени в икономиката. Това нямаше да се случва, ако не бяха иззети 100% дивидентите на държавните дружества", обясни финансовият експерт.

Според него, критериите, залегнали в докладите и на ЕК, и на ЕЦБ не са само количествени, но и качествени.

"И в доклада на Световната банка се казва, че нямаме заделени буфери за кризисни ситуации. Когато се осигуряват средства, те трябва да покриват текущата година с текущи проекти. Асен Василев създаде ли като финансов министър, или МС, предпоставка да има икономически форум, на който да бъдат представени всички енергийни проекти? В Бюджет 2024 няма нито една дума за икономически растеж", категоричен е Каримански.

Има риск да се покачи инфлацията, напомни още експертът.

"Ще се наложи актуализация на бюджета", прогнозира още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 банкеръ

    12 14 Отговор
    Няма как да излезе буджета с толкова разходи за Украйна и мигранти . Сега всичко ще стоварят пак на гърба на хората .

    Коментиран от #5

  • 2 Дядо Йоцо гледа

    13 7 Отговор
    Това са грабителите на България , пари никога няма да им стигнат , а дано се задавят !
  • 3 Ттфпн

    14 13 Отговор
    Не една и 6 актуализации няма да стигнат докато Асен мошенника е финансов министър
  • 4 Хохо Бохо

    10 6 Отговор
    Все пак инфлацията в България намалява и расте бюджетният излишък...
  • 5 ...

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "банкеръ":

    Иран и Северна Корея продават бомби на Русия.
    Най-добре е и ние да продаваме бомби на Путин за да се замогнем и ние малко от тази СВО.

    А ВАТЕНКИТЕ НЕКА ДА ГЛАДУВАТ И ДА СИ ДАВАТ ПАРИТЕ ЗА БОМБИ....

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Правителството

    7 5 Отговор
    иска известно време да сме на пост и молитва за да изпълним критериите за еврото. След като евентуално влезем в еврозоната за доста време ще останем само на молитва.
  • 7 Хаххх

    2 1 Отговор
    Емо йотовски в дума 15.03.24,Мустафа,кво иска да ни каже Емо, че българина не може от селото на мустафа не може да обработва земя, да коли животни, може, но не е ваш човек, издържал е по живково именно вас, едно прасе в месокомбината е предавал с еко месо балканско, чист въздух край гръцко за 10 лева цяло прасе, имали са една сурия животни и т н, колко ви платиха за статията Нустафа, българина е по рушветите, кой даде, той има всичко, а днес Мустафа притежава земите на дедите ни дадени на без пари именно от вас продажниците. Дано неправилно сне разчели за мустафа между редовете. Турците бягат за германия, българите към гърция дс, и може само писатели и журналисти ще останете мустафа да сте на негова хранилка и Мустафа и в София ще ви посети и изкупи. Не е шега работата, под прикритие е мустафа и емине, митко и емка
  • 8 Пишман икономист

    8 5 Отговор
    Пишман политик пишман прогнози дава .Добре че този е далеч от властта то господ си знае работата.

    Коментиран от #9

  • 9 Искаше и шеф на БНБ да става...

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пишман икономист":

    Но от ЕЦБ като разбрали веднага начукали обръчи те на нашите, участвал в някаква далавера в пране на пари и укриване на данъци, мисля че беше нещо свързано с бай Амет от ДПСето, добре че сме членки на ЕС че от време на време те да спорът някой мошеник устремил се към висок пост.

    Коментиран от #12

  • 10 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    Нека да обърнем нещата наобратно.

    Нинова каза да не се дават оръжия за да може войната да свърши.
    То и Радев така каза...
    И Копейките тоже

    Кой мой коментар повече не ви харесва?
    Номер 5 или този?
  • 11 Глупак

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "...":

    Темата е за България! С тоя вакуум в междуушието, не ватенки, а за гащи ще драскаш! какво щяха да правят боклуците ПП и ДБ, без глупаците?
  • 12 Толкова жалко изглежда лъжеца

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Искаше и шеф на БНБ да става...":

    Почти като недоразуменията от ПП и ДБ!
  • 13 реално

    7 5 Отговор
    кармански е велик анализатор, до сега нито една негова прогноза не се оказа верна
  • 14 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Реално се вдигнат заплатите в държавният сектор както и пенсиите а парите идват от частният сектор където заплатите не са мръднали. Тоест ако Асен не вдигне данъците ще трябва да тегли кредити с лихва 5 процента.
    Рано или късно всички ще платим сметката.
    А реално икономиката на бг не расте а се свива.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НЗОК се източва по план

    3 0 Отговор
    доктор - милионер-доктор -милионер
  • 17 Решетников

    0 1 Отговор
    Не знам дали ще се актуализира,ама този е експерт ,колкото кирчо е умен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове