Last news in Fakti

16 Март, 2024 18:21 2 734 49

Румен Гечев: Препоръките на МВФ съвпадат с дългогодишното искане на БСП за прогресивно данъчно облагане

  • бсп-
  • данъци-
  • мвф-
  • румен гечев

Решението на управляващите за АЕЦ „Козлодуй“ загробва българския народ, коментира народният представител

Румен Гечев: Препоръките на МВФ съвпадат с дългогодишното искане на БСП за прогресивно данъчно облагане - 1
Снимка: Фейсбук

„Препоръките на Международния валутен фонд съвпадат едно към едно с това, което БСП от 10 години препоръчваме – въвеждане на прогресивно данъчно облагане, така че да се намали разликата между бедни и богати и да се осигурят повече средства за българския бюджет.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в ефира на Евроком.

Той посочи и други две съвпадения между препоръките на делегацията на МВФ, която посети българския парламент, и исканията на социалистите, а именно значително увеличаване на капиталовите разходи в държавния бюджет и постепенното отпадане на тавана за социалното осигуряване.

„Има и неща, с които не съм съгласен. Например, те направиха препоръка да се намали бюджетният дефицит с 1%, но аз им казах, че това е политика, която не се следва от нито една държава членка на еврозоната. И при положение че България е една от две-три страни от общо 27 в ЕС, която вече е стигнала равнището на Маастрихт от 3% дефицит, такова намаление би означавало намаляване на разходите с 2 млрд. лв., което няма как да не се отрази негативно на образованието, на здравеопазването“, посочи проф. Гечев.

И допълни: „Изразих също мнението на БСП, че ние сме „за“ изпълнението на нашето задължение за влизане в еврозоната, но споделяме мнението на нобелови лауреати по икономика и на редица европейски анализатори, че България още не е готова и негативите ще бъдат по-големи от позитивите.“

Според него проблемът не е инфлацията, която действително е по-висока от страните членки на еврозоната, а това, че България има много ниска конкурентоспособност и силна зависимост от внос на основни групи стоки.

„Трябва да изчакаме доближаване поне до средните показатели на страните от еврозоната, за да се надяваме не просто на участие, а на такова, което е полезно за България“, подчерта проф. Гечев.

По неговите думи българското правителство е подписало скандално споразумение със САЩ за строеж на новите реактори в АЕЦ „Козлодуй“, заради което иска да си измие ръцете с парламента.

„Подписва се договор със САЩ за забележете, канадската фирма „Уестингхаус“, без търг и конкуренция, който представлява празен чек – няма цена, няма компенсации, няма срокове на строителство, няма качествен контрол. Хвърляха се едни цени от 30 млрд., но крайната цена може да се окаже много по-висока. Управляващите взеха решение, което загробва българския народ“, обобщи народният представител от БСП.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Не ви ли

    27 3 Отговор
    омръзна да крадете
  • 3 Българка

    34 12 Отговор
    В цял свят, особено в икономически развитите страни има подоходно прогресивно облагане. И то е справедливото, защото най-нормално е богатите да заплащат по-високи данъци от бедните

    Коментиран от #8, #9, #12, #13, #20, #32, #36

  • 4 Име

    19 12 Отговор
    Това недоразумение в случая е прав!

    Коментиран от #6, #29

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 1 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Ама нали точно ТЕ го премахната, ако не знаеш❗❗❗❗❗

    Коментиран от #10

  • 7 Милен

    30 1 Отговор
    Тоя па какво реве, нали бспто бяха в коалицията която въведе този начин на облагане.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Ами то и в България го имаше❗❗❗
    Напред, към добре забравеното старо❗
  • 9 Полуидиот

    22 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Напротив. Бедните са неуки и необразовани и затова не са им виновни тези, които са учили и са се усъвършенствали, когато е трябвало. Това е капитализмът. Трябва да бачкаш, а не да дращиш по цял ден във форума и да виеш, че си бедна. Да върнем социализма, аз съм съгласен. Но и при социализма ненужни некадърници като теб пак ще блеят.
  • 10 да де

    2 14 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    е кога пък сме имали подоходно облагане ?
  • 11 Макс

    32 2 Отговор
    Ама нали вие го въведохте по времето на Станишев . Надявахте се хората да ви заобичат ? НЕ , по-скоро на вас самите ви беше изгодно .

    Коментиран от #18, #19

  • 12 ха ха

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Да, ама по времето на управлението на БСП се въведе десятъка. Този отявлен манипулатор забравя да спомене вредата, която Кърмилницата нанесе на българския народ.
  • 13 Левче

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Много правилно отбелязваш, в икономически развитите страни е така, затова в България не е така. Както и много други неща в България не са както в развитите страни, примери колкото искаш. В крайна сметка всеки народ си заслужава политиците. Последното не съм го измислил аз, обаче е много вярно. Толкова вярно, че започнах да се замислям, дали в Харвард има вечерно или задочно обучение или нашите корифеи са били в Рабфак на Харвард.
  • 14 Полуидиот

    13 9 Отговор
    Некадърникът Асен Василев закъса с бюджета и сега след ротацията ще вдига данъците. Данъци в България плащат шепа балъци, основно тези, работещи за западни фирми и те могат да работят от всяка точка на света. Феодалите, мафиотите, корумпетата, сивия сектор и нашите бизнесмени няма да внесат и лев в хазната. Тоест ефектът за бюджета ще е нулев, но ще стимулира емиграцията, защото освен плоския данък в жалката територия няма нищо, което да задържи кадърните и почтените. Пак гласувайте за сглобката.
  • 15 Конкретно

    7 3 Отговор
    е прав, не може малък и среден бизнес да понасят цялата тежест. Не може данък сграда и смет да едни и същи при сгради над 20 г. (в много държави данък сграда отпада над 20 г., и при презастрояване общината плаща обезщетения, реално имотът става Непродаваем) и новопостроени сгради с гледки, въздух и паркове да са с по-ниски данъци. Логично при нови сгради данъкът трябва да е по-висок. И един или двама жители да плащат колкото 6 жителя в гарсониера такса смет. Да ме прощава, но според личните ми сметки, всяка семейна единица, състояща се от двама човека. с общ доход 3000 лева е в графа мизерия, особено при млади двойки, които искат да имат деца. Не може данък сграда в център /гето/ така е в цял свят, с безумно презастрояване, да е с по-висок данък сграда от сгради до паркове. Най-скъпите данъци в цял свят са извън гета и центрове. Не може в една и съща сграда, апартамент гледащ към парк, и апартамент към улица с отнети изложения и постоянен поток от коли, поради презастрояване, да са с една и съща данъчна оценка.

    Коментиран от #17

  • 16 Перо

    28 0 Отговор
    БСП въведе плоския данък, по времето на С. Станишев!
  • 17 Хихи

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Конкретно":

    И къде са тези чудесни нови сгради до прекрасни паркове? За коя държава и кой град говориш?
  • 18 ганю

    18 5 Отговор

    До коментар #11 от "Макс":

    БСП окраде парите фондовете заводите и всичко което се сетите
    останало от Тошово време
    в затвора мошенниците
  • 19 ха ха

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "Макс":

    И не само го въведе Сатаниш, ами и още имат наглостта да се наричат социална партия!!!
    На човек с малки доходи - примерно 1000 лева заплата - наложиха данък. После той едва свързва двата края и харчи всичко. Обръсват го и с ДДС. Друг с 5000 лева колко да изяде? Остава му една голяма част за харчене в Гърция, Испания и къде ли не по света. Може и да инвестира.
    И къде е социалното на партията на червените олигарси?
  • 20 ккк

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    "защото най-нормално е богатите да заплащат по-високи данъци от бедните"
    Е то сега не е ли така - 10% от 10000 са повече от 10% от 1000. Кое не е така сега? Да не говорим, че тази система е обратно на логиката, защото няма как да ми докажете, че един човек, който изкарва 10 пъти повече от друг, изразходва 10 пъти повече ресурси. Повече хаби тротоарите, децата му повече ползват социални услуги, и т.н.
    Ако говорим за абсолютна справедливост, тогава се дели заложените постъпления в бюджета за една година на броя данъкоплатци, след това всеки трябва да внесе тази сума в държавата....

    Коментиран от #24, #27

  • 21 Майорс

    21 5 Отговор
    Абе Гечев , акъл от хора направили долара 3000 лв , фалирали банките и изнесли парите нс хората , не искам! Още повече че при управлението на безпринципната ви коалиция отворихте дупка в бюджета на НОИ от 10млд лв! Стига с тов популизъм!
  • 22 До полуидиот

    6 0 Отговор
    От личен опит, офисите регистрирани в чужди държави са с по-ниско облагане, плащат жълти центове данъци. Навремето в САЩ имаше подобен дебат 2008, трилиони платени на компании плащащи в пъти по-виски данъци от колегите им в държавата майка. Вече не си спомням, дали не беше Уорън Бъфет, който написа статия за секретарката си, която плаща в пъти по-високи данъци, съотношение печалба данъци, спрямо трилионерите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ха ха

    8 11 Отговор

    До коментар #20 от "ккк":

    Напротив - многократно повече ползва. Босия няма да изтърка асфалта, няма нужда да му контролираш скоростта, няма нужда от скъпи университети, няма нужда от армия и полиция, щото няма какво да му вземат. Няма нужда от паркове, защото едва се изхранва...

    Коментиран от #38

  • 25 И таз добра!

    15 1 Отговор
    Гечев,кой въведе плоския данък?
  • 26 34 години

    9 0 Отговор
    34 години Политика на пълнене на нечии Джобове!
  • 27 Милен

    10 2 Отговор

    До коментар #20 от "ккк":

    Пич направи си труда да потърсиш в какви държави действа така наречения "плосък данък" и тогава пиши глупости тук. Ще си "очарован" от резултатът
  • 28 Счетоводител

    12 3 Отговор
    Другари червени панелисти,
    чета ви и не вярвам на очите си колко сте зле в разсъжденията си. В цялата човешка история винаги амбициозния, знаещия, можещия човек, индивида стремящ се към по добър живот е бил двигател за развитието на обществото, за разликата от хората без амбиции, чакащи някой да им осигури светло бъдеще. Тук не визирам че всеки родил се в бедно семейство или изпаднал в нужда е лентяй или мързел, просто на всеки се случва да бъде в трудна ситуация. Имам предвид хората които стоят перманентно в такава ситуация и не правят нищо да излязат от нея. При прогресивния данък богатия човек плаща масрафа на бедния - защо е длъжен да го прави. Защо учения, умния, амбициозния, работливия и най важното - този който на мързелува и е на светло да плаща за тарикатлъците на всички в сивия сектор. Не е проблема в данъците, а в тяхното неплащане. Нека всички автомонтьори, майстори строители, хотелиери, ресторантьори, фризьори, повечето ЕТ и други подобни да се изсветлят, да си внасят данъците и тогава пак ще коментираме.

    Коментиран от #30

  • 29 АГАТа Кристи

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Тоя НИКОГА не може да е прав, дори когато не е седнал !
  • 30 Милен

    4 6 Отговор

    До коментар #28 от "Счетоводител":

    Другарьо счетоводител, в нито една от държавите към които се стремим да се приближим като качество на живот не се прилага тази данъчна система. Във всички развити "демократични" общества действа социална система каквато тук няма. Така че сме ви благодарни за мнението ви което ни причислява към страни от "третият свят".

    Коментиран от #34

  • 31 А бе Румене,

    11 0 Отговор
    а бе Гечев,абе що ни правитена иди оти бе!?Та нали точно вие бяхте тези,които го въведоха плоския данък! А и имахте много възможности да го премахнете,но не го направихте!В нито една "бяла"държава няма такова извращение!Навсякъде колкото повече изкарваш,толкова по голям данък плащаш! За хазарта пък въобще да не говорим,тях ги освободиха напълно!
  • 32 Хаха

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Пълна глупост. Да се скъсвам от работа и да плащам повече и да отиват за мързеливите роми, не благодаря.
  • 33 Бат Жоро

    6 3 Отговор
    Гечев....., ми то комунягите само това знаете - да вземете от работещите и да ги дадете на "който има нужда", т.е на себе си. И това за вас е социална политика? Марш в расия, там прави и говори каквото си искаш.
  • 34 Счетоводител

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Милен":

    Милен, далеч съм от мисълта да влизам в полемика с вас. Ще цитирам инфо, което ми попадна е нета:
    "Идеята за прогресивен данък върху доходите намира поддръжка сред икономисти начело с Карл Маркс."
    Докато не се научат тарикатите да плащат данъци и да се изсветли икономиката, прогресивния данък няма да доведе до повече пари в бюджета, а само ще доведе до задоволство някои хора, че видиш ли "богатите плащали повече данъци". Но ако има необлагаем минимален доход, дали 60% от работещите няма да са на този доход, по официални документи?

    Коментиран от #39

  • 35 Мнение

    2 7 Отговор
    Не е вярно! Взе страна на войната в Украйна,а това е голям грях!
  • 36 Да.....

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    А кои са богатите?! Тези които работят от сутрин до вечер и поемат рискове, за да искарат 1500-2000 лева, богати ли са? Ами като ми вземете парите, ще спра да работа. Елементарно!
  • 37 Само предлагам

    12 2 Отговор
    Този чукън само като си отвори устата трябва да се припомня на хората че това е човека който с Жан Виденов фалира държавата и сме във Валутен борд
  • 38 Мноооо елементарно!

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Що за простотии си писал?
  • 39 Милен

    5 4 Отговор

    До коментар #34 от "Счетоводител":

    Да наричаш "тарикати" обикновенните работници е готино другарьо марксист. Така наречените "богати" са шампиони в укриването на данъци и данъците които си "спестяват" бедните аргати са капка в морето в сравнение с това което си спестяват боготворените от теб "богати".
  • 40 ГЕРБ=ДПС=БСП

    12 1 Отговор
    БСП сте лицемери

    БСП въведохте сегашния "плосък" данък и регрисивните осигуровки.
    БСП защитавате огромното неравенство между минимална и максимална пенсия, защитавате милицонеро-фатмашките високи пенсии.
    БКП=БСП въведоха 20 пенсии привилегия при пенсиониране за избрани
  • 41 Стършели

    7 3 Отговор
    А се поше професор, но пипето му е като на пиле!
    Всички богати ще си направят офшорки и в хазната иок пара.
    Бюджета на збългария е един от най стабилните и затова запада натиска да се вдигнат данъците!
    А такива интернационални професори да напуснат България.
  • 42 До Счетоводител

    4 2 Отговор
    Вие сериозно ли? Тесла, Тесла, Тесла! Форд, Форд, Форд! Моцарт, Бетовен, Бах. Най-великите умове ни напускат в крайна бедност. Знаете ли колко разработки за "безплатна енергия" отлежават в патентно ведомство на САЩ и никога няма да видят бял свят. Хиляди учени бяха убити и безследно изчезнали. Разработката за ПАРНА МАШИНА, на която дължим индустриалната РЕВОЛЮЦИЯ е описана в ръкопис от древен Египет. Трапанация на череп я има черно на бяло в египетски пирамиди. Крушката и батерията също. Аман от счетоводители. Хората лекуват рак от древни ръкописи. Изпитвам отвращение от съвременното тотално високомерие и незнание, с типична липса на МЪДРОСТ и знания.
  • 43 До счетоводител

    3 2 Отговор
    Само да упомена, вашата "професия" в много древни Цивилизации се е считала за "недостойна за извършване от аристокрацията", затова обикновено са наемани роби. Замислете се защо? Когато на фараонът, императорът, султанът му писнело от такива като вас, сам издавал укази и едикти за опрощаване на дълговете. Нашите предци до ранно Средновековие в Европа им отсичали главите, та и по-късно. Имало години в Египет, Шумер, Вавилон, Юдея, в които се опращавали дълговете . Фактът че вашата "професия" е издигната в култ, обслужваща лихварите ще приключи, ако не се промени отношението към данъкоплатците. Помислете си на кого служите... и защитавайте бедните и онеправданите, рекол го е Христос.
  • 44 при нивото

    6 1 Отговор
    на услугите, които държавата предоставя не трябва да се сменя данъчната ставка.
    Какъв е смисъла да пълниме хазната, за да се насочват финансите към нашите хора или за войната в украйна, а българина така или иначе да не получава нито добро здравеопазване, образование и сигурност - айде мерси. Ако можеше, въобще нямаше да плащам данъци, след като срещу тях държавата не си върши работата.
  • 45 Ха ха

    6 0 Отговор
    Гачев хиперинфлацията, пак акъл ръси! Пфу
  • 46 Абе

    2 1 Отговор
    Я резко спирам да плащам секви данъци и минавам у сивиа сектор.
  • 47 Бай Ху (By Who)

    2 2 Отговор
    ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ПЛОСКИЯ ДАНЪК!
  • 48 БСП въведе плоския данък

    4 0 Отговор
    Така обираха бедните и богатееха богатите.Маде ин БСП.Сега трябват гласоподаватели за изборите и обърнаха палачинката заради изплъзващия им се електорат.
  • 49 бай село...

    0 0 Отговор
    Когато др.Генчев беше министър хамериканците трепереха даваха по 3000 хл.долара за левче.Ако беше останал още година Хамерика щеше да фалира.Затова американците го смениха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове