Last news in Fakti

17 Март, 2024 15:04 2 558 16

Таско Ерменков: Две фракции в ГЕРБ се сбиха за "Турски поток"

  • турски поток-
  • таско ерменков-
  • руски газ-
  • герб

Милиардът, който липсва от фонда за електроенергийна сигурност, беше взет и използван от министър Асен Василев

Таско Ерменков: Две фракции в ГЕРБ се сбиха за "Турски поток" - 1
Снимка: Архив

Наивно е да смятаме, че "Турски поток" е причината за войната в Украйна.

Това каза пред БНР енергийният експерт Таско Ерменков, член на Изпълнителното бюро на БСП и бивш депутат. Според него количеството газ, което преминава през България, е нищожно, в сравнение с потребностите на страните от ЕС.

"БСП обяснихме, когато започна изграждането на "Турски поток", че това е най-доброто от всички лоши решения, които могат да бъдат взети. В противен случай нашата газова мрежа щеше да остане въобще безполезна. След отказа от "Южен поток", който нямаше да бъде изграден с наши пари, въобще щеше да е много по-изгоден... ние изгубихме и транзита за Турция. Всичко това се дължи на една политика, която няма нищо общо с интересите на България.

"Турски поток", който беше построен с български пари, транзитира газ за Европа, но ние не се възползваме от този газ", коментира той и обясни, че цените на газа в края на газопровода "Турски поток" са много по-ниски, отколкото са в България.

"Намерената Пътна карта на "Турски поток" е нещо, което се опитва да замаже по-големия проблем - как в ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят проекта с различни фирми. Едното спечели началната битка и назначиха фирма "Аркад" да бъде изпълнител. След това се оказа, че "Аркад" не може да бъде изпълнител. Другото крило в ГЕРБ привлече руснаците, те пък купиха "Аркад", за да могат да запазят назначенията и да не правят нова процедура. Всичко това забави и оскъпи проекта. Доведе до едни 2,5 млрд. лева, които България трябваше да инвестира в тази тръба, а от нея не влиза и една молекула газ у нас, всичко се транзитира за Европа. Всичко това се прави, без да има нищо общо с икономиката, защото това са български пари, дадени от "Булгартрансгаз". Този проект и договорът с "Боташ" доведоха до това два от гигантите на българската енергетика да са на границата на техническия фалит".

По думите му Вертикалният коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова (инициатива, с която управляващите очакват да се осигурява възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни източници) "няма как да мине без руски газ":

"Дори се говори за възможност за транзитиране на втечнен руски газ. Проблемът пак е с наши пари да решим чужди проблеми, без ние да се възползваме от това нещо".

Според Ерменков не е моментът сега да се въвеждат европейски практики за ценообразуване, "които неминуемо ще доведат и европейски цени у нас", и подчерта, че либерализацията на пазара на електроенергия "ще доведе задължително до повишаване на цените".

"Милиардът, който липсва от фонда за електроенергийна сигурност, беше взет и използван от министър Асен Василев, за да си направи Бюджета така, че дефицитът, който се образува накрая, да може да отговаря на изискванията за влизане в еврозоната. Това е игра с икономиката на България. Ние от БСП сме за влизане в еврозоната, но когато сме готови като икономика, като финанси и като финансова дисциплина. Иначе ще компрометираме и самата идея за еврозоната, и стремежа на страната да се развива нормално", коментира бившият депутат от БСП.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 13 Отговор
    Русия е в пламъци, извършва се революция!!!
  • 2 Ния

    23 7 Отговор
    Хайде, и този лъжец го извадиха от нафталина...
  • 3 Красимир Петров

    27 11 Отговор
    Наглите комуняги защитават тиквата и чужда държава Русия.
  • 4 Хайде.....

    6 3 Отговор
    Хайде.....На Лапането!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Путинофил

    14 8 Отговор
    Сбиха се, защото в парламента имаме 6 русофилски партии! Всяка се натега да е по по най на путин!
  • 7 И ся кво?

    22 3 Отговор
    Защо Тиквата и Теменужка не са в панделата?

    Коментиран от #13

  • 8 бият се, не бият...

    6 4 Отговор
    Този проект е обречен. 2/3 от онази територия ще потъне.
  • 9 реру

    22 2 Отговор
    "... В противен случай нашата газова мрежа щеше да остане въобще безполезна..."


    Понеже и сега нашата газова мрежа няма връзка с "Турски поток" според "разбирача" значи е безполезна...

    Коментиран от #12

  • 10 Боко е за затвора !!!

    6 2 Отговор
    Кога ще влезе Бойко във затвора за престъпленията които е извършил ????
  • 11 ЕРМЕНКОВ, ДРУГАРЮ

    3 12 Отговор
    Южен поток ни обвързваше с Путин. При днешните санкции щяхме фа си гледаме празните тръби и да цъкаме...С турски поток днес лапаме милиони евра комисионни от транзита на НЕруска газ за ЕС.
  • 12 ЛАПАМЕ МИЛИОНИ ЕВРА

    1 13 Отговор

    До коментар #9 от "реру":

    Комисионни от трансфера на газ.....дрогари.

    Коментиран от #14

  • 13 ЗАЩОТО

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "И ся кво?":

    Р.Овч. и Инпекса още не са там.
  • 14 реру

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "ЛАПАМЕ МИЛИОНИ ЕВРА":

    Отново се стига до...

  • 15 бай село

    1 0 Отговор
    Aко някой трябва да е в затвора това са Кравата Гея и Урко.
  • 16 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    0 1 Отговор
    Др. Ерменков като бивш служител на I - во главно управление на ДС е запознат добре с въпроса Вервайте му!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове