Last news in Fakti

20 Март, 2024 10:38 1 879 18

Политолог: Суматохата е само в главите на политиците - гражданите много добре разбират и им е ясно какво се случва

  • политическа криза-
  • шенген-
  • еврозона

При политическа нестабилност, пълноправното приемане на България в Шенген и приемането на еврото ще бъдат поставени под риск, смята Любомир Стефанов

Политолог: Суматохата е само в главите на политиците - гражданите много добре разбират и им е ясно какво се случва - 1

Трудно е да се каже каква е целта на поредицата от политически драми, която кулминира с връщането на мандат за правителство на Мария Габриел, за което голяма част от министрите заявиха, че не знаят и няма да участват. Нещата са излезли извън границите на разумното и нормалното и вървят към фиаско. Вероятна причина за раздора в "сглобката" е степента на участието на ГЕРБ в изпълнителната власт и регулаторите, коментира политологът Любомир Стефанов в студиото на Блумбърг България.

"Суматохата е само в главите на политиците - гражданите много добре разбират и им е ясно какво се случва: едни хора не могат да се разберат кой какъв ресор и каква власт да има. Работата на политиците е да представляват гражданите, а в момента с действията си политиците ще оставят без представителство точно тези, които са ги избрали.

Гражданите няма да забравят това лесно, още повече няма да забравят, че обещанията за подобряване на всекидневието им и конкретни проблеми остават неразрешени и безадресно се бутат в бъдещето като заложник на политически амбиции за власт и влияние. Някой иска да бъде министър, друг - директор на водопад. Това увисва със страхотна сила в момент, в който уж бяхме наясно какво искаме и бяхме поели правилната посока, предприехме нужните законодателни мерки... Сега в един момента се оказа, че всичко това е било фасада", каза политологът.

Това разочарование сред избирателите ще окаже влияние на очертаващите се поредни предсрочни избори, каза Стефанов.

Пълноправното приемане на България в Шенген и приемането на еврото ще бъдат поставени под риск, тъй като те са въпроси на преговори между политически лидери, а в страната ще липсва политическата стабилност, която да направи възможно взимането на трайни решения, коментира Стефанов.

Изказвания на пресконференцията на ПП-ДБ след връщането на мандата на президента Румен Радев минират всякакъв преговорен процес между коалициите в досегашното управление, смята Стефанов.

"Шансовете за някакво бъдещо разбирателство станаха едноцифрени, ако въобще е имало такива."


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сс3мпа

    18 8 Отговор
    Бочко все още мисли че всички пасат трева, а той е най умния.

    Коментиран от #4

  • 2 Тошито

    18 1 Отговор
    Мда, отиваме на избори !
  • 3 Всичката тази тор

    22 0 Отговор
    Всичката тази тор Трябва да се Изрине! И Там където и е Мястото!
  • 4 Даааа

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сс3мпа":

    А не се ли оказа,че е точно така?????Кабинет ще има ,ПП=ДБ ще са златен пръст,без никаква реална власт.Така и трябва да е ,защото вече нямат избиратели.Лично аз години гласувам за ДБ ,както и много познати и роднини.Днес никой от нас не би подкрепил тези жалки измамници.Единственият им и последен ход в политиката е да са ибрикчий на Пеевски и Борисов.

    Коментиран от #10, #12, #15

  • 5 стига СГЛОБКИ

    20 1 Отговор
    Стига СГЛОБКИ !!! НИКОГА ПОВЕЧЕ СГЛОБКИ !!! Сглобките унищожават България , а ние (гражданите на България) сме само неми и безпомощни свидетели на това унищожение . Демокрацията повелява , когато разбирателство между народ и политици не е постигнато , да се даде оставка и да се проведат предсрочни избори , А ,ако някой каже , че одобрява това което беше през последните 9 месеца и това ,което става сега ... значи е за 4-ти километър .
  • 6 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Борба за власт и пари.
  • 7 Доротея

    22 0 Отговор
    Сега разбрахте ли, защо понякога, както в миналото на 9 юни, 19 май и 9 септември, здравите сили правят законен преврат!? Не заслужават ли тези всички да бъдат прибрани рано тази заран и още вчера след този унзителен спектакъл и бъдат озаптени някъде, да им се направи ТКЗС и това лято да копаят царевичака, а не да се явяват в европарламент! Да бъдат държани далеч от всяка публична дейност и вредителство! Какви избори!? ДБ са интересчии, Герб електората му е на ведомост, ПП са мекотели! Останалите пълни мижитурки без ДПС, но те не са партия!
  • 8 защо

    17 4 Отговор
    от европеиското ЕНП обявили , че призовават пп дб герб сдс да подкрепят габриел - това е намеса във изборите на правителство от външни държави - не е истина - за това трябва да има протестна нота от президента до тях - излагация - как чужди държави официално показват намеса вэъв вътрешните ни работи - срам
  • 9 Eмигрант

    8 3 Отговор
    Не няма никаква суматоха, това е само една имитация, кой вярва вече на тези политици в България, може би само хамавите и загубеняците ? И ПП/ДБ излезнаха "айдуци" както всички други, никаква борба с корупцията не започнаха дори, какво стана с К.Андреево абсолютно нищо дори построиха на Таки още паркинги на мостовете на Дунав на Русе и Видин, същите фирми на Таки събират парите за година приходът надхвърлял 2 МЛРД. лева ! Същият този Таки управлява и ДАНС и МВР, бил обявен за национално издирване но никой не го издирва ! В шоуто на Б.Ваклинов всичко се разкри, но само в шоуто, институциите нагло и "мирно" дремят без да реагират, Таки им плаща щедро за да "спят спокойно" ! ГЕРБ/ДПС овладяха държавата с активното съдействие на всички други шайки които само имитират борба с корупцията, но за най-голямата кражба от митниците нито дума, вече и мигрантите минавали граница с тировете защото проверката се извършвала само от двете фирми на Таки ! Не ходете за гъби, а отидете да гласувате за да не дойдат честните...хамав народ...пак ще се спъне в същия "камък"...
  • 10 Иван Георгие

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Даааа":

    Наборе, в българския език няма съществително в множествено число завършващо на й, иначе си прав, но правописът е също важен.
  • 11 Суматоха ли?

    8 0 Отговор
    На огромното болшинство от гражданите, които са и ИЗБИРАТЕЛИ вече им е дошло до гуша от интриги и простотии и не искат и да чуват дори за политика.Би трябвало "политика" в кавички, защото това нашето не е политика, а някаква перверзия! Затова това болшинство при едни нови избори няма да престъпи прага на избирателните секции отвратено от качеството на политическия живот и нивото на избраните "политици".Поради тази причина там ще отидат само крайните избиратели, фанатизирани, или платени и следващия кабинет ще го съставя или Костадин Костадинов, или Делян Пеевски(този пък пряко, а не задкулисно).И така бумеранга на властта се завърта към тези, които са го хвърлили нанякъде и кашата става все по-пълна.Но първопричината е в качеството на избраните и парламентарно представени парии и те са в основата на това, което се случва в момента.Ха да ни е честито!
  • 12 Иван Георгие

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Даааа":

    Наборе, в българския език няма съществително в множествено число завършващо на й, иначе си прав, но правописът е също важен.
  • 13 българка

    3 1 Отговор
    Учудвам се, че някой с диплома за политолог, не вижда какво стои на дъното на тази драма, а това много добре е обяснено от г-н Любомир Аламанов. Прочетете го г-н Стефанов и не се плъзгайте по повърхността, или и Вашата диплома е от Югозападния университет?
  • 14 Хасковски каунь

    0 1 Отговор
    Едните - леви резби, другите - десни.
    Пеевски я гресира ,ама сглобката не става
  • 15 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Даааа":

    Кво викаш, вервайте ми, верваме ти, верваме хи хи хи.
  • 16 Прост Българин

    1 0 Отговор
    Старата мафия не дава кокала на новата.тежко и горко на бедният народ2
  • 17 СТРАНДЖАТА

    0 0 Отговор
    НАРОДА ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ГО НАБУТА НА ГАЕРБ И ДПС МАФИЯТА ГАРАНЦЯ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове