Last news in Fakti

21 Март, 2024 17:50 2 511 23

Търговия с кости, камъни и гробни места в Софийските гробища

  • гробни места-
  • софийски гробища-
  • търговия

"Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране на граждани, търговия с камъни, която е голям проблем, тъй като на ден се получават десетки жалби", заяви Румен Димитров

Търговия с кости, камъни и гробни места в Софийските гробища - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Сигнал до прокуратурата с фрапиращи данни за нередности в гробищните паркове в София е подал Румен Димитров, изпълняващ длъжността директор на Общинското предприятие "Гробищни паркове", съобщи той на пресконференция в Столичната община.

Димитров каза, че е поел ангажимент към ръководството на Столичната община в лицето на кмета Васил Терзиев да се изправи срещу проблемите, натрупвани десетки години. Той заяви, че има фрапиращи данни, които е установил и за които днес е подал сигнал в прокуратурата. Димитров определи днешния ден като „края на промоцията на търговията с кости, камъни и кръв“. Става въпрос за това, че години наред е допускано да се поругава мястото за вечен покой на близките ни, което по думите му е превърнато в ад.

"Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране на граждани, търговия с камъни, която е голям проблем, тъй като на ден се получават десетки жалби", заяви Румен Димитров, цитиран от БТА.

Той поясни че в общинското предприятие са заети общо 190 души по щат, като 35 са освободени от него и на тяхно място са назначени нови служители.

Димитров каза, че той и екипът му са установили търговия с гробни места, „опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София с цел продажба“. Димитров разказа за фрапиращ случай, в който са изравяни тленните останки на кремирани хора и са вземани гробни места с цел продажба и препродажба. Той поясни, че цената на гробно място на Централните софийски гробища поради дефицита там е десетки пъти повече, отколкото цената, която по наредба се заплаща към Столичната община. Става въпрос за стотици такива случаи, подали сме сигнали за десетки, каза Димитров. Той подчерта, че разчита на прокуратурата и институциите да си свършат работата и ще им окаже пълно съдействие.

Димитров поясни, че новото ръководство е спряло няколко лоши практики, като погребване на хора в алеите и в санитарните пространства между алеите. Той обърна внимание, че общинското предприятие "Гробищни паркове" не е търговско дружество и не е създадено с цел печалба. Мога да поема ангажимент, че всичко, което трябва да бъде споделено с институциите и обществото, ще бъде споделено. Това не е последният сигнал, който ще подам, заяви Румен Димитров. Той каза, че е получавал и заплахи във връзка с промените, които прави. Липсата на адекватна охрана позволява да се организират едни хора в престъпна група. Престъпната група си има ръководител, заяви Димитров, но отказа да цитира имена, защото "всички, които публично са си позволили да го направят, са им заведени по няколко производства".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафията

    30 2 Отговор
    има пипала навсякъде ! Няма живи , няма умрели !
  • 2 Сила

    22 7 Отговор
    КАЖЕТЕ НА БЛИЗКИТЕ СИ ДА ВИ КРЕМИРАТ И ДА РАЗПИЛЕЯТ ПЕПЕЛТА ВИ НА ЛЮБИМО ЗА ВАС МЯСТО....... ще им дръпнете "кокала"(буквално) от устата на АЛЧНИТЕ попове и гробари!!!

    Коментиран от #13, #14

  • 3 Жалка работа

    26 1 Отговор
    Най-големия бизнес в София са погребалните услуги.После е сметоизвозването.Тържища и паркинги.

    Коментиран от #7

  • 4 шефа

    19 0 Отговор
    На Софииските гробища кражбите и престъпленията са повече от Парламента и Мин.съвет взети заедно.
  • 5 ХАХАХА

    13 4 Отговор
    То пък като гледам близките колко са загрижени ум да ти зайде . Където има стари гробове ,близките си ги обгрижват що годе. При новите ,зависи от погребания, ако е възрастен ,много много не се интересуват след 3 месец какво е положението. Имам позната погребана в Банкя поради липса на места точно тогава в София и да не мислите ,че някой отидее след 40 я ден ,същото се получи и с тъста ми . . Умрелия си е умрял изобщо много се спекулира с тази тема. Жена ми бог да я прости приживе казваше като умра и в кофата за боклук да ме хвърлете все ми е тая . Въпросът е починалия да остане в съзнанието на живите.

    Коментиран от #9

  • 6 никола гешев

    22 2 Отговор
    Състоянието на гробищата в България е реално отражение на духовната нищета на посткомунистическите индивиди, населяващи Територията. Който иска, може да види как се отнасят към покойните си близки съседите ни от Македония, Сърбия, Гърция, Ръмъния, Турция! Не можем да си оправим гробовете, а искаме държава да оправяме!
  • 7 Сила

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Жалка работа":

    И всичките са под контрола на мафията.... В случая с гробищата, тържищата и паркингите са на Таки........ И някой от ГЕРБЕРОПИТЕЦИТЕ разбира се
  • 8 ОМБРЕ

    11 4 Отговор
    във всички ГРАДОВЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ДЕРМОКРАЦИЯТА =====РЕКЕТ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гербаджииска работа

    19 3 Отговор
    На бившата кметица.
  • 11 Минчо лудия....

    10 2 Отговор
    Миналата седмица ме изписаха от лудницата, Малеееее.... КО прайтеее ве... търгувате с кокали и камъни, убивате се по пътища и улици, че ние вътре бяхме по нормални от вас ве...
  • 12 ЛОДКАРЯ ПО РЕКА СТИКС

    2 5 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    ЗАТОВА (......)ГО ПОГРЕБАХА
    С БТР ....ЗА ДА ГО ПАЗИ....👇
  • 13 Няма как

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    Няма как. Църквата забранява кремацията. Поне нормалната църква. Нашата е като държавата. Стига да даваш пари всичко е позволено.

    Коментиран от #23

  • 14 Колега

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    при кремация се смесва пепелта на много кремирани.
    Другото е ясно.

    Коментиран от #20

  • 15 К КВО ИЗЛИЗА

    13 0 Отговор
    В ТАЯ ДЪРЖАВА НИ ЖИВ ДА СИ , НИ УМ РЕЛ
  • 16 Панова

    12 3 Отговор
    Гербаджийката Фандъкова търгуваше дори с костите на умрелите. Срам.
  • 17 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    11 1 Отговор
    БЪЛГАРИНО ТО СТАНА НИ ДА СИ ЖИВ НИ УМРЯЛ
  • 18 До Сила

    2 2 Отговор
    Представа си нямате какво се случва при КРЕМАЦИЯ. Правете си частен Параклис или лодка и стреличка, като викингите.

    Коментиран от #19

  • 19 Сила

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "До Сила":

    Според Вас дали в този момент ще ми дреме какво точно се случва с тялото ми? Въпроса е принципен, палиш и бегаш...... (така да се каже)
  • 20 Сила

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Колега":

    Е, И..... на кого му пука? А циганите дето преметат насам натам кокаляците? Копат, фърлят, събират по чували, чупят с лопатите.......?
  • 21 Я Я Я Я ДА

    2 1 Отговор
    ШОПИ МОШЕННИЦИ / ДЪРЖАВАТА Е ПРОПАДНАЛА ОТ ВАС ........................
  • 22 Приземен

    2 0 Отговор
    Пак гласувайте за ГЕРБ, та да се поругават с вас не само докато сте живи, ами и като умрете!
  • 23 Православие

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Няма как":

    Не цъкайте минуси мрши, κοπελετα подчовешки. Как ще се надигнете от гробовете при второто идване на нашия Господ Бог Иисус Христос, ако са ви изгорили, бе?! Фанатизирани православни ли сме или какво?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове