23 Януари, 2014 08:02 1 509 1

Мола и Молчо – новите модерни имена за бебета

  • печат-
  • преглед

Преглед на печата

Мола и Молчо – новите модерни имена за бебета, разкрива в. „24 часа“

Нова мода сред имената за бебетата вече е превзела Пазарджик. Сред по-нетрадиционните имена, дадени в общината, се открояват Рай, Иоана, Дивна, Лимона, Бужемаа, Хира, Суя, Нурбанур, Рабийе. Това каза Желязка Дянкова, експерт в ГРАО-Пазарджик.

Към нестандартните имена, избрани от родители в страната при кръщаването на децата, са мъжките Сребър, Лиле, Търпелин, Крушо, Молчо, Баю, Хитко и Русомир и женските Долина, Ягодина, Ябълка, Трияда, Колина, Геройка, Мола, Милионка, Лодка, Медиана, Готиера, Хубавинка, Принцеса, Царина, Графиня, Роздиянка и Кукона.

Наши студенти връщат пари, предупреждава в. „Стандарт“

Наши студенти на Острова може да връщат пари на кралицата. Лондон ще си поиска обратно отпуснатите заеми от младежите, които не могат да докажат 3 г. престой във Великобритания, алармираха от консултантската фирма за образование в чужбина "Интеграл". Става дума само за онези студенти от България и Румъния, които са кандидатствали за т. нар. кредит за издръжка. Неотдавна техните молби бяха замразени, докато не докажат с документи, че от 3 г. живеят на Острова. Британските власти обаче вече са готови с писма, с които ги уведомяват, че ако са неизрядни, ще се наложи да върнат и парите, отпуснати им до момента. Освен заемите за издръжка ще им бъдат спрени и кредитите за покриване на университетските такси.

 

Консултанти ще ограмотяват финансово хората, иска в. „Труд“

Пътуващи консултантски групи ще ограмотяват финансово населението. Това е една от мерките в стратегията за повишаване на финансовата култура, която правителството подготвя. Предложението за този нестандартен подход дойде от неправителствена организация, каза вицепремиерът Даниела Бобева.

“Бедата е, че масово българският гражданин очаква да получи финансова консултация по телевизията. Разбирате, че в рамките на кратко телевизионно предаване човек може по-скоро да бъде подведен, отколкото посъветван”, каза Бобева.

Като друг проблем тя посочи, че разликите във финансовата култура на различните обществени и възрастови групи са огромни. “Това налага доста диференцирана програма. Специални консултации ще има за получаващите социални помощи”, каза Бобева.

 

 

Рекордьори блокират 112 с 600 000 фалшиви обаждания, тревожи се в. „Монитор“

Рекордьори с по 600 000 фалшиви обаждания годишно тормозят операторите от спешния телефон 112 и пилеят ресурсите на „Бърза помощ“ и полиция. Част от фалшивите сигнали били от психично болни, които не могат да бъдат санкционирани за това, че нонстоп звънят, докато други търсели помощ при абсурдни ситуации като раждане на котката им.

„Над 50% от обажданията не са спешни, но ние ги приемаме и ги препращаме на службите“, разказа вчера Яна Бухова, служител от Дирекция „Национална система 112“. Тя подчерта, че част от дежурните им абонати понякога правят по 500 фалшиви обаждания само за една смяна.

 

През 2014 г. МВР ще се съсредоточи върху битовата престъпност, пише в. „Сега“

"Фокусът на МВР през 2014 г. ще бъде насочен към битовата престъпност. Необходими са още целенасочени усилия. Лично аз към момента не съм доволен от резултата. Трябва да се засили работата с местното самоуправление. Трябва да започнем да работим по Програмата за интегритет на служителите в МВР”. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев при изслушването му на заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Министърът каза още, че в момента се прецизират сумите и сроковете за изграждането на оградата по границата с Турция, която би трябвало да помогне за ограничаване на бежанския поток към България.

 

Как ВКС помогна на Марио Николов да спечели милиони, разказва в. „Капитал дейли“

"Позорът на ВКС". Така в юридическите среди наричат 12-годишното дело при което длъжник на банка едновремено не плаща дълга си и осъжда кредитора да му плати над 4 млн. лева. Главен герой в казуса е разследваният за източване на еврофондове Марио Николов. Спорът е между "Месокомбинат - София" и Уникредит Булбанк, изпълнен е с куп пазарно и юридически неподплатени доказателства, но и последната инстанция не видя проблем в това. Според адвоката на изгубилата страна Маргарита Калайджиева, приключвайки делото по този начин, съдът дава възможност за източване на банките в България. От името на спечелилите делото синдикът Владимир Вадинов не коментира решението на магистратите и не отговори на въпросите, свързани с решението.

 

136 хил. фирми преустановили дейност през 2012 г., брои в. „Дума“

Малките и средни фирми се оказаха основните жертви на кризата и един от основните източници на безработица. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след заседанието на кабинета, на което беше приета Стратегията за малките и средните предприятия, която ще действа до 2020 година.

Бобева цитира данни на НАП за 2012 г., според които 136 000 фирми са подали данъчни декларации, че не извършват никаква дейност. Сред мерките по отношение на фалитите е ускоряване на процедурите и гарантиране закриването на фалирал бизнес в рамките на една календарна година, изтъкна тя.

Предвижда се да се предоставят финансови консултации на свръхзадлъжнели малки и средни предприятия. Ще се предприемат и мерки за насърчаване на онлайн търговията на малките и средните предприятия, посочи Бобева.

 

85% от поръчките на МВР при Цветанов с нарушения, пресмята в. „Преса“

Цветан Цветанов трябва да мълчи, защото от проверените обществени поръчки 85% са с нарушения. Това каза председателят на вътрешната комисия в НС Атанас Мерджанов.

Депутатите в комисията обсъдиха одитен доклад на Сметната палата за извършен одит на съответствие при финансовото управление на Министерството на вътрешните работи за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013г.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров посочи пред депутатите, че има редица нарушения при провеждането на обществените поръчки при одита. Те са проверили общо 142 процедури и при 85% от тях са засечени нередности. Той обаче обясни, че министърът не носи административно-наказателна отговорност по смисъла на Закона за обществените поръчки. По думите му, данни за нарушения има, но данни за престъпления няма и затова в разпореждането няма точка, в която докладът да бъде изпратен на прокуратурата.

 

Гърция полудя по охлюви от БГ ферми, горд е „Новинар“

Гърция полудя по охлювите от българските ферми. В момента родните предприемачи изнасят мекотелите основно за Гърция и Кипър, като дори не смогват с желаните количества за чуждите пазари, съобщиха за „Новинар” от бранша. Другите страни, които изкупуват българската продукция, са Италия, Испания и Франция.

Според експерти от сектора пазарът за охлюви е възкръснал след изключително тежките 2010 и 2011 година за сектора. „Започват да се съживяват нещата, в момента имаме добри пазари”, обясниха от ферма в Пазарджик.

Повечето фирми за охлюви у нас отглеждат животинки от вида Helix Aspersa Maxima по френска технология. Предприемачите споделиха, че продават предимно в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    1 0 Отговор
    ....Тотално и абсолютно изперкали иди.ти-родители в Пазарджик-
    изхождайки от ХАРАКТЕРНОТО РОДНО
    БЪЛГАРСКО ЗВУЧЕНЕ на имената на горките деца и не по-малко
    умствено-увредените други родители от другите краища на
    бившата някогашна България....
    Тъжно,смешно,гротеско и безкрайно жалко за всички нас тук.....

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове