Last news in Fakti

22 Март, 2024 10:33, обновена 22 Март, 2024 11:07 1 462 135

Финално: България ще си сътрудничи със САЩ за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"

  • парламент-
  • пленарна зала-
  • сащ-
  • аец козлодуй-
  • нови реактори-
  • уестингхаус

Важно решение за ядрената ни енергетика

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за АЕЦ "Козлодуй". То дава зелена светлина за изграждането на 7 и 8 блок, уточни "Фокус".

„За“ бяха 161 депутати, "против" - 56 , трима се въздържаха. "За" бяха народните представители от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“. „Против“ гласуваха от „Възраждане“, „БСП за България“ и четирима нечленуващи в парламентарна група народни представители.

От "Възраждане" бяха категорични, че това е кражба зад гърба на българските граждани.

"Това е против интересите на страната ни", включи се и Борислав Гуцанов от БСП. По думите му това е черна дупка, в която парите ще потънат и дори няма да бъде изградена ядрена мощност.

Със споразумението двете страни изразяват желанието си за сътрудничество в редица дейности, като:

  • консултации и обмен на експертен и технически принос за постигане на напредък в цялостното разработване на ядрената програмата на страната ни;
  • участие на субекти от трети държави (при спазване на приложимите национални закони на страните) при проектирането;
  • изграждането и пускането в експлоатация на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй“;
  • идентифициране на потенциално финансиране и на икономически структури, които ще подкрепят финансирането на реализацията на ядрения проект;
  • насърчаване на ядрената енергия за граждански цели в рамките на Европейския съюз;
  • проучване на разработването и внедряването на иновативни ядрени технологии, включително усъвършенствани реактори и технологии за управление на радиоактивни отпадъци, и др.

Основната цел на споразумението е създаване на рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнението на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй“ (блок 7 на АЕЦ "Козлодуй“) и на ядрената програма за граждански цели в Република България въз основа на принципа на взаимната изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни.

Коста Стоянов от „Възраждане“ отбеляза, че на идеен проект се издава разрешение за строеж на мощности, което според него е предпоставка за значително увеличаване впоследствие на цената на строежа на 7 и 8 блок, както и за комисионни в размер на десетки милиарди. От парламентарната група настояха процедурата да бъде прекратена, да се проведе нова на базата на конкурентоспособност, посочи БТА.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще гласуват за узаконяване на една „голяма кражба“, посочи Стоянов. Той се върна назад към командировка в САЩ на членове на комисията по енергетика, без в делегацията да са включени представителите на „Възраждане“ в комисията. Моля Ви по законопроекта, а не мемоарно, прекъсна го председателят на парламента Росен Желязков.

Имаме дотук една-единствена избрана технология и една-единствена компания, която ще строи по нея - без конкуренция и прозрачност на избора ѝ,

продължи Стоянов.

Българският парламент ще бъде превърнат в "гумен печат", добави колегата му Петър Петров.

Всичко е заради технологията АР1000, включи се в дебата Борислав Гуцанов от „БСП за България“. За пореден път от левицата припомниха, че има една-единствена централа, която работи по тази технология. Нали сте наясно, че 30 млрд долара не може да бъдат изплатени, в момента сте готови да отидете на 30 млрд., и то при технология, която е само в една страна, коментира депутатът. И отбеляза, че Великобритания се е отказал от тази технология и няма нито една страна в Европа, която да е готова да стане експериментална площадка. Защо се натискате и слагате наколенки, това ще е „черна дупка“, в която парите ще потънат, но ядрена мощност няма да бъде изградена, заяви Борислав Гуцанов. Той отбеляза, че БСП винаги е била за ядрената енергетика, но искат реални действия, а не „поредната кражба“. Ще се задейства ли някога прокуратурата за това, което се случва, попита Гуцанов.

По каква логика ще подпишем с канадска фирма, чието ръководство е в САЩ, какво ще направи американското правителство, ако тя фалира,

попита колегата му Румен Гечев. Какво става с парите на българския народ, добави той.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката - да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нов проект със стара схема

    60 5 Отговор
    Реактори на снимка.
  • 2 Дрън дрън та пляс

    63 6 Отговор
    Не е "финално" а е "фатално"
  • 3 пешо

    48 5 Отговор
    пак сме в поза партер
  • 4 Предателите

    55 5 Отговор
    Прибраха 50-60 милиарда от нашите пари …
  • 5 Голата истина

    61 3 Отговор
    Честито новото гориво е 5 пъти по скъпо от руското и 3 пъти по малко енергийно но цената на тока ще скочи 10 20 %
  • 6 И ни

    50 4 Отговор
    Направиха гробище за ядрени отпадъци.
  • 7 ТаУмВзе

    44 3 Отговор
    Кражбия и Слугинаж клекнали ей! Само Територията е Важна, без матряла. Който и да се хванал със краварите е Приключил. То тва е и Целта де!
  • 8 честен ционист

    52 2 Отговор
    Накрая ще видите само многомилиярдна площадка за съхранение на ядрени отпадъци на цял ЕС. Както ви пращат с чартъри камилари, така и бидончета със знак ☢️

    Коментиран от #83

  • 9 мдаа

    45 1 Отговор
    И коя американска еврейска мафиотска фирма ще прави 7-ми и 8-ми блок ??
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    40 1 Отговор
    Затова е борбата за министерството на енергетиката.

    Коментиран от #17, #28

  • 12 ,у,уеиш

    35 1 Отговор
    бг се самоуби
  • 13 Оставка на гласувалите

    42 1 Отговор
    Неподходящо ядрено гориво, да се молим да не стане авария. Заробихте България със 60 милиарда лева с ненадеждна, безумно скъпа, проблемна технология АР отказана от Чехия, Унгария, Китай, Британия, и двата реактора в САЩ по тази технология не работят. В Украйна скриха докладите за неподходящото гориво на Уестинг. 7 и 8 блок без конкурси, без таван цени, без крайни срокове, без обезщетения, без неустойки. Че и банка са избрали за отпускане на заеми. 30% трябва да се платят авансово, това са 18 милиарда лева. Според специалисти цената ще стигне 120 милиарда ЛЕВА. Опасност от аварии, деформация реактори, и голяма вероятност да не влязат изобщо в експлоатация. Накрая няма да си прибират ОЯГ. Оставка на гласувалите ПП, ДБ, СДС, ГЕПБ, ДПС, ИТН. Катастрофа! За 34 години са довели енергетиката до колапс, гледайте дебатите от 21.март НСъбрание. И всичко от джоба на българите. Хубаво им го каза опозицията, да вдигат ръцете ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС, ИТН и най-близкото МВР. Които си играят с живота и здравето на цяла Европа,

    Коментиран от #119

  • 14 След

    4 24 Отговор
    Чао Газпром,чао Росатом.
  • 15 ЗА ТОВА СЪТРУДНИЧЕСТВО ВИНОВНИТЕ

    21 0 Отговор
    ЩЕ БЪДАТ КАЗНЕНИ ЗАД ПАРАВАНА НА ВОЕННИЯ СЪД !
  • 16 В ХОД Е СТРОЕЖА НА

    19 0 Отговор
    СЛЕДВАЩИЯ ........ ГЬОЛ ! СЕГА ПЪК САЩ ЩЕ СЕ УЧАТ КАК ТОВА СЕ ПРАВИ !
  • 17 Град Козлодуй

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Логичен Сте господине Пс
  • 18 Алекс

    28 2 Отговор
    Обединени под знамето на "руската заплаха" гробари и компания за пореден път продадоха интересите на България.

    Коментиран от #25

  • 19 ВЕЧЕ ИМАМЕ И ХАРТИЕНИ РЕАКТОРИ

    27 0 Отговор
    ДА НИ СА ЧЕСТИТИ ! ДАЖЕ НЯМА КРАЕН СРОК НА НОВАТА КРАЖБА !

    Коментиран от #22

  • 20 гражданин

    27 0 Отговор
    евтини нови реактори няма, тоест няма и евтин ток от такива реактори, тръгне ли да се реализира този проект, държавният дълг ще скочи на 100 процента от БВП, това си е самоубийство, всичките тези партии, подписали и гласували това нещо, трябва да изчезнат от политическата сцена при следващи избори, освен това, дефицита в региона, ще бъде покрит от други държави, преди ние да успеем да изградим тези мощности, тоест продажби навън едва ли ще има, откъдето и да го погледнеш тоя проект, все е лоша идея, за отпадъците, изобщо да не говорим
  • 21 НОВ ШУТ ЗА ПУТИН

    3 16 Отговор
    Ядрен този път

    Коментиран от #24

  • 22 Р.ОВЧ. КУПИ РУСКИ ТЕАКТОРА

    3 13 Отговор

    До коментар #19 от "ВЕЧЕ ИМАМЕ И ХАРТИЕНИ РЕАКТОРИ":

    Които от 10 години са на "склад"...добре че Украйна може да ни вземе иначе горим с два милиарда лв.
  • 23 Неутрон

    4 6 Отговор
    Ужас ако си бяхме с Расия, още щях да съм на 22.

    Краварите забързаха времето и всички остаряха.
  • 24 мммм

    18 2 Отговор

    До коментар #21 от "НОВ ШУТ ЗА ПУТИН":

    Шута е за нас, ама на тебе не ти пука !

    Коментиран от #26

  • 25 ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Алекс":

    Са в ПАРЛАМЕНТА. А там БСП и Възраждане да дълбоко бетонирана опозиция.
  • 26 КВО ДА МИ ПУКА

    3 11 Отговор

    До коментар #24 от "мммм":

    Ток ша има, ама нема да ъ Путински...както стана с газа...

    Коментиран от #32

  • 27 ЯДРЕН ШУТ ЗА ПУТИН

    6 10 Отговор
    БГ путинистите са в тих ужас.....
  • 28 ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Енергетиката нищо не зависи....парите дава парламента и той разпорежда.
  • 29 По идеен Проект са гласували

    17 2 Отговор
    Една чешма без Работен Проект не можеш да построиш, Чешма, а Те ядрена енергетика без ядрени специалисти.. Подписали са празен чек. Такова чудо няма в цял свят. След време поименно гласувалите този Позор от ИТН, ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС. Не става въпрос и за пари, а за Безопасност. Сигурно на ядрените работници в Козлодуй са им побелели косите ако са тествали "неподходящото" гориво. Ако изобщо го тестват и там профукани милиони. Да не говорим за ОЯГ. Нашите политици са заплаха за цяла Европа. Няма ли кой да алармира ЕС за това безумие..

    Коментиран от #33

  • 30 Българин

    5 12 Отговор
    Винаги просперитеа е бил на запад. В Германия, от съветската страна на стената се произвеждаха някакви жалки подобия на автомобили - трабант и вартбург, а от западната се произвеждаха Мерцедес и БМВ. Където е минал руски кален ботуш следва само мизерия, режим на тока и купони за хляб.

    Коментиран от #37, #45

  • 31 Иво Нинджев

    5 3 Отговор
    7 и 8 блок след 30тина години, ако е рекъл Господ, и я има България
  • 32 ХАХАХА

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "КВО ДА МИ ПУКА":

    Е тока ще е от ТУРЦИЯ с реактори на РОСАТОМ т.е. Путински? Ккато и газа. Честито...

    Коментиран от #39

  • 33 Я ПЪ ТИ

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "По идеен Проект са гласували":

    Да не мислиш че това не е преценено.....и обсъждано.....Уестинг хаус има бая реактори по света.....

    Коментиран от #57

  • 34 вие си ги избрахте

    5 0 Отговор
    от предходното сътрудничество с Русия, точно за 10 г се проектираха и построиха 6 реактора без кредити, без интернет и компютри...... сегашното със сащ ще излезе 40 млрд лв за двата минимум след 15 г. и всичко ще е на кредит, БВП НА България е 200 млрд лв.
  • 35 Бивш канадец

    5 0 Отговор
    Не разбрах защо нашите тикви сключват договор със САЩ, след като Уестингхаус отдавна е канадска компания? И какво правим,ако почнат строежа и фалират за пореден път?

    Коментиран от #40

  • 36 Предатели гнусни

    13 0 Отговор
    Корумпета атлантически. Нито реактори ще видим, нито ядрено гориво читаво, нито пък обработеното ядрено гориво имаме къде да складираме. Сган побъркана вредна за България
  • 37 провинциалист

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    А проспериращият западен ботуш е минал през Африка и Южна Америка, там да не са много просперирали?
  • 38 Ужас!

    11 1 Отговор
    До тука с българската енергетика...

    Коментиран от #43

  • 39 КЪВ ТОК ОТ ТУРЦИЯ БРЕ

    2 6 Отговор

    До коментар #32 от "ХАХАХА":

    В най натоварените часове едвам запълваме 80% от нашите възможности за производство на еленергия......даже изнасяме ток за 70 милионната и много по развита от нас...Турция

    Коментиран от #56

  • 40 Естествено че

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Бивш канадец":

    Уестингхаус отдавна е канадска компания. И до година впрочем ще обяви фалит. И няма да е за първи път впрочем

    Коментиран от #112

  • 41 Какъвто просперитет

    8 2 Отговор
    имаше Западът, свърши. Актуализирайте си информацията за Мерцедес, къде се произвежда, така е с всичко останало. Една пералня търсиш с лупа произведена в Италия. Сега просперитет ще имат малко хора, по частните острови и ферми.
  • 42 долу ЕС

    2 2 Отговор
    за да е демократично русофилите ще купуват ток не от пазара и от руските реактори, а русофобите от новите американски и от пазара. Така дефакто избора и пазара ще решат кой крив и кой прав.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ТО И С ГАЗА НИ ПЛАШИХА

    3 6 Отговор
    Пък пак си живеем.....
  • 45 българина

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    прав си така беше! до 1990 китай беше селска държава, 35г по късно четката ти за зъби е китайска и 80 пр от вещите у вас! та, нещата се промениха и още ще се променят.... запада приключи, скоро и англия няма да е кралство, а провинция на Бритастан
  • 46 До Уестинг

    3 0 Отговор
    Всъщност са 2 инвестиционни фонда, а кой ще строи и проектира не се знае. А кой конкретно стои зад тези фондове, лично аз не знам. Банката обаче се знае, на САЩ.
  • 47 Бай Благой

    12 0 Отговор
    Покрай цирка и пушилката с "ротацията" тия хора ни заробиха за 50 години напред!!
    ЛОВЯ бас, че дургата семица всичко с правителството ще е точно...няма да има драми...всички пак ще си седнат на топлите министерски кресла с усмивка..ще излезнат пред камерите ще има прошки, извинения...и всико ще е точно!!
    Само ние и нашите деца и внуци ще плащаме прескъп ток...

    Коментиран от #52

  • 48 ОПАААА

    2 7 Отговор
    Другарите пак в тих ужас, Копейкин също.....що така????

    Коментиран от #54, #61

  • 49 Какво

    4 0 Отговор
    Следва сега? Бум или фалит?
  • 50 Тия в НС са много умни

    6 0 Отговор
    И къде копаме отработеното голиво - на Витоша ли?
  • 51 Грешка в заглавието

    6 0 Отговор
    Не финално, а фатално.

    Коментиран от #55

  • 52 Я ПЪ ТОЯ

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Благой":

    Тока има борсова цена....квот за другите, тва и за нас....нали другари
  • 53 Всеки ден на този позорен

    11 0 Отговор
    Парламент и Правителство са щета за България. Всяко тяхно решение ощетява с милиарди евро българите. Оставка веднага гниди продажни. И защо да питам дискусията в Парламента не беше излъчвана по националните медии а беше цензурирана. До кога хората няма да виждат и да чуват какви са позициите на различните партии? Пак ли за предатели българина трябва да гласува без да знае кой какви ги е надробил ?
  • 54 Превод

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "ОПАААА":

    Всичко искат да ви вземат, храна, енергия, превоз, жилище, земя. Всичко!

    Коментиран от #58

  • 55 ДА ЗА ПУТИНИСТИТЕ

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "Грешка в заглавието":

    Е ...ФАТАЛНО....утре саблен са на килимчето на Драган Цанков 28....
  • 56 Арон

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "КЪВ ТОК ОТ ТУРЦИЯ БРЕ":

    Братле - в моемнта, от 1 година насам, ТЕЦ-овете ни работят на 10-20% от капацитвта си, докато ние внасяме по-скъп ток от Сърбия, Румъния, Гърция и Турция, овобени в пиковите часове. Когато потреблението е ниско и навън е топло и светло, ни казват, че 20-30% идвал от панели... Всичко се прави с цел, да не се трупат пари в ТЕЦ и ВЕЦ, за д анямаме независима енергетика. Чест о казано, ако бяха публипни дружество, аз бих ги шортнал.

    Коментиран от #134

  • 57 4321

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Я ПЪ ТИ":

    Уестинг хаус имат централа в САЩ, строили са я повече от 30 години.

    Коментиран от #64

  • 58 И КВО СА НИ ВЗЕЛИ.....

    2 5 Отговор

    До коментар #54 от "Превод":

    Магазини пълни, ток и газ има, има и свободни работни места, НАТО ни брани, ЕС ни храни.....
  • 59 Дедо ви

    6 0 Отговор
    Има ли все още заблудени, че това ще се случи. Подготвят се едни пари за открадване...

    Коментиран от #69

  • 60 Карл Егберт/Уестингхаус

    5 0 Отговор
    Единствено руските реактори са ковани.Нашите и всички др.са заварявани,.
  • 61 Усещам

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "ОПАААА":

    Как ще се гушкаш със сирийци, афганистанмци и други бежанци по 15 на 3кв м... Как не ти е ясно на те само..

    Коментиран от #66, #71

  • 62 обработеното ядрено гориво

    3 0 Отговор
    Ще го раздават на хората безплатно да си го сложат у мазето и да ги топли. Може и да си го пият с малко водичка също.
  • 63 2 реактора в англия

    2 1 Отговор
    Сред атомните проекти, сблъскващи се със забавяне, е британският проект Hinkley Point C, който се изгражда от френската компания EDF и който беше отложен поне до 2029 година, тоест четири години по-късно от планираното. Разходите нараснаха от 18 млрд. лири до прогнозираните 46 млрд. лири. ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ
  • 64 ВИЖ В ГУГЪЛ

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "4321":

    Колко централи по света има фирмата Уестинг хаус.....
  • 65 До газА

    2 0 Отговор
    Вижте колко сгради отказаха да ползват парно, заради миналогодишните сметки сезон 2022-2023. И газ в Чирен е 30-40% по-скъп. Пак купуваме руски газ чрез посредници, борса. Лятото естествено цените на борса падат, но зимата, там е проблемът Зимата. Така фалира Германия. За 2023 последно тримесечие имаме десет процента спад на индустриално производство. Оттам проблеми с азотни торове, храни, инфлация и др. И гледайте дебатите в НС от 21 03, за да видите колапсът в Енергетиката, на живо!
  • 66 ЩО БЕ...КВО НИ Е

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Усещам":

    Гушкам се с който си искам...и с рускини също.
  • 67 долу ЕС

    7 0 Отговор
    в чехия горивото се стопи и прекратиха с американското... тук ще минем директно на фаза БУМ
  • 68 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    БРУКФИЙЛД КЕПИТЪЛ ТОРОНТО
    ..... СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ДЪНДИ ПРЕШЪС И НА УЕСТИНГХАУС ЩЕ ФИНАНСИРАТ ПРОЕКТА
    С ОТКРАДНАТО БЪЛГАРСКО ЗЛАТО :))
    ...
    ЕВАЛА НА ТИЯ ЕВРЕЙСКИ МАЙКИ, ДЕТ СА РОДИЛИ
    ТАКИВА АПАШИ

    Коментиран от #75

  • 69 ЩО БЕ

    0 4 Отговор

    До коментар #59 от "Дедо ви":

    БСП и Възраждане са в парламента и те ша намажат.
  • 70 Артилерист

    4 0 Отговор
    А при сегашната американопосолствена сглобка някой съмнявал ли се е, че ще стане по-инак?

    Коментиран от #77

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Пере

    4 1 Отговор
    Белене струва 10 млрд.д.
    Два американски блока 30 млрд.д.
    Съд и в Белене на тези предатели
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 В Швейцария в кантоните

    8 0 Отговор
    За всяка по голяма соларка местни референдуми се правят а в България шепа кретени в парламента за АЕЦ решават. Разлика дали виждате хора ?

    Коментиран от #78

  • 75 СТИГА БЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #68 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ВСЯКА ГОДИНА ПАРЛАМЕНТА ВЗИМА 40 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА НАШЕТО ЗЛАТО....НИТО ЕДНА БЪЛГАРСКА ФИРМА НЕ СЕ НАВИ ДА "ТЪРСИ" ЗЛАТО У НАС....ЩО ЛИ?????
  • 76 незнайко

    3 1 Отговор
    ( От "Възраждане" бяха категорични, че това е кражба зад гърба на българските граждани. )
    Отдавна ни карадат без да ни питат . Готовата основа за АЕЦ в Белене какво ще стане ? ГЙОЛ за милиарди които са отишли в нечии джобове а сега искат още да ЛАПАТ ! Подобна е и съдбата на детската поликлиника в София но в по малък мащаб ! Защо толкова години нищо не се правеше ? Защото трябва морално да остарее това което е започнато и това е тенденциозно ! Сравнението е с делата които се точат докато мине ДАВНОСТ ! Какво имаме насреща след като затънахме с милиарди дълг ? НИЩО АМА АБСОЛЮТНО НИЩО ! Ще стане както с ХВЪРЧИЛАТА ! Докато ( ако ги получим ) ще са морално остарели !!!
  • 77 Това е чудесно.

    3 8 Отговор

    До коментар #70 от "Артилерист":

    Избираме най-доброто.Пък и на комунетата им става от лошо по-лошо.

    Коментиран от #82, #88

  • 78 АМИ НАЛИ ИМАШЕ

    2 6 Отговор

    До коментар #74 от "В Швейцария в кантоните":

    Референдум за АЕЦ белене....пълен провал....другари...
  • 79 Работил в АЕЦ

    10 1 Отговор
    Честито!
    Само да кажа - Най-голяммата авария досега в света бе във Фукушима. Там са американски реактори с американски проект, специалисти и изграждане.

    Коментиран от #85

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 УЕСТИНГ ХАУС ИЗРИТА ПУТИН

    2 9 Отговор
    От България.....честито другаре.

    Коментиран от #90

  • 82 Простак

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Това е чудесно.":

    300%
  • 83 време разделно

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Принципно си прав че кравите и другите западнали изроди искат да ни затрият всячески, само че няма да се стигне чак дотам............по-късно тази година започват големите природни катаклизми, които ще унищожат голяма част от западните държави и на практика те няма да съществуват като такива! България и Източна Европа ще бъдат слабо засегнати от този истински апокалипсис дето предстои и с Божията Помощ ще се запазят, а без примката която ни сложиха на врата западните алчни извратеняци имаме шанс за нормален живот и държава! Така че кравешките отпадъци просто няма да имат време да осъществят поредните си пъклени планове и заедно с другите колониални фалирали кочини ще бъдат наказани за вековете през които избиват и ограбват другите народи! А на нашите продажни марионетки дето за власт и пари предадоха народа и Родината ще им се стъжни много яко!

    Коментиран от #99

  • 84 Това е положението хора

    8 0 Отговор
    Ядрено сметище на Европа ще станем. АЕЦ обаче няма да видим

    Коментиран от #89, #103

  • 85 ТО ПЪ У ЧЕРНОБИЛ

    2 6 Отговор

    До коментар #79 от "Работил в АЕЦ":

    Не гръмнаха реакторите.....руските де

    Коментиран от #97

  • 86 под българия да разбираме

    3 0 Отговор
    около 350 души в енегретиката и 2 партии . С цени по 120 стават смешни с тая енергетика бе . широко отворени просещи очи очакват да им поемат парно, ток . няма мисъл в харченето на парите без инвеститори , които обновяват и намаляват цените . Фандъкова направи парното с борд на директори , 6 шофера за Вальо топлото и 3 джипа , адвокатски отдели за гонитба . Бързите кредити са като парното . надуват сметки, слагат кражби , за орязалите тръбите сградна инсталация .

    Коментиран от #98

  • 87 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    ДЪНДИ ПРЕШЪС ОТКРАДНАХА 20 МИЛИАРДА ОТ БЪЛГАРИЯ И СЕГА ЩЕ ГИ ИНВЕСТИРАТ
    В АЕЦ КОЗЛОДУЙ ..... ЕВАЛА

    Коментиран от #91

  • 88 Избираме най-доброто.....

    6 1 Отговор

    До коментар #77 от "Това е чудесно.":

    Ти нормален ли си ?

    Коментиран от #92

  • 89 СПОКО ДРУГАРЮ

    1 2 Отговор

    До коментар #84 от "Това е положението хора":

    Измислено е.....и без да те питат.....
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 СТИГА БЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #87 от "САТЪРА НА ХАНА":

    АМИ ОСЪДИ ГИ ЗА КРАЖБАТА......ДЕЙСТВАЙ.....
  • 92 ЪХЪ

    0 4 Отговор

    До коментар #88 от "Избираме най-доброто.....":

    Това е положението.Оди урусиа.
  • 93 Я ПЪ ТИ

    1 4 Отговор

    До коментар #90 от "Като почнеш да плащаш тока":

    И С ГАЗТА НИ ПЛАШЕХТЕ,,,,АМА НЕЩО НЕ СТАНА....ДРУГАРЕ

    Коментиран от #101

  • 94 ЯДРЕН ШУТ

    1 5 Отговор
    За Путин от БГ.....
  • 95 Ще трябва да го поемете атлантическият

    6 0 Отговор
    Това е положението. Запасявайте се с вазелин и бъдете доблестни малоумни атлантици
  • 96 Историкът

    7 0 Отговор
    Американският Атом е най-мирния на Планетата Земя, питайте японците, ако не вярвате!
  • 97 Простако

    7 0 Отговор

    До коментар #85 от "ТО ПЪ У ЧЕРНОБИЛ":

    Гръмнаха защото украинците искаха повишение на производството на ток при положение че реакторите имат капацитет
    Това е като когато сложиш дебела жица на бушона и тогава гърми инсталацията.
    Но задръстен като шефа си Про100 Киро е абсурд да го разбере

    Коментиран от #102, #107

  • 98 КАТО НЕ ТИ АРЕСВА

    1 4 Отговор

    До коментар #86 от "под българия да разбираме":

    Резни си тръбите....мини на ДЪРВА.....или оди у русията...там е без пари...
  • 99 честен ционист

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "време разделно":

    Това СМС от Ванга ли е?

    Коментиран от #127

  • 100 Иван Крумов

    0 0 Отговор
    Дано не поскъпне електриката.
  • 101 Колко струва

    1 0 Отговор

    До коментар #93 от "Я ПЪ ТИ":

    газа бе джурул.
    Нали поевтиня като петрола

    Коментиран от #104

  • 102 Е ПА ЩО КРЕМЪЛ

    1 3 Отговор

    До коментар #97 от "Простако":

    Им позволи да стане....нали уж съветските реактори са.....непобедими

    Коментиран от #110

  • 103 Ядрено сметище на Европа ще станем

    4 0 Отговор

    До коментар #84 от "Това е положението хора":

    То това е и целта. Къде другаде да е сметището на Европа ако не в България ? С балите с боклук по различно ли беше. За това вече не се говори и думичка не чуваме даже, но си продължава и то в пълна сила

    Коментиран от #105

  • 104 ГАЗА Е НА БОРСОВИ ЦЕНИ

    1 1 Отговор

    До коментар #101 от "Колко струва":

    Почти навсякъде цената е една и съща...Ако Путин не беше нападнал Украйна.....щяхме да взимаме газ от него....ама....санкциите ...
  • 105 СТИГА С ТОВА ЩЕ

    0 5 Отговор

    До коментар #103 от "Ядрено сметище на Европа ще станем":

    И от студ ШЯХМЕ да умрем заради газа....ама не стана...другаре.

    Коментиран от #111

  • 106 Сякш Гоеписалвчера

    3 0 Отговор
    Глухо и страшно гърмят окови,
    не чуй се от тях глас за свобода:
    намръщен само с глава той сочи
    на сган избрана - рояк скотове,
    в сюртуци, в ресѝ и слепци с очи.
    Сочи народът, и пот от чело
    кървав се лее над камък гробен;
    кръстът е забит във живо тело,
    ръжда разяда глозгани кости,
    смок е засмукал живот народен,
    смучат го наши и чужди гости!
    А бедният роб търпи, и ние
    без срам, без укор, броиме време,
    откак е в хомот нашата шия,
    откак окови влачи народа,
    броим, и с вяра в туй скотско племе
    чакаме и ний ред за свобода!
  • 107 Работил в АЕЦ

    9 0 Отговор

    До коментар #97 от "Простако":

    Абсолютно точно - Чернобил е трагедия от неспазване на инструкции.
    Фукушима е трагедия от некадърни специалисти. В случая американски.
  • 108 Хайде, вечна дружба!

    5 0 Отговор
    Един ни язди досега. Вече друг се вози на наш гръб. Хайде, братя американци, яхвайте енергетиката! Но още не знаете, че който е стъпил тук, вече е започнал началото на своя край!
    Ръгайте чушки в боба, но помнете, че всичко на този свят се връща тъпкано.
  • 109 Ъхъъъъъъ мозък

    8 0 Отговор
    """България ще си сътрудничи""" Само че това НЕ е сътрудничество а търговска сделка, очевидно неизгодна за България. "Сътрудничество" е дума която САЩ употребява изключително рядко и то когато става дума изключително за корупционни практики и лобистки механизми! Проверете сами в какви случаи САЩ използва тази дума !!!!
  • 110 Ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #102 от "Е ПА ЩО КРЕМЪЛ":

    И с това доказа че си пълен простак
    Козяшка подметке 5
  • 111 Къде бре умник

    4 0 Отговор

    До коментар #105 от "СТИГА С ТОВА ЩЕ":

    Ще се складира според теб отработеното ядрено гориво ? В САЩ ли или Канада ?

    Коментиран от #133

  • 112 Как така ще

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Естествено че":

    обяви фалит, ние ще им дадем $50млрд., докато ги опапат ще мине доста време. Това е половината от нашия БВП.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 В България нормални сметища няма

    5 0 Отговор
    Щяла за ядрени отпадъци да прави. Пълен абсурд и тотална неадекватност. Прогресираща атлантическа кретения
  • 115 сметището на Европа

    6 0 Отговор
    Това е перспективата за България както Доминикана за САЩ
  • 116 шефа

    3 0 Отговор
    Този който си е вдигнал ляват гнусна ръчичка е Любен Дилоффф Оли..френ.
  • 117 Ядрената енергия

    2 1 Отговор
    е екологична, но ако ще стават ядрени аварии на 20 години по-добре да я няма. Белите се правят от хора независимо дали ще си пиян като руснак или трезвен като японец. При липса на аварии остава въпроса със съхранението и охраната на ядрените отпадъци - средно радиоактивните, в продължение на стотици и хиляди години. Местата за съхранение не могат да се местят, а за границите на държавите след 1000г. никой нищо не може да каже. Желаещи да правят мръсни бомби винаги ще има.

    Коментиран от #120

  • 118 Експерт

    2 2 Отговор
    Аз съм противник на ядрената енергетика. Против строителството съм
    и на американски АЕЦ, и на руски АЕЦ у нас.

    Ще се радвам, ако с 7 и 8 ядрени блокове в Козлодуй се случи същото, което се случи с АЕЦ Белене. Предпочитам, да не се харчи дори една стотинка за нов АЕЦ. Но като не може се надявам похарчени от държавата пари за нов АЕЦ да са на ЗАГУБА и да не заработи нова АЕЦ никога повече у нас.

    Коментиран от #121

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #117 от "Ядрената енергия":

    "Желаещи да правят мръсни бомби винаги ще има"

    По-скоро желаещи да правят далавери с обществените пари. Виновни са гласуващите /цензура/ у нас
  • 121 Добре, че не

    0 3 Отговор

    До коментар #118 от "Експерт":

    построихме АЕЦ "Белене" в срок. Сега щяхме да имаме 4 реактора по 1000МВт и да се чудим какво да ги правим когато консумацията през пролетта и през нощта пада до 2800МВт. Козлодуйските реактори имат 10-15г. живот а беленските щяха да са с още 15-20г. За 10г. трябваше да ги спираме всичките.

    Коментиран от #123, #132

  • 122 Ще стане

    8 0 Отговор
    Уестинг имат централа в Южна Каролина, която са започнали през седемсетте години, а са я завършили 2013г. 😂 2-3 реактора бяха. 😁
  • 123 Работил в АЕЦ

    10 0 Отговор

    До коментар #121 от "Добре, че не":

    Ако не знаете-България вече внася ток от съседни държави, които доскоро ние снабдявахме.

    Коментиран от #124

  • 124 Това е системен

    0 1 Отговор

    До коментар #123 от "Работил в АЕЦ":

    обмен, в момента изнасяме над 1700МВт., соларите произвеждат 2170МВт., погледни в ЕСО. През нощта внасяме от Румъния и Гърция - вятърната от Румъния и от газови ТЕЦ от Гърция. Ако не бяха разнебитили ПАВЕЦ "Чаира" нямаше да внасяме толкова.

    Коментиран от #131

  • 125 Ефка

    10 0 Отговор
    Хахаха, американците яко ще се нагрухат, милиарди срещу "светло" бъдеще. А някои ще плащат по-скъп ток.
  • 126 М дааа

    3 0 Отговор
    Е решено, блокове няма да има ..
  • 127 време разделно

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "честен ционист":

    Няма значение откъде е, важното е че ще се случи и то съвсем скоро............тия неща са ги предсказали някои от най-сериозните гадатели (хора с истинска дарба, а не разни шарлатани), друг е въпроса кой ще повярва и кой ще се смее на "тези глупости". В крайна сметка на Земята ще останат само духовно извисените и осъзнати хора, които могат да са полезни за бъдещото развитие на човечеството, всички останали изчезват като непотребни и вредни за планетата и вселенското равновесие!
  • 128 Демократ.бг

    4 0 Отговор
    Тези работи няма да ги кажат по новините.

    Коментиран от #129

  • 129 Няма да кажат

    3 0 Отговор

    До коментар #128 от "Демократ.бг":

    и кои са взели комисионните.
  • 130 Колко

    3 0 Отговор
    красиво опаковано "ще сътрудничи". Дайте цена, параметри, срокове, технологии, отработено гориво и т.н.
  • 131 Работил в АЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #124 от "Това е системен":

    Нали и аз това казвам, че внасяме.
    Не е нужно да се повтаря.
    А "ако"-то цапа и мирише..
  • 132 ВАЖНО Е

    0 1 Отговор

    До коментар #121 от "Добре, че не":

    Да бием ядрен шут на Путин....след газовия такъв.
  • 133 НЕ ГО МИСЛИ

    0 1 Отговор

    До коментар #111 от "Къде бре умник":

    Няма да се складира у вас.
  • 134 ЩОМ ТОКА ВНОС

    0 3 Отговор

    До коментар #56 от "Арон":

    Е по евтин от произведения в България, що да не внасяме ток.
  • 135 Гост

    1 0 Отговор
    „...това е черна дупка, в която парите ще потънат...” Вечно фалиращата и неграмотно управлявана Уестингхаус е известна перачница на която сащисаните трябва да намерят някои тъпаци управляващи държава за да има сигурно финансиране от бюджета. Преди това ликвидираха Белене с появата на две сенаторчета и сега пътят е чист. Едва ли има по-подходящи за тази цел в момента по целия свят освен народните избраници в родината, които традиционно се превръщат в народни измамници, след появата си там, където съединението им прави силата. Уестингхаус е регистрирана в Канада, а местните народни измамници подписват споразумение за строителство със САЩ – гарантът, че тъпаците са абсолютно надеждни, няма да спестяват от бюджета заради някакво си ала-бала.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове