Last news in Fakti

22 Март, 2024 20:31 2 169 36

Явор Куюмджиев: От 1 юли токът ще поскъпне с около 7%.Това означава около 5-6 лева по-високи сметки на домакинство

  • явор куюмджиев-
  • 1 юли-
  • ток-
  • поскъпване-
  • 7 лева

"Ако на 1 юли при либерализацията на цената на тока е по-висока, отнякъде трябва да се намери компенсация за електроразпределителните дружества. Тогава правителството трябва да реши още по-голямо повишаване на цените на тока”, каза бившият зам.-енергиен министър

Явор Куюмджиев: От 1 юли токът ще поскъпне с около 7%.Това означава около 5-6 лева по-високи сметки на домакинство  - 1
Снимка: NovaNews

„От 1 юли токът ще поскъпне с около 7%. Правителството реши за увеличаване на дневната тарифа с 5% и отпадане на нощната. Това означава около 5-6 лева по-високи сметки на домакинство”, заяви енергийният експерт и бивш зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев в „Денят на живо” по Nova News.

По думите му либерализацията на пазара не може да бъде отменена, защото сме закъснели с нея десет години. „Няма кой да стои и да ни чака. Ако я отменим, ни чака наказателна процедура”, предупреди той.
Куюмджиев изтъкна, че цената на пазара на ток ще е различна в отделните региони на страната. „Ако на 1 юли цената на свободния пазар е по-висока от тази на регулирания, ще се получи дупка в приходите на ЕРП-тата, която някой трябва да запуши. По закон компенсациите трябва да дойдат от Фонд „Сигурност на електроенергийната система”, каза бившият зам.-енергиен министър.

Недостигът в този Фонд е, че той се захранва от сертификати за въглероден двуокис, които ни се полагат като държава. Другият начин, по който се получават пари, е таксата „отговорност към обществото”. Тази година цената на квотите падна, производството на ток също се намали, а Фондът има задължение за много плащания, обясни енергийният експерт.

По думите му, ако на 1 юли при либерализацията на цената на тока е по-висока, отнякъде трябва да се намери компенсация за електроразпределителните дружества. „Тогава правителството трябва да реши още по-голямо повишаване на цените на тока”, каза Куюмджиев.

Относно развитието на ядрената енергетика той посочи, че има планиран фонд от 400 млрд. евро за подпомагане на държавите, които искат да развиват ядрената енергетика. „Идете в Брюксел, направете едно проектче, да вземем от тези пари и да построим новите блокове на АЕЦ „Козлодуй”, обърна се той към управляващите.

Той даде пример с няколко европейски страни, които сега започват да строят или да отворят отново своите ядрени мощности. „Тези 400 млрд. ще стигнат за 10-15 реактора. Ако не се задействаме, може да загубим пари”, каза Куюмджиев.

„Всяко решение за строеж на нови газопроводи, нефтопроводи, далекопроводи, което повишава свързаността, е добро. За започване на това строителство бяха заделени парите за „Булгартрансгаз”, без да има предварително проучване”, е мнението му.

Относно преговорите за евентуална ротация в управляващата коалиция той каза, че иска да има стабилно правителство. „Не ми е все едно. Очаквам начело на енергетиката най-сетне да застане човек, който разбира”, допълни Явор Куюмджиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Това означава инфлация

    27 1 Отговор
    и еврозона през крив макарон!

    Коментиран от #36

  • 3 Шопо

    30 0 Отговор
    С премахването на нощната тарифа електроенергията ще се качи двойно, след излизане на свободния пазар ще се качи още.
  • 4 Сталин

    33 0 Отговор
    Абе хайванин,кви 7% ,тока ще поскъпне с 40-50% след като го пуснат на борсата ,борсата е инструмента за спекула на евреите,евреина спекулант и посредник ще купува тока от производителя за 5 лева и ще ни го продава за 10 ,и още 10-20% инфлация
  • 5 хххх

    33 1 Отговор
    ТОкъ ще поскъпне с 50%!!! Готвят ни геноцид. Ако приемем правителство "сглобка" свършени сме като държава. Работата е дали ще клъвнем.

    Коментиран от #29

  • 6 Бай у

    17 0 Отговор
    И това ще преглътне овчата маса
  • 7 Тити

    15 0 Отговор
    У на либеразиция е синоним на картел и мафия нали бедният народ им е дойната крава.
  • 8 Лъжец!

    15 0 Отговор
    Експерти твърдят, че тока ще се вдигне между 25 и 30%
  • 9 Герги Трафопостски

    11 2 Отговор
    Тоя тъпак не е в час. Токът ще поскъпне с 30 - 35 процента и то посред лято. Зимата, когато фотоволтаиците няма да работят, та тогива ще си седнем на либералния.
  • 10 един

    1 14 Отговор
    Умишлено пускат партенки да настройват хората срещу ПП-ДБ това е повече от очевадно!Снощи излиза някакъв /професор ли беше не помня/,възрастта за пенсиониране щяла да се вдига,днеска излиза това недоразумение Куюмджиев тока пък щял да се вдига!Ако не беше в такъв кратък срок да им повярва човек,но сега не!Тока може и да се вдигне от 1юли,но с по-малко проценти,а ако махнат нощната тарифа процентите ще скочат доста повече!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Наблюдател

    1 5 Отговор
    Хм специалиста залагаш ли си дипломата на това твърдение??
  • 13 Който е подписал

    13 1 Отговор
    Либерализацията на ток да плаща глоби и процедури, и по-високи цени ток. Някой е гласувал в НС, поименно и при бай Ставри. Мен никой не ме е питал искам ли в ЕС? Референдум за излизане от ЕС.

    Коментиран от #16, #30

  • 14 Що бе

    2 0 Отговор
    Кво ще стане ако не поскъпне 😄
  • 15 плюс минус

    8 0 Отговор
    Токът ще поскъпне, а с него и много други неща, които ползват ток за изработка на безброй стоки и услуги .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Aлфа Bълкът

    11 0 Отговор
    Какви 5-6лв бе?
    Нощната тарифа е почти наполовина от дневната като цена. Ако имам 3000 киловата, 100 са нощна, 200 са дневна. Само от премахването на нощна, ми става сметка + 10лв, + увеличението ще стане 20лв.
    Тва на село, а тука лятото харчим повече ток, значи 30лв поне ще ми скочи сметката. Пък гражданите дето зимата не ги виждам, ако се топлят на ток.
    Заведенията пък хич не ги виждам.

    Коментиран от #18

  • 18 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Aлфа Bълкът":

    300 киловата
  • 19 Анонимен

    13 1 Отговор
    Стара истина е че сам каквото си направиш никой друг не може да ти направи!Чета коментарите по различни публикации и за пореден път се убеждавам, че от нас по тъпи са само украинците!Дано ни дойде поне малко акъл и да не си съсипем живота като тях.

    Коментиран от #31

  • 20 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Сега плащаме по 250 лв.на месец,което при увеличение от 7% е равно на 17,50 лв. плюс увеличението на нощната енергия със 100% не прави 6 лв. бе мухльо скапан.
  • 21 Човече....!

    5 0 Отговор
    ти или си луд или те е е... луд. 7% - никакъв шанс, по-скоро 25%....

    Коментиран от #24

  • 22 Доктор Гилотен

    3 1 Отговор
    Това са глупости! През деня хората са на работа и затова и климатици и бойлери, и телевизори, и лампи работят повече нощем. Нощната тарифа е 12 стотинки, а дневната е двойна, т.е. като махнат нощната тарифа токът веднага става двоен за през нощта. Отделно възможността за увеличение поради "свободният пазар" може да е 10%, а и да 1000 %! Помните как през първата половина на 2021 цената на тока за бизнеса беше 80 лв за киловатчас, но през декември стигна 1000 лева, т.е. увеличение от 1200%, т.е. ако имате месечна сметка за ток от 100 лв, то може да стане и 1200 лева.
  • 23 Киро

    7 1 Отговор
    Ако гепим 1 милиард от енергетиката
    И им вдигнем тока с по 10 кинта отгоре , значи ние ще си делнен с теб милиарда а овцете ще дадат само по 100 кинта отгоре .
    Асен крадеца.
  • 24 Опипва

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Човече....!":

    Почвата , гледа как стадото ще реагира .
    Лошо е ако стадото вземе гегата на овчаря .
  • 25 Ку-ку

    2 3 Отговор
    Алооооу, докога ще ни плашите и ще ни карате да се страхуваме, за да ни манипулирате?
    Иван Иванов каза че очаква увеличение от 4-5%. Цените на тока се СРИНАХА на борсите, затова и фонда за компенсиране не се пълни. Ще има още мн предлагане на ток, особено лятото, да не се окаже че ще ПОЕВТИНЕЕ още...
    Тока за индустрията с цена ден напред е стигнала 12.8 до 16 стотинки за киловатчас, в Неделя е 9 стотинки. Цената за битовите клиенти сега е 27 стотинки дневна и 15 нощна. Тока за битови клиенти да не идва от друго място? Сефте чувам някой да коментира че няма да има нощна тарифа, може да не я махнат.
  • 26 Куюмджиев ви заблуждава

    4 0 Отговор
    фактът си е факт, а той е следният:Сега имам около 100 лева консумация за 300 квч дневна и 150 квч нощна,а от 1 юли за консумация общо 450 квч,ще трябва да платя 121 лева, тоест увеличение с 21 процента, а не с 5 или 6,както пише поставеното лице Коюмджиев.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СВОБОДА ЗА БГ

    1 0 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ СЕ ГАВРИТЕ С БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха така

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Който е подписал":

    Старите хора казват че никой не ги е питал руснаците да ни натресът бкп 1944г и да заграбят цялата власт

    Коментиран от #35

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кюмюр

    2 0 Отговор
    Като само 7,8 лв . да ми ги платиш .
    5 милиона абонати по 8 лв =40 000 000лв .
    Но няма да са толкова .
    Поне 20, 25 лв. ще са от което следва 100 000 000 лв. Окрадохте ли фонда от 1 милиард а.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Триеш

    1 0 Отговор
    Ли бре мисирко .
  • 35 А така

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ха така":

    Да ти пратя ли бележка от 1984 г.
    Да видиш нашите родители колко са плащали
    За ток .
    Акумулираща печка , 1000 кв/ч нощем и
    300 кв/ч . Денем = 16,00лв
    Сега ще квичиш , че заплатите били малки
    Еми не са били , баща ми 290,00лв и майка ми
    190 лв = 480,00 лв . =3% от заплатите им
    Вчера платих 217. 00 лв . За ток или 10 % от заплатите ни с жената . И то за около 900 кв /ч
    Плюс дърва за печката още 130 ,00 лв.
    И станаха 15 % само за отопление ..
    Данък на жилището 177,00 лв. GSM 4 бр . 100 лв.
    Кола данък , застраховка , винетка , преглед още
    400, лв . ТВ 25,00 лв . Вода 25,00 лв.
    И станаха 1100 лв. Значи до края на месеца всеки ще има по 7 лв . На ден . Кафето вече по заведенията е 2 лв . Яко а . Плюс студент .
  • 36 Влади

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Това означава инфлация":

    Това не означава инфлация, защото фирмите са на свободния пазар отдавна. И като се махнат фиксираните капацитети за домашните потребители, ще има повече производители на свободния пазар и там цените ще паднат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол