Last news in Fakti

27 Март, 2024 11:51 2 481 12

Икономист: Лихвите у нас са много ниски, защото няма алтернатива за инвестиране на свободни средства

  • бихви-
  • еврозона-
  • инвестиране-
  • ценни книжа

Министерството на финансите трябва да изготви механизъм, който да позволи на гражданите да инвестират в ценни книжа, така би се облекчило и финансирането на държавния дълг, каза Ганчо Ганчев

Икономист: Лихвите у нас са много ниски, защото няма алтернатива за инвестиране на свободни средства - 1

На 26 март Министерството на финансите публикува проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България за обществено обсъждане. Документът цели да информира гражданите за процеса на приемане на единната европейска валута в страната.

"В общи линии законът адресира всички проблеми, с които ще се сблъска страната - цените, банковия сектор и т.н. Основният проблем тук е, че законопроектът се появява късно, това би трябвало да е едно от първите неща, които да се изготвят", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Документът гласи, че при превалутирането средствата ни ще бъдат гарантирани по курса на еврото.

"Имаме гаранция, че нашите средства ще бъдат правилно изчислени по този курс. Парите, които имаме в кеш, също ще можем да обменяме без такси за някакъв период. Практиката на страните, които въвеждат еврото, е, че в някои от тях хора избират в нарушение на закона да повишат цените. Няма такова опасение при нас, защото по-голямата част от цените на стоките, които търгуваме в магазините, са европейски и няма как да се вдигнат много", допълни икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Страната ни трябва да приеме валутата на 1 януари 2025 г. но не е ясно дали този срок ще бъде спазен.

"Основният критерий, за който се говори, е инфлацията, която е по-висока от Маастрихтските изисквания. Това не би било проблем, ако имаме функциониращо правителство. Много е важна политическата стабилност и готовност да влезем в Еврозоната. Това е изключително трудно в ситуация на евентуални избори и политически конфликти. Ако беше съставено правителство, тази дата би била реалистична. Сега най-вероятно ще има отлагане и това ще се отрази на икономиката", каза Ганчев.

"Основната линия на убеждение следва да е в това, че всички страни, приели еврото, се развиват по-добре икономически и опасенията са несъществени. Забелязва се положителна промяна в Хърватия - там се вдигнаха заплатите", коментира гостът.

Според икономиста гражданите би трябвало да могат да инвестират в ценни книжа.

"Лихвите в страната продължават да са много ниски. Това е защото българите нямат алтернатива, където да инвестират своите пари, освен в банките. Имаше дискусия относно механизъм, който Министерството на финансите трябва да изготви, който да позволи на гражданите да инвестират в ценни книжа. По този начин би се облекчило и финансирането на държавния дълг", посочи още проф. Ганчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 след като дебелян и бою

    19 0 Отговор
    убиха КТБ лихвите по депозитите направо изчезнаха...?
  • 2 Комунист

    7 7 Отговор
    НЯМАМ Търпение да въведат ЕВРОТО - Тогава живот ще си живея! Всичко ще е по-леко! Пей песен живот!.
  • 3 ТаУмВзе

    15 2 Отговор
    Иде реч за едни Чекмеджета, Шкафове и Гардероби!
  • 4 Що ли няма алтернатива?

    23 0 Отговор
    Защо в Гърция , Румъния , Сърбия има алтренативи и икономика? Но пък тука имаме сглобка ГЕРБ , ППДБ, ДПС.
  • 5 провинциалист

    16 6 Отговор
    "Основната линия на убеждение следва да е в това, че всички страни, приели еврото, се развиват по-добре икономически и опасенията са несъществени." - е така беше и с пазарната икономика, де. Ама при нас не се получи. Сега пак ще настъпваме мотиката.

    Коментиран от #8

  • 6 Оператор на права лопата

    17 1 Отговор
    Ганчев, кръстен на дядо си Гaньo. Европеейц щял да става, чул, че било много хубаво.
  • 7 Можеш

    12 1 Отговор
    да правиш бизнес само ако си в обществените поръчки и крадеш от държавата. Който не е в тази схема рано или късно приключва. Всички останали бизнес намерения и схеми са илюзия.
  • 8 Не знам как се пише това в цифри

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Външен дълг Италия 2.3 трилиона евро.Няма какво повече да говорим за икономика.
  • 9 всички страни постигнаха успех

    12 0 Отговор
    и с влизането си в ЕС, САМО България остана ПОСЛЕДНА и с ГОЛЯМА разлика от останалите. Румъния направо се изстреля в челото на таблицата на ЕС. Задайте си въпроса ЗАЩО е така и ЗАЩО мислите, че това няма да стане и в еврозаната????
    И нещо друго - непрекъснато примамват българите с по-висък лихвен процент и как инвестициите щели да завалят. Ами сега лихвеният процент в България е 2.2%, а в Еврозаната (ЕЦБ) - 4%. Кой ПРОЦЕНТ Е по.висок? И пак няма инвестиции у нас. Значи като влезем, лихвеният процент ще се увеличи и СЪВСЕМ няма да има инвестиции.
    Но Танчо Ганев се бори за достъп до медии, каквото и да говори.
  • 10 Ако искате вярвайте

    6 0 Отговор
    Братчвд я прочети 5 статии по-надолу пак статии за Изключително лоши нива и прогнози за най-силната икономика в ЕВРОЗОНАТА. И то от собствения си сегашен министър.
  • 11 ОЛП е 2,2%,

    6 0 Отговор
    но я вземи кредит и да видим колко е този процент. Или пък си вкарай прите в банка да видим колко е депозита. За запознатите с математиката освен разлики има и отношения. Кредит 4% и депозит 0,01%, разлика 3,99%, но я вижте отношението - 4/0,01 = 400 пъти. Разбирам при ОЛП 2,2% да е кредит 4% и депозит 1%.
  • 12 Данчо

    0 0 Отговор
    Казвам се Данчо, телефон за връзка 0897904763 , продавам изгодно пелети , обадете се , при взимане на повече доставката е безплатна , казвам се Данчо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове