Last news in Fakti

3 Април, 2024 17:25 3 852 51

Социалната комисия реши за великденските добавки за пенсионерите

  • левове-
  • великденски надбавки-
  • пенсионери

Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Социалната комисия реши за великденските добавки за пенсионерите - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., внесен от депутати от парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС Деница Сачева и Теменужка Петкова и от ДПС – Йордан Цонев и Станислав Анастасов.

Законопроектът беше приет с 13 гласа „за“ и пет „въздържал се“. Комисията отхвърли с шест гласа „за“, един „против“ и 11 „въздържал се“ законопроект на „Възраждане“ за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер. От „Възраждане“ предложиха средствата да са за сметка на допълнителното задължително пенсионно осигуряване за периода от април до края на годината, а парите да се прехвърлят на сметката на ДОО, пише БТА.

Според разчетите средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. В мотивите се казва още, че ще бъдат подпомогнати за Великден около 534 000 пенсионери.

Предложението е за отпускане на великденска добавка в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, колкото е и линията на бедност за тази година. Вносителите отбелязват в мотивите към законопроекта, че за целта са нужни 40 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луди полицаи в Бобов дол

    19 5 Отговор
    Дали са на луди полицаи в Бобов дол по един Джип и се правят на мутри, тормозят хората в собствените им апартаменти!
  • 2 сега пенционерите късметлии

    37 7 Отговор
    да не забравят пак да гласуват щото 50 евро не са шега работа за еврозоната дето ни набутват преизбираните герои
  • 3 ха ха

    26 3 Отговор
    Доларите в марки! Кой разбрал - разбрал. Баце и Шиши са се захванали с борда. Гламавата популация ще си мрънка, че е било добре при Баце като при Бае Тодар.
    И да не забравя, пазете палестинците!
  • 4 Николай Ежов

    6 21 Отговор
    Нито лев за днешните пеншъни скакалците на Кюмура.
  • 5 Купуват за изборите

    37 5 Отговор
    Какво правим като ги изхарчат "великите" добавки. А ми нали същият този кабинет, същите хора, за 2 години докараха инфлацията със 60% до 90%, ПВУ, Зелени сделки, Еврозони, Бюджени, Дефицити, Санкции, Борси ток и газ. Пълен абсурд, паднал кабинет кове закони, 3 минути на Закон. Такова чудо не е било. А Нинова плаче, след като е гласувала НС да работи. Вони на договорка, и после всичко на гърба на народа. Покупателната сбособност на българите падна рязко, да не кажа убийствено. Повишиха заплати на държавни служители 3-йно, за да се изфукат пред ЕЦБ за "високия стандарт" Маастрихт критерии, а българите обедняват прогресивно. Този път ще се гласува и за евродепутати и за НС, и дано нито един от тях не влезе в НС. Това НС е срам и позор за България.
  • 6 Пешо

    56 3 Отговор
    За богатите български пенсионери - 50 евро , за бедните гръцки пенсионери - 1000 евро!
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 6 Отговор
    Пак няма да взема,но аз и не глаасуВам......Пък лероятно и не съм от стадото....Не си давам гласоот!Хахаха!Хората ви се смеят и на магистратите и на политиците и на джурнаистите и на .......да са живи и здрави букмейкърите....2161,4%.....

    Коментиран от #24

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 3 Отговор
    НЯМА ДА ИМА ВЕЛИКДЕНСКИ
    ЗА 75% ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ‼️
    Та ще има ли за пенсионериТЕ
    или само за малка част от пенционерите🤔🤔🤔
  • 9 БИЛД

    29 3 Отговор
    Свидетели сме на ТЪРГ "български пенсионер", първоначалната сума от 50 лв. предложи Буда от ГЕРБ, 100 лв. предложи някой си от "Възраждане", очакваме Свинтаварът Делян Бей, да предложи да се дадат от субсидиите, които плащаме за ЧЕТИРИТЕ американски бази у нас, по 200 лв. на калпак !!!!
  • 10 Вихър

    11 3 Отговор
    Благодаря
  • 11 Пенсионер

    34 7 Отговор
    ГЕРБ и ДПС да си наврат тези 75 лв. в задния си отвор! Подигравка и унижение с пенсионерите!

    Коментиран от #14

  • 12 Герен

    29 6 Отговор
    ПОПУЛИЗЪМ И ЗАИГРАВКА ЗА ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ. САМО ТЕЗИ 534 000 ЛИ СА ПЕНСИОНЕРИ. ДРИГИТЕ СЪС 550-650 ЛЕВА ЩО СА. СЕГА МОЛЯ ДРУГИТЕ 1 000 500 ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ ГЛАСУВАЙТЕ ПРОТИВ ГЕПИ И ДУП СЕТО.
  • 13 на вниманието на младите

    24 4 Отговор
    Затова никакви осигуровки и данъци понеже с по-малка пенсия накрая ще се се получава повече.Ако се оживее след тая възраст.
  • 14 оня с коня

    2 15 Отговор

    До коментар #11 от "Пенсионер":

    Слушай сега да ти обясня как стоят нещата,щото сам явно си безпомощен:ГЕРБ/СДС и ДПС ДАВАТ 75лв на Великденски на Пенсионерите с най-ниски заплати/между тях може да има и Милионери - не знаеш Кой - Кой е/.Възраждане пък ,ПРЕДЛАГА 100ЛВ,ама не ти дава.Еса питам те :Ти РЕАЛНИ 75ЛВ ли предпочиташ,или предложени 100,ама накрая Нищо/НУЛА/?

    Коментиран от #17, #25, #27

  • 15 купуване на гласове -но законно

    27 5 Отговор
    Добавка само за циганите които нямат никакъв стаж и са на минимална.Понеже идват избори а те за им основните гласоподаватели.Ромите пак намазаха.
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 13 Отговор
    моля ви ! спрете да давате пари на пенсионерите , че ги хвърлят през балконите като във гръцка таверна

    Коментиран от #19

  • 17 Вихър

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Към непознати обръщението е на Вие а и не всички са Фермери като теб госпожо от Дабрич
  • 18 Да попитам

    13 0 Отговор
    А на тези с 527 лв ?

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 на избори като на война

    23 1 Отговор
    Всички останали пенсионери с наказателен вот срещу ГЕРБ заради дискриминацията.

    Коментиран от #28

  • 21 Социалната комисия реши

    12 0 Отговор
    ЗА ВЕЛИКДЕН ДА СЕ ХВЪРЛИ МАЛКО ПРАХ В ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ. ОЯЛИТЕ СЕ ТОЛУПИ И НА "ХРИСТИЕНИ" СЕ ИЗЖИВЯВАТ. СЕГА ЩЕ ЧАКАТ ИНДУЛГЕНЦИИ И ОПРОЩЕНИЕ НА ЛАКОМИЯТА ИМ. ЩЕ СЕ НАРЕДЯТ "ЗАСЛУЖЕНО" ЗА ОЩЕ КЮЛЧЕТА И ПАЧКИ. АМИ ТАКА ДЕ, ТОЛУПИТЕ ИСКАТ ДА СА ДАЛЕЧ ОТ ПРАГА НА ,ПРОПАСТТА, ПАРДОН ОТ ПРАГА НА БЕДНОСТТА И МИЗЕРИЯТА....
  • 22 Друг пенсионер

    13 1 Отговор
    Верно ли в Гърция дават коледни по една пенсия на всички?

    Коментиран от #31

  • 23 ббони

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Да попитам":

    Ще пият една студена вода! Да се дават добавки по този начин е практика на ГЕРБ, КОИТО В МИНАЛИТЕ ГОДИНИ РАЗДАВАХА ПО 40 лв. Още утре Борисов и придворните ще се бият в гърдите колко много работят за народа....
  • 24 Дълбоко проникващ

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не ти и трябат. Гледай слънцето ,моли се на твоят ВСЕВИШНЕН / ментор СОРОС и събирай центове.

    Коментиран от #40

  • 25 Пенсионер

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Това е гавра с пенсионерите. На цялата държавна администрация ще дадат Великденска добавка ? Не само на една част от нея. Тук може, а при пенсионерите избирателно. Как не ги е срам.

    Коментиран от #42

  • 26 Минимален пенсионер хляб добруджа 1/4

    2 0 Отговор
    Чакай малко
    В този портофел НА ФИГ.1
    добавката за ВЕЛИК ДЕН
    Ли се намира на всички НАБОРИ а
  • 27 Коня те разсейва

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    326 423 души получават пенсия под социалния минимум. Около 120 600 души получават социални помощи, около 100 000 души ренти и други. Какви 534 000 пенсионери ще получат тези 75 лв ? По 75лв ще получат около 100 000 пенсионера. Около 7,5 милиона до 40 милиона около 32 милиона къде ли ще отидат?
  • 28 Пенсионер

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "на избори като на война":

    Точно така! 1.500 000 пенсионери да гласуват против ГЕРБ. Щом гербажиите се така гадно подиграват.

    Коментиран от #35

  • 29 Пенсионерка

    14 1 Отговор
    Пенсията ми е 527.89 лв. Ще получа ли Великденска добавка? Аз от богатите ли пенсионерки съм? Какво ще каже госпожа Деница Сачева.

    Коментиран от #34

  • 30 Предизборен популизъм

    10 0 Отговор
    Само че пенсионерите до изборите вече ще са забравили кой какво им е дал. И излиза, че с добавките тия с 526лв. средно за годината получават повече от тия с 527 лв. Не разбрахте ли, мошеници. Който е под социалния минимум да минава на помощи от социалните след индивидуална оценка. Сега никой не знае кой какви спестявания има, какво взема от ренти на земя и наеми от жилища. Спрете да бъркате в кацата на НОИ. Никога няма да гласувам за тия, както и досега грам не им вярвам.
  • 31 ГЪРЦИЯ Е ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Друг пенсионер":

    СЪХРАНИЛА ТРАДИЦИИТЕ НА ПРАВОСЛАВИЕТО. НАШИТЕ ТОЛУПИ, КОМУНДУРИ - КОМУНИСТ-СЕЛЯНДУРИ ОЩЕ НЕ СА ПОКРЪСТЕНИ. БАЩИТЕ ИМ СА ВЧЕРАШНИТЕ ДЕРИБЕЙОВЕ ОТ БКП.СКОРО ТОЛУПИТЕ СЕ НАУЧИХА ДА ВЛИЗАТ В ЦЪРКВА И ДА ПАЛЯТ СВЕЩИ, НО СА СИ СЪЩИТЕ СТАРИ БЕЗБОЖНИЦИ. ПРЕДИ БЯХА КОМУНДУРИ, СЕГА СЕ ПИШАТ КОРУМПИРАНИ. ВЪОБЩЕ СТАРАТ ИЗМЕТ СИ Е ПАК НА ВЛАСТ.....

    Коментиран от #38, #39, #41

  • 32 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    Преди 2 дена се хвалеха че вече няма хора с доход под линията на бедност, а сега ще давст добавка само на тези под линията на бедност, демек 0 лева?
  • 33 пенсия

    5 1 Отговор
    Швейцарското правило да изпълняват,а тия бонуси облажват които нямат трудов стаж и са си купували не като мутрата 2 год.не увеличава с швейцарското пенсиите
  • 34 Гладуващ пенсионер

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пенсионерка":

    "Предложението е за отпускане на великденска добавка в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв."
    Това значи че ако получаваш пенсия 480лв. и 55лв за лекарства стават 535лв и няма да ги получиш тези големите пари от 75лв.
  • 35 Прост ГОВЕДАР

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Пенсионер":

    ПП+ ГЕРБ , са тези са които гласуваха . И тези дву компонентни джендъски партии трябват да изчезнат от парламента .

    Коментиран от #36, #37

  • 36 до простия говедар неджендито

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Прост ГОВЕДАР":

    Абе непалав да те направя четирипалав не щеш ли?
    ГЕРБ и ДПС са предложили и приели
    Какви ПП те гъделичкат пак?
  • 37 Абе оПростачен ГОВЕДАР

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Прост ГОВЕДАР":

    Я поне увода на статията прочети.
    Не знаеш да четеш и тролиш опорките на мутрофанката.
  • 38 Нищо лично

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "ГЪРЦИЯ Е ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА":

    Каква парадоксална мисъл? Би ли я обяснила на чист български език във връзка с темата. Аман от некадърници.

    Коментиран от #46

  • 39 Абе моме

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "ГЪРЦИЯ Е ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА":

    Не се отклонявай от темата, яж боба.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 нннн

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "ГЪРЦИЯ Е ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА":

    Е, нали дойде млада и свежа кръв от Европа, САЩ, Канада! Харвардци ни направиха Промяна. И те ли са комундари, безбожници, стара измет и т.н.

    Коментиран от #45

  • 42 братя пенсионери

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пенсионер":

    Наказваме на изборите с гласуване против тях за други.МАСОВО!
  • 43 до политическата мафия

    1 0 Отговор
    На останалите поне дайте по половин хляб.Но не през вашите фирми!
  • 44 Възмутително!

    4 0 Отговор
    Да! От нашите високи оситуровки ще раздават на тези тарикати, които са се осигурявали на минимален размер или нямат достатъчен стаж!
  • 45 И ТЕ ДЯДО ПОПЕ И ТЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "нннн":

    ЧЕ НА НИНОВА СИНЪТ Ѝ КЪДЕ Е? ЧЕ СТАНИШЕВ КЪДЕ Е? ВСИЧКИ КОМУНДУРИ ОТИДОХА ДА ПРАВЯТ КОМУНДУРСКИ РЕВОЛЮЦИИ НА ЗАПАД, АМА ОНИЯ НЕЩО НЕ ВЪЗПРИЕМАТ. АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ТЯХ. ЗА САДАМ ХЮСЕИН КАЗВАХА, ЧЕ Е КУЧЕ, АМА ТЯХНО КУЧЕ. КАТО ЗАПОЧНА ДА ГИ ЛАЕ, НАБЪРЗО ГО ЕВТАНАЗИРАХА. И С НАШИТЕ КУЧЕТА ЩЕ НАПРАВЯТ СЪЩОТО. НЯМА ДА ГИ ИЗБЕРАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТИ НА САЩ, НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАЙТЕ!

    Коментиран от #47

  • 46 ПРАВИЛНО В ГЪРЦИЯ НЯМА НИЩО ЛИЧНО

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Нищо лично":

    ЗА ВЕЛИКДЕН ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЪРЦИТЕ ОТ УВАЖЕНИЕ КЪМ БОГА И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО СИ ПРАВЯТ ХРИСТИЯНСКИ ДАРЕНИЯ НА НАРОДА СИ. НЕ САМО ТЕ, НО И ВСИЧКИ ЗАМОЖНИ ГЪРЦИ ПРАВЯТ СЪЩОТО. БЕЗ ДА ТЪРСЯТ НЕЩО ЛИЧНО. ТАЧАТ И УВАЖАВАТ РЕЛИГИОЗНИТЕ СИ ПРАЗНИЦИ. ТОВА КОМУНДУР, АНДРЕШКО И "ИТЪР" ПЕТЪР ТРУДНО ГО ВЪЗПРИЕМАТ И НЕ МОГАТ ГО РАЗБРА.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ЗА ОВЧЕРИН СИ СЕ ИЗУЧИЛ МНОГО

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "А наздраве!":

    ЩОМ РАЗЛИЧАВАШ КУЧЕШКИТЕ ОТ ОВЧИТЕ ПРЪДНИ, СИГУРНО СИ АКАДЕМИК ОТ БАН.... ИСТИНСКИ КОМУНДУР, ДВЕ МНЕНИЯ НЯМА!
  • 49 КОМУНДУРЕТО ЗАПЕЙТЕ НА ДВА ГЛАСА

    1 1 Отговор
    КАКТО ПЕЕХТЕ В КОКАЛИЦИЯТА!

    " КОГАТО БЯЯЯЯХ ОВЧАРЧЕ И ОООФЦИТЕЕЕЕ ПАСЯХ...."

    НАТАТЪК ГЛЕДАЙТЕ В ЧИТАНКИТЕ!
    ОТ МЕН ИМАТЕ БРАВО! ЗА ДВАНАЙСЕТ ГОДИНИ НАУЧИХТЕ НЕЩО, КОЕТО И БАБИТЕ ВИ ЗНАЕХА....
  • 50 Вън Престъпниците от Парламента!

    1 0 Отговор
    Вън Престъпниците от Парламента!
  • 51 Хайде стига

    1 0 Отговор
    Нещата от фактическа гледна точка са изяснени. Няма да има Великденска добавка за пенсионерите и толкоз. Много е просто всичко това. Ами проверете по Коледатата 2023 година кои получиха КОЛЕДНА ДОБАВКА към заплатите. Абсолютно всички с изключение на пенсиите. И сега ще се процедира по същият начин. Гледайте поведението на мисирките от БНТ и БНР и ще разберете какъв "трибун" са на обществото. Сега ще им начислят към заплатите огромни ВЕЛИКДЕНСКИ БОНУСИ. Всички мисирки сякаш като по команда няма да смеят да си отворят устата по тази тема. Пазят си стола милите.Така със всички. Нооо всички един ден остаряват и стават пенсионери. Ще видят колко е хубаво младите лъвчета да се гъбаркат с достойнството на пенсионера.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове