Last news in Fakti

3 Април, 2024 20:24 3 558 28

Седем арестувани след акцията на ДАНС в Агенция „Митници”

  • данс-
  • акция-
  • арестувани-
  • агенция митници-
  • българия-
  • крими

Банкова оглави митниците преди по-малко от два месеца, като част от намерението на финансовия министър в оставка Асен Василев да слее структурата с НАП

Седем арестувани след акцията на ДАНС в Агенция „Митници” - 1
Снимка: БГНЕС

Седем задържани за 24 часа след акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници”, предаде Нова телевизия, позовавайки се на източници от разследването. Сред тях са Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Припомняме, че по първоначална информация се разследва организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и пране на пари. Разследващите претърсваха домовете и кабинетите на директорката на Агенцията Петя Банкова и неин заместник. Банкова беше изведена за разпит.

Още сутринта разследващите са влезли да претърсват както дома, така и кабинета на директорката. Преди да бъде отведена за разпит, Банкова предположи, че зад спецоперацията стои председателят на ДАНС Пламен Тончев, с когото били във влошени отношения. Банкова е негов бивш служител.

„Преди няколко години Пламен Тончев по типичния за тях механизъм реши, че ще ми изпрати да работя в Благоевград. Това е основната им схема – когато някой им пречи, те го командироват. В резултат, на което, аз казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах официално ДАНС”, заяви шефката на Агенция" Митници".

Шефът на Агенцията Пламен Тончев, не беше открит за коментар. Според адвокатката на Банкова от кабинета ѝ били иззети записки за контрабандни канали. „Иззети са бележки за контрабандни канали, как тя да ги разбие. Както и служебният ѝ компютър”, посочи адвокатът на Петя Банкова - Аделина Натина.

„Силно се надявам тази акция да не е насочена към ефективната работа на Банкова. Откакто тя стана шеф на Агенция „Митници”, има рекордно заловени количества наркотици, в това число и 170 кг хероин. По сигнал от австрийското правителство бяха уволнени 20 митничари. Сменени бяха началниците на смени и на пунктове, където има контрабанда. Вече има митничари от САЩ на ГКПП „Капитан Андреево” и в Бургас, очакваме митничари и от Англия", каза финансовият министър в оставка.

Разследващи имаше на още няколко адреса в София, включително хотел в квартал "Лозенец". „Проверката беше насочена към гост на хотела, който беше настанен във вторник. Органите на реда разговаряха само с него, без да притесняват други гости на хотела. Автомобилът на въпросното лице беше обискиран на паркинга. Гостът е български гражданин от мъжки пол”, заяви управителят на хотела в София Калоян Николов.

Претърсвания имаше и на адреси в Хасково и Свиленград. По неофициална информация най-малко пет адреса са били обект на проверка от ДАНС и Антикорупционната комисия на територията на Хасково.

На територията на Свиленград е имало обиски на три локации. Всички те са свързани по някакъв начин с бивши служители на Агенция "Митници". През целия ден на два от адресите останаха екипи на Жандармерията.

Претърсвания имало и в кабинета на заместника ѝ Людмил Маринов. Шефката на митниците отрече да познава бившия митничар Николай Николов – Паскал. Първоначалната информация беше, че разследването е свързано с него и през какви връзки е осъществявана контрабандата.

„Не познавам Паскал, не знам дори кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава”, допълни Банкова.

Банкова оглави митниците преди по-малко от два месеца, като част от намерението на финансовия министър в оставка Асен Василев да слее структурата с НАП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бандит методиев борисов

    45 2 Отговор
    колко чекмеджета напълних от там..... що тир с туй онуй прекарах...

    Коментиран от #26

  • 2 име

    33 2 Отговор
    Нещо се разработиха предизборно, пак ще има лов на вещици. Да не би новоназначенията на ПП-ДБ да са руски агенти! Ццц, бива ли такова нещо. Пак Путин виновен. Съсипа я тая държава, еей!
  • 3 Тити

    39 3 Отговор
    Много арестувани ама осъдени няма да има.
  • 4 Последния Софиянец

    30 16 Отговор
    Петя Банкова е роднина на Спецов.Назначиха я само преди месец.Не си е губила времето.Прекарала 600 тира с цигари от Турция за ЕС без мита.
  • 5 ХиХи

    20 2 Отговор
    Първо във факти шефката на агенция митници не е задържана
  • 6 Винаги

    14 14 Отговор
    Когато външен за системата човек я оглави се задавя много бързо.Банкова разбира от митници само от филмите които е гледала и това пролича като назначи сервитьор за началник на митница Пловдив.
  • 7 офф

    27 3 Отговор
    Данс трябва да се разпусне. Новият шеф работи от около 30 дена и имаше задържани големи пратки. Прилича на акция ала Иванчева. Но така или иначе Европрокуратурата удря в момента по строителни фирми. Идва и новия Магнитски.
  • 8 ББПП

    21 4 Отговор
    пак ченгеджийски номера от бай Хой
  • 9 Митничар

    27 0 Отговор
    А може ли някой да провери митничаря Петър Георгиев - с прякор ШМЕКЕРА.
    Е там какво разкритие ще лъсне до небесата.
  • 10 Сандокан

    22 1 Отговор
    Тази акция "ПУНТА МАРА" ли ще бъде пак? Или защото има служебно правителство. А обвинения и затвор за виновните лица, кога? За мастити държавни ръководители и други, политици, кметове, техните заместници и т.н със сметки за милиони и дори десетки и стотици милиони. РЕВИЗИЯ И затвор, КОГА?
  • 11 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    6 9 Отговор
    Удариха ни далаверите
  • 12 Сталин

    19 4 Отговор
    Митничари от Сащ и Англия,майко мила сложили вълка да пази агнетата
  • 13 Червената шапчица

    16 3 Отговор
    Да се благодари, че е жива и здрава, тези хора срещу които е тръгнала имат и други способи.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    12 2 Отговор
    МАФИЯТА СЕ БИЕ ЗА ПАЗАРНИ ДЯЛОВЕ:))
  • 15 Герен

    15 1 Отговор
    ДАНСИНГ СТАР. КОЛКО ПЪТИ ВЕЧЕ ПРЕТЪРСВАТ АРЕСТУВАТ И ГИ ПУСКАТ.
    ТАНЦ ЗА НАИВНИЦИ. ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ СЛУЖБИ У ТАЗИ ДЪРЖАВА СА МЕНТЕ.
  • 16 Сталин

    16 7 Отговор
    Митничари от Сащ и Англия,сега очаквайте трафика на кокаин от ЦРУ, Мосад, МИ6 през България да стане десеторен ,този който е назначил тези мародери , трябва да бъде разстрелян ,това не е държава,това е територия,а ние кога ще пращаме наши митничари в Сащ и Англия да пазят там границата

    Коментиран от #27

  • 17 Катерица

    13 1 Отговор
    мутроландия
  • 18 Едни хора се въобразиха

    15 4 Отговор
    Тиквичката почва да играе силово с полицейската мафия което няма как да свърши добре за него..напрактика е невъзможно някой да върти далавера без знанието на герберастите в тия институции по вероятно е да им пречат на тях да въртят далавера
  • 19 някои си

    14 5 Отговор
    Едно не разбрах.......Защо ще има Митничари от САЩ,АНГЛИЯ?????Така ли има Митничари там от нас?????
    Както и да е,за праскане сме си ние
  • 20 12340

    4 4 Отговор
    Междушарлатански войни, еп. IV:
    "Министътът отвръща на удара"
  • 21 Стоев

    22 3 Отговор
    Този Паскал 16 години бил контрабандист, а сега за това е виновна шефката на Агенция Митници, назначена преди 44 дни.
    А какво ли е правил по време на ГЕРБерската декада?
  • 22 Зико

    5 4 Отговор
    В Пловдив назначиха човек който е виждал митницата само когато е минавал покрай ней… пълна трагедия….
  • 23 Това е вредно за Апетитите на ДАНС

    5 0 Отговор
    Това е вредно за Апетитите на ДАНС ! Някои хора имат По-Специални Апетити! Шефа може би има по-конкретна информация!
  • 24 Христо

    2 1 Отговор
    Едни и същи новини последните 25-30 години.. Акция след акция.. То не бяха министри, кметовете, полицай, митничари... Е? Какво следва? Условни присъди...

    Коментиран от #25

  • 25 Ива

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Христо":

    Тази работа за жена ли е?7/
  • 26 Градски човек

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "бандит методиев борисов":

    Да, така е, ама точно тая жена се хвана здраво да разтури каналите- за 2 месеца уволни 20 митничари, но нали е назначена от ПП ДБ, ДАНС си отмъщава заради желанието на ПП да го реформира...акцияна е на ДАНС. Целта е да я отстратят от работа да не пречи на каналите..Ей, няма оправия с тая мафия на прокуратурата, Д.АНС, СГС- навързано като свински чарва, уж.ас! И тримата гл.прокурори не се явиха в комисията в НС- нагли ко.румпета!
  • 27 Пепи

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    Ти не си в час,бе! Точно тая жена се хвана здраво да разтури каналите- за 2 месеца уволни 20 митничари, но нали е назначена от ПП ДБ, ДАНС си отмъщава заради желанието на ПП да го реформира...акцияна е на ДАНС. Целта е да я отстратят от работа да не пречи на каналите..Ей, няма оправия с тая мафия на прокуратурата, Д.АНС, СГС- навързано като свински чарва, уж.ас! И тримата гл.прокурори не се явиха в комисията в НС- нагли ко.румпета!, бе!
  • 28 Василев

    1 0 Отговор
    ДАНС съдебната система и митничарите са в един отбор корупцията. АРЕСТУВАНИ ЩЕ ИМА ОЩЕ НО ОСЪДЕНИ НЯМА ДА ИМА. Всичко това е политически театър.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове