Last news in Fakti

12 Април, 2024 12:13 2 333 34

Корнелия Нинова към ПП-ДБ: Може ли поне за 24 часа да спрете да се въртите като пумпали

  • пенсии-
  • великденски бонуси

Големият въпрос е за приоритетите в политиката. Някои си поставят строителство на магистрали, други – военни разходи, трети – нещо друго, каза лидерката на БСП

Корнелия Нинова към ПП-ДБ: Може ли поне за 24 часа да спрете да се въртите като пумпали - 1

„За нас подкрепата за най-възрастните хора през светлите християнски празници е традиционна, последователна и принципна политика през всички години.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането в Народното събрание на великденските надбавки към пенсиите.

По думите ѝ мястото на този дебат е било при приемането на бюджета за 2024 г., когато БСП е настоявала за такъв тип политика, но не е била приета.

„Днес бих искала да разгледам аргументите против това, което предлагаме - по 100 лева за всички пенсионери до прага на бедност от 526 лева и по 50 лева за всички останали“, каза Нинова и посочи:

„Първо - било предизборна заигравка. Невярно. 10 март 2015 г.: Постановление на МС - 40 лева великденска добавка. Няма избори. 22 март 2016 г. - 40 лева. Няма избори. 14 март 2017 - също. 30 март 2018 г. - също. През всичките тези години е била по 40 лв.: 26 март 2019 г., 31 март 2020 г., 5 април 2022 г.

И тук спирам. 5 април 2022 г. - решение за 70 лева на всеки пенсионер. Сигурно сте забравили, но през това време БСП участва в управлението. И сега въпросът ми е към ПП-ДБ, които са против днес да се дават великденски надбавки: Как тогава можахме, в най-голямата криза, в началото на войната, енергийна криза и пост ковид ситуация – да осигурим 142 888 760 лева, да ги изплатим на всички пенсионери, както сега предлагаме от БСП, и да завършим годината с под 3% дефицит?“, обърна внимание тя.

И попита още: „Каква е разликата между всичките тези години в вашето твърдение днес, че това е предизборно и няма пари. Разликата е една – БСП участваше в правителството и когато участваме във властта, ние доказваме, че това, което говорим – го вършим. Министерството на социалната политика се управляваше от Георги Гьоков, икономиката се управляваше от БСП и бяхме на първо място по индустриален растеж в Европа и осигурихме пари за социални разходи. А сега сме след 15-то място по индустриално производство и икономически растеж в Европа и твърдите ,че няма пари за тези добавки.“

Тя постави вторият въпрос, а именно противопоставянето на трайното увеличение на пенсиите с „швейцарското правило“ на еднократните великденски надбавки.

„И през всичките тези години, които изброих важеше и „швейцарското правило“, и имаше и великденски надбавки. А през 2022 г., когато ние бяхме в управлението и отговаряхме за тези сектори – имаше 70 лева за всички пенсионери“, подчерта Корнелия Нинова.

„Тук е големият въпрос за приоритетите в политиката. Някои си поставят строителство на магистрали, други – военни разходи, трети – нещо друго. За нас абсолютен приоритет е борбата с бедността, увеличаването на доходите, борбата с неравенствата и компенсацията за хората заради високата инфлация. Защото цените в магазините растат еднакво за всички, но най-много страдат възрастните хора. И най-вече тези с най-ниските пенсии“, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП се обърна с реплика към ПП-ДБ: „Може ли да спрете да се въртите като пумпали в политиката поне за 24 часа? Показах ви решението на кабинета, в който участвахме заедно. Направих и справка – натиснали сте всички зеления бутон тогава, държали сте пламенни речи как трябва да се помогне на пенсионерите. Сега защо е обратно? Яхнахте знамето на лявата политика, обявихте се за социална партия, откраднахте цялата програма на БСП, приписахте си увеличението за пенсионерите. И сега ми обяснявате точно обратното. Дайте смислен аргумент – защо.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 10 Отговор
    9 месеца се грижеха само за Украйна.Сега предизборно се сетиха за българите.Трябва да има избори през три месеца постоянно.

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 2 между другото

    24 12 Отговор
    Корни, с колко процента ти се вдигна вота от хартиената бюлетина? А на Герб с колко се вдигна?

    Коментиран от #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 луд ли си

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Какви 3 месеца? Контролираният вот разчита на умора у масовия избирател.
  • 5 нон стоп избори

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Колкото по-често има избори толкова по-голям шанс народа да оцелее от геноцида върху него от политическата класа.

    Коментиран от #21, #22

  • 6 Хххх

    7 9 Отговор
    А ти какво обеща за Мизия,само питам за един приятел
  • 7 Хахо-хихи

    9 12 Отговор
    Какви добавки? Всеки месец по милиард и половина от бюджета отиват за изплащане на пенсии. НОИ е фалирал отдавна.

    Коментиран от #8

  • 8 до капацитета сглобкаджия

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хахо-хихи":

    Защо откраднахте парите на пенсионерите които са се осигурявали и сега ги обричате на мизирия.

    Коментиран от #23

  • 9 ЛГБТИ активист от ПП/ДБ

    9 5 Отговор
    Ми те (от любимото ни ръководството на ) ПП/ДБ най обичат да се връткат (или да ги връткат) , това не го ли знаеш ,бе Корни ?! Ние сме нежни души с гъвкави китки и няма как да престанем (да се връткаме).

    Коментиран от #26

  • 10 един

    5 6 Отговор
    Taя дето щеше да храни Русия с кисели краставички,а нищо от това не направи,тая ли дава акъл сега!?
  • 11 Селски Пенсионер с пенция 530 лвева

    6 3 Отговор
    Благодарение на Асен Василев и ПП заедно с Бабето получаваме 1060 лв пенсии. За Великден ще опека две домашни агнета, ще наточа ракия от бурето и ще направя салата от зеленчуците в оранжерията.
  • 12 12...34

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Трябва постоянно да сме предизборно,виж как се премятат през глава,за обещания,уникални са.
  • 13 Доротея

    9 2 Отговор
    Повърхностно коментирате! Тук същественото е, че Корделия е настоявала коледните и великденски добавки да бъдат осигурени при гласуването на бюджета! Тогава не е получила подкрепа, със сигурност от ПП и Герб, за другите проверете! Сега, тези, които тогава не са мислили за пенсионерите, предизборно правят това, което Буко Тиквата прави откак е на власт - от 2001 година! Напишете си минусите и си спомнете, какво направиха с Меглена Кунева, която се опита да се прави на Бойко Борисов, свика учителите един юни и им обеща да работи за 10% увеличение на заплатите! Борисов и Горанов направо я в пряк ефир! Дармадан я направиха - няма пари, как така обещава, това не е обсъждано... лъжи! Есента наближиха избори и хоп - Лидерът Чекмеджан се изтъпани пред пуйките и камерите и обяви вдигане на учителските заплати! ТОЙ раздавава! Господ с 2 паламуда храни електората!

    Коментиран от #19

  • 14 Пенсионер

    7 0 Отговор
    В Гърция предизборно ли дават по 200-300 евро на пенсионерите?

    Коментиран от #20

  • 15 Хахо-хихи

    7 3 Отговор
    На Корнелия Чорапа харизва по 300 000 000 лева всеки месец за Боташ. Тръгнала за пенсионерите да се кахъри.
  • 16 нннн

    4 1 Отговор
    Пумпал: Ако не се въртя, ще падна.
  • 17 Госあ

    6 3 Отговор
    Таа па 40лв добавка за Великден ! Страшна работа ! Идиотка.

    Коментиран от #27, #31

  • 18 Баба Кури

    4 6 Отговор
    100 лева великденска добавка, но само за червените пенсионери с 3400 лева държавна пенсия.

    Не че имат нужда от тези пари нашите оттеглили се в почивка червени другари. Но са свикнали на привилегии и ако не им дадем поредната привилегия. Никога повече няма да гласуват за нас БСП.
  • 19 Хахо-хихи

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "Доротея":

    Корнелия лъже като дърта гледачка на ръка. Върна хартиената бюлетина и ГЕРБ вкара Възраждане в парламента.

    Коментиран от #34

  • 20 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Пенсионер":

    Заминавай за Гърция и не се връщай.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=БСП

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "нон стоп избори":

    Смятам, че си прав. Трябва изборите за нов парламент да да на всеки 2 години.
  • 22 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "нон стоп избори":

    А мандата на главния прокурор да е 1 години. И да няма право на друг мандат.
  • 23 Хахо-хихи

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "до капацитета сглобкаджия":

    Ако 40 години си внасял по 200лв всеки месец в НОИ за пенсия, колко трябвя да ти е пенсията в предстоящите 20 години като пенсионер? И като знаем какви бяха заплатите преди 89г тези до 2019 година, излиза че никога не си внасял 200лв пенсионна осигуровка в НОИ.
  • 24 Само питам

    4 1 Отговор
    Тези половин милион пенсионери за кого ще гласуват.Сигурен съм,че повечето от тях дават под наем 2 или 3 апартамента.
  • 25 хххх

    6 3 Отговор
    Краднела!
  • 26 хммм

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЛГБТИ активист от ПП/ДБ":

    Това по-скоро важи с пълна сила за ГЕРБ.
  • 27 Хахо-хихи

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Две кила кренвирши и два ляба. Това предлага Корнелия. Цените скочиха двойно когато Корнелия беше министър на икономиката. Хляба от 80 стотинки стана 1.60 лева
  • 28 Веселяка

    2 3 Отговор
    Аз пак ще гласувам за Волен или Лупи само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆
  • 29 марш ма

    2 2 Отговор
    Долна комунистическа демагогия.
  • 30 Габи

    2 0 Отговор
    Защо не казвате нищо за тези които взимат по 10 лв над определения минимум какво ще си купят?Те ще гладуват ли?Дано всички несправедливо лишени имат акъл и накажат партиите взели това решение или да молят за божие наказание за дискриминиралите ги.
  • 31 До17

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Идиоти са тези, които застават в защита на сивата икономика, на вечно ниработещите и големите наемодагели
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Габи

    1 0 Отговор
    Излиза, че в България е престъпление и заслужаваш наказание, ако си работил 45 години и не си бил в сивата икономика. Защо бездушните политици, които взимат тези дискримициони решения как тези с най-ниските социални пенсии за старост са просъществували без доходи всички тези години преди пенсионирането?Дано ощетените имат акъл и накажат партиите на изборите.
  • 34 До19

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хахо-хихи":

    В цяла Европа се гласува с хартиената бюлетина.Само в първобитна България се намериха хитреци да въведат машините и да манипулират изборите законо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове