Last news in Fakti

31 Януари, 2014 08:26 1 198 0

По 40 пияни шофьори хващат всеки ден

  • преглед-
  • печат

Преглед на печата

Общините вече искат 2,2 млрд. лв., брои в. „Трудс“

С нови 250 млн. лв. набъбна само за няколко дни сумата, за която общините кандидатстват пред правителствения фонд “Региони”. Тя вече достига 2,2 млрд. лв., съобщиха от финансовото министерство.

Вчера е било проведено второто заседание на междуведомствения съвет, който трябва да разпредели предвидените т.г. за местната власт 350 млн. лв. във фонда. И то обаче премина при закрити врати. От финансовото министерство не дават информация коя община с какви проекти участва и за каква сума се бори.

По 40 пияни шофьори хващат всеки ден, тревожи се в. „24 часа“

40 пияни мъже и жени всеки ден сядат зад волана. Това сочи статистиката на Пътна полиция за миналата година.

След проверките с дрегер при пътни произшествия из страната и акциите срещу пияни водачи са уловени общо 14 687 употребили алкохол.

Срещу 6455 от тях са образувани наказателни дела, тъй като кръвният им тест е показал, че са карали с над 1,2 промила в кръвта. Тези случаи са с 30 повече от предходната година, обясниха от Пътна полиция.

Болниците висят със 144 млн. за лекарства, пресмята в. „Стандарт“

Над 144 млн. лв. са просрочените задължения на болниците към дистрибуторите. Това сочат данните на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ). Клиниките бавят разплащанията средно с 200 дни, въпреки че по закон имат два месеца. В някои случаи забавянията стигат и до година.

Основните длъжници на търговците са държавните и общинските клиники. Забавяния на плащанията има дори и след превеждане на месечните средства от касата към болниците. Заради огромната междуфирмена задлъжнялост, дистрибуторите се принуждават да прибягват и до непопулярни мерки.

"Спирането на доставките към което и да е лечебно заведение не е плод на еднократно забавяне на плащанията, а на продължителен период от време", обясниха от асоциацията. Завеждането на дела срещу болниците е друга от мерките, до които те прибягват, за да съберат борчовете си.

До 20 градуса през февруари, обещава в. „Монитор“

Студ и пролетни температури ще се редуват през февруари. В първите дни на Малък Сечко лютата зима ще продължи, но към края се очаква живакът да скочи до 15-20 градуса.

В първите дни на февруари се очаква да вали и дъжд, и сняг, затова трябва да се пазим от поледици. Най-обилни валежи от сняг се очакват в Северозападна България. Минималните температури ще са между минус 8 и минус 13 градуса. След 10 февруари обаче градусите ще са по-високи от обичайните и ще се радваме на повече слънце. Валежите също ще намаляват. През третото десетдневие на месеца времето ще продължи да се затопля и вече ще можем да свалим дебелите палта, защото максималните градуси ще ударят 15-20.

КАТ не може да глобява за нарушения, заснети от мобилните камери, пише в. „Сега“

КАТ няма да може да използва снимки от мобилни камери, за да глобява нарушителите по пътищата. Това следва от тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), гласувано вчера от магистратите, научи "Сега". Решението е взето единодушно от съдиите, но ще влезе в сила, когато бъде обнародвано в "Държавен вестник". Тълкувателните решения имат сила на закон и целта им е да уеднаквят противоречива съдебна практика. Те действат занапред, но всеки, който не си е платил глобата, ще може да обжалва и да се позовава на решението на ВАС.

Орешарски представя българската кандидатура за еврокомисар, пише в. „Преса“

В петъчният парламентарен контрол премиерът Пламен Орешарски ще отговаря на въпрос на депутат относно предложение за еврокомисар от България, както и на още един въпрос - за свой доклад за участието на страната ни в процеса на вземане на решения на ЕС за времето на председателството на Европейския съюз от Литва и Гърция.

Общо 12 министри би трябвало по програма, ако им стигне времето, да отговарят на въпроси на депутатите.

След Орешарски на въпрос на народен представител ще отговаря Зинаида Златанова, заместник министър-председател и министър на правосъдието за изявлението, че правителството няма да изпълнява решението на НС за налагане на мораториум за продажбата на българска земя на чужди физически и юридически лица.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев ще говори за задържане на български граждани в гр. Пловдив на 10.01.2014 г., за освободени служители на Министерството на вътрешните работи по повод прекратяване на Сигнално-охранителната дейност на вътрешното министерство, за протест на земеделски производители на 06 ноември 2013 г., относно престъпността на отделни места в страната, както и за инцидента на летища Варна.

 

Рибеното масло уголемява мозъка и предпазва от Алцхаймер, отбелязва в. „Новинар“

Консумирането на повече рибни продукти стимулира растежа на мозъка и намалява риска от болестта Алцхаймер, установи британско проучване.

Изследването сочи, че хората, чийто организъм съдържа по-високи нива на омега 3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, имат по-голям мозък в напреднала възраст. Това на свой ред запазва функцията на мозъчната дейност с 1-2 години по-дълго от тази на хората, които не консумират риба.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове