Last news in Fakti

21 Април, 2024 07:26 1 055 30

Столичани излизат на велошествие под мотото "София кара колело за по-чист въздух“

  • велошествие-
  • софия

Популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на колоездачите

Столичани излизат на велошествие под мотото "София кара колело за по-чист въздух“  - 1
Снимка: mysofia.bg

Велошествие под мотото "София кара колело за по-чист въздух“ ще се състои днес, информират на сайта си от инициативата "София - европейска столица на спорта", съорганизатор на проявата, предаде БТА.

Популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на велошествието "София кара колело за по-чист въздух" по маршрут от Народното събрание през Орлов мост, покрай Перловската река до НДК, след това по бул. "Витоша" до входа на Южния парк. Там, на голямата поляна, е предвиден голям спортен празник с много атракции, надпревари, томбола с награди, детско Велорали, състезание за смяна на вело гуми, музика и забавления.

Събитието се организира от "София – световна столица на спорта“, Център за градска мобилност и Столична община. Сборният пункт ще бъде отворен в 9:30 ч. пред Народно събрание, за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк.

Велошествието няма състезателен характер, а преминаването по четирикилометровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. "София – европейска столица на спорта" организира събитието вече осма поредна година, заедно с още над сто активности, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот в една по-здравословна и приятна среда.

Регистрация за велошествието и кроса не е задължителна, но след 9:30 ч. при желание, може да се вземе фланелка и стартов номер, с който да участвате в томболите в Южния парк с награди за над 2000 лева.

Сред подкрепящите инициативата са част от спортните звезди на България, начело с двете индивидуални олимпийски шампионки от последните игри в Токио – боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. До тях отново с колоната ще потеглят легендите Йордан Йовчев и Евгения Раданова, бронзовата олимпийска медалистка с ансамбъла от Рио2016 Ренета Камберова, талантливите лица на „София – евростолица на спорта“ Александра Фейгин, Катрин Маноилова, Андреа Коцинова, Алберт Попов, деца от спортните школи и много други.

Спортният празник в Южния парк започва в 11:30 ч. с много музика, надпревари, конкурси, забавни игри и томболи с награди, поради което си пазете стартовия номер. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. "Витоша" ще се погрижи популярната и любима на младите водеща Петрана Петрова.

Целта на велошествието е да призове хората да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност, а чистият въздух зависи от всеки един от нас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    17 6 Отговор
    И къде го карат това колело у смешната София ? Селяците я направиха като слънчака !

    Коментиран от #18

  • 3 Супер

    5 12 Отговор
    браво. Кога ще забранят ДВГ, че триколките струват 2 хилки. За четирима в домакинство 8 хилки. Поне да намалят цените на триколките, някакви субсидии, ала бала. Децата са навити, но жената ме гледа страшно, щяла да й се развили прическата и маникюра и не било полезно за кожата. Демек, заплаши ме с изтъняване на семеен бюджет за козметички и коафьори. Накрая ще се разведа, децата и кучето за мен, колата не я дава, било й удобно с автоматичните.
  • 4 Киро

    7 5 Отговор
    Да забранят коли летата, а да минават на тротинетки. Само се пречка по алеите с тези колела
  • 5 Колоездачите

    9 4 Отговор
    качете Мунчо Крадеф и гавазите МУ на колела, и ония 240+гавазите търтеи и ще ви призная.
  • 6 А депутати ,

    14 5 Отговор
    сбирщина от селата и над 90% вредни и ненужни , си джиткат с мощни джипове и лимузини и мърсят и без това достатъчно мръсния въздух на София ! Без дори да се замислят ! Та чакай от такива да им дреме за българските граждани !

    Коментиран от #13

  • 7 Ний ша Ва упрайм

    3 6 Отговор
    де катерят бабуните - байр будала, дет ритат топка - топ серсем, тия дето въртят педалите най добре - чеши гьозове па мое и развеят некое знаменце на дъгата
  • 8 Емили

    2 3 Отговор
    а след два месеца на прайда, НИЕ ще излезем с тротинетки
  • 9 Хахо

    8 4 Отговор
    И защо колело? За направата му също се отделят вредни емисии, пак не е екологично! Ходете пеш бе, както каза една видна гербаджийка.Като искате да живеете както са живели преди 1000 години, ходете пеш. Т

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Психото

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хахо":

    Трябва да са голи и боси, и за производство на дрехи и обувки се отделят вредни емисии! Като дедо ти шумкаря!
  • 12 Гост

    4 4 Отговор
    То го дават дъжд цял ден. Като преди две години на една фирма която произвежда сладки неща през октомври направи подобно нещо , на колелета около 40 човека само.

    Коментиран от #17

  • 13 Сила

    6 9 Отговор

    До коментар #6 от "А депутати ,":

    САМО СЕЛЯНДУРИТЕ КАРАТ КОЛИ В СОФИЯ...... САМО ДИВИ, ПОТНИ ДОШЛИ ОТ КЪРА ЧАЛГА СЕЛЯНДУРИ КАРАТ КОЛИ В СОФИЯ
  • 14 Гост

    11 2 Отговор
    Роди ме мамо умен,аз ще стана еко.Ще карам колело ,тротинетка, и всякакви " еко"возила.Само че София се намира в котловина, и всичкия автопарк да спре, въздуха пак ще е мръсен.А, и колоездачите,хубаво ще се надишате на ,,чистия ,,въздух" докато карате.
  • 15 Опааа

    8 2 Отговор
    Супер тъпнЯ! 🤦‍♂️
  • 16 Радио Козяк

    7 6 Отговор
    Стопли се и жендъpите искат да попрайдват, вpът, вpът пе да ли те
  • 17 Сила

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    В Дания и Холандия вали целогодишно....... Много па сте изнежени селяндурите, нали сте голЕмЕ мАжкарЕ и патрЕоте, нали играете "мъжки" хора в калните бари...... А на Запад са се джендЕре.......

    Коментиран от #24, #26, #28, #29

  • 18 Как

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    къде ? Из "Манастирските ливади" !
  • 19 Тиъи

    2 6 Отговор
    Точно тези срляндури с колела дето се набутаха е гетото София утре ще яхнат дизеларките и пак ще викат дишайте чист въздух.
  • 20 Е как да диша

    3 1 Отговор
    като ще затворят централните части за да преминат велоколоездерите и пак задръствания и боботене на ДВГ на място
  • 21 Един

    3 2 Отговор
    Заради удоволствието на 2000 души страдат 2 милиона. И допълнително се замърсява въздуха в града от зверските задръствания в централната градска част.
  • 22 А50

    7 0 Отговор
    За по-чист въздух да асфалтират и измият улиците. 50% от мърсотията във въздуха на София е прах
  • 23 Анонимен

    3 3 Отговор
    Айде всички негодни откачалки на едно място!
  • 24 Смешен плач

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Сила":

    Точно Холандия, Белгия, Дания. Равни като тепсии. Удобни за велоси педи.А тук по софийските баири плувнал в пот ще ходиш на работа. В България има градове, в които това се е наложило от деситилетия. Севлиево, Казанлък, Разград и др. В София не става. И добре, че дедите ни са проектирали широки булеварди , та да си прилагат дивотиите. Я проектирай велоалея в кривите сокаци на Манастирски ливади или в Горни Лозенец или в Малинова долина. То там нормална улица няма, тротоар няма та велоалея. И вижте Виена примерно. Велоалеи новопроектирани извън централната историческа част на града. Тук на Раковска велоалея за да мине 1 велоипедист на час и 10 нашмъркани тротинедкаджии. Карате хората да ви мразят насила. Кому е нужно това?
  • 25 Луд

    4 1 Отговор
    Най наглите натрапници на пътя ,не само в БГ а в цяла европа.
  • 26 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сила":

    Излез и покарай на дъжд по улиците , и да опръскат колите . Даже и да сложиш дъждобран , ставаш на мокро коте . И се изпотяваш яко. Ако до работа или след нея е добре . Но днес ще покараш до южния за няколко километра и някави викторини. Смятах да ходя но реших да покарам из Витоша .
  • 27 Гаглей

    4 0 Отговор
    А в столипиново по цяла година, горят гуми и пластмаса
  • 28 Гост666

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Сила":

    Защо обиждаш човека . Я излез колело на минъус 10 градуса , на дъжд или вяртър. В жега и пек . Аз карам по всяко време освен на голям порой и сняг . А тука структурата за каране на колело е гола вода . Особенно по бул. Бъкстон . На Никола Мушанов вече не се вижда маркировката начертана на пътя .
  • 29 💨.💨💨💨

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Сила":

    Да ти имам и коментара , пак пък да вали в там през цялата година. Яхния колело по това време да те видя . Може на дъжд или сняг . Почти на 60 години съм и от 20 и нещо години от пролет до първи сняг карам колело до работа и за удоволствие. И дъжд ме е валяло и то яко сняг . Вятър . Защо не пробваш да видиш . Познавам колеездачи който карат само на хубаво време , ако е облачно или леко е студено не излиза да кара .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове