Last news in Fakti

21 Април, 2024 15:47 956 33

Крум Зарков: Няма квота на Румен Радев в правителството на Димитър Главчев

  • крум зарков-
  • румен радев-
  • служебно правителство-
  • димитър главчев-
  • българия

Имаме променена Конституция в частта за съдебната власт, но има и закрепено статукво

Крум Зарков: Няма квота на Румен Радев в правителството на Димитър Главчев - 1
Снимка: БГНЕС

Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев, не е предварително съгласуван с президента. Това заяви пред БНР Крум Зарков, президентски секретар по правните въпроси, бивш правосъден министър.

"Стефан Димитров не може да е президентският човек в правителството на Главчев. Няма квота на президента, включително и за Мария Павлова".

Зарков определи като "глупост" твърденията, че президентът има нещо общо със статуквото в съдебната власт.

Няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на държавата за ден и половина, заяви още Зарков по отношение на исканите промени във външното ведомство.

"Всеки път, когато загубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа сила, която да обърне геополитическото развитие на страната. Има нюанси в различните позиции, но в базовото позициониране на страната в ЕС и НАТО няма такава опасност. Това се ползва като обяснение за необяснимото. То е смешно, но и опасно. Трупа се обществено недоволство, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, тъй като те ги използват безпардонно".

Румен Радев даде време на премиера Главчев да помисли върху своите отговорности и ако е убеден, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма основание да му откаже това, каза още Зарков.

Той анализира и пожеланата смяна на Кирил Вътев в земеделското министерство.

Президентският секретар по правните въпроси цитира думите, с които Вътев беше оставен във ведомството.

"Остава, за да осигури приемственост и тъй като е доказан добър мениджър". Три дни по-късно авторът на тези думи каза, че човекът не се справя с темпото, забавени са плащания. Затова президентът Радев се осъмни дали и първоначалното предложените министри, и предложенията за смяна идват от Димитър Главчев".

Сегашните конституционни разпоредби са причина за цялата тази фарсова ситуация, смята още бившият правосъден министър.

"България беше на ръба на конституционна криза и тя щеше да се случи, ако не се беше намерил кандидат за министър-председател. По новата Конституция не е ли назначено служебно правителство, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в ситуация на безвластие.

Трябва да се даде кредит на доверие на Димитър Главчев, но и на президента, който ако искаше да покаже нелепостта на тази Конституция, можеше да започне да връчва мандатите на тези, които са казали, че не ги искат. Това щеше да трае до август-септември. Президентът се опитва в ограничените рамки на това, което му оставиха като правомощие, да се намесва така, че пестеливо и със самообладание да предотвратява ситуации, които излизат отвъд нормалното. Президентът се опитва да удържа конституционния ред".

Зарков коментира думите на Илияна Йотова, че има опасност за първи път изборите да не бъдат признати.

"Когато встъпи в длъжност един служебен кабинет първото приема план-сметката за изборите, както и разпределението на отговорностите на различните министри за организацията на изборите. Външният и вътрешният министър имат основно отношение".

Бившият правосъден министър определи искания вот на недоверие от страна на опозицията към служебния кабинет като "безпредметна процедура".

Коституционният съд трябва да прецени спазена ли е процедурата за изменение на Конституцията и дали обикновеното НС не е навлязло в правомощията на Велико народно събрание, посочи още той в предаването "Политически НЕкоректно".

"Освен, че са противоконституционни, тези изменения са дълбоко нецелесъобразни.

Жизнено важно е Конституционният съд да се възползва от възможността да фиксира параметри, в които едно обикновено НС може да изменя основния ни закон".

Борислав Сарафов не може да продължава да мълчи, коментира Крум Зарков случващото се около главния секретар на МВР Живко Коцев.

"Сарафов ще продължава да бъде главен прокурор още дълго време, защото сглобката реши със законови промени да превърне ВСС в нещо постоянно. ВСС вече е абревиатура на Вечен съдебен съвет.

Имаме променена Конституция в частта за съдебната власт, но имаме и закрепено статукво".

Много от нашите политици са отчайващо конюнктурни, отбеляза още бившият правосъден министър.

"Това води до криза на доверието.

Ако зависи от народните представители, дали в този или в следващия парламент, никога нищо няма да се стане ясно нито за Нотариуса, нито за "Осемте джуджета".

Журналистите и общественото мнение трябва да оказват натиск. Малките пробиви по отношение на съдебната реформа са били по принуда за тези, които се опитват да защитават едно статукво.

Партиите, които са на терена, все още имат шанс да погледнат себе си и да се преобразуват така, че да могат да изпълняват функциите си в представителната демокрация, отбеляза Зарков.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Някой

    11 10 Отговор
    Не ти вЕрваме, още по-малко вЕрваме на Радев.

    Радев е виновен за сключването на разбойническия договор на Булгаргаз с турската Боташ.
    Путин - Ердоган - вечна дружба.

    Коментиран от #5

  • 4 морски

    10 1 Отговор
    Човек който не става за нищо се натиска за външен министър просто нагаждачи!!!!!!!!!
  • 5 Зарков е честен човек

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Ако не вярвам на него, на лъжци и крадци като кирчовци, асеновци, лорерчовци, христо ивановци, бойко борисовци ли да вярвам?

    Коментиран от #10

  • 6 хммм

    4 4 Отговор
    Министърът на Мвнр е негов!

    Коментиран от #7

  • 7 Не лъжи

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "хммм":

    Лъжеца е дъно!

    Коментиран от #13

  • 8 Българка

    8 3 Отговор
    Има една прослойка от около 6400 държавни служители в МВР, които взимат и заплата, и пенсия. Това са предимно хора на ръководни постове. Принципът, който следват е "ден да мине, друг да дойде". Така се стопира естественото развитие и подмладяване на състава. И тази прослойка е вярна и ще работи в интерес на ГЕРБ-ДПС, които за 15 години не остраниха пиявиците от МВР.
    А относно работата на комисията за Нотариуса ГЕРБ-ДПС непрекъснато я саботират. Но тяхната лимонка Калин Стоянов може да им подложи динена кора от алчност. Той е завел дело срещу собствениците ба БЪРДЪ за причинени му страдания с огласяване на факти за неговата съпричастност с Нотариуса. А това ще им даде възможност да огласят в съда доста интересни факти

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Зарков е честен човек":

    Зарков е от червената мафията, беше от БСП, отиде в мафията на Радев. У нас всички мафии са тръгнали от БКП=БСП. И ДПС, и ГЕРБ ... тръгнаха от БКП. СДС пък се продадоха за постове и си прегърнала с ГЕРБ, т.е. с БКП.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не лъжи

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Лъжеца е дъно в едно общество, олицетворение на спонсорите на лъжите ПП и ДБ!
  • 13 хммм

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Не лъжи":

    Кой подписва указите за назначаването на посланици, "умнико"?? КОЙ?

    Коментиран от #15

  • 14 Помним и няма да простим

    7 1 Отговор
    Лъжеш коткоубиецо. Мъчител на животни и министър избрал Сарафов.
  • 15 Не лъжи

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "хммм":

    Лъжеца е дъно, като спонсорите на лъжите ПП и ДБ! Тази боза и това птравителство на ГЕРБ, са дело на тези шарлатани и измници! Лъжите и наглостта, само отвращават тотално от ПП и ДБ!
  • 16 Кацамунски

    5 0 Отговор
    глашатай !
  • 17 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Има една друга прослойки от около 670 000 паразити - държавни служители, като "калинки", бели престилки, бели якички, общинари, учители, университетски преподаватели, асфалтаджии, зърнари, боклукчии/като Вълка, Домусчиев .../ ... Които съществуват, защото съществува ГЕРБ.

    Има и една прослойка 347 000 роби на Пеевски, половината от които не живеят в България и които не би трябвало да имат избирателни права.

    И тези 2 прослойки общо над 1 млн роби имат общ ГОСПОДАРСКИ център Пеевски+Борисов. Тези паразити пият кръвта на народа в нашата феодална Бойко-ШишиЛандия.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 1 Отговор
    Червен боржоа си ти Крум Зарков-Кацамунски.

    Коментиран от #20

  • 19 Мунчо

    1 1 Отговор
    Предварително не, само следварително.
  • 20 Какво значи червен

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    и какво общо има цвета, с истината? Не е ли важно човек дали е честен и достоен или долен лъжец и крадец като кирчови, кокорчовци, христо ивановци, пък ако ще и пембени да са?
  • 21 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    Така е. ОПГ ГЕРБ-ДПС имат сигурни поне 1000000 гласове от корпоративен, зависим вот. АИ не е случайно, че овладявайки МВР, Електронното министерство сега са скандали за овладяване и на Външно. Всички нормални, свободолюбиви българи трябва да дадем масов отпор с гласа на задаващото се ОГРОМНО ЗЛО., бетониране на мафията и тотално омаскаряване, рекетиране на всичко читаво

    Коментиран от #23

  • 22 Ялчин

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    До като двата шопара са на свобода, няма бъдеще за Българския народ.
  • 23 Каква сводолюбива българка си

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Българка":

    драскаща лъжи и пропаганда на шарлатаните, лъжците, крадците и национални предатели ПП и ДБ? Кой българин иска да му продават страната, да го лъжат и крадат?

    Коментиран от #24

  • 24 Кой българин иска

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Каква сводолюбива българка си":

    Да му подаряват родината. За такива шайтански подлоги България е страна.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове