Last news in Fakti

22 Април, 2024 11:58 1 147 34

"Политико": Реалистичната дата за приемане на България в еврозоната е 1 януари 2026 година

  • еврозона-
  • политико-
  • ецб

Следващият доклад на Европейската централна банка за България, който трябва да определи дали тя е готова, се очаква преди лятото

"Политико": Реалистичната дата за приемане на България в еврозоната е 1 януари 2026 година - 1

Януари 2026 година е по-реалистичната дата за приемането на България в еврозоната, казва пред "Политико" Чинция Алчиди от брюкселския Център за изследване на европейската политика. Експерти и политици, с които изданието разговаря, са убедени, че целта за приемане на еврото на 1 януари догодина няма да бъде изпълнена.

Финансирана от Русия дезинформация е сред причините за намалялата обществена подкрепа в България за приемането на еврото, се твърди в статията. Страната ни няма да влезе в еврозоната от януари догодина не само заради политическите сътресения, но и заради постоянната инфлация и липсата на обществена подкрепа.

Някои български политически лидери, включително управителят на БНБ, допускат това да се случи в средата на 2025 г. Същевременно официални представители и експерти, свързани с техническите аспекти на присъединяването, заявяват, че влизането в средата на годината е нетипично.

Следващият доклад на Европейската централна банка за България, който трябва да определи дали тя е готова, се очаква преди лятото.

За да се присъедини България, тя не трябва да превишава с повече от 1,5 процентни пункта трите страни от ЕС с най-добри показатели. Според Жолт Дарваш от брюкселския мозъчен тръст "Брюгел" иначе страната ни е в добра бюджетна позиция.

Според него настоящата прогноза за инфлация от 2,9% през 2025 г. показва, че страната може да влезе в еврозоната през 2026 г. Дарваш обаче допълва, че има място за маневри и "сивата зона", която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да бъде използвана за съкращаване на срока за България. Само че това трябва да бъде оправдано.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    32 3 Отговор
    реалистичната дата е точно никога
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1 БИРА

    16 2 Отговор
    3 ЕВРО - ако искаш!
  • 4 сноу

    6 0 Отговор
    Колко пъти да повтарям че само курабийката и нейните ватени гащи политико решават кой кога и къде да препръцкне..
  • 5 Българка

    26 3 Отговор
    Хич не искам да влизам в Еврозоната на 01.01.2026г. Това влизане е в интерес на малко български бизнесмени, политици. Не е нормално най-бедната държава да влезе като просяк в зоната на богатите. И да не забравяме, че богатите за разточителния си живот натрупаха дългове, които не искам да плащам. Българските дългове са ни достатъчни
  • 6 Герен

    9 1 Отговор
    А ЩО ТУЛУПКО КИРЧУ ДЕНКА ШИШИ АСАНЧО ТОЛКУЗ ВРЕМЕ СЕ ТУПАХА ГЪРДИТЕ ЧЕ 2025 ЯНУАРИ СМЕ ВЪТРЕ. ПОПУЛИЗЪМ ЛЪЖИ И ТЪПОТИЯ. И ПОСЛЕ ОДИТЕ ВЕРВАЙТЕ НА ТЕЗИ ЛЪЖЦИ.
  • 7 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    20 1 Отговор
    ПО-РЕАЛИСТИЧНО Е ДА НЕ ГО ПРИЕМАМЕ ИЗОБЩО
  • 8 Миии

    21 1 Отговор
    Реалистичната дата за приемане на България в еврозоната е след проведен референдум
  • 9 Референдум Оставка на КСъд

    11 1 Отговор
    Вписване в Конституцията на Кеш и Лев. Държави отложили еврото: Швеция, Швейцария, Исландия, Дания, Норвегия, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Лихтенщайн. Великобритания докато беше член на ЕС чрез специално писмено споразумение запази националната си парична единица. После излезе от ЕС. Към 50 тона злато в Банка Англия преминава под управление на ЕЦБ. Не е сигурен фиксиран курс лев, евро. Независимо че Горанов и Борисов подписаха с бивши управители от ЕЦБ. Обменен курс варира плюс минус 15%, според изисквания ЕЦБ. Не на цифровото евро и цифровия концлагер. Мотивите на КС са нищожни, няма срок, който да ни задължава да приемем еврото. Гласували са над 400 хиляди, а не 200 хиляди според КС. РЕФЕРЕНДУМ!
  • 10 456

    17 1 Отговор
    Нежеланието на българите да се приеме еврото НЕ идва от Русия, а от опита на другите държави който са го приели и 2.българите си държим на нашите пари - лев, стотинка.
  • 11 Не на еврото

    15 0 Отговор
    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте ги на запад за ценовия шок след еврото. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националтата си валута.
    1.Едно кафе на 1 януари 2025 ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или
    18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!! Питайте ги за инфлацията в момента в Естония 13%, Хърватия 6% - 200% даже със определен таван на цените на 30 продукта.
    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро (тотален контрол). Процесът започна на 1.10.2023 за корпорациите. В Украйна подготвен закон за нулиране на банковите сметк за мъже и жени бягащи от мобилизацията.
    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея. Италианската индустрия е намаляла
    с 20% от времето на въвеждане на еврото.
    5. Ипотечните кредити ще следват Euribor лихвите. В момента е 2.9%. Ще станат 5 %.
    6. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потребление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива технологии през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%.
    7.Фондовете за осигурявне на депозите в БГ банките ще паднат от 12% на 1%. Е кога ще е по-сигурно за депозите ни и къде ще отидат парите?
    8. 70-те млд лева, служещи са осигуряване на борда ще преминат към ЕЦБ.
  • 12 редник

    7 0 Отговор
    Колкото повече ни отлагат, толкова повече отблъскват хората...
    Най-доброто решение е допитване до народа с плебисцит...
  • 13 Да кажа

    0 8 Отговор
    Може би е най-добре да напуснем ЕС и НАТО. След това да се откажем от валутния борд и да обвържем лева към рублата. После трябва да забраним вноса на западните стоки и да се предадат за скрап всички европейски, японски и корейски коли. Внос само на руски машини. Следва забрана на западните телевизии, а в петък само руска. Първа и втора програма са достатъчни. И т.н.

    Коментиран от #18

  • 14 До тогава

    8 2 Отговор
    До 01,01,2026 ще се повишат всички цени с 100% така че всичко което е струвало 1 лев ще стане 1€
  • 15 Гошо

    3 1 Отговор
    Докато натрупаният и окраден КЕШ от далавери,ДДС и рушвети не се изпере , евро няма да видите
    А този кеш е много, чували с пари , повярвайте
  • 16 ич ми нее

    8 0 Отговор
    Най-добре е да приемем еврото на 36 май 2236 година и то в друго измерение .
  • 17 Нека

    3 0 Отговор
    приемем €врото на кукуво лято !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Благодаря за информацията! Не знаех, че колите Мерцедес (например) или маслата "Кери голд" и "Президент" се произвеждат в Турция и Китай и от там се внасят в България. Сега се чувствам добре информиран.

    Коментиран от #22

  • 20 ооооо

    1 0 Отговор
    не помня добре, дали на 30 или 31 февруари щял да бъде референдума
  • 21 Гост

    2 0 Отговор
    Колонизираните нации си нямат своя валута.
  • 22 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Да кажа":

    Вече всичко се прави в Азия. В Европа се слага етикета и ти го продават като немско или френско.
  • 23 Нещем еврозона

    0 0 Отговор
    НЕ ВИ ЩЕМ еврозоната, достатъчно сме гладни, бедни, унизени и измъчени!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове