Last news in Fakti

7 Май, 2024 07:21 6 560 32

Експерти: България не е привлекателна за инвестиции заради грешки в имплементирането на глобалния минимален данък

  • данък-
  • бизнес

У нас битува погрешното схващане, че ефективното облагане на бизнеса у нас е ниско – в глобален мащаб 54% от печалбите на големите мултинационални групи се облагат с данък под 10%

Експерти: България не е привлекателна за инвестиции заради грешки в имплементирането на глобалния минимален данък  - 1

България въведе правилата за облагане с глобален минимален данък на големите мултинационални и национални групи предприятия в самия край на 2023 г. Това се случи след традиционните за българския законодателен процес дълго забавяне, липса на открито публично обсъждане и промени в гласуваните текстове „на коляно“ в последния момент. Това се казва в анализ на Експертния клуб за икономика и политика.

Темата остана скрита от широката общественост, от една страна, под маската на поредните изисквания, наложени на България от ЕС. От друга страна, въвеждането на такъв допълнителен данък се привидя като добра възможност за събиране на допълнителни бюджетни приходи чрез инструментариума на националния допълнителен данък, пишат още експертите.

Според тях, това ударно и недиалогично въвеждане на глобалния минимален данък бе водено от разбирането, че корпоративното данъчно облагане в България е много ниско. По тази причина бе решено, че не само България трябва да въведе национален допълнителен данък, но и не трябва да се прилагат предвидените както от разработките на ОИСР по проекта Pillar Two, така и от Европейската директива облекчения.

"Предположението за ниското корпоративно данъчно облагане в България е мит, а страната ни е единствената (!) страна в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, без да предостави предвидените за тази цел облекчения и изключения", се казва в анализа.

Какви са проблемите?

В България битува погрешното схващане, че ефективното облагане на бизнеса у нас е ниско – в глобален мащаб 54% от печалбите на големите мултинационални групи се облагат с ефективна данъчна ставка, по-ниска от 10%.

България е единствената държава в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, но не е позволила пълното облекчение за съществена стопанска дейност.

България е единствената държава в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, но не е приела изключението за по-дребни случаи „de minimis“.

Всички 18 държави от ЕС, които вече са въвели 15%-ния данък, са предвидили облекчения за съществена стопанска дейност или изключението за по-дребни случаи „de minimis“, но не и нашата страна. Отделно балтийските държави, Полша, Словакия, Португалия, Малта и Кипър са отложили имплементирането на правилата за глобалния данък с 6 години.

Така страната ни е поставена в неизгодна ситуация по отношение привличането на чуждестранни инвестиции и стимулирането на водещите български индустриални групи към международно разрастване.

Какво може да се направи?

Все още не е късно допуснатите грешки в имплементирането на глобалния минимален данък в България да се поправят чрез кратка промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане. Дали това ще стане, зависи от депутатите в новия парламент, които ще бъдат избрани на 9 юни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Егати думата...

    41 2 Отговор
    Имплементиране, не можахте ли да го напишете малко по-нормално, а не като за икономисти от ранга на Бъфет?

    Коментиран от #5, #8, #15

  • 2 Фен

    32 6 Отговор
    А, те, ПП и кокорчо, даже и не са могли да схванат за какво става дума. Пък и не ги е интересувало, явно там е нямало далавера ..
  • 3 Идея

    41 3 Отговор
    Затворете парламента и приемете законодателството на някоя що годе нормална страна. Тогава има някакъв шанс да отлепиме от дъното.
  • 4 българин 777

    34 2 Отговор
    няма инвестиции заради данък рекет кой луд ще дойде
  • 5 Моарейн

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Егати думата...":

    Не ги разбираме ние тия работи. Това е брюкселскозелски новоговор, който нашите мис..., а.., такова, ... журналисти с радост приеха на въоръжение.
  • 6 Перо

    34 2 Отговор
    А може ли лобисткия автор на мафията да каже кои са мултинационалните концерни в БГ и знае ли какви са данъците в Германия, Англия, Франция и САЩ и да ги сравни с присъствие на мултинационални компании? Това е лобизъм за БГ мафиотски кокошкари, защото има нулеви чужди инвестиции, поради огромната корупция, която не допуска чужди инвеститори, а ги принуждава да се занимават с приоритетни прекупвачи с връзки в държавните и общински институции!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мито

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Егати думата...":

    Вярно, има си българска дума- "прилагането".
  • 9 инж. Ганчо Илков

    36 2 Отговор
    Поредна грешна Представа за Причините относно заобикаляне на България от Сериозни Външни Инвеститори. Защо при една и съща Данъчна Основа Канадски Инвеститори Разработват Природните ни Богатства, а в Другите Сектори на Икономиката ни Заобикалят? Ами АУРУБИС в Пирдоп? Италиански Фермери отглеждат и преработват ДОМАТИ в България. Фирмата ДАНОН се занимава с Кисело Мляко. Арабите Имат Желание за Развитие на Овцевъдството в България и са готови да Инвестират. В България има нещо Друго. Политиката, която е Концентриран Израз на Икономиката, в България се прави от Лидери разчитащи на Корупция и Олигархия. Голяма Част от Елементите на Икономическата Система са Централизирани. Олигарсите и Кредитните Милионери занимаващи се с Подарен и Закупен Бизнес не познават Принципите на Пазарната Икономика. Младите Образовани Хора са Вън от Страната. Няма Луди Роби, които да Работят за 2,5 €/час при некомпетентни и Функционално Неграмотни Работодатели. Народа е Морално Смачкан. Той не е Фактор за Политическа Промяна. Никой от Мафиотизираните Проектни Лидери не се допитва до Него. Образованието, Здравеопазването Пътната Инфраструктура са в Окаяно Състояние.
  • 10 всичко е рекет

    34 4 Отговор
    в тая държава. като се започне от лобистките закончета за асансьори, зимни гуми, технически прегледи, нови лични документи, гражданска, банкови такси, всичко .
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    20 4 Отговор
    КАПИТАЛИСТ ХРИСТИЯНИН НЯМА
  • 12 Малеййй

    24 3 Отговор
    Пък те до сега като си счупиха краката тези мултинационални инвеститори да инвестират у нас. Що не напишете кои са тези държави с под 10% данък дето цъфтят и връзват с подходящо законодателство? Сега какво? Дънди Прешъс дето сам си отчита печалбите в които не са включени останалите придобити суровини 15% ли ще плаща?
    Абе Кокорчо го недолюбвам ама да напомня кои предложи и гласува плоския 10% данък в БГ? И къде са ви инвеститирите сега? Германците защо избягаха в УСА да плащат високите данъци а не дойдоха в България?
  • 13 мафия

    28 1 Отговор
    България се превърна в рай за мафиоти, далавераджии и престъпници! Които наричаме "инвеститори"! Инвеститорите се надпреварват да строят заводи в комунистически Китай!
  • 14 Име

    14 1 Отговор
    Пречат на Български мултинационални групи. Какво имат пред вид. Регистрирани в България. България няма пазар, нито работна ръка. Може единствено да развива виртуални технологии. Което и става. Да стимулират земеделието е достатъчно

    Коментиран от #18

  • 15 "имплементирането на глобалния минимален

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Егати думата...":

    данък" - това е свързано с "Основата на фундаменталния базис" -)
  • 16 В България не идват Инвестиции

    18 3 Отговор
    Защото се Управлява от Мафия нарекли се Евроатлантици!!
  • 17 Артилерист

    13 1 Отговор
    Когато те определят като ЕДИНСТВЕН си или извънредно умен, или си изключително глупав. Няма гадания като каква се проявява в случая България. Да не правим по-обхватно обобщение, че такава квалификация за нас е нещо обикновено, щото много обичаме да се правим на по-дяволи от дявола...

    Коментиран от #31

  • 18 127

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Име":

    да ама нямат интерес кой ще купува боклуците в ка----нд и л--л всъшнос тъпаци има винаги
  • 19 Х перти

    7 0 Отговор
    След втората световна война, данъците в америка са били 90% за доходи над един милион. Сега колкото по-високи са доходите, толкова по-ниски са данъците и процентно и номинално. Може би затова нещата отиват към глобална война.
  • 20 факуса

    14 2 Отговор
    както каз проф.христов вече сме територия с затихващи функции,ако искаха да инвестират имаха 30г.демократите са по лоши и от турците на времето
  • 21 през

    11 0 Отговор
    турско като имаш 10 кокошки ти вземат 2 сега ти вземат всичките и питат за още 2
  • 22 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Много хубава дума / ИМПЛЕМЕНТИРАНЕ/ !! Човек като я произнася, не му се заплита язика.......Ама я няма и в трите речника на чуждите думи в българския язик, които имам.
    № 8 "Мито" дава пояснение - благодаря. От ден-днешен нататък винаги ще я имплементирам .НО , от къде идва този "бисер", през къде минава / Лондон, Москва, Париж, Берлин ?
    Бре , изучи се тая младеж, заговори на чужди Езици, НИ МОЙ човек да разбере какво думат..........
  • 23 Къпан пор

    6 0 Отговор
    Големите компании имат право да договорят данъците, които плащат, най често 2-3% от печалбата.Големите фирми регистрират дъщерни дружества в България и изнасят печалбите към фирмата майка в чужбина.
  • 24 Мунчо

    8 0 Отговор
    Поредните глупости и лъжи за облагането на компаниите.. И нулев данък да им сложите пак никой не иска да дойде тука. Че кой е луд да инвестира в Кенеф...
  • 25 Нагъзи

    3 1 Отговор
    ФАЛШИВА ВИ Е МАТЕМАТИКАТА МНОГО СТЕ В ГРЕШКА НЕ МОЖЕ С КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕТОДИ В ИКОНОМИКАТА ДА ПОДТИГНЕТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТ ОЩЕ БИТУВА СЕЛСКИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ НАЧИН НА РАЗВИТИЕ КРАДЛИВ И ФАЛШИВ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 МИНЧО

    4 1 Отговор
    ДЪРЖАВА МЕНТЕ ФАЛШИВ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ БОКЛУК
  • 28 Боби

    3 0 Отговор
    А на някой да му направи впечатление, че снимката в статията с границите на нашата държава случайно или не случайно са много странни.
    Като например : част от Географската граница с Македония съвсем или не съвсем умишлено липсва
    Което ми говори,че цялата статия е част от съвсем целенасочена кампания
  • 29 Христов

    0 3 Отговор
    Няма смисъл да се заблуждаваме,никой не инвестира защото на никой не му се работи и все заплатата и почивките му са малко дайте да не се къпем
  • 30 Престанете

    3 2 Отговор
    с глупостите !
    Всички западни европейски държави имат
    ПРОГРЕСИВНО ОБЛАГАНЕ!
    Когато го въведат и в България нещата ще се оправят за кратко време! Ще има пари за деца ,пенсионери и всички социални
    сфери.
  • 31 Бай Ху (By Who)

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Артилерист":

    Здраве желая господин артилерист.
  • 32 Абе

    2 0 Отговор
    Я съм се имплементирал вече глобално у сивия сектор и ме бОли мултинационалния.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове