Last news in Fakti

8 Май, 2024 15:31 2 052 15

Съдът оправда адвокат, обвинен, че е дал под наем стая на проститутка

  • адвокат-
  • съд-
  • проститутка

Върховните съдии приеха, че той го е извършил само формално и обществената опасност е малозначителна, поради което оставиха в сила оправдателната му присъда

Съдът оправда адвокат, обвинен, че е дал под наем стая на проститутка - 1

Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно столичния адвокат Иван Иванов, който беше подсъдим за това, че е отдал стая под наем на проститутка, която е водила там редовно клиентите си, съобщи "Лекс".

Върховните съдии Мая Цонева (председател и докладчик), Невена Грозева и Бонка Янкова отхвърлиха доводите на градския съд, че деянието на Иванов е несъставомерно, но приеха, че той го е извършил само формално и обществената опасност е малозначителна, поради което оставиха в сила оправдателната му присъда.

Случаят е от 2020 г., когато адвокат Иванов пуснал обява за отдаване под наем на стая от апартамент, който ползвал за съхранение и на адвокатския си архив. През пролетта на 2022 г. районният съд осъди Иванов условно на година и половина затвор, но през октомври СГС го оправда, след като прие обвинението за недоказано, а деянието – за несъставомерно.

След това обаче Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна делото на друг състав на СГС заради непълен анализ на доказателства, като подчерта, че няма спор, че отдаването на стаята е съставомерно. В присъдите и на двете инстанции беше прието за безспорно, че стаята е наета от проститутка, която е плащала наем от 600 лева и е водела там клиенти.

Спорният въпрос беше за това знаел ли е адвокат Иванов за какво се използва помещението. За изясняването му обаче не помогнаха показанията на жената, наела стаята, защото първоначално в досъдебното производство е разпитана пред съдия и е признала, че се е срещнала лично с адвоката и му е казала за какво ѝ е стаята, но след това по време на съдебното следствие отричала да е споменавала, че ще води там клиенти и дори посочила, че е пратила посредник за подписване на договора за наем.

В крайна сметка съдът се довери на показанията на жената от досъдебното производство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това е

    15 0 Отговор
    най важната новина за днес
  • 2 цербер

    8 1 Отговор
    Върховните съдийки- Мая Цонева (председателка и докладчичка), Невена Грозева и Бонка Янкова
  • 3 Какво

    7 7 Отговор
    Толкова ! Всички мъже са опънали по няколко проститутки !

    Коментиран от #13

  • 4 мдаа

    24 0 Отговор
    А адвокатът наем ли е вземал или процент от всеки доведен клиент? Защото между наемодател и сутеньор има значителна разлика.
  • 5 Механик

    20 8 Отговор
    И какво толкова е станало,като е дал апартамент под наем на жената?
    Ами оня дето е дал на Кирчо "любовното гнезденце" та да могат с Мустакатка да си зачеват Парапетка.
    Парапетка, дето е внучката на дяда Петка.
    Дяда Петка- Каратиста, каратиста от канада.
    Дето козяк ни го прати за награда.
  • 6 имаджин

    9 1 Отговор
    В България тази професия не е разрешена,иначе щеше да има квартали с червени фенери и на адвоката нямаше да му се налага да отдава под наем апартамент на тази труженничка. В НС не се мисли по този болен за държавата въпрос.
  • 7 Мъдрият

    25 1 Отговор
    Аз не разбрах сега - това престъпление ли се води - да дадеш стаята си под наем на жена?

    Добре де, ти може ли да забраниш на наемателката си да си кани гости?

    А и може ли да знаеш за какво тя ще ползва стаята?
    Че и да тръгнат да те съдят за това?!

    Пълен Абсурдистан!

    Коментиран от #9

  • 8 Хм.....

    11 5 Отговор
    Случаят прилича на Киро , Лена , и апартаментна !
  • 9 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мъдрият":

    Сигурно е въпрос на представяне. Може така да се изкарват и сутеньори. Ако е знаел какво върши, това е прикриване на престъпления. Може да не е описано правилно тук.
  • 10 Лего

    12 1 Отговор
    Проституцията трябва да се разреши на национално ниво. Нали все пак сме в Европейския Съюз или бъркам? Имаме ли евроценности?
  • 11 Един луд

    2 0 Отговор
    Не бе, това са били майка му, жена му, дъщеря му и сестра му...
    Те всичките са обслужвали съдията...
  • 12 Пешо от панелката

    1 1 Отговор
    Затова отдавайте само на мъже които водят други мъже в стаята.
  • 13 Евроатлантик

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Какво":

    Не е виярно! Аз не съм!
  • 14 а таа пеперудата съдя ли е или адвокатка

    0 0 Отговор
    дето живеела законно под наем , а оправила по 5 пъти квартала . Защото не пише каква е - правистка или не .
  • 15 Баба Гошка

    2 1 Отговор
    Успял е да се отърве. Киффлата първо ги е ръсила пред съдия, вероятно и без адвокат, а после й е дошъл акъла в празната краттунка, че само на основание самопризнание могат нещо да заформят. Като ни затвориха за 2 годинки като телета в обор не ни питаха можем ли или не можем да си плащаме наемите и другите фиксирани разходи. Не, че ще тръгна да защитавам адвокат от правосъдието, но всичката марра втасала само за отдаване под наем на стая не ни бяха погнали
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове