Last news in Fakti

8 Май, 2024 18:32 1 607 21

Азербайджан потвърди възможността да увеличи доставяните количества природен газ за България

  • природен газ-
  • азербайджан

Доставките от Баку имат съществен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ и у нас, каза служебният министър на енергетиката Малинов

Азербайджан потвърди възможността да увеличи доставяните количества природен газ за България - 1

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата страна и за региона. Това стана ясно от разговора между министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на СОКАР.

Малинов е на официално посещение в Баку по покана на азербайджанската страна в състава на делегацията, водена от президента Румен Радев.

„Азербайджан е ключов партньор на България за изпълнение на един от основните приоритети на страната в областта на енергетиката – диверсификацията на енергийните източници“, каза служебният министър.

По неговите думи, доставките от Баку имат съществен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ. „Благодарение на отлично развитата газопреносна инфраструктура в страната, която продължаваме да разширяваме, можем да приемем допълнителни доставки, които ще повишат енергийната сигурност не само в България, а и в целия регион на Югоизточна Европа“, посочи той.

Предстоящия конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 „Хан Тервел“ в Черно море бе сред основните теми на разговора на Малинов с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров.

Владимир Малинов информира своя колега за намерението на правителството да открие нова конкурсна процедура в отговор на предизвикателствата, свързани с енергийната сигурност. „Разширяването на проучвателните дейности в Черно море ще има сериозен принос за гарантиране на енергийната ни независимост“, изтъкна Малинов.

Министър Джаббаров информира, че наскоро Азербайджан е започнал търговски добив на природен газ от находище Абшерон в Каспийско море и страната има интерес да продължи проучванията в бъдещи подобни проекти.

Малинов обсъди със своя азербайджански колега Парвиз Шахбазов развитието на проекта за изграждане на подводен електрически кабел в Черно море като част от енергийните споразумения между ЕС и Азербайджан.

Проектът се основава на стремежа за укрепване на националната и регионалната енергийна сигурност и свързаност в Черноморския басейн, диверсификация на източниците на доставка, използване на потенциала за производство на енергия от възобновяеми източници в Каспийския регион и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в националния енергиен микс.

По думите на Малинов подобна инициатива предоставя отлична възможност на България и на Югоизточна Европа да се възползват от разширените капацитети за търговия, които допринасят за укрепване на енергийната сигурност, развитие на сектора на възобновяемата енергия и увеличаване на транзитните възможности.

В рамките на визитата в Баку министър Малинов и заместник-министърът на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан Айдин Каримов подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на иновациите и растежа и Министерството на цифровото развитие и транспорта за сътрудничество в областта на технологичните иновации.

Документът осигурява основа за задълбочаване на сътрудничеството в областта на зеления преход, микроелектрониката, космическите технологии, образованието, както и развитието на предприемаческите екосистеми.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 5 Отговор
    Азербайджан потвърди възможността да увеличи доставяните количества РУСКИ природен газ за България

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Град Козлодуй

    5 1 Отговор
    Бизнес
  • 3 зрител

    9 4 Отговор
    може, може ! руски газ колкото щеш !
  • 4 Тц,,,

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пак не уцели.

    Коментиран от #16

  • 5 Нещо ,

    3 3 Отговор
    не значещо НИЩО ! Потвърди възможността ? Демек , възможно е , но е и невъзможно ! Пак туристи пропиляха маса пари на българския народ ! Видяли ли са обаче къде се намира затвора в столицата им ? В центъра ! Всеки минаващ край него , луксозните сгради и магазини , винаги може да има едно наум , какво го чака при престъпления - една крачка !
  • 6 Руси

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Точно така. То и Франция през Германия
    купува също руски газ. Санкциите са само
    за балъците.
  • 7 Дълго_Име

    3 2 Отговор
    Еха, ура, руският газ пак (ще) потече към БГ-то, заобикаляйки Осранния. Е може с някоя "молекула" азерски, но това ние си го знаем! Мъдър е бил Баце, с "турския поток" - кеф ти арабски, кеф ти азерски и най-голям кеф - отново рашки газ!
  • 8 Само

    3 1 Отговор
    Само американските поклонници, не искат да проумеят, че Азербайджан изнася в пъти повече газ от добави им. От къде идва останалата част, от Русия.
  • 9 Браво

    2 1 Отговор
    Прекупвачи сме на руска газ през посредници. Вместо да я купуваме от Русия но нали за това сме богата държава.

    Коментиран от #10

  • 10 Фори

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Когато е директна доставка Русия ни я продава по скъпо отколкото през посредник.Деркат ни яко братушките.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дейвид Ч

    2 0 Отговор
    депутат от пп го каза.. така не подкрепяме путин.. а азерската икономика за путин
  • 13 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фори":

    Така така най-евтина е когато мине през господарите ти и ни го продадат като "американски демократичен" втечнен газ натоварен в Ямал. Газпром е собственик на 50% от газовата енергийна компания на Азербайджан и лъжеш че цената е по-ниска - доста по-висока е от преди СВО. Но вас ви интересува господарите ви да печелят даже и на гърба на бедния българин.
  • 14 пари на вятъра

    1 1 Отговор
    Hовата патерица на Путин действа в пълна сила.

    Коментиран от #17

  • 15 Какъв

    2 1 Отговор
    е тоя белокос субект , прегърбил се от поклони и лакействне ?
  • 16 Запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тц,,,":

    Пропагандата не върви ли - как Азербайджан продава няколко пъти повече газ от колкото добива. Защо ли за господарите ти няма санкции и купуват на поразия дизел и втечнен газ от руснаците и после ни го продават като "демократичен" - "нищо лично, просто бизнес" според господарите ти и защо ли като има наведени балъци да не ги одерем.

    То това им беше и целта в Украйна - искаха не просто да получават транзитна такса а те да купуват газ от Путин и те да го продават на Европа. Познай на кого е собственост газопреносната мрежа в Украйна.
  • 17 Антитрол

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "пари на вятъра":

    "Hовата патерица на Путин"

    Ами тогава краварите са най-голямата патерица на Путин защото са най-големите купувачи на втечнен газ и дизел от Русия и после го продават на нас като демократичен. Ама ние трябва да сме наведени нали за да могат господарите ти да печелят и да ревете колко "богат" е запада и как ние още повече да се навеждаме.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Азербайджански и руски коктейл

    1 0 Отговор
    Азербайджанския газ и нефт са омешани с руски в по-голямата си част . Къде е заспалия ДАНС ?
  • 21 Факт

    0 0 Отговор
    Каквото и да си приказват копейките видя се, че Европа може без руски газ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове