Last news in Fakti

18 Май, 2024 15:21 1 806 26

Кметът Васил Терзиев започна с почистването на графитите от НДК

  • ндк-
  • графити-
  • васил терзиев-
  • почистване

Продължаваме с почистването и на загрозените подлези, стени и фасади на обществени сгради

Кметът Васил Терзиев започна с почистването на графитите от НДК - 1
Снимка: БГНЕС

Почистваме Националния дворец на културата (НДК), обяви във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

"В разговорите ми с хора те най-често споделят, че драсканиците по сградите, липсата на осветление, разбитите тротоари и дупките по улиците са това, което очакват да се промени в града", отбелязва той. По думите му София не заслужава да прилича на "гето с надраскани фасади". "Този ангажимент поех още в кампанията. Отношението към София да е различно, градът да бъде чист, подреден и зелен.
Докато основният публичен разговор е размяна на политически обвинения, грижата за града и изпълняването на обещания не спират", добавя кметът.

Започнахме с почистването на едно от емблематичните за София места - НДК. Ще възстановим вида на характерния врачански камък, с който е облицован НДК и който до този момент отговарящите за поддръжката фирми не са успявали да почистят, обявява Терзиев. Той посочва, че върху него периодично са нанасяни пластове фасадна боя, за да заличат драскането със спрейове и замърсяването. Проведохме разговори с ръководството на НДК и се разбрахме заедно да върнем приветливата среда около най-оживеното място в града, където всекидневно се провеждат събития и концерти, идват хора от цялата страна, а децата на София се събират, играят, общуват. Вярвам, че софиянци и гостите на столицата ще оценят усилията, които полагаме, и ще се стараят още повече да пазят града ни така, както пазят собствения си дом. Ние ще се погрижим да засилим контрола и видеонаблюдението около вече почистените места, така че на заловените нарушители да се търси цялата предвидена в закона отговорност, добавя Терзиев.

Продължаваме с почистването и на загрозените подлези, стени и фасади на обществени сгради, отбелязва кметът. Според него да рисуваш със спрей върху фасадите на обществени и жилищни сгради може да бъде изкуство, но може и да е обикновен вандалски акт. Той добавя, че разликите между графити и драсканиците са видими. Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството, и то да бъде част от облика на града ни. Да превърнем София в столица на градското изкуство, посочва Терзиев.

За да се справим дългосрочно с драсканиците, се срещаме и разговаряме с графити организации, за да очертаем съвместно адекватни мерки, които удовлетворяват всички страни. Един от начините да намалим безразборното драскане, е като създадем легални места за практикуване на този вид изкуство в градска среда, както е в много други европейски градове и столици, посочва Терзиев. Той добавя, че с решение на Столичния общински съвет през февруари 2023 г. са одобрени няколко пространства за разполагане на специални стени, но такива до момента не са изградени. Единствените свободни зони за графити са подлезите на естакадата около гара “Подуяне” и стените под моста “Чавдар”, където този уикенд се провежда графити фестивалът Sofia Urban Art. Ще анализираме одобрените локации в някои паркове и градини в София и в диалог с графити организациите ще набележим допълнителни. Така ще разширим възможностите за артистите да изразяват себе си, без да се притесняват, че извършват нещо нередно и нарушават закона, обяснява Терзиев.

Призовавам всеки гражданин, който стане неволен свидетел на подобни вандалски действия, да сигнализира незабавно органите на реда, пише кметът и апелира към всеки да се замисли какво иска да бъде - някой, който загрозява града, или някой, който създава изкуство. От всеки един от нас зависи дали София ще бъде красив и вдъхновяващ град и дом. Вярвам, че заедно можем да създадем общност, в която талантът и изкуството ще спечелят битката с безразличието и разрухата, добавя Терзиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Терзиев ДС

    14 7 Отговор
    От както е това нищожество нищо не се случва дори за кърлежи не се пръска и не се мият улиците.
    Фандъкове поне правеше минимума

    Коментиран от #2

  • 2 Оппа оппа

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Терзиев ДС":

    Ти какво очакваш? На тезгяха ти предлагат да гласуваш или за тиква или за диня. Омръзва ти едната и гладуваш за другата. Нямаш и голям избор за избиране. Виж, ако беше излязла оная от индианците, можеше да ги изкара, половината да чистят, а другата половина да берат.

    Коментиран от #3

  • 3 Терзиев ДС

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Оппа оппа":

    А ти какво очакваш? Нещо да се промени ли?

    Коментиран от #6

  • 4 Марко

    19 3 Отговор
    Леле, тоя човек се уби от работа, след като само за два месеца почисти клоните, паднали след мокрия сняг, после "ремонтира" / смени изгорелите крушки и счупените плафони/ осветлението в Южния парк, сега се е заел с колосалната задача на това чистене....
    Нека почисти, а после да си даде почивка поне до Коледа, че ако пак вали сняг - не ми се мисли как ще се справи неотпочинал🤣🤣🤣
  • 5 ккк

    18 4 Отговор
    то дупките зейнали като кратери тоя графити ми чисти
  • 6 Оппа оппа

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Терзиев ДС":

    Да, очаквах да стане по-лошо. Щото няма начин да стане нещо по-хубаво.
  • 7 Та НДК е комунистически паметник!

    8 12 Отговор
    Събаряне му е майката!
  • 8 ФЕЙК

    8 5 Отговор
    Драскането по фасадите е еманация на вдъхновението и творчеството на СОФИЙЦИ. Израз на техните свободолюбиви ценности. Защо премахвате постиженията на просташкия им гений ?
  • 9 Всичко Мара

    10 2 Отговор
    Имаше една приказва, Всичко Мара втасала , та и Васко У. Така. Улиците мръсни и на дупки, той графити щял да чисти. Че и се похвалил.
  • 10 фен на сидеров

    6 1 Отговор
    поздравления ! нека започнем с най-отговорната задача !
  • 11 Георги Илиев Митев

    9 2 Отговор
    Аз съм четвърто поколение софиянец по бащина линия . София е гето на ромите и селяните .
  • 12 Неразбрал

    9 3 Отговор
    Той лично ли ще почиства?!?!?!

    Коментиран от #16

  • 13 Малките дебилчета

    13 2 Отговор
    драскат навсякъде със спрейове. Тези спрейове трябва да се забранят за продажба.
  • 14 Гробар

    7 3 Отговор
    Василка направо да бутне НДК. Това е комунистически паметник. Недопустимо е евроатлантиците да цоцат от сграда, построена от бай Тошо.
  • 15 12340

    3 0 Отговор
    Нещичко за резане с флекса не остана ли?!
  • 16 Яяяяяя

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Неразбрал":

    Той е много работен, с голи ръце чисти. Не се сърдете на Марчето, то неразбрало
  • 17 До общината

    4 2 Отговор
    Да изловят драскачите и да ги накарат да търкат цапаниците си, като ги показват по ТV-тата за назидание!
  • 18 Ъхъъъъъъ мозък

    7 3 Отговор
    Започнахме с почистването на едно от емблематичните за София места - НДК. На 24 май цяло стадо малоумни натовци там ще си провеждат сектанската сбирка
  • 19 Име

    0 3 Отговор
    СДС ги дразни че не са н власт, оказва се че бившата номенклатура ставаме.

    София диша.

    Фандъкова беше срамежлива.
  • 20 Какъв третополов

    3 1 Отговор
    джендър трябва да си за да драскаш по стени,не знам?
  • 21 развеселен

    6 1 Отговор
    Амиии , като се замисля , освен драсканиците по стените , наречени "графити" ... София - други проблеми НЯМА ! Откак Васето е кмет , всичко е наред !!! Улиците - гладко асфалтирани/павирани и няма нито една дупка ; тротоари - широки , равни , няма липсващи плочки ; чистота - ама ЧИСТОТА /като в операционна/ навсякъде ; задръствания и тапи няма НИКАКВИ /особено след като всички булеварди станаха еднолентови/ ; коли - кажи речи няма , всичко живо е по автобуси , тролеи , трамваи и метро /което е нормално , защото софийският градски транспорт е по луксозен от самолетите на "Емирейтс"/ , няма олющени сгради с изпопадали фасади , няма строежи , които да мърлят с кал и да трещят в ушите ни денонощно , няма "индианци" с каруци , няма ... , няма ... няма и т.н.т. !!! Всичко това - благодарение на Васето и Борисчо ! Единственият проблем са тълпите от швейцарци , датчани , норвежци , австралийци и новозеландци , които искат да живеят в София /защото всеки иска да живее в най хубавата столица на света/ ! Ако искате - вЕрвайте ми !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 римлянин

    1 1 Отговор
    А кога ще започне да изчиства лай....ра в Банкя2
  • 25 докладвахме те

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДА ПОЧИСТИ И ВЛАКОВЕТЕ И ТРАМВАИТЕ ЗА":

    Сега ще те почистим от страницата. ;)
  • 26 Гошо

    0 0 Отговор
    Най-спешно чистене трябва в парламента,там що боклук се събирал с години,направо се е впил в столовете
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове