21 Май, 2024 09:24 7 535 24

МФ за приемане на еврото: Имаме намерение да заявим извънредни доклади при изпълнение на ценовия критерий

  • еврозона-
  • инфлация

Цялото семейство на еврозоната е много щастливо от възможността по някое време през следващата година да се присъедини 21-ви член, а именно България, каза Паоло Джентилони

МФ за приемане на еврото: Имаме намерение да заявим извънредни доклади при изпълнение на ценовия критерий - 1

Охлаждането на инфлацията увеличава значително шансовете на България за приемане на еврото от 2025 г. За първи път от лятото на 2021 г. годишната инфлация в България слиза под 3% – за април 2024 г. тя се сви до 2.4%, колкото е и в еврозоната. Затова страната ще заяви извънреден конвергентен доклад наесен.

“Според предварителни оценки, които взимат предвид последните публикувани данни от април, съществува вероятност България да изпълни критерия за ценова стабилност преди края на 2024 г. В тази връзка страната има намерение да заяви извънредни доклади при изпълнение на ценовия критерий”. Така от Министерството на финансите (МФ) отговориха на въпрос на Euractiv ще поискат ли извънреден конвергентен доклад за инфлацията наесен.

“Най-актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за инфлацията през месец април потвърждават ясната тенденция за забавяне на темпа на инфлацията в страната. Следва да се отчете и динамиката на инфлационните процеси в България и еврозоната, и времевото забавяне при отразяването ѝ в референтната стойност на критерия”, отбелязват от МФ в отговора си.

Редовният конвергентен доклад предстои да излезе през юни, но уговорката за извънредния доклад – в случай че България изпълни критерия за инфлацията, беше направена още през януари. Два месеца по-късно министърът на финансите Асен Василев беше прогнозирал, че между юни и септември България ще успее да се вмести в критерия за нивото на инфлация, който да позволи страната да получи покана за еврозоната. В летните месеци традиционно инфлацията е незначителна или отрицателна.

Сигнал, че присъединяването на България към еврозоната е напълно възможно “по някое време догодина” даде и еврокомисарятпо икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони при визитата си в София. Ние сме оптимисти, че до края на годината България ще може да постигне и критериите за инфлацията, каза той.

Според него няма разлика в отношението към България и Хърватия в процеса на присъединяване към еврото и посочи, че „цялото семейство на еврозоната е много щастливо от възможността по някое време през следващата година да се присъедини 21-ви член, а именно България“.

Инфлацията е един от критериите за еврозоната и едно от препятствията за България, която изпълнява останалите три – стабилност на валутните курсове, което е заслуга на валутния борд; дефицитът да не надхвърля 3%; дългосрочни лихвени проценти не по-високи от 2 процентни пункта над размера в трите държави членки с най-добри показатели в областта на ценовата стабилност.

Според критерия за ценова стабилност размерът на инфлацията не може да надвишава с повече от 1.5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели. За април държавите с най-ниска инфлация са Литва (0.4%), Дания (0.5%) и Финландия (0.6%). С 2.4% за април България се отклонява незначително.

Финансистът Румен Гълъбинов коментира, че към средата на годината макроикономическите показатели на България ще отговарят на всички критерии по Маастрихт за членство в еврозоната.

“Инфлацията е единствената въпросителна и ако не отговаряме, ще е с пренебрежимо малко отклонение”, казва той. Гълъбинов отбелязва, че ЕК предвижда БВП за България да нарасне с 1.9% през 2024 г. и 2.9% през 2025 г., като прогнозите за дефицита са съответно 2.8% и 2.9% съответно за тази и следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    46 4 Отговор
    СЕГА КАТО ВДИГНЕТЕ ТОКА С 30 ПРОЦЕНТА ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ ПАДНЕ ОЩЕ СТАКМИСТИ ЛЪЖЛИВИ
  • 2 Пак не разбрах !

    52 9 Отговор
    Колко тона Българско злато/капитал заминават в ЕЦБ при влизане в еврозоната ?
    Вечни съюзи няма и никога не е имало - какво ще стане с българското злато/капитал при разпад на ЕС ?
    Ако нещо се обърка и станем по-бедни, може ли да излезнем от еврозоната ?
    Ако ЕС реши да въведе цифрово евро, а хората тук не искат - как ще се противопоставим след като вече валутата не е наша ?

    Коментиран от #3, #8

  • 3 провинциалист

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пак не разбрах !":

    Ааа, виж колко добре си го разбрал!
  • 4 ТаУмВзе

    18 3 Отговор
    Не може да приемеш еврото, щото сме Под ВАЛУТЕН БОРД! Тия кукли са Гении отсекъде. Тва и да не си Икономист, със Малко Четене мое да се Светнеш де. ХАХАХХАХА
  • 5 СТИГА

    27 5 Отговор
    вече с това €вро избушляци !
  • 6 Сандо

    21 5 Отговор
    Кои са тия,които стоят над законите,Конституцията и голяма част от българския народ,кои стоят зад тях и какво толкова много им е нужно,че с кръв,пот,сълзи и много измами се натискат за валута,която след година може да се срути /или,което е по-вероятно, да я срутят/?
  • 7 Олигархията е против

    11 8 Отговор
    еврозоната и нормалното
  • 8 Сандо

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "Пак не разбрах !":

    По-важното е,че ЕЦБ за миналата година отчете загуба от 7,2 милиарда евро,шест от които покри от собствените си резерви.Ето накъде ни тикат с нахалство и постоянство!
  • 9 гост

    29 9 Отговор
    кво евро не искаме да се въвежда евро, Румъния не бърза да го въвежда а са много по напред и други държави също ,цените ще скочат много а доходите не

    Коментиран от #10

  • 10 това с цените

    13 7 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    вече не хваща декиш, послъжи с нещо друго

    Коментиран от #12

  • 11 Наблюдаващ

    22 5 Отговор
    Продадоха територията, сега и населението. Дано се задави.. .
  • 12 провинциалист

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "това с цените":

    Хваща, хваща
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХАН КУБРАТ

    20 5 Отговор
    Влизане в Еврозоната,знаете ли кога! Да не казвам точно никога зятова казвам не 2025 а 2250та година! Казах!
  • 15 Гост

    15 4 Отговор
    ех това евро много се натискаме за него...
  • 16 Гошо

    18 4 Отговор
    Чакат всички да влязат в еврото за да могат да вкарат цифровата валута ,като в Китай.
    Пълна диктатура и контрол върху парите.
    "Новия световен ред " на Шваб върви с пълна сила .
    Дайте и някоя статия за следващата пандемия ,все пак нали ще е скоро
  • 17 Ужас безкрай

    11 3 Отговор
    Така не бива. Трябва да приемем € последни от целия ЕС. И така сме последни по всичко положително, защо да разваляме "добрите" впечатления.
  • 18 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    8 3 Отговор
    а тас кой пита искаме.ли щастливи ще са да ни доокрадят мноо ясно
  • 19 Урсула

    9 2 Отговор
    Вкарай Еврото и после-Удриии.!!!
  • 20 Размисли по прогнози

    11 3 Отговор
    До три години, всичко в укрия ще е изравнено, последният украинец вече ще е при бандера. Междувременно и рая на земята също вече може да е изравнен😩..
    На кого тогава ще му трябва Евро?
  • 21 Човек от народа

    10 3 Отговор
    Първо референдум, пък после, ще видим- Евро ли, рубли ли, юани ли...
  • 22 Хахаха

    1 5 Отговор
    Подкрепям погребването на лева!
  • 23 реалист

    2 1 Отговор
    Целта на занятието е въвеждането на цифровото Евро и заедно с него тотален контрол върху хората. Дерзайте малко преди да бъде въведено в България ще бъде второто пришествие на Господ Исус Христос, затова хора единственото спасение е Покаяние и Кръщение в името на Исус.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове