Last news in Fakti

21 Май, 2024 19:35 1 494 35

Разбраха се: С 290 лв. скача заплатата на всеки преподавател в държавните университети

  • заплата-
  • 290 лева-
  • увеличение-
  • държавни университети

Предложено бе и с 12 процента да бъде увеличено заплащането на административния персонал и научноизследователския състав в университетите. Това бе подкрепено от синдикатите, като се очаква в рамките на утрешния ден да има становище и от Съвета на ректорите

Разбраха се: С 290 лв. скача заплатата на всеки преподавател в държавните университети  - 1
Снимка: БГНЕС

С 290 лева ще се увеличи заплатата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища. Това бе договорено днес на среща между служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и със Съвета на ректорите, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката, цитиран от БТА.

През миналата седмица МОН преведе по сметките на университетите наличните 39 млн. лв. от бюджета. С тях се обезпечава нарастването на минималната заплата за най-ниската академична длъжност на 2100 лв., считано от 1 януари 2024 г. Предвидено е и финансиране за увеличение на заплащането на всички останали академични длъжности, средно с по 240 лв. Това би създало диспропорции между различните академични длъжности. Затова в хода на преговорите служебното правителство се ангажира с осигуряване на 5,8 млн. лв., които са част от допълнително отпуснатите за университетите 40,7 млн. лв. С тях ще се постигне еднаква стъпка на увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лв.

Предложено бе и с 12 процента да бъде увеличено заплащането на административния персонал и научноизследователския състав в университетите. Това бе подкрепено от синдикатите, като се очаква в рамките на утрешния ден да има становище и от Съвета на ректорите. Разчетите на МОН показват, че за тази мярка ще са необходими около 26 млн. лв. от осигурените 40,7 млн. лв.

Останалите 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии.

"Ще действаме максимално бързо, за да може допълнителните средства по сметките на университетите да постъпят максимално близо до 24 май, така че да засвидетелстваме едно уважение към висшите ни училища", подчерта министър Галин Цоков.

Както писа БТА, служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища, съобщиха вчера от правителствената пресслужба. От съобщението стана известно, че двете постановления за отпускане на средствата, за които служебният премиер Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от Министерски съвет.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    15 3 Отговор
    И колко са 290 лв. на фона на 25 000 лв. ректорска заплата. Частното по европейските
    програми - отделно.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 родител

    28 3 Отговор
    Дано стана по умни студентите , но това е утопия !! 3500 професори и 6000 доценти ,а образованието е на нивото на африканските държави
  • 4 ТаУмВзе

    6 5 Отговор
    Интересно е как Уж Преподаватели, Дресират добитък който си търси по Евтина Квартирка у Студентски Град де. Със простата Схема да Събере Кинтаж, за да е Роб некъде другаде де. СМЕХ! Прочетете им Специалностите и ще ме разберете де. Хубаво де! Дипломира се със Нещо си и Нема Бачкане а. Млад Човек! После що сме Приключили Вчера ли?
  • 5 Хахахаха

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Как колко са? Та толкова е цяла заплата в рашата!

    Коментиран от #9

  • 6 Неразбрал

    4 1 Отговор
    От колко високо скача ?

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Е как ?

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Неразбрал":

    Малко ли скача.?

    Коментиран от #13

  • 11 ЯСНО!

    7 4 Отговор
    Нали сме ЕвроАтланти и ние се научихме от нашият нов по-голям брат-Америка да печатаме...!
    Разликата е,че ония печатат долари,а ние-левчета...!
  • 12 Кочо

    4 2 Отговор
    Бойко им вдигна заплатите с 11%.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кочо

    0 2 Отговор
    Една вноска по кредита.
  • 16 оооооэфффф

    8 4 Отговор
    Имаме вече 44 млрд.кредит от световната банка ,само Асен изтегли за 2 години към 30 млрд.които никой не знае къде са.Само лихвитет неможем да плащаме а те дърпат още...Никой те събира данъци ,всички фирми са на минус хо документи, всички работници извън държ.сектор се осигуряват на минимална..колко още ще издържим
  • 17 БГ-ПенЦионерин!

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кочо":

    Нашите...нашите вдигат с 11%...от 1 юли...!
    Дано до тогава Тагарев не ме вземе на фронта...😨😪🙄😨🤔🤭!
  • 18 Сатана Z

    11 7 Отговор
    Сорос спря парите и сега ние данъкоплатците трябва да изхранваме тия търтеи.290 КРА да им влизат
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хитран

    5 2 Отговор
    Направо им изсипали една шапка пари.
  • 21 А тези от

    11 4 Отговор
    "научноизследователския състав" в университетите... какво точно научно изследват ? Как еротичното бельо действа на потентността на професорите ли ? За 20 години имат ли и 3 патента поне на името на университетите ? А?

    Коментиран от #27

  • 22 Барем...!

    9 3 Отговор
    Да учеха качествено децата ни и три пъти повече да им се даде...!
    НО!
    Истината е,че отбиват номера по време на учебният процес...!
  • 23 "НСИ са публикували подробно":

    3 4 Отговор
    21098 души академичен състав според НСИ за 190513 студенти !!!! ...Общо 21098 души ! В държавни висши училища са 19126 а в частни висши училища са 1972........ Професори общо 3139 души... В държавните 2791 души... В частните 348 души .....Доценти 5677..... 5152.... 525......Асистенти 8145....7729.... 416..... и т.н............21098 души академичен състав за 190513 студенти заедно със чужденците !!!!
  • 24 А има ли такива

    6 3 Отговор
    преподаватели в държавните университети които работят в по 3-4-5 университета а ?
  • 25 Иво

    7 2 Отговор
    Материала плаща
  • 26 Не стига че правят на пастет

    5 3 Отговор
    мозъците на младите а и пари искат. А пък тези дето политолози се водят, такава специалност в света няма с изключение на 2-3 туземски държави ! А дайте един американски университет в който катедра политология да има ?
  • 27 НЕ 3 патента на името на университетите

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "А тези от":

    да има, а нито един такъв няма!
  • 28 И колко студенти се падат на един

    4 2 Отговор
    "академичен" талант да питам ? ...... Я ми кажете защото съм малко неграмотен? ....... 21098 души академичен състав за 190513 студенти по данни на НСИ .....
  • 29 увеличаване на докторантските стипендии

    6 2 Отговор
    А познайте колко доктори и доктори на науките ще напечатаме само тази година ?

    Коментиран от #30

  • 30 увеличаване на докторантските стипендии

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "увеличаване на докторантските стипендии":

    Сега ви цитирам написаното в НСИ към 26.04.2024 =======ЗАПИСАНИ СТУДЕНТИ В ОБРАЗОВАТЕЛНА И НАУЧНА СТЕПЕН "ДОКТОР" ПО ГРАЖДАНСТВО, ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ И ПОЛ, ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И НАУЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО ФОРМА НА СОБСТВЕНОСТ КЪМ 31.12.2023 ГОДИНА====== !!!!! Всичко: 6095 общо.... 2831мъже ....3264 жени...... Впрочем докторите и докторите на науките вече гонят 45-50000 души в много умната ни държава !..... Който не вярва сам да си го провери на сайта на НСИ
  • 31 инж. Ганчо Илков

    2 3 Отговор
    Когато се повишават Заплати, се Поставят Критерии и се Отчита Изпълнението. В Сферата на Образованието, в Държавните Образователни Изисквания, един много съществен Критерии, е Функционалната Грамотност. Българската Икономика трябва да се Преформатира. Не да се Назначават "Калинки", а чрез Конкурс и Сертифициране, да се Назначават Специалисти, които да Ускоряват Реформите в съответния Отрасъл. Науката, да предоставя Научни Достижения, Технологии, които да Решават Технически и Технологични Проблеми.
  • 32 Бил студент 1977/82-ра

    6 2 Отговор
    По мое време толкова университети,професори,доценти и докторанти нямаше....
    Ама се топлех със ,,Смядовски" радиатор в най-лютите зими 24/7 за не повече от 10 лв/месец...
    За 40 Ст. купон хапвах първо,второ и трето в студентският стол...
    Държавни такси нямаше...дори стипендии ни изплащаха според успеха и курса...
    Вярнооо...банани пускаха само по Нова година...по ,,скъпите" магазини и кой се уреди...
    Ама си бяхме щастливи и без...банани...
  • 33 Счетоводител

    1 0 Отговор
    Като ви чета коментарите се убеждавам всеки път защо нямаме работеща индустрия и преки инвестиции с висока добавена стойност (развойна дейност) или ако се прави е в минимални мащаби. Основните производства са работа на ишлеме или серийно производство на големите фирми. Естествено и сме и изключения като симулатори за Ф1, прецизни заготовки за чипове за няколко водещи фирми и ИТ сектора, разбира се.
    Разбира се, тези специалисти трябва да бъдат подготвени от професори и доценти в час със нещата, а не от гурото Св. Н. чиято реклама се върти от 2-3 седмици в тубата и е нелеп.
    И друго - нация която не може да произведе автомобил не може да бъде нищо повече от развиваща се страна - колко опити провалихме в това отношение.
    Та не са ви виновни професорите и доцентите, а манталитета.
  • 34 Огнян Гърков

    1 0 Отговор
    Т.нар. политолози и социолози би следвало те да плащат на университетите компенсационни заради глупостите и идеологизмите, които преподават на нещастните студенти.
  • 35 Счетоводител

    1 1 Отговор
    .... и като последно - един редови професор получава в момента към 2800 лв. след данъците. Един тецаджия на тези пари се мръщи и се търкаля по магистралите. Извода - вие си го правете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол