Last news in Fakti

21 Май, 2024 19:53 1 100 27

Петър Ганев: За момента нивото на инфлацията е добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за Еврозоната

  • петър ганев-
  • инфлация-
  • влизане в еврозоната

"Записано е в Бюджета, беше взето решението на Надзорния съвет на НОИ, с някои лъкатушения около точния процент, но по време на предизборна кампания може би не беше най-удачното да се събира парламентът за едно протоколно решение", коментира икономистът извънредното заседание на НС за пенсиите

Петър Ганев: За момента нивото на инфлацията е добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за Еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.
Данните за април показват, че инфлацията в България падна и вече е по-ниската от средната за Европа. Тенденцията е добра. Критерият за еврозоната обаче е средногодишна инфлация, т.е. гледаме 12 месеца назад. Ако правилото за инфлация е като корито на река, ние трябва да влезем в него и да останем в него 12 месеца. С инфлация почти 2,5% почти сме влезли и сега трябва да останем известен период. Не е нужно всички 12 месеца, но когато се вземе средногодишен период, средното ниво все пак да бъде в коритото", обясни той.

Икономистът изтъкна, че влизането в еврозоната е огромна тема за България:

"Трудно виждаме от български политици да се води дебатът за единния европейски пазар. По-скоро участваме с желанието да влезем в Шенген и еврозоната".

По думите на Ганев по-ниската инфлация означава, че в бъдеще и пенсиите ще бъдат вдигани с по-малко, защото "ще успокои "швейцарското правило".
В предаването "Нещо повече" Петър Ганев коментира, че извънредното заседание на парламента по темата за пенсиите е било ненужно:

"Записано е в Бюджета, беше взето решението на Надзорния съвет на НОИ, с някои лъкатушения около точния процент, но по време на предизборна кампания може би не беше най-удачното да се събира парламентът за едно протоколно решение".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бре,

    27 1 Отговор
    един през друг лаят за €врозоната, бре !
  • 2 Да бе да

    27 1 Отговор
    Е са като вдигнете тока с 30 процента и инфлацията направо ще се занули...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вижте това "лице"

    15 0 Отговор
    Просто Гледайте :))))
  • 5 да де

    21 1 Отговор
    Добре, че е стъкмистиката та борят инфлацията.
  • 6 Анонимен

    21 2 Отговор
    ГолЕм зор за тази Еврозона! Доста държави не са в нея, пък са много по-добре от нас!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТаУмВзе

    17 4 Отговор
    СМЕХ! Евро зоничката Фалира от Санкциите срещу Русия. Лекичко е си е Халифат! Но е Важно соросоидчетата да си Лаят. Още по Интересно е, че Не се ЗНАЕ колко са Гепили от ЗАЕМИТЕ към евро съюзчето. Накратко да е, Територията е Перфе за Плац Дарм срещу Русия и тва си е. Разбирам, че нема да ме Разберете!
  • 9 Да, бе

    16 1 Отговор
    А какво печелим от влизането в еврозоната и какво ни струва. Който ме убеди аргументирано ще ме спечели... Евентуално.

    Коментиран от #24

  • 10 Петър Ганев поредния платен Евро идиот!?

    22 1 Отговор
    Кое и е добре на Ифлацията?? Расте, Пълзи нагоре! Лекарство преди 3 год беше една цена, сега е 3 пъти по скъпо!!! Стъкмистиката е за заблуда на Овцете! Всеки пазарува, и много добре вижда колко е добре Инфлацията!! РАСТЕ И ДЕБЕЛЕЕ!!

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петър Ганев Идиот

    13 0 Отговор
    Идиот на Хранилка!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Калпазанин

    8 1 Отговор
    Дртонете още един заем от 10 милиарда и ще се оправим, то остана ли още за залагане. Имам чувството че отдавна залагате идентичността културата нацията изобщо всичко, в името на либерастията и да бъдем роби

    Коментиран от #19

  • 15 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    За да има по добре и по богати трябва да има и бедни, и Европа е в рецесия който не знае да знае като потъне да почне от нас някой трябва да иоере оешнира няма да е урсула вебер и столтенберг я,
  • 16 Петре, непременно

    5 1 Отговор
    знаеш, или би следвало да знаеш за мушиките на ЕК и ЕЦБ. Ако не знаеш, толкова по-зле за тебе. Това за инфла-цията е заглавичкване с нас. Когато и каквото си решат ще правят с България. Но и това си заслужаваме.
  • 17 Пенсионер

    7 0 Отговор
    Уж умно момче е П.Ганев пък не мисли за пенсионерите, а ги разглежда само като разход на бюджета/НОИ се справя едва с 54% от стойността на пенсиите/ и никаква милост към родителите и бабите и дядовците, които трябва да плащат лекарства с 60% увеличение само за 1година!!! И той -еничарче като Бойко, който след загуба на родителите си забрави обикновените българи .
    Няма по-голяма изборна лавина от пенсионерите, господа политици и псевдо-анализатори, ЗАПОМНЕТЕ ГО!!!
  • 18 Абе...

    7 0 Отговор
    ...тия на какво са, сами ли се лъжат или си мислят, че им вярваме...
    В момента инфлацията е на 7%, а дефицита в бюджета е на 3,5%, а след юли...всичко ще скочи с 5% инфлацията, а дефицита над 4,5%
  • 19 Експерт

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Калпазанин":

    НЯМА ДА ВЗИМАМЕ НИКАКВИ ЗАЕМИ, ЗАЩОТО ВАЛУТНИЯ РЕЗЕРВ ОСТАВА В БНБ/само 12% отива в ЕЦБ/ И Е НА СТОЙНОСТ НАД 40млрд €!!!
  • 20 Нивото...

    7 0 Отговор
    ...на инфлацията било добро...така, така... този директно излиза, след като е лежал 30 години затворен в психото, на тежки антидепресанти. В днешно време само такива биха говорили толкова много лъжи, да лъжат и да мамят така безочливо и в същото време да не ги гризе съвестта, и да нямат никакви морални бариери за това, типични социопати...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Над 60%

    8 0 Отговор
    инфлация при храни, над 30% услуги, до 200% ремонтни услуги. Повишени местни данъци, осигуровки, акцизи, ток, вода, парно. За две години и половина?
  • 23 Гост

    7 0 Отговор
    Инфлация 30-40% за две години, Турция подгонихме. Ама нищо вдигайте още заплатите на всички нищоправци на държавна и общинска издръжка, то това ще я спре!
  • 24 Доктор Лудников

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Да, бе":

    С тази диагноза как да ти бъде обяснено че да разбереш?
  • 25 Стенли

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петър Ганев поредния платен Евро идиот!?":

    Правилно преди викахме с 10лева влизаш в магазина и нищо не може да купиш а сега с 20лева нищо не може да купиш
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 На триещия

    1 0 Отговор
    двойно от същото лекарство и безплатен приз за доживотен спа курорт в Полярната сова.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол