Last news in Fakti

22 Май, 2024 11:36 1 280 48

КНСБ: Минималната работна заплата за страната да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година

  • кнсб-
  • минимана работна заплата-
  • 1080 лева-
  • 2025 година

Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения

КНСБ: Минималната работна заплата за страната да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година - 1
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения, съобщават от БНР.

"Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7% ръст и това трябва да се случи, тъй като е действащо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата", посочи той.

Костов се аргументира, че на 1 септември министърът на труда трябва да издаде постановление, в което да определи размера на минималната заплата от 1 януари 2025 година.

"Това, което знаем в момента към днешна дата, е три от четири неизвестни. Знаем, за три от тримесечията, в които се формирани минималната какъв е размерът на средната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лева е средната заплата за първото тримесечие на 2024-та", добави той.

България трябва да транспонира до 15 ноември европейската директива за минималните работни заплати.

В тази връзка КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват минималната заплата да се доближи до нужните средства за издръжка на живот, които съгласно последните експертни сметки сочат 1450 лева на месец за един работещ.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 1 Отговор
    Минималната заплата НЕ е минималния чист доход ❗❗❗
    " минималната заплата да се доближи до нужните средства за издръжка на живот, които съгласно последните експертни сметки сочат 1450 лева на месец за един работещ"
  • 2 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    16 0 Отговор
    МРЪСНИ БОКЛУЦИ ..ТРЯБВА ДА СТАНЕ 10 800 ЧЕ ДА ИМА ДА СЕ НАПЪЛНИ ПРОБИТАТА ХАЗНА ЗА ДА ИМА КАКВО ДА КРАДЕТЕ ..А ЦЕНИТЕ КАКВИ ЩЕ СТАНАТ А??
  • 3 Гост

    20 2 Отговор
    Каква 2025 година, то и сега да я увеличат е недостатъчна
  • 4 Ние българите

    29 0 Отговор
    Заплатите на депутатите да стане колкото три минимални пенсии!
  • 5 Ами дааааа

    14 1 Отговор
    5080 требе да е..И пенца 75% от нея, даже 80% !!!!
  • 6 Ъхъъъъъъ мозъци

    19 0 Отговор
    Минималната работна заплата за страната от 540 евро е точно Алжир и Мароко но НЕ и Европа ! Впрочем Алжир и Мароко е 571 евро а не 540 !!!

    Коментиран от #26

  • 7 Ъхъъъъъъ мозък

    23 2 Отговор
    Минимална работна заплата за страната от 1080 лева е точно 3,83 пъти под средно европейският праг на бедност.... а уж сме в Европа, и уж синдикати имаме нали !!!!!

    Коментиран от #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И мнр

    18 1 Отговор
    Не 933, а 730 лв....стига сте лъгали и набивали небивалици...Ако не се облага, тогава е 933лв, но защо да има прогресивен данък, защо богатите да плащат, като може бедните...и от тия данъци, плащаме заплатите на калинките по две на клон, вместо една

    Коментиран от #18

  • 10 Ветеринарен психолог

    15 0 Отговор
    Тоя нормален ли е? Абе алооооу.С 1000 лева само задължителните разходи не можеш да си покриеш днес! А 25 та година е далече.
  • 11 преложение

    2 5 Отговор
    В България минималната работна заплата трябва да е колкото е руската минимална работна заплата.
  • 12 Виж кво недоразумение синдикално

    9 1 Отговор
    Спрете с малоумните си пръдни и помислете с тва между ушите ако го имате !!!! ......... Ако искаме социална държава да станем и нивото на социално икономическо неравенство да намалим трябва спешно законодателство относно някакъв процент, примерно 10-20% от печалбите на фирмите и корпорациите преди облагане с данък по закон да бъдат разпределяни като 13,14,15,16 заплата на служителите в тези фирми и корпорации..... Това в редица сектори примерно в САЩ вече е факт. На това му се вика """Модерно лява синдикална""" политика и аз лично мисля че е лесно приложимо в България при подходящо избран от хората парламент и читави реални синдикати .....

    Коментиран от #28

  • 13 Еми

    9 0 Отговор
    Този за пинсети за вежди и бръснач не е ли чувал, бабуин противен. Той минимална ли взима? Май е доста охранен. Трябва забрана на телевиите да канят хора да дрънкат глупости. Тя инфлацията и скока всеки ден на храните е изяла увеличението още преди да го дадат.
  • 14 Виж кво недоразумение синдикално

    6 0 Отговор
    Па замислете се бре младежи най после ( ако някакъв процент, примерно 10-20% от печалбите на фирмите и корпорациите преди облагане с данък по закон бъдат разпределяни като 13,14,15,16 заплата на служителите в тези фирми и корпорации.) какво ще се получи според Вас? ... ! Облагаемата печалба на фирмите и корпорациите в България е около 1/3 от БВП и тези печалби последните две години са около 47-50 милиарда лева 2022 и около 60 милиарда 2023 г.... За тази година БВП се очаква да е малко над 200 милиарда - 204 милиарда лева по прогноза на Световната банка ..... ....... ако някакъв процент, примерно 10-20% от печалбите на фирмите и корпорациите преди облагане с данък по закон бъдат разпределяни като 13,14,15,16 заплата на служителите в тези фирми и корпорации ...... поне 15 милиарда лева годишно ще се пренасочат към заплати на наемният труд а няма да потъват в дълбоките джобове на една шепа олигарси и анонимни акционери...... Кажете ми, кое е лошото в случая и дали съм пиян или просто 35 години сме свидетели на неолибералното пиянство на един народ и липса на всякаква разумна синдикална дейност....

    Коментиран от #37

  • 15 мани беги

    6 0 Отговор
    догодина мин. раб. заплатка да е 1000 евро
  • 16 мнение

    7 0 Отговор
    другарю Костов, ами това добре, но пък здравните осигуровки на безработните колко ще станат, откачете ги от МРЗ, къде го този бизнес дето търсел работни места, освен продавачи , чистачи и сервитьори
  • 17 Виж кво недоразумение синдикално

    13 0 Отговор
    Писна ни и от теб, и от другото недоразумение неадекватно - Пламенчо Димитров: .....Още се борим вика с абсурда "работещи бедни"......ъхъъъ.... Борите ли се верно ? 35 г.все се борите нали прокси гниди синдикални ..... Борите се вие...... Пу да ви и......
  • 18 квестор от НарННото събиране

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "И мнр":

    особено има една дебела фльорца Калина ли беше от ПъПъто , с едни дълги мазни къдрави коси и очила, навсякъде се вре в кадрите по телевизиите...
  • 19 6с7д

    7 2 Отговор
    Мин заплата 700 лв.а останалите 1000 на ръка в плик.
    За да се избегнат плащането на данъци и осигуровки.Направете я 2000 лв.минималната
  • 20 мани беги

    7 0 Отговор
    сума неща са обвързани с проценти за мин. раб. заплатка и като я вдигат, то литват сума такси нагоре и то с много ... който премахне тая мафиотска обвързаност с процентите, ще ме спечели да гласувам за тях ... искам и само държавни болници и да е безплатно, като всичко годишно да го плащам с единен данък, който да си включва данък смет, кола, имот, здравни, образование, а не да плащам данък кола и повторно данък винетка и останалите надробени с двойно, тройно облагане ... няма кой да го направи, няма и моят глас! и не на последно място искам почасова работна ставка, като тва с овъртаймовете да няма мърдане и ай не са платили, в затвора! да го виждате заложено в плана на някоя партия? - ня го и видите!
  • 21 Виж кво недоразумение синдикално

    4 0 Отговор
    Аз искам да чуя ясно: леви ли са синдикатите в България и къде в света синдикатите не са леви ? А вие леви ли сте да ви питам и кога ще заявите какви сте ?
  • 22 Гордостта на Тарра

    3 2 Отговор
    Нали е демокрация.. с какво право ми налагат да тегля да си купя жилище.. еми ако не искам кредит ?
    Жилището е едно исконите права на всеки човек.Не нарушават ли мойте права ... Може да ми е готино да съм чистач примерно личен избор и какво 800 лв заплата .. МРЗ е една утопия .. Човек не работи ли това което му харесва а не това което се плаща най много.. къде е личния избор за работа .. демокрация е клетка ..

    Коментиран от #24, #29

  • 23 мани беги

    3 0 Отговор
    и после реват, че имало недостиг на кадри хаха ама то скоро няма да е само недостиг, а изобщо няма да има хора да ви буфкат ...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 И пенсиите

    1 0 Отговор
    Също
  • 26 Бях скоро в Мароко

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    Минималната работна заплата за страната дори не е както пишете колега 571 евро а е 576 ! И редица добавки към нея има. Далеч сме от Мароко, а за Алжир не знам
  • 27 Роско

    5 1 Отговор
    Данъци и осигуровки за един работник стават колкото една пенсия !

    Коментиран от #30

  • 28 Това е тема табу за прокси синдикатите

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Виж кво недоразумение синдикално":

    """Модерно лява синдикална""" политика......
  • 29 Транзистор

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гордостта на Тарра":

    Брат ми , ако не е демокрация ще бачкаш на къра и никой няма да те пита какво искаш.

    Коментиран от #31

  • 30 Ъхъъъъъъ мозък

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Роско":

    Колко са ти данъците и осигуровките знаеш ли .....? Ама без да ми слагаш предполагаем ДДС и Акциз ?
  • 31 гггггглллл гглллл

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Транзистор":

    Що на къра бе брат,ако свири качествено и преди и сега си в партията
  • 32 Хммммм, То тази

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Мечтана минимална работна заплата за страната от 500 и нещо Евро е реалност в поне 5-6 африкански държави вече
  • 33 9494

    5 0 Отговор
    МРЗ за 2025 год. трябва да стане 1500 лв. минималната пенсия- 800 лв.

    Коментиран от #34

  • 34 Не знам бе човеко, но България не е

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "9494":

    Нормална държава ей !!! ...... аз имам синдикална пенсия от Австралийският учителски синдикат ( най големият е в Австралия.... ) нищо общо нямам с българският НОИ..... и пенсията ми приравнена в евро е 5941 евро минус 24,3 евро преводи и дивотии.... Отделно добавките ми са около 950 евро месечно ..... Ако мисли някой, че повече се работи в Австралия от това в България , в голяма заблуда е , да ви кажа ....
  • 35 Уса

    4 0 Отговор
    Отдавна трябваше да е станала 1500лв още преди 5 години.Предложението е обидно
  • 36 И как мислите хора

    4 0 Отговор
    С пенсия от 5941 евро, дали богат се чувствам и дали не съм "ляв" ? Богат НЕ се чувствам, но ляв категорично! Синдикално ляв защото в Австралия за разлика от България все още има синдикати
  • 37 Даааа .... аз австралийският пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Виж кво недоразумение синдикално":

    Написах това.......... защото това е основна тема на синдикатите и на левите партии по света, но за жалост в България и думичка за това никой не споменава. Защо ли ? Как мислите ?
  • 38 КНСБ Лъжци и Тунеядци!

    3 0 Отговор
    Слуги на Борисов и ГЕРБ!!
  • 39 Ролята на синдикатите е да

    4 0 Отговор
    пресират работодателите до max и да защитават интересите на наемният труд а не да се договарят с тях по ресторанти и спа клубове ....за жалост в България синдикатите са фалшиви и е време хората да го разберат
  • 40 Направете го

    6 1 Отговор
    Да направят 2 000 лв минималната заплата за да могат хората да издържат семействата си а не да емигрират .
  • 41 Васил

    2 0 Отговор
    А къде беше 12 години по времето на управлението на Боко?
  • 42 Повод за размисъл

    1 0 Отговор
    МРЗ през 21век у нас:
    05.07.1999 - 31.01.2000 67.00лв.
    01.02.2000 - 30.09.2000 75.00лв.
    01.10.2000 - 31.03.2001 79.00лв.
    01.04.2001 - 01.10.2001 85.00лв.
    01.10.2001 - 31.12.2002 100.00лв.
    01.01.2003 - 31.12.2003 110.00лв.
    01.01.2004 - 31.12.2004 120.00лв.
    01.01.2005 - 31.12.2005 150.00лв.
    01.01.2006 - 31.12.2006 160.00лв.
    01.01.2007 - 31.12.2007 180.00лв.
    01.01.2008 - 31.12.2008 220.00лв.
    01.01.2009 - 31.08.2011 240.00лв.
    01.09.2011 - 30.04.2012 270.00лв.
    01.05.2012 - 31.12.2012 290.00лв.
    01.01.2013 - 31.12.2013 310.00лв.
    01.01.2014 - 31.12.2014 340.00лв.
    01.01.2015 - 30.06.2015 360.00лв.
    01.07.2015 - 31.12.2015 380.00лв.
    01.01.2016 - 31.12.2016 420.00лв.
    01.01.2017 - 31.12.2017 460.00лв.
    01.01.2018 - 31.12.2018 510.00лв.
    01.01.2019 - 31.12.2019 560.00лв
    01.01.2020 - 31.12.2020 610.00лв.
    01.01.2021 - 31.03.2022 650.00лв.
    01.04.2022 - 31.12.2022 710,00лв.
    01.01.2023 - 31.12.2023 780,00лв.
    01.01.2024 - 933,00лв.

    Коментиран от #44

  • 43 Бонго

    1 0 Отговор
    А ми супер! Мечтите на всички стават да са държавни служители , които нищо не произвеждат а парата си идва !Ама идва от борчове ,не от постъпления в бюджета .Давайте, Тя Гърция няма да е сама!!!
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Повод за размисъл":

    Повод има, база няма ❗
    По-важно е не колко е МРЗ , а какво можеш да си купиш с нея ❗
  • 45 Глупак!

    1 0 Отговор
    Глупак! Тези Работи така не стават!
  • 46 Така само

    1 0 Отговор
    Така само Генерираш инфлация! И Топиш Парите на хората?! Това едно диване не може ли да го Разбере!
  • 47 безпартиен

    2 0 Отговор
    Такива тарикати които искат повишаване на заплатата, винаги са получавали заплати от държавен или общински бюджети!!!Ами излезте от хранилката и се напънете да си изкарате заплащането в частния бизнес!!!С тези "искания" за по високи заплати само увеличавате осигуровките плащани от ЧАСТНИЯ СЕКТОР!!!! Трудностите ще са за дребен и среден бизнес с което ще се повишат цените на стоки и услуги!
  • 48 Въртелеш

    2 0 Отговор
    В незаконната територия няма нищо,законно те ти определят минимум за живот,а ти дават пари два пъти по малко от него.Това е шизофрения и долна гавра с населението,геноцид.Но раята блееее в телевизора и плюска храна и иска зрелища да гледа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол