Last news in Fakti

23 Май, 2024 18:11 2 625 18

Заради бавно правосъдие: Майката на загинало преди 18 години момиче осъди прокуратурата

  • прокуратура-
  • бавно правосъдие

Трагедията с рухналата сграда на ул. "Алабин" в София се случи на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно

Заради бавно правосъдие: Майката на загинало преди 18 години момиче осъди прокуратурата - 1

Майката на едно от момичетата, загинали под срутилата се сграда на столичната улица „Алабин“ преди близо 18 години, осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 15 000 лева за това, че не бяха установени и наказани виновните в проточилото се 15 години дело, съобщи "Лекс".

Решението е на Софийският градски съд (СГС), където майката на загиналата Деница Ченишева заведе иск срещу прокуратурата за 300 000 лева от неимуществени вреди. Той е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради нарушеното право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок.

Трагедията се случи на 19 септември 2006 г., а делото започна на първа инстанция 10 години по-късно. Подсъдими за причинената смърт на двете момичета бяха собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма „Хрисома“, инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на „А3-Архитектура и изпълнение“ и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ „Медия Манчо“, срещу който делото беше гледано задочно, защото е в чужбина.

Сградата на ул. „Алабин“ рухна около 18 ч., когато по улицата с автомобил са преминавали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете момичета са починали на място.

Разследването се проточи 10 години, като делото на два пъти беше прекратявано, но в крайна сметка беше внесен обвинителен акт в съда, който се крепеше основно на спорните показания на свидетеля Николай Александров. Той е работил на обекта и твърдеше, че в сградата са рязани носещи релси и колони, но многократно променяше показанията си в хода на разследването.

Накрая каза пред съда, че е ходил на този обект само след срутването му, за да слага ламарина и катинар и още първата инстанция отхвърли показанията му за рязани колони и релси. В крайна сметка, подсъдимите бяха оправдани на три инстанции, като преди три години Върховният касационен съд сложи край на съдебната сага.

Майката на Деница Ченишева пише в исковата си молба, че през 15-те години до края на делото е изпитвала само безсилие, обреченост и болка, като страдала от безсъние и била под постоянен стрес. Тя е завела иск в съда, след като заявлението ѝ за бавно правосъдие по чл. 60а от Закона за съдебната власт било разгледано и прието за основателно от Инспектората на Висшия съдебен съвет, но ѝ предложили обезщетение от само 10 000 лева (максимално възможното по този ред), което не приела.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария

    21 16 Отговор
    Пазете се от Кирчо!

    Коментиран от #2, #17

  • 2 оня същия

    17 11 Отговор

    До коментар #1 от "Мария":

    Що бе и теб ли те води на парапета и ти го сложи.
  • 3 мафиотска държава сме

    58 2 Отговор
    Още от времето на мавъра съда стана зависим ,и до сега никой на високо ниво не е лежал в затвора , а в Румъния за 15 год. има 100 депутата , 60 министри , над 400 шефове на предприятия и агенции , 1200 кметове които са лежали в затвора .Да добавя и двама министър председатели !
  • 4 Малко е

    55 1 Отговор
    Трябва поне 1 000 000 лв. Също парите да се удържат от заплатите на виновните, а не от бюджета. Тогава може и да започнат да работят.
  • 5 Не приела

    38 5 Отговор
    обезщетение от 10х лева и след 15 години съдебни дела й присъдили... 15х лева

    Само луд може да седи в България и да очаква нещо да се промени. Всеки с поне два грама акъл отдавна е емигрирал

    Коментиран от #10

  • 6 Баце

    40 2 Отговор
    Прокуратура НЯ-МА !!!!!
    Осъдила е българският данакоплатец, ама той е свикнал да го съдят в Страсбург, да го преджобват през данъци и цени, особено на ток, вода и горива, да го ощетяват с обществени поръчки и еврофондове за стотици милиони, да плаща заплати и командировъчни на любовници на държавна хранилка, екскурзийте на депутати и министри, щото им "се пътува" и за всичко плаща и огромни заплати на прокурори и съдий, а Правосъдие и Прокуратура НЯ-МА! По-правилно е да се каже, че държава няма!
    Хубаво е обаче, че банани има целогодишно, а маймуните се получиха за 33 г. "преход" на никъде.
  • 7 Сумата

    34 1 Отговор
    е символична , но пак ще бъде платена от българските граждани , а не от виновниците от прокуратурата ! А собственикът на сградата , реституирана на човек , който тогава живееше в Израел.... Разбира се , че нищо не може да върне на майката така нелепо убитото ѝ дете , но все пак - едно малко морално удовлетворение в памет на нейното момиче , мир на душата му !
  • 8 Град Козлодуй

    43 4 Отговор
    Сградата на Алабин беше на Братът на Иван Костов
    в Бг Правосъдие Няма Нито ЗАКОНИ
    Има корупция
    Мир на Душите на загиналите Момичета
  • 9 факуса

    28 1 Отговор
    крайно време е съдебната системе да си плаща неразборийте от бюджета си
  • 10 Хе хе

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не приела":

    Още преди 35 години го сторих.
  • 11 За Загиналото момипе 15 000лв Обещетение

    25 0 Отговор
    За Трактора 74,000лв??Това е Правосъдието в България!! САМО ИМЕТО а Правосъдие!?? Иначе е едно голямо ОПГ!?
  • 12 До 11 Момиче

    6 1 Отговор
    Момиче
  • 13 безпартиен

    17 0 Отговор
    Парите които държавата ще плати трябва да се вземат от виновните за това лица-следовател и прокурор!До сега НИКОГА държавата в лицето на МС не го е правила, въпреки че има законово право!!!Не вярвам и сега да го направят!!!!!Ако поне един път такива средства се вземат от виновните за това длъжностни лица,ще има и възпитателен ефект за следващите служители!
  • 14 Последния Софиянец

    12 10 Отговор
    Не вярвах, че ще го кажа, ама Кирчо и Кокорчо ръководеха държавата вече 2 години и единственото, което направиха, бе да делят с Тиквата и Шиши
  • 15 Запознат

    17 0 Отговор
    За тези, които не знаят: Един от подсъдимите е близък на съпругата на Драгалевския гърбав Ай дук.Второ - Не посредствено след трагедията Цвъко Асансьора, извес тен още като Цвъки Молитвената Закуска,в качеството си на зам.кмет издава писмено разпореждане ,сиг.аните да изметат руините,с което без знанието и разрешението на прокуратурата е било ос.рано местопроизшествието- всички железа, арматури и релси, на които се е крепяла паянтовата сграда, обявена за паметник на културата са били нарязани,за да не може вещите лица да отговорят
    на въпроса - ремонт ли е правено или е събаряна сгра дата. Един от обвиняемите-си.ганинът Манчо се кри до последно в чужбина.Сещате се кой го е хранел до завръ щането му на бял кон. Не на последно място стои некадърността на прокурора Момчев. Анатема на Айдука, на Цвъки, на П.П, на Манчо и на Момчев.Момчев е този, който се изхвърли преди време, че не се страхувал да повдигне обвинение на Главния прокурор.
    От мене толкова
  • 16 АГАТа Кристи

    9 0 Отговор
    -Тате, делото което ти не можа да решиш за 20 години, аз го реших за 1 ден !
    -Търси си друга професия сине, с това дело аз те изучих ....
  • 17 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мария":

    Да позная.Бременна си с момиченце.
  • 18 Белазелков

    0 1 Отговор
    Тогава аз работех там и с Христо Иванов уговаряхме делата и делкахме парата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове