Last news in Fakti

24 Май, 2024 10:35 774 10

Цветелина Пенкова: За въглищните региони трябва да има план какво, как и в какви срокове ще се случва

  • цветелина пенкова-
  • въглищни региони-
  • планове

Признаването на ядрената енергия за зелена гарантира ниски цени на тока и развитие на сектора в България , коментира евродепутатът от БСП и кандидат за нов мандат

Цветелина Пенкова: За въглищните региони трябва да има план какво, как и в какви срокове ще се случва - 1
Снимка: БСП

„Отмяната на прибързаното решение за либерализация на пазара на електроенергия е битка, която народните представители на „БСП за България“ изведоха докрай. Това беше направено с цел защита на българските домакинства и по този начин се предотврати повишаването на цената на тока от 1 юли, което се очакваше.“ Това заяви евродепутатът от БСП и кандидат за нов мандат Цветелина Пенкова в ефира на bTV Radio, цитирана от пресцентъра на столетницата.
По думите ѝ Брюксел не е оказвал натиск върху България за решението за либерализация на пазара, а такъв ангажимент е бил поет самостоятелно от управлението на сглобката. „Никой в Брюксел не иска да излага на риск гражданите на която и да е европейска държава, особено когато сме в ситуация на доста сериозна криза по отношение на цените на електроенергията в цяла Европа“, посочи Пенкова.
Според нея липсата на дългосрочна стратегия по отношение на енергетиката в България е причина за непредвидимостта на цената на електроенергия в страната. „Ние винаги сме се борили за един балансиран микс, който е съставен от базова енергийна мощност, каквато е ядрената енергетика, възобновяеми източници на енергия и въглища. За да има един такъв балансиран микс, който гарантира предвидимост на цените, е необходим сериозен план в енергетиката, който в момента липсва на национално ниво“, обясни Цветелина Пенкова.
Тя определи като огромен успех признаването на ядрената енергетика за зелена, устойчива и стратегическа технология за Европа. „Ядрената енергетика беше тема табу, която не се дискутираше в последните няколко десетилетия в Европа и за да се достигне до това решение, положихме изключително големи усилия, за да убедим някои от по-скептичните държави, като Германия“, подчерта Пенкова.
По думите ѝ това означава, че този сектор има бъдеще и ще се развива, а за България - гарантирани по-ниски цени на електроенергията и развитие на ядрените мощности, в което страната ни има сериозни традиции и стратегическо предимство.
„По отношение на въглищните региони трябва да има план какво, как и в какви срокове ще се случва. Въглищната енергетика е от стратегическо значение за националната сигурност на България, тъй като е базирана на единствената местна суровина, от която имаме налични количества и трябва да я защитим. Още по-важно е, че трябва да гарантираме осигуряване на хората, работещи в този сектор“, каза още Пенкова.
Евродепутатът от БСП коментира своя втори голям успех в изготвянето на първото европейско законодателство за стартъпи. „То поставя в законова рамка стартъпите като юридическо дружество в Европейския съюз. Това означава, че всички млад предприемач може да реализира такъв проект във всяко едно кътче в ЕС, има достъп до финансиране и е защитен от закона. Досега това не беше така“, обясни Пенкова.
По думите ѝ това е политика, която дава реална възможност на младите хора да намерят своята реализация в България.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззз

    9 3 Отговор
    Тъпачка. Ядрена енергия от американски централи с американско гориво ще е с ниска цена, ама друг път!
  • 2 Червената шапчица

    12 1 Отговор
    След обилното плюскането на броколи, аспержи и БРЮК-СЕЛСКО зеле остава само миризмата от шумно отделените газове и от големите кафяви купчинки!!!
  • 3 Майора

    6 2 Отговор
    Много добре казано Пенкова , но видяхме докъде води вашто управление в четворната коалиция в областта на социалните дейности- дупка в бюджета на НОИ от 10 млд лв! А колкото до цената на тока , по добре по рано да се въведе заради либеризацията , толкова пи добре , защото със закъснението ще се увеличи повече! Но вас това не ви интересува , нали ваши членове стансха олигарси от това!
  • 4 инж. Ганчо Илков

    4 1 Отговор
    Кой, следва да състави План за Въгледобива? След като съществуващите Експлоатационни Технологии са Не Екологични и Опасни за Живота Природа, следва Фирмите които извличат Въглищата, без някой да ги Принуждава, да Приспособят Бизнес Плановете си към Новите Критерии. В България се Говореше: Нарушителите Плащат нанесените Щети! С какво Утопичните Пуполистки Обещания биха Премахнали Екологичните Критерии? Бизнесмените, със Съдействието на Научните Достижения, да Въведат Съответстващи на Екологичните Изисквания Експлоатационни Технологии, да Реновинират Бизнес Плана си и да Управляват Производствата си. Екологията е Наука (Теоретична и Инженерно - Техническа), защитаваща Природата и Всички Организми, в това число и Човека. Депутатите на БСП, все още не осъзнават Ролята на Държавата като Регулатор на Социално Икономическите Отношения. Пишат се Социалисти, а Разсъждават като Болшевишки Комунисти.
  • 5 честен ционист

    1 2 Отговор
    Да се населят с палестинци. Така и така се скъсаха да обявяват Палестинска държава, ама незнайно къде.
  • 6 аман от дрънканици

    2 0 Отговор
    и кой да го напише тоя план бе, моме?
  • 7 няма

    2 0 Отговор
    нужда да се правиш на мн.умна и компетентна.Кажи как гласува в ЕП за безумната зелена сделка,по джендърските въпроси,за цензурата дето искат да я наложат на несъгласните,за безбройните санкции срещу ония,които ни помогнаха на два пъти да възродим държавата!без явните протекции на Нинова си просто една калинка"парашутист"!
  • 8 Баба Кина

    1 0 Отговор
    План има който може да панира. Това се учи, доказва и отстоява. В последните няколко години плана е ще видим, чакаме кинтите и указанията от Брюксел, а на брюкселските чиновници им е през джоба с технологичния отвор!
  • 9 мъкаааа

    0 0 Отговор
    А какво е положението с ПАВЕЦ "Чаира"? За чай ли ще я ползват?
  • 10 България

    2 0 Отговор
    Ще се оправи когато се махнат политиците и на тяхно място се изберат експерти
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол