Last news in Fakti

26 Май, 2024 10:48 2 290 49

Юлиян Попов: Напоителната система за земеделие в България трябва да се възстанови

  • юлиян попов-
  • води-
  • екология

Наложително е управлението на водата в България драматично да се промени, заяви бившият министър на околната среда и водите

Юлиян Попов: Напоителната система за земеделие в България трябва да се възстанови - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България трябва да развие Регионален кризисен център, свързан с адаптация към климатичните промени.

Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата.

"Надявам се един ден да стане това - България трябва да развие Регионален кризисен център. Защото това, което изпитва Гърция - тя е в много голяма степен подложена на риск от горски пожари - изисква не само гръцка намеса, изисква и международна намеса, когато кризата е много голяма. Така че един Регионален център, свързан с адаптация към климатичните промени и справяне с екстремни състояния, който е базиран в България, би бил от голяма помощ и за България, и за съседните страни. Освен това би бил перфектната регионална дипломация, защото няма по-добра дипломация от това да помогнеш на съседната страна, когато става дума за беда".

Той подчерта, че дирекцията по политики, свързани с промените на климата в МОСВ, при неговото управление е била превърната в главна дирекция, "което ѝ дава по-висока степен на влияние и на анали", както и е бил увеличен нейният екип:

"Много е важно тази дирекция да работи с всички министерства - на здравеопазването, на енергетиката, социалното, на регионалното развитие и т.н. Това е структурна промяна, която вече дава резултати и се надявам в бъдещето да промени климатичната политика в България. Повечето министерства на страните от ЕС, които са свързани с климат, са министерства на климата и нещо - на енергетиката и климата, на иновациите и климата, на околната среда и климата. Аз имах амбицията да прекръстим МОСВ на Министерство на околната среда и климата, но може би това ще стане в бъдеще".

Юлиян Попов изтъкна, че в края на юли в София ще се състои най-голяма международна научна конференция за климата:

"Тя ще събере делегации от над 150 държава и ще може да въвлече много български учени и хора, които се занимават професионално с климатичните промени. Тогава нашето разбиране на климатичните промени ще могат да навлязат в научните среди много дълбоко. Защото предвижданията не трябва да се правят на базата на тревога, а на базата на модели и на наука. Това е голямо постижение, че успяхме да го докараме в България".

Напоителната система за земеделие в България трябва да се възстанови, категоричен беше бившият министър на околната среда и водите и добави, че трябва да се преосмисли начинът, по който се управляват язовирите в страната:

"Управлението на водата в България трябва драматично да се промени. ... Това е управление на язовирите, почистване и ревитализация на реките, включително и в градски условия, и напоителните системи. Трябва да се намалят значително загубите във ВиК. ... Всичко това трябва да се преосмисли. Инвестициите в тази сфера са огромни, но те са оправдани заради бъдещето на нашите деца, защото климатичните промени, загубите на води са нещо, което може да докара огромни щети на България, ако не се овладее този сектор, който сега е малко оставен".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой беше

    57 1 Отговор
    продал Напоителни системи за желязо? Сега да ги възстанови от джоба си, както и партията покровителствала грабежът.

    Коментиран от #9

  • 2 дядото

    43 1 Отговор
    засрамете се.вие или вашите предшественици упорито унищожихте изградените напоителни системи,както и всичко в държавата и сега отново да ги изграждаме.и няма виновни,само потърпевши.
  • 3 ДАААА ТУИ ГО

    37 1 Отговор
    КАЖИ НА ГОРО ТРЪБАТА ----И ТИКВОЦИИ МАИГТИ ТИКВУН
  • 4 Крепостни селяни

    4 8 Отговор
    И колхозите - също.
  • 5 Ще ще

    41 0 Отговор
    На въпроса към радио Ереван, кога ще стане по добре в България, отговора е - то вече беше.
  • 6 Българка

    54 1 Отговор
    Герберастът Харизанов, който продаде напоителните системи за скраб, сега в едно с актива на ГЕРБ и ДПС лично от чекмеджетата си да възстановят щетите, които нанесоха
  • 7 1234

    24 2 Отговор
    СетилаСеМараДаСеПобара...
    Ще гласувам за партията, която го възстанови и напри достъпно за дребния производител...
  • 8 ТаУмВзе

    29 2 Отговор
    Нова Врътка за Кражбия е избучило съществото! Кво Земеделие бреее. Всичко замина отдавна са!
  • 9 Крум

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кой беше":

    Винету еднокножния и харизанов са 2та виновника. Значи най напред унищожават,преватизират и после пак с общи пари да им го възстановяваме.
  • 10 факт

    37 1 Отговор
    А за унищожаването и продажбата на тръбите беше осъден Георги Харизанов , но вместо да лежи в затвора , боко го направи свой PR . За това ще сме последните цър--вули на света !!

    Коментиран от #17

  • 11 !!!?

    6 16 Отговор
    Много мъдро предложение. Това е един от малкото перспективни шансове за икономическо възтановяване на крайдутавските области и в частност най-изостаналия район - Северозападна Македония...пардон - Северозападна България...
    ...а не ядрените кютуци АЕЦ Козлодей и Белене, чиито печалби отиват в София, Москва,...!!!
    !!!?

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 име

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    Споко, тролчик, вече няма да има руски ядрени кютуци, сега ще са американски и печалбите ще изтичат към Вашингтон. Което не пречи пак да пробвате с лъжите за руски офшорки, собственици на американските ТЕЦове Марица 1 и 3, или златната концесия в Челопеч. Сигурен съм че някой останал жив реститут ще се върже.
  • 14 АГАТа Кристи

    23 0 Отговор
    Да я възстанови онзи телевизионен намръщен /га, че всички са му виновни/ "анализатор", аризанов, който я нарязва за скрап , АРИЗАНА му от Боко !
    ДАЛАВЕРАТА е била голяма. Явно и полиция, и прокурори, и съдии са намали, щом мълчанието е повсеместно...
  • 15 КРАДЕЦА НА ТРЪБИТЕ ХАРИЗАНОВ ДА

    27 0 Отговор
    ГИ ВЪРНЕ И ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА !! А НЕ ПАК ДА ГИ ОТКРАДНЕ СЛЕД КАТО ВСИЧКО СЕ ВЪЗСТАНОВИ !
  • 16 С ОБЩИТЕ ПАРИ ДА ВЪЗСТАНОВИМ

    20 0 Отговор
    А ЗЕМИТЕ ЧЕ СА ЧАСТНИ ДА МЪЛЧИМ - АРЕ БЕЗ ТИЯ ! ПЪЛНАТА РАЗРУХА ВЗЕ ДА НИ ХАРЕСВА , ГАДОВЕ КРАДЛИВИ !
  • 17 ГЕРБАВИЯ СЪД ОПРАВДА ХАРИЗАНОВ -

    23 0 Отговор

    До коментар #10 от "факт":

    ТОЙ СЕГА Е НАЙ - ГОЛЕМИЯ МУ ЗАЩИТНИК И ГЪЗОБЛИЗ !
  • 18 Дайте ощеее станахте като ззззз

    18 0 Отговор
    Ами да по соца ги постройха вие ги разрушихте крадахте на порази сега внуците им да ги правят наново че да можете пак даги открадните за вашите господари да ги пресвоят в частните си ферми ейй този български народ колко пъти ще се е, лъжи????
  • 19 Говедар

    19 1 Отговор
    С на Бойко милиардите ще се възстановят и на неговите ортаци, и на престъпните фамилии, които стоят зад него и усвояваха 20 години европари и обществени поръчки.
  • 20 оня с коня

    9 6 Отговор
    Тоя Бивш "Директор на Водопад" е нормално да вади от Нафталина и отколешни ЯЛОВИ призиви за възстановяване на Напоителните системи.А реалността е че който има нужда да напоява се напоява със собствена Система защото е преценил че това ще му донесе Печалба и обратно,без да чака Държ. намеса!А какво се напоява?Ами основно Оранжерийна продукция и сравнително малки Площи със специфични насаждения носещи добра Доходност,като всичко това е квалифицирано като "Активно земеделие".Другият вид Земеделие е засяване на Обширни площи с Култури НЕИЗИСКВАЩИ поливанеи- това например е Зарнопроизводствотно в Добруджа.И да уточним:Никой не оспорва предимствата на напояването което безспорно повишава Добивите,но това е СКЪПО УДОВОЛСТВИЕ и като се тегли чертата накрая излиза че Крайната цена на продукцията става Нерентабилна,затова и Стопаните в болшинството си отказват да напояват.Сегааа...Ако Държавата реши ДА СУБСИДИРА цената на Водата за напояване това е съвсем друго нещо,но ще си е Плод на Политическо Правителствено решение.

    Коментиран от #26, #34

  • 21 Иван Костов

    16 0 Отговор
    А, не , ние сме по ликвидация на тия тоталитарни структури.
  • 22 Амадор

    19 0 Отговор
    Никого не оправдавам че разбихме напоителните системи но това е една от причините да не се отглеждат зеленчуци в страната и да ги внасяме от съседни страни.Възстановяването на поливното земеделие преминава чрез война на държавата със зърнарите които няма да позволят пренасочване на субсидии към зеленчукопроизводство.
  • 23 !!!?

    13 2 Отговор
    Боковата мафия продаде тръбите на напоителните системи за скраб, а на тяхно място прокара "руско-турски" поток който "нопоява" приятелите на Путин Вучич и Орбан за което и Радев се похвали при посещението си в Будапеща ! Това било "национален интерес" защото получаваме "такси" за да не сме на загуба...!!!?

    Коментиран от #31

  • 24 Калпазанин

    15 1 Отговор
    В оня виц много истина имаше, това което съм ви построил и оставил не можете да го боядисате,
  • 25 ..............

    11 1 Отговор
    Възстановяването и най-вече напълването на напоителните КАНАЛИ без бетонови корита ще спаси много села и градчета от липса на питейна вода. Това вдига нивото на подпочвените води и захранва местните водоизточници.
  • 26 Говедар

    13 4 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Нали затова ме в Евроджендърски Халифат (ЕС), за да ни излиза рентабилно производството, като се подсигури финансиране.... Ето защо ще продължаваме да ядем розови домати от ПОЛША, червени домати, ябълки, круши, ряпа цвекло, лук, картофи и много други пак от там.
    С това позорно евродж3ндърско развитие на България ще трябва да префасонираме песента на "Какоу Джейля, я кажи ми как се сади пиперо", че пиперо ни идва от Турция.
    Пък традиционните ни млечни продукти се правят с украинско сухо мляко и карагенан.

    Коментиран от #36

  • 27 Инж

    12 0 Отговор
    Това беше ясно и преди 20г. Когато започнаха да се изявяват по-ясно климатичните промени. ББ и ДП да направиха нещо, докато управляваха 12г.? Не - само крадоха.
  • 28 Айде

    11 0 Отговор
    Харизанов да плати!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Щурчо

    7 0 Отговор
    И що се съсипа ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дайте да дадем

    6 0 Отговор
    пратете оня доказан дебил жоро тръбата (човек на тиквата!) да работи "доброволно".
  • 33 Приятелчето

    6 0 Отговор
    на Тиквата Харизанов ще я възстанови отново. Веднъж вече го направи.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Иван

    5 0 Отговор
    Що не питаш Харизанов той като много ги разбира нещата в едно от тези предавания ще ти обясни кака се прави напоителна система няма никакъв проблем
  • 36 оня с коня

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Говедар":

    Независимо че Европа Субсидира конкретно БГ по около 50 Програми и Ежегодната ни Вноска за членство е САМО 1/3 от това което реално получаваме,това не значи че се Субсидира "Всичко що мърда"!Не може ти например да наричаш Европейските Данъкоплатци с презрителното "Евроджендъри" и да искаш пари от тях да те "субсидират" за загубите ти в Игралната зала/Комарджииницата/!А че изпитваш някаква носталгия по "Желязната завеса" при Соца която изключваше всякаква Търговия със Света освен с Русия за да върви Икономиката й си е твой проблем аз съм гласувал на трапезата ми да има всякакви деликатеси от Целия свят/вкл. Банани и Кола/,а Бълг Продукция да се котира свободнов Останалите държави и да носи печалби за Производителите.

    Коментиран от #40, #41, #44

  • 37 Зеро-Нада

    10 1 Отговор
    Браво бе, 30+ години рушите напоителни сыстеми, крадете тръби, Ликвидационнте комисии още действат, а
    сега се сетихте, че трябва да се възстановяват.

    Нямаме селско стопнство въобще. В момента 83% от храната ни се внася, включително от Турция, Египет и други нерегламентирани страни.

    Стратегическа безопасност на България - НУЛА.
  • 38 Факт

    6 0 Отговор
    Нали бяха комунистически?! 240 идиота у Парламента.
  • 39 фактите

    7 1 Отговор
    Тоя па михлюзин - Регионален център, свързан с адаптация към климатичните промени и справяне с екстремни състояния, който е базиран в България, би бил от голяма помощ и за България, и за съседните страни. Пак ние да помагаме на другите, кога гърците помогнаха на нас или който и да е, освен руснаци??? Водещия го пита Гърци купи хеликоптери за пожари, вие какво направихте? И тоя вика - ами създадох Генерална дирекция и назначих повече калнки. БААААСИ НАГЛЕЦА! Просто неповярвах на ушите колко е безобразен таппир.
  • 40 уйко калеко

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "оня с коня":

    По отношение на субсидиите не са точно1/3 ,а по малко.Данните са следните;за периода 2007-2021 г вноските на БЪЛГАРИЯ в ЕС СА 14 МИЛИАРДА ЛЕВА А СМЕ ПОЛУЧИЛИ ОКОЛО малко над 24 милиарда лева или чисто 9,3 милиарда ЛЕВА(,не евро.)ЗА СРАВНЕНИЕ ПОЛША ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ Е ПОЛУЧИЛА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ ЧИСТО 169 МИЛИАРДА ЕВРО ПРИ УСЛОВИЕ ,ЧЕ ИМ БЯХА СПРЕНИ НЯКОИ СУБСИДИИ.По отношение на водата това си е проблем на страната ни още с ,,пукването ..на демокрацията Помня как през 1992 г СДС (СИНИТЕ ХАЙДУЦИ) СЪТВОРИХА ликвидационните съвети и затриха селското ни стопанство и довършиха държавата през периода 1997-2001 с КОСТОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ.
  • 41 Смешен си баце

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "оня с коня":

    Бяхме едни от първата десетка в света по износ на оръжие, нали не мислиш че сме изнасяли за руснаците.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Лю Жив Зян

    7 0 Отговор
    Няма народ който целенасочено да унищожи съграденото с поколения.Построеното се пази и се надгражда.Разграби се всичко.Помпени станции,стотици километри тръби,каналите буренясаха.Грабеж и невероятен погром.Трагедията е неописуема.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Станчев

    3 0 Отговор
    Питайте онази телевизионна мутра ,певеца на Бойко ,къде са тръбите и да ги възтановява той докато излежава. Как му беше етикета-Харизания май.
  • 46 Тома

    1 0 Отговор
    А чок политолога жоро тръбата ко рече
  • 47 Помнещ

    2 0 Отговор
    "Кой не скача е червен " Помните ли ? Наскачахте ли се?
    СДС-Шайката извади десетки хиляди километра тръби от земята, напоявали по времето на соца плодородните ни полета и градини, и ги предаде за скрап.
    Анатема на Драгалевския гърбав Ай дук !
  • 48 Ивайло Тонев

    0 0 Отговор
    Министър Вътев и министър Попов след като станаха от топлите министерски кресла станаха нови хора и вече виждат че напояването в държавата се саботира !!! А какво направиха по въпроса докато бяха министри ????
  • 49 Ивайло Тонев

    0 0 Отговор
    Министър Попов дали знае, че за да напояват 300 000 декара на сезон търговското дружество Напоителни системи губи 1 500 000 000 кубика вода ???? Няма такава държава !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове