Last news in Fakti

27 Май, 2024 09:51 707 12

Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК: Машинен вот ще има

  • избори-
  • машинен вот

Изборният кодекс има определени недостатъци и са необходими промени в него, смята тя

Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК: Машинен вот ще има - 1

На предстоящите избори машинен вот ще има. Това заяви пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Тя напомни, че вече приключи процедурата по удостоверяване на съответствието на машините. Това се прави, за да се гарантира максимална степен на прозрачност и че всичко, което се случва с машинното гласуване, е добре защитено, обясни Пенева и подчерта, че винаги нещата могат да се свършат още по-добре и даде някои препоръки. Но този път процедурата протече с една доста голяма степен на прозрачност, изтъкна председателят на Обществения съвет.

Тя отбеляза също, че сега ситуацията е коренно различна от тази на предишните местни избори:

"Имаме достатъчно време машините да бъдат инсталирани със софтуера, който беше генериран. Имаме и хеш код. Времето е достатъчно, за да се организират избори с машинно гласуване".

За избирателя няма да е по-сложно от всеки друг избор, на който е гласувал в предходни години, категорична бе Цветелина Пенева. По думите ѝ основният акцент е насочен към това да се обяснява на гражданите как да използват хартиената бюлетина, защото на последните местни избори процентът на недействителните бюлетини в някои общини беше смущаващо висок. Неумението на гражданите да използват хартиената бюлетина, избирайки само преференция, без да маркират партия, води до голяма част от недействителните бюлетини, уточни тя и подчерта, че при машинното гласуване няма недействителни бюлетини.

Пенева посочи, че в областите са изпратени машини с демонстрационен софтуер, за да може хората да се запознаят как да упражнят правото си на глас. Тя апелира хората да четат внимателно при гласуване:

"Всичко е направено много лесно. Нещата не са сложни и не са по-различни от последните местни избори. Българите, които отиват да гласуват, вече са се научили да гласуват както с хартия, така и с машини и се надявам да не видим този голям брой недействителни бюлетини".

Ако един гласоподавател има право да участва само в изборите за народни представители, той има възможност да упражни правото си на глас само с хартиена бюлетина, припомни Цветелина Пенева. И обясни това с факта, че машината допуска да се гласува и на двата вида избори.

Според нея за секционните комисии ще има затруднения и те ще бъдат в преброяването на два вида преференции. По думите ѝ това е действие, което членовете на секционните комисии не са правили досега. Ако се спазват методическите указания и се работи стегнато, ако работата бъде разпределена правилно, процесът няма да е толкова усложнен, смята тя.

Цветелина Пенева заяви категорично, че Изборният кодекс има определени недостатъци и са необходими промени в него. Според нея трябва да се разгледа номинацията на членовете на секционните комисии. Те се назначават от парламентарно представени политически сили на квотен принцип, обясни тя и добави, че този начин се пренася и нагоре по редицата. Решенията и на районните комисии, и на ЦИК се приема с мнозинство от 2/3, даде пример тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Мюмюн

    5 3 Отговор
    ний маалата изками си артиата
  • 2 оня с коня

    8 2 Отговор
    При Машинното гласуване действително няма Невалидни бюлетини,но кого топли това след като МАНИПУЛАТИВНО могат чрез подходящ Софтуер дасе прехвърлят ат една партия на Друга,т.е. да се фалшифицират?Ама при Хартиеното гласуване имало завишен Брой недействителни бюлетини...Ами именно затова то трябва да е с Приоритет пред машинното защото ОТСЯВА Невежите и Глуповатите от останалите Гласоподаватели които една елементарна Бюлетина не могат да попълнят,камо ли с Мнението си да управляват Държавата!

    Коментиран от #12

  • 3 Хан Ауспух

    7 2 Отговор
    електронното гласуване е една тъпотия която трябва да се махне.
  • 4 SDEЧЕВ

    5 1 Отговор
    КАЗВАШ В КОЛКО ЧАСЪТ СИ ГЛАСУВАЛ И ПОСЛЕ ХАКИТО ПОГВЪРЖДАВА ЗА КОЙ СИ ГЛАСУВАЛ-МАШИНИ РЕГИСТРИРАТ ВИНАГИ ЧАСЪТ - АНОНИМНА РАБОТА НЯМА ЩО. МОЖЕ И КВЕСТОРЪТ ДА ТЕ ДОКЛАДВА В КОЛКО ЧАСЪТ СИ ГЛАСУВАЛ И НА КОЯ МАШИНА. ХАК ДА ВИ Е ОТ ШАРЛАТАНИТЕ
  • 5 не е лошо

    8 1 Отговор
    Не е лошо , не е лошо /да има машинен вот/ , таман по броя гласували с "Мадуровки" ще установим бройката на баламурниците в България .
  • 6 Червената шапчица

    4 0 Отговор
    Тази е сестра - близначка на Цецка Цачева.
  • 7 СИЕЛА - мисли за всичк(и)

    5 1 Отговор
    Ми , така ще видим колко кеш им е останал на шарлатанчетата , щото от СИЕЛА ще им осигурят точно толкова гласове , за колкото са си платили . Пазарна икономика .
  • 8 Майора

    7 2 Отговор
    Пенева , прозрачност има , но и може дасе манипулира резултата от машините , както направи и призна просто Киро за ала бала с тях! Така че най разумното е да се върне гласуване без машини!
  • 9 стига сте ни имали за шарани

    8 2 Отговор
    Прочетох тук в един коментар , че 11 годишните машини дошли от Венецуела са без гаранция , виетнамска продукция са и са с толкова остаряла електроника , че всеки с малко познания може да ги манипулира . Проверих в нета , всичко това се оказа вярно . Сега тука някой пак ме кандърдисва да гласувам с тях . Ми ,няма как да стане тая работа
  • 10 Перо

    4 2 Отговор
    Аз за същите провалени партии и депутати не гласувам! Показаха какво могат!
  • 11 Юли

    5 2 Отговор
    Машините лесно биват манипулирани
  • 12 Град Козлодуй

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    Всеки за Себе си господине
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове