Last news in Fakti

27 Май, 2024 12:44 3 692 10

Училищен психолог: Повечето от учениците в 10 -11 клас имат досег с хазартни игри

  • хазарт-
  • ученици

Колкото повече време един ученик прекарва пред компютъра, толкова повече се отделя от реалния живот и от това да има реална социализация, смята Рени Тренчева

Училищен психолог: Повечето от учениците в 10 -11 клас имат досег с хазартни игри - 1

По-голямата част от учениците от 10-11 клас вече са пробвали и имат досег с хазартните игри. Приемането на законодателство, ограничаващо рекламата на хазарта, е стъпка напред в правилната посока, но е нужна повече и по-настойчива работа. Има проблем и с технологиите и пристрастяването към екраните.

Това каза Рени Тренчева, училищен психолог, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Работата на училищния психолог е доста динамична, нелесна и деликатна, но в същото време и доста удовлетворяваща, защото може да окаже положително въздействие на живота на децата и на семействата, каза Тренчева.

"Казусите, с които най-често се занимава училищния психолог, са свързани от една страна с трудната адаптация в училищната среда. Проблемите най-често са свързани с дисциплината и с конфликти между учениците. Има деца, които трудно се приспособяват към някои групи в самия клас или в училище. Може да се стигне до сбиване, но всички ние работим именно в посока да се снижи напрежението при конфликт и да не се стига до крайности".

Има проблем с технологиите и пристрастяването към екраните, изтъкна Тренчева. "Колкото повече време се прекарва пред компютъра, толкова повече се отделя от реалния живот и от това да има реална социализация - да общува, да се среща с реалностите на живота".

В сезона на матурите единственият начин да се свали напрежението, на което са подложени и деца, и родители, е децата да бъдат подготвени. Но е важна и подкрепата от страна на родителите - и те да обяснят на децата, че е нормално да бъдат напрегнати преди изпит. Важно е също така да се отделя достатъчно време за сън и почивка, както и спорт, изтъкна психологът.

"Важно е също така да не се обръща толкова силно внимание върху резултата, а също и върху усилията, които са положили. Родителите трябва да обяснят на децата си, че резултатите от матурата не ги определят като хора, а просто това е резултат оценяващ знанията им към момента, а не като цяло".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11. Клас

    0 16 Отговор
    Събираме се само момчета, и играем хазарт като въртим бутилка вино и на когото се падне да го сочи гърловината съблича по нещо. И така до съвсем голи. После… евровизия.
  • 2 Тома

    6 10 Отговор
    За това ристьо и рачков са виновни
  • 3 Гост

    14 0 Отговор
    Това каке го кажи на мисирките жадни за кинти от реклама...
  • 4 Въведете предмет

    7 11 Отговор
    ВЕРОУЧЕНИЕ !

    Докато не се въведе този предмет все ще сте зле.

    Коментиран от #5

  • 5 11. Клас

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Въведете предмет":

    По вероучение се обличаме в расо, слагаме бради и въртим бутилката от пост 1.
  • 6 играят и искат после да

    1 4 Отговор
    правят любов . Ама нетрябва бе . Сега да учат без хазарт , После да работят . После да хванат някоя . хахахахах
  • 7 КондЮ

    7 1 Отговор
    Къде са онези които рекламираха бонуси... Да обяснят колко е полезно за спорта...
  • 8 Иванов

    5 5 Отговор
    Аз пък се питам защо това министерство промени системата да се учи до 12 клас и по два пъти да се полагат матури преди си беше най добре учи се за средно до 11 клас и толкова после за висше
  • 9 Ганьо

    0 0 Отговор
    Епа важно е мутрите да са сити така е в таа даржава цености нема комар да има да са богатее само па другото кво ще нека да става и по зле ще става
  • 10 Ганьо

    0 0 Отговор
    Епа важно е мутрите да са сити така е в таа даржава цености нема комар да има да са богатее само па другото кво ще нека да става и по зле ще става
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове