Last news in Fakti

28 Май, 2024 13:49 2 513 52

Кобург изпрати тленните останки на цар Фердинанд за България с църковна служба

  • цар фердинанд-
  • кобург

Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България, каза кметът Доминик Зауертайг

Кобург изпрати тленните останки на цар Фердинанд за България с църковна служба - 1

„На добър път към дома, царю Фердинанд“ пресслужбата на Кобург отрази тържествената прощална църковна служба, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин.

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

В понеделник Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

„Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София,, каза кметът Доминик Зауертайг (от Социалдемократическата партия на Германия).

Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Посланик Григор Порожанов благодари на жителите на Кобург за това, че са съхранили ковчега в продължение на 76 години. Управителят на църквата проф. д-р Хелмут Коло каза с мъка, че цар Фердинанд ще липсва на Кобург и на църквата „Свети Августин“, но винаги ще присъства в Кобург чрез добрите си дела.

„Винаги ще почитаме паметта му“, каза Коло.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    70 13 Отговор
    Ами вече сме в трета национална катастрофа първите две са благодарение тоя измислен кобург.

    Коментиран от #2

  • 2 Сандо

    46 11 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ами и в третата има немалък дял отрочето му.
  • 3 Последния Софиянец

    17 45 Отговор
    Да живее царят!!!! Ако бе жив, то сглобката никога нямаше да съществува. Харвардските измекяри, щяха да бягат като мишки с 200 към господарите си от САЩ заедно с племенникът на Петър Младенов - Терзиев
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ферди е бил

    34 3 Отговор
    Педигрипал
  • 6 Симеон Хасан Банкянски

    18 8 Отговор
    Бий се ИЗ-ПИ-КАЛ върху тленните останки на Фердинанд...
  • 7 Пимпарев

    32 6 Отговор
    И него като сина му и като тарабата ще ги горим.Катастофална фигура за България от където и да го погледнеш.
  • 8 Голата истина

    36 4 Отговор
    Жалса картина сме

    Коментиран от #22

  • 9 Как ли се радват изпращачите

    31 6 Отговор
    Да му мислят посрещачите
  • 10 Иде нова национална катастрофа

    55 5 Отговор
    Българомразецът Фердинанд Кобурготски, сам короновал се, но не помазан от Българската Православна Църква, донесе смърт, беди и две национални катастрофи на България, като прекърши устрема на българите за национално обединение.

    Подъл, вероломен, надменен, маниакален и самовлюбен католик, влачен от хитрия му внук в България, за да се икономисат пари за поддържане на гробницата му в Германия.

    Не е желан на българска земя от българите в България!

    Дворецът Врана е бил на Интендантството, т.е. на българския народ и несправедливо беше заграбен от СКГ.

    Срам и позор за българоубиеца Фердинанд Кобурготски и на неговите наследници!

    Не са добре дошли в България.
  • 11 "На добър път към дома..."

    37 2 Отговор
    Какъв ти дом, да го бяха оставили там, откъдето се е довлякъл. Гледали са да се отърват от него, че и дом му измислиха.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Преди да му заровите леша

    27 3 Отговор
    Поне ще бъде ли изложен публично за прощално заплюване от народа?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    54 3 Отговор
    ПРЕЗ 1915 Г. НИ ПРОДАВА НА ГЕРМАНЦИТЕ КАТО ОВЦЕ СРЕЩУ 25 МИЛИОНА ЗЛАТНИ МАРКИ И ПОЖИЗНЕНА ПЕНСИЯ ОТ 160 000 ГОДИШНО до смъртта си 1948 г. Живял е много "бедно4 като с тези пари организира музикален фестивал н Кобург и предприема 2 експедиции с кораб до Египет и Бразилия да лови пеперуди. ! Горкият, като си тръгва от българия взема само личния си багаж натоварен на 2 ВЛАКОВИ КОМПОЗИЦИИ!На времето децата му не го допуснаха в България 25 години, нито на сватбата, нито на погребението на сина му Борис. Но сега новоизлюпени "монархисти" го величаят.
  • 17 Боко с тротинетката

    14 2 Отговор
    Направо ако е останало нещо от Хитле,Мусолине или Гьоринг го пращайте и него тука направо у Невски ги тураме за поклнение.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вар Бург 353

    11 3 Отговор
    Освен Тодор Живков дебелия ББ с прякор Винету от Банкя охранявал ли е и този БУРГ?
  • 20 Плащат се хиляди евра

    32 4 Отговор
    за поддръжката на гробница в Германия.

    СКГ превръща България в германско гробище.

    Но ще спести пари ( за комар?).

    Фердинанд е нежелан никъде е Европа, защото вероломно наруши неутралитета на България и нападна в гръб Сърбия, която воюваше с Австроунгарската империя на север и свърза Централните сили (империите на Германия, Австроунгария и Османската империя) по суша, като по този начин нанесе удар в гърба на Антантата - Франция, Русия и Британия.

    Така благодарение на вероломния Кобург, взел личен заем в злато, преди ПСВ, от руския цар Николай II - благодетел на българите и православен кръстник на принц Борис - войната се удължава с две години и милиони европейци загинаха по бойните полета, а България беше окупирана от сенегалци, французи и англичани, и най-жестоко наказаната от победените държави, с убийствения Ньойски мирен договор, който окончателно разпокъса нашето Отечество.

    Позор за Фердинанд Кобурготски.
  • 21 1111

    23 2 Отговор
    България е дом само за българите!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сатана Z

    13 1 Отговор
    За всеки убит български войник в Пърата световна война,цар Фердо е получавал от Кайзера 5000 Дойче марки на личната си сметка.
  • 24 Какво точно

    8 8 Отговор
    Са имали предвид руснаците,за да ни натресат братовчед на Николай за цар,само те си знаят!
    И чак измислиха,че Кобургите имали общо с българските царски фамилии за да го узаконят!
    Истинската царска,наша кръв е в наследници на родовете Дуло и Вокил,укрити от народа през 500 годишното "османско присъствие" по земите ни,но...все още не е дошло времето!

    Коментиран от #47

  • 25 Софийски

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "мдаа":

    То монархисти няма, единствен в света е царя монархо-русофил, втори няма ;) а иначе си прав около Симеон само комсомолци и подмазвачи , потомствени, книги пишат фердинандум ;) цирк
  • 26 Бай той

    20 1 Отговор
    В гр. Кобург се оттърваха. Погребват го в "родината му", в която не се е родил...
  • 27 Антимонархист

    21 0 Отговор
    Каква родина му е на тоя България? Докара 2 национални катастрофи и уби националния идеал за обединение на българските територии и занули делото на Ботев и Левски за чиста и свята република. Абдикира позорно и отнесе златото навън.
    Мършата му няма място на свещената Българска земя!
  • 28 Доста спорна

    16 0 Отговор
    Особа и в това че тленните му останки идват у нас не виждам нищо хубаво и историческо правилно!Вярно че годините в които е управлявал са били сложни и трудни,но националните катастрофи и многобройните жертви във войните са факт!

    Коментиран от #30

  • 29 Боруна Лом

    8 4 Отговор
    КЪВ БЪЛГАРИН? ИЗМЕКЯРИ КАТО КАТО КИРЧО И КОКОРЧО!

    Коментиран от #33

  • 30 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "Доста спорна":

    Нищо спорно няма! Две Национални катастрофи и загуба на значителна част от територията на България. Фердинанд е мразел България и дори не го е прикривал. Не бива да е тук!

    Коментиран от #31

  • 31 звездите ми говорят

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Прав си, че не бива. Вече не може да вреди, макар някои да си мислят обратното...
  • 32 истината

    13 2 Отговор
    Моят прапрадядо е загинал през ПСВ в земята днешна македонска. В земята българска почиват нашите родители, деди, прадеди, прапрадеди....Поради каква причина шепа български политици след Освобождението се юрват из Европа да търсят княз или цар? Та нали Васил Левски е дал живота си за чиста и свята Република!

    Коментиран от #34, #36

  • 33 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Боруна Лом":

    Обзалагам се, че и двамата не са царедворци. За тулупите обаче не е сигурно. Съвсем не е...
  • 34 Боруна Лом

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "истината":

    ПРИ ТАКЪВ ОВЧИ НАРОД И ИЗВЪНЗЕМНИ ЩЕ ДОКАРАТ!
  • 35 Крумов

    3 4 Отговор
    Има огромно развитие на страната, това - че е "куц" военно и - нарежда Междусъюзническата война, това е за поука - да не се дава на един човек всичкото като решение.

    Имаме пример с ГЕРБ, абсолютна диктатура - нищо не стана и от тази работа.

    Но Фердинанд ни придава европейски блясък - става въпрос за мирните години, но Балканската война е правилно "изиграна" като съюзи, сега - това е - това е станало и е провалил Междусъюзническата.
  • 36 Левски е знаел

    13 1 Отговор

    До коментар #32 от "истината":

    Причината е очевадна - пожизнената власт на монарха се взима само с революция. Затова пазете републиката като зеницата на очите с!.;)
  • 37 Поличба!

    20 3 Отговор
    Това е лош знак!
    Чакат ни нови беди и катастрофи!
    Кой позволи кокалите на търгаша да бъдат пренесени в България?

    Коментиран от #39

  • 38 1357

    2 20 Отговор
    Най-после Цар Фердинанд IБългарски се прибра в България.Такава беше волята му.Разбирасе всички комуняги ,земеделци, безбожници ,извратеняци,ще вият на умряло.Но Бог Йисус Христос ,така пожела!!!-А тъпаците-репубиканци от Българското американско правителство/Президента Румен Радев няма нищо общо,с негодниците-той уважава нашите Царе и уважава България/,ще вият от злоба.НО, Цар Фердинанд I Български,ще бъде най-после в България-това беше неговия завет-да бъде погребан в любимата Му България.Да благодарим на гр Кобург,който съхрани тленните МУ останки.Поклон!

    Коментиран от #40, #48

  • 39 споко

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "Поличба!":

    Не е добре дошъл и няма да му е комфортно тук!
    А кой позволи? Не е ли очевидно? ДС върна Симеон в България.
  • 40 хмм

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "1357":

    Зеленчуци, България не вие бащиния. Ще ви го покажем пак на 9-ти юни!

    Коментиран от #45

  • 41 Иван4о

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Май ка ти да е, ба":

    Za починал се говори или добро или нищо - второто заслужава ФЕРРДИНАНД. За Борис - има какво. Не прати войска с/у СССР, дори запази диплом.отношения. Спаси живота на българските евреи, това Хитлер не му прости. Е, те после му изхвърлиха костит от гроба му на бунище - "благодарност". А Симеон бе избран на свободни избори за премиер и има заслуга - Б-я тогава влезе в ЕС.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    хора къде мога да се запша за член на партия НДСВ?

    искам да бъда член на тая монархична партия при крадливия дедо цар
  • 44 Учуден

    8 0 Отговор
    Нали уж нямаше да приемаме токсични отпадъци от Европа, какво се промени?
  • 45 пост скриптум

    6 3 Отговор

    До коментар #40 от "хмм":

    Ще цитирам по памет думите на лидера на едни паднали от сцената националисти:
    “Казах на Борисов, че не може да управлява държавата като цар!”
    А сега си отворете ушите и ме чуйте добре!
    На 9-ти юни отидете всички да гласувате!
    Левите за БСП, десните за ППДБ, за да не си скубите после косите!
  • 46 Професор

    4 2 Отговор
    Не е верно, че това му била волята. Волята му е била да бъде погребан в замъка Св. Антон в Словакия, където е бил уважаван и обичан. Погребете го при третата му съпруга, словачката Елшбета. Иначе, много глупости изговорихте. Ще ги изброя една по една: 1) Фердинанд е заповядал Междусъюзническата война. Изобщо не е верно. Заповядана е от генералите, начело с генерал Михаил Савов. Министерският съвет даже отменя тази заповед на следващия ден; 2) Фердинанд е бил беден и е ограбил България. Изобщо не е вярно. Майка му, княгиня Клементина, е една от най-богатите и образовани жени в Европа. Инвестира в България огромни средства, построява Медицинска академия, Народния театър, училища и много други сгради; 3) Фердинанд е загубил територии. Не е верно. При царуването на Фердинанд България се увеличава с около 20%, въпреки всякакви превратности и поражения. Изобщо, при всички князе и царе от Третото царство България увеличава територия, само при комунистите -- не. Има и още, но ще спра дотук. Ще кажа, обаче, следното. Щом не го искате, и щом и той не е искал да бъде погребан в България, ЗАЩО СЕ ПРАВИ? Отговор: Симеончо се страхува от претенциите на наследниците на Елшбета и приватизира... дядо си.
  • 47 Мето от факултето

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Какво точно":

    Ще му дойде времето аз и брат ми Кирли да сложим полагащите ни се царски корони
  • 48 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "1357":

    За какво му се кланяш?! За двете Национални катастрофи ли, за Ньойския договор който разкъсва България ли, за кръвта на хилядите български войници по бойните полета или за откритата му ненавист към България? Кое от всичкото заслужи поклоните ти, или те води просто старческа деменция?

    Коментиран от #49

  • 49 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Казах ти. Има Търновска конституция. Отвори, чети. Вътре пише -- за всички държавни решения отговорност носи Министерския съвет. Нали се сещаш, че войски не може да воюват без да получат заповед от командващия генерал? НО -- както казах, царят носи отговорност пред Бога и историята. И това го пише в Търновската конституция. Така че, остава да се изпълни волята на починалия, а тя е да бъде погребан в замъка Св, Антон в Словакия, а не в България.

    Коментиран от #52

  • 50 Тъпаци

    0 0 Отговор
    Слон да му го сложи и на онзи свят!Гадове бледолики,дъртака Симеон дето ни оправи за 800 дни да го последва,дъщеря му с липсата на нос гразна като смъртта!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Не е така

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Професор":

    Замъка в Словакия е продаден на държавата ,още след като абдикира от България,като запазва правото да го ползва обикновено за лов.Никога не е искал да бъде погребан в Словакия в този замък.Пак фантасмагории.Цял Кобург знае къде иска да е погребан, само тук спекулации.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове