Last news in Fakti

27 Май, 2024 11:52 2 275 142

Петър Стоянович за връщането на тленните останки на цар Фердинанд: Не става въпрос за „република“ или „монархия“

  • цар фердинанд-
  • погребение

С този акт показваме, че имаме отговорност към историята си, независимо от своите пристрастия към основните герои в нея, каза бившият министър на културата

Петър Стоянович за връщането на тленните останки на цар Фердинанд: Не става въпрос за „република“ или „монархия“ - 1

От абдикацията на Фердинанд досега винаги обичаме да изтръскваме историческата си съвест с него. Когато има универсален грешник - бий черната котка, пък после ще му мислим дали има някой друг виновен за свършеното."

Това коментира в студиото на bTV проф. Петър Стоянович, историк и бивш министър на културата.

"Тепърва историческата наука ще се произнесе. Не е възможно успехът да има няколко бащи, а пък загубата да има само една майка“, отбеляза още той.

На 29 май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от германския град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София.

„Това е новина, но за най-новата ни история това със сигурност ще бъде архиновината, защото по този начин показваме няколко неща като българи и като държава. Първо, че имаме отговорност към историята си, независимо от своите пристрастия към основните герои в нея", посочи историкът.

"Второ, че дори и разделени в момента на лагери – и българската власт, и българското общество имат сили да се преодолеят и да направят единен жест към историята и към себе си. Трето – показваме го на цивилизования свят“, отбеляза още той.

„При акта, който предстои, не става въпрос за „република“, „монархия“. Говорим единствено и само от държавническа гледна точка. Защо това не е могло да стане досега? Ако тръгнем от 1918 година, когато Фердинанд абдикира, естествено, че връщането му в България е било невъзможно – заради загубата във войните, тежката покруса и защото, когато хората отиват в изгнание, трудно се връщат на това място“, обясни проф. Стоянович.

„Политическата класа на Третото българско царство, начело с неговия син цар Борис Трети, избягват да го допуснат обратно в България по чисто външни и вътрешни политически причини. Въпреки че Фердинанд е бил далече от България, той продължава да хвърля сянка върху отношенията ни тук – подозиран е като влияния и като познанства“, коментира още историкът.

„Фердинанд ще бъде положен в саркофаг в криптата на двореца „Врана“. Много други места през годините са спрягани за неговия последен покой. Той е католик и не може да бъде погребан в православен манастир“, посочи проф. Стоянович.

„Мисля, че се намираме на прага на едно отдаване на последна почит на български държавен глава на достатъчно високо ниво. И българското министерство на отбраната, и българското външно министерство, и Министерският съвет направиха необходимото, за да стане този процес възможен. Едно гражданство не може да свърши това, което може държавата. Няма да достигнем непременно нивата, които са достигали дори Румъния, Сърбия и Черна гора, да не говорим за Русия. Мисля обаче, че ще бъде отбелязано достойно“, отбеляза още той.

Историкът допълни, че с посрещането на тленните останки на Фердинанд ще можем да застанем още по-убедително в семейството на европейските народи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    81 20 Отговор
    Става въпрос за чужденец, причинил две национални катастрофи и смъртта на стотици хиляди българи.
    И костите му нямат място в БГ.

    Коментиран от #5

  • 2 клементина я хванаха

    43 9 Отговор
    с 2 промила . кирил излете и умре с ягуара . пак ли на власт искат . 800 дена, бервайте , ша са упраим . лъжа след лъжа . европа била с нас . глупости .

    Коментиран от #19

  • 3 Разширява ме гробищата

    41 10 Отговор
    Този мъртвец и родата му не го долюбва щом го подритват далеч от гробовете си.
  • 4 гост

    60 13 Отговор
    Учителя на шарлатаните и крадците, и фарфароните, виновникът за националните катастрофи продал България на германците през 1915 г. за 25 милиона златни марки плюс 160 000 годишно до смъртта му недопуснат от децата му в България нито на сватбата нито на погребението на сина му Борис трети няма място на българската земя!
  • 5 да питам

    11 17 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    А какво ли ще кажеш за един мустакат грузин ?!☹️

    Коментиран от #9, #16, #27

  • 6 Не гласувам за никого

    14 6 Отговор
    Аз сам съм си шеф и не слагам подписа си върху престъпни схеми !

    Властта е нелегитимна.
  • 7 Какъв цар, какъв КРАЛ

    35 9 Отговор
    Крадци изгонени в ИЗГНАНИЕ от България.

    Нямат рабута сред нас. Вън
  • 8 Защо

    53 5 Отговор
    Нали при него загубихме Беломорието, Македония и Западните покрайнини.

    Защо е толкова реклама?
  • 9 Русофил

    7 17 Отговор

    До коментар #5 от "да питам":

    Може пак да го върнат в мавзолея до Ленин, както върви русията.
  • 10 Чу ли, Стоянович?

    48 5 Отговор
    Вредителите на България нямат право на поклон.
  • 11 Този перко ако иска

    39 7 Отговор
    нека да си сложи тленните останки на цар Фердинанд у мазето ако иска, стига някой от наследниците му да му го позволи! Все тая ..... На мен лично кости и черепи не ми трябват
  • 12 Фердинанд е антибългарин

    42 3 Отговор
    В спомените си:
    Служих вярно 30 г.на Австроунгария

    Коментиран от #21

  • 13 ха ха

    34 5 Отговор
    Дворецът Врана не е ли частно имение на гражданина Сакскобурготски? Какво държавническо има тук и каква намеса на българската държава? Пак ми мирише на далавера с парите на данъкоплатците.
  • 14 АГАТа Кристи

    21 4 Отговор
    Петър Стоянов - министър при Пламен Орешарски.... тук и Боговете мълчат !
  • 15 Кресна

    42 5 Отговор
    За каква отговорност към историята говори този ,когато става въпрос за човек който е нанесъл толкова много вреди на България ,а и е показвал непрекъснато неуважение към българския народ ? Как не ви е срам.
  • 16 Грузинците са с мустаци

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "да питам":

    Кого имаш предвид? Оня дето го гласиха за български княз ли?
  • 17 Борис Четири

    24 3 Отговор
    Ми не го щем тук, който го иска, да си го настани в двора!
  • 18 История

    14 3 Отговор
    Аз се чудим вече на кой сме губерна,, но кво да се прави
  • 19 отговор

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "клементина я хванаха":

    Вредите от този самопровъзгласил се "цар" са по-голями от ползите за страната ни и са несъизмерими с хилядите жертви от трите национални катастрофи. Няма място тук, но кой ни пита. Аз обаче питам: С ккакъв военен самилет го докарват тук и кой плаща полета?
  • 20 Читател

    32 4 Отговор
    Кобургите са причинили национални катастрофи вие жалите за кокалите им.
  • 21 Уикипедия

    21 3 Отговор

    До коментар #12 от "Фердинанд е антибългарин":

    Роден във Виена.
    Ми там да си го погребат
  • 22 Добре бре хора.....

    29 4 Отговор
    Тва същество Петър Стоянович е действително един от най псувните хора в обществените медии и поради каква причина точно му популяризирате пръдните да ви питам? А? Трябва да си луд или завършен кретен ли че да те отразяват медиите верно?

    Коментиран от #32

  • 23 🍊🍋🇧🇬

    23 3 Отговор
    Така Германия отказва да погребе собственият си Принц, а ние прибираме тленните останки на личноста която е разрушила Нова България?

    За разлика от Българите?
    Поинтересувайте се за Хабсбургите изпратени да “царуват” в Мексико?

    Историята е трагична.
  • 24 Аман

    30 4 Отговор
    от владетели на майка България. Та и този натрапник, както и керливия "цар" дето ни оправи за 800 дни, та още ни държи влага. Стоянович е менте от всякъде и като историк и като култур трегер и като "професорче".Омръзна ни да ни ги показват по телевизиите и да ни фъфли глупотевини.
  • 25 Мнение

    26 4 Отговор
    Този измислен професор да си скъса публично дипломата, защото непрекъснато плюе по социализма! Изключително нагъл тип!

    Коментиран от #29

  • 26 Очевидец

    22 2 Отговор
    фердинанд I до Борис III за българите - Българският народ е крава, която трябва да доиш до изтощаване. Презирай народа и не отдавай на никоя работа повече значение, отколкото тя има. От всичките неща в твоето царство народът е най-маловажното. БЕЗ КОМЕНТАР

    Коментиран от #96

  • 27 ха ха

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "да питам":

    Какво пък му има на мустакатия грузин? Войникът му се извисява над Пловдив и пловдивчани си го обичат. Те само на Кърджали завиждат за ПКП, ама скоро ще си я направят пловдивска...

    Коментиран от #42

  • 28 Без насмешка

    7 2 Отговор
    А чизмите, които заряза в България докато бягаш бос, да му правят шпалир.
  • 29 ха ха

    1 9 Отговор

    До коментар #25 от "Мнение":

    Ми, той социализмът си е едно недоносче... ;)

    Коментиран от #68

  • 30 И що реши тоя

    17 1 Отговор
    Че тленните останки на цар Фердинанд са тленни ? А Фердинанд бил ли е българин някога с български паспорт или документи за самоличност? Къде и в кой музей да го питам аз този Петър Стоянович са изложени българските документи за самоличност на Фердинанд ? И а ли действително такива или за цар не са нужни ?
  • 31 УРОК ПО ИСТОРИЯ

    20 4 Отговор
    Фердинанд за България е това което е Зеленски за Украйна. Унищожава държавата и бяга с награбеното при англосаксите.

    Коментиран от #39, #44

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 хасан двата у....

    2 2 Отговор
    този съм го помпил ,много миреше и се на-си-ра не му държи семерингата
  • 34 Българин чист

    16 1 Отговор
    ей голям склагач, голяма подлога е този "професор" с фамилия на ИЧ. Перекенде отвсякъде, което плещи простотии по телевизиите като малоумник, белким някой му повярва. Видя ли го на екран - псувам яко всички, които се виждат на екрана и сменям канала.
  • 35 Да грабва лопатата и да ходи да ги краде

    4 1 Отговор
    Чел съм, че бил погребан с пръстени, ордени и медали....
  • 36 Ами дааааа

    3 0 Отговор
    останките на цар Фердинанд да ги закопаме в централните софийски гробища, ама ако място там има
  • 37 Има спомени на френски полковник

    13 2 Отговор
    От Б2..военното разузнаване .
    Изпраща го Съглашението от Фердинанд за да се включим към него.
    Полковникът показва на Фердинанд подписани договори от Сръбския и Гръжюцки крал ,България да получи цяла Македония без Солун,Беломорска и Одринска Тракия.Фердинанд поискал една седмица за отговор.
    Съобщава на Вилхелм горната информация
    Вилхелм му дава 330 млн.марки и имението Кобург..Гота в Бавария.
    Включваме се на страната на Германия и в Ньой ни ликвидират.
  • 38 РЕАЛИСТ

    12 2 Отговор
    Фердинанд е един Сакс - българомразец и крадец.
  • 39 🍊🍋🇧🇬

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "УРОК ПО ИСТОРИЯ":

    Изключително точен Коментар!!

    “Фердинанд за България е това което е Зеленски за Украйна.”

    Само бих добавил че, както Фердинанд служи Велико Шовинистична Австро Унгария и Имперска Германия по същият начин Зеленски служи на Днешна Германия - ЕС - НАТО.

    Коментиран от #45

  • 40 Аре пак тоя Петър Стоянович

    12 3 Отговор
    заби в девета глуха. Някакви други велики идеи има ли този ненормалник?

    Коментиран от #64

  • 41 Факт

    4 8 Отговор
    От 03.03.1878г. България е била ВАСАЛ на Османската империя чак до 22.09.1908г. когато вече става свободна и независима държава! Основна заслуга на 22.09.1908г. България да стане независима държава е на Цар Фердинанд!
  • 42 да питам

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха":

    Аааааа , " Можно повторит " , а ?
  • 43 Мария

    9 1 Отговор
    Професора по дедо си предизвиква антипатии и отвращение.
  • 44 🍊🍋🇧🇬

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "УРОК ПО ИСТОРИЯ":

    По същият начин БЪЛГАРИЯ губи всичко!
    По същият начин Украйна губи всичко, Австрийско - Германската Политическа и Милитаристична геостратегия и политика е в ЕВРОПА и ЕС е насочена към завладяване на нови “пазари” на Балканите и на ИЗТОК в Украйна и разрушаване на Държавноста, унищожаване на Славянското Население в противопоставяне на Руският и Украинският Народ в кървава Гражданска Война, буквално.

    Украйна, Западна и Източна е Украйна където двете “тектонически плочи” на Католическа Европа и Православна Русия се срещат Исторически Погледнато.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 сноу

    7 1 Отговор
    Ей тоя петър си е истински черен петър ..само че още по рядък и черен..
  • 47 Значи

    10 0 Отговор
    един път третираме един проблем по един начин, друг път същия проблем по друг начин. И аз така казвах. Добър, лош паметникът на Съветската Армия е там и нека си остане там, ако щете и като паметник на глупостта. Е да, ама не. Събориха го, щото било не знам си кво си. Той и Фердинанд е много противоречива личност в българската история, ама за него ще оставим историческата наука да реши. Е, кво да кажа повече, освен че играем, както ни свирят.

    Коментиран от #53

  • 48 Старши асистент от софийският

    6 2 Отговор
    Колеги няма да е лошо да прочетете книгата "Фердинанд от България: Невероятната кариера на един калпав цар" .....Аз лично дори притежавам и един от оригиналите на изданието закупена от аукцион във Франция 2007... (Ferdinand of Bulgaria: The Amazing Career of a Shoddy Czar)...... може да я прочетете и в нет библиотеката на gutenberg !!!! Прилагам файл към корицата на книгата колеги:

    Коментиран от #54, #69, #70

  • 49 БАНко

    10 1 Отговор
    МАХНЕТЕ ГО ТОВА ИЗЧА-ДИЕ НА СНИМКАТА !!!
  • 50 Тома

    9 1 Отговор
    С този жест виждаме че няма по тъпи от българските управляващи в света и си заслужаваме дъното като ги търпим
  • 51 Читател

    11 1 Отговор
    Стоянович е слуга на тъмните кръгове и сили.
  • 52 сноу

    7 2 Отговор
    Доскоро обявявах -много циганин в тая държава, но-о вече става още по-зле-много гнида в тая държавичка..
  • 53 🍊🍋🇧🇬

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Значи":

    Играем точно както Германия “свири” в случаят “мача”?

    Както Германия е “свирила” “мача” през първата половина на Двадесети Век за България, резултатът от Германското “свирене” за първите 50 години на Двадесети Век е трагедия за България.

    Коментиран от #65

  • 54 Много е важно в момента явно

    9 1 Отговор

    До коментар #48 от "Старши асистент от софийският":

    Цар който с рокли и сутиени в двореца се е разхождал да го прокламираме ! Хммм.....

    Коментиран от #90, #94

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гичка

    4 1 Отговор
    Аман от пришълци
  • 57 Професор

    6 3 Отговор
    Вижте сега, не се разбират нещата в дълбочина. Цар Фердинанд никога не е искал да бъде погребан в България, а в Словакия, в замъка му Св. Антон, и при третата му жена, словашката му камериерка Елжбета Брезакова, точно 60 години по-млада от него. Дет се вика, дай Боже всекиму. По отношение на "катастрофите". Атаката срещу сърбите и гърците през 1913 г. изобщо не е заповядана от Фердинанд. Когато "генералитетът", начело с Михаил Савов (чиято жена Смарайда е известна софийска шав-ран-тия, между другото) настояват, Фердинанд казва "Господа, аз съм само един поручик, вие сте генерали, вие решете, обаче си носете и отговорността". Ами отворете Търновската конституция -- вътре пише: "Царят носи отговорност пред Бога и историята", за всички актове на държавата отговорност носят министрите... Същата работа и за Първата световна война. ТА, да обобщя -- Цар Фердинанд НЕ Е искал да бъде погребан в България, а в Словакия, където по негови собствени думи, е бил най-щастлив. Погребването му в България е поредната тъпа приумица на Симеончо и тъпите му царедворци, за да се потули фактът, че наследниците на Елшбета имат права върху половината имоти на Фердинанд в България.

    Коментиран от #62, #67, #127

  • 58 Възмутен

    5 2 Отговор
    На никой българин НЕ му пука за тленните останки на цар Фердинанд!!! Дайте високи заплати и пенсии!!!
  • 59 6нтщ5ж

    5 2 Отговор
    Кремирайте го! Не го щем тук!
  • 60 Вън!

    7 3 Отговор
    Вън тези измислени царе натрапени от чужди държави! Важен е българския народ и неговото добруване!
  • 61 Митю Палаузов

    1 5 Отговор
    Само таварищ Копейкин ще ви оправи с благословията на малкия фюрер Путягин Мобилизация и директно на фронта на Блицкрига Да превземате Киев
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Старши асистент от софийският

    3 1 Отговор
    Прав сте колега, но за някой недоразумения е по важно друго! Да се прокламира пеЙдерастията на един български цар, на който впрочем охраната е била съставена от углавни престъпници и убийци освободени от затворите и на България и на Турция и на Гърция.....
  • 64 Мнение

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Аре пак тоя Петър Стоянович":

    Има,има! Слушайте му тъпизмите,при друг подобен такъв Георги Любенов,по БНТ.
  • 65 Такава ни е

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "🍊🍋🇧🇬":

    орисията. Винаги сме на грешната страна. Това говори, че не са ни читави ръководителите съответно и народа, защото ние си ги избираме.

    Коментиран от #81

  • 66 Боклукът

    1 2 Отговор
    Пак се оля. Отговорност към историята?! Тоя ще върне мавзолея.
  • 67 Тва беше за Вас колега!

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Професор":

    ....... Прав сте колега, но за някой недоразумения е по важно друго! Да се прокламира пеЙдерастията на един български цар, на който впрочем охраната е била съставена от углавни престъпници и убийци освободени от затворите и на България и на Турция и на Гърция..... и убили най малко 26 човека после само на ул. Васил Коларов(Солунска) ......
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Уникална книга е !

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Старши асистент от софийският":

    Особенно в частта си където се описват хомосексуалните му наклонности и как рокли от коприна са му носили и колко пари за тях е давал и как се е радвал с тях да се разхожда в двореца
    ......Уникална книга е !

    Коментиран от #76

  • 70 Професор

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Старши асистент от софийският":

    Има я на Амазон за 11 долара. Като сте старши асистент, не може ли малко по-скромничко? Истината е. че Фердинанд ИЗОБЩО НЕ ЖЕЛАЕ да бъде погребан в България, а в Словакия, в замъка Св. Антон, откъдето е третата му жена, Елжбета Брезакова. Той се жени за нея в Кобург една година преди смъртта си, за да я уважи. Това погребение в България е организирано от Симеончо и царедворците му, за да прикрият правата на семейството на Елжбета върху половината имоти на Фердинанд в България.

    Коментиран от #74, #79

  • 71 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ЩЕ УЧСТВА ЛИ ЧОВЕКОТ С НЕБЪЛГАРСКОТО "ОВИЧ " --- В КЛАСАЦИЯТА : " Г Ъ ЗО ЛИЗ ЕЦ ХРАБЪР НА ГОДИНАТА " ????????????????
  • 72 Професор

    3 3 Отговор
    Вижте сега, не се разбират нещата в дълбочина. Цар Фердинанд никога не е искал да бъде погребан в България, а в Словакия, в замъка му Св. Антон, и при третата му жена, словашката му камериерка Елжбета Брезакова, точно 60 години по-млада от него. Дет се вика, дай Боже всекиму. По отношение на "катастрофите". Атаката срещу сърбите и гърците през 1913 г. изобщо не е заповядана от Фердинанд. Когато "генералитетът", начело с Михаил Савов настояват, Фердинанд казва "Господа, аз съм само един поручик, вие сте генерали, вие решете, обаче си носете и отговорността". Ами отворете Търновската конституция -- вътре пише: "Царят носи отговорност пред Бога и историята", за всички актове на държавата отговорност носят министрите... Същата работа и за Първата световна война. ТА, да обобщя -- Цар Фердинанд НЕ Е искал да бъде погребан в България, а в Словакия, където по негови собствени думи, е бил най-щастлив. Погребването му в България е поредната тъпа приумица на Симеончо и тъпите му царедворци, за да се потули фактът, че наследниците на Елшбета имат права върху половината имоти на Фердинанд в България.

    Коментиран от #92

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 не може ли малко по-скромничко.....може.

    4 3 Отговор

    До коментар #70 от "Професор":

    Ами точно "скромничко" !!!! Щото ако почна да пиша поименно кои са били в личната гвардия на Фердинанд,... и кой за колко убийства от тези изззроди е бил осъден и после от Фердинанд освободен и по 8 средни заплати заплата му е дадена, хората сериозно ще се замислят дали масови убийци не трябва да станат, че барем да могат да се трудоустроят на добри заплати.... Толкова е гнусно че не е за разправяне колега

    Коментиран от #80, #124

  • 75 Софийски

    1 1 Отговор
    Само комсомолци около монарха русофил ;)
  • 76 Професор

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "Уникална книга е !":

    Абе човекът се оженил за 60 години по-млада от него жена-словачка, вие рокли, та рокли. Казва се, че се е маскирал. Книгата го описва действително като дебела гротескна фигура, която посред лято язди кон облечена във вълнена униформа и с калпак, а месата му се тресат и пот се стича по цялото му тяло и лице. По всичката логика на живота, той би трябвало да умре от сърдечен удар или от инсулт, обаче си живее до 88 годишна възраст и умира щастлив от старост, в ръцете на 60-години по-младата му трета жена. Та, плюскайте и пийте и вие, кросдресвайте се с копринени рокли и се женете за 60-години по-млади от вас момичета, като искате да живеете дълго и да умрете щастливи.

    Коментиран от #88

  • 77 ВСЪЩНОСТ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДНИ ОСТЕОПОРОЗ

    4 2 Отговор
    НИ КОКАЛИ НА ЕДИН МРЪСНИК , АМА РОДАТА МУ НАТИСКА ДА ИМАТ КОРЕН В БЪЛГАРИЯ ТА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА НИ ЦИЦАТ !

    Коментиран от #82, #128

  • 78 Туйто!

    8 1 Отговор
    Как се нарича човек като "историка" П. Стоянович, който със сигурност знае за мръсотиите и игрите на Фердинанд, но от девет дола носи вода, за да му очисти л@йната и да го направи светец? И основният въпрос е ЗАЩО го прави?
    Душите на вдовиците и сираците на убитите във войните по вина на Фердинанд ще са нощният кошмар и на Стоянович, и на всички, които са замесени в далаверата с т.нар. "царски тленни остани".
    Позор!
  • 79 Има я на Амазон за 11 долара.....

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Професор":

    Глупости... общо оригиналите са 104 от които в наличност са точно 42..... И сложи две нули от зад за оригинал !

    Коментиран от #83

  • 80 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #74 от "не може ли малко по-скромничко.....може.":

    Ами кой ще ти служи по-вярно и ще те защищава по-усърдно от един масов убиец, освободен от затвора и богато трудоустроен от теб? Те и в УБО ги вземаха такива. Сега в НСО да не би да не са? Ето, завчера един утрепа в Аксаково един скромен човечец-пенсионер. Не мятам, че заради такива неща Фердинанд трябва да остане непогребан... Но смятам, че трябва да се изпълни последната му воля, а тя е -- да бъде погребан в Словакия, при Елшбета.

    Коментиран от #86

  • 81 🍊🍋🇧🇬

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "Такава ни е":

    Съгласен съм с извода че за тежкото положение на Българите, може да стоварим вината най вече и единствено
    в/у Българите на 100%
  • 82 Уики

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "ВСЪЩНОСТ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДНИ ОСТЕОПОРОЗ":

    Къв корен като е роден във Виена

    Коментиран от #87

  • 83 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "Има я на Амазон за 11 долара.....":

    Иди в амазон точка ком и я потърси на английски език. Твърди корици -- 33 долара, меки корици -- 11 долара. Защо имате желание непрекъснато да лъжете, и то арогантно? Имам чувството, че това по някъкъв начин ви радва и изпълва със съдържание живота ви. Не е добре за самите вас.

    Коментиран от #89

  • 84 КОЙ СИ ТИ БЕ МАНЮК

    2 0 Отговор
    МИСЛИШ СИ ЧЕ СИ НЕЩО , АМА СИ ДВЕ НУЛИ !
  • 85 Мухаа ха!

    2 1 Отговор
    При синчето- наследник на короната,дедо бил много добре.Идва Тато- пак добре - майчето възхвалява борбите и битките на Партията.Жилище в топ център на Столицата.Училище- квалитетно.Университет също.Как да откажеш на родителката,която чете поздравителни адреси в Бояна? Идва Демокрацията,и веднага попътен вятър.Върл демократ - антикомунист.Колкото до Фердо- ами той е кобург бе хора.Я вижте родословното дърво на всички монархии в Европа+ англииската- омешани като свински черва.Монтиран е от тях,с благословията на местните ни " борци за освобождение" който стават първи царедворци.Ще видите резултата от това " погребение" още догодина.Когато цъфнат един куп наследници на чехкинята- съпруга.Ще им връщаме огромни гори,терени, - или ще ги плащаме- в стотици милиони евро.Тук има скрит пръст,спанише тариката,който си има проксита и до сега при герберите.
  • 86 Абе не знам пич....може и да си прав

    2 2 Отговор

    До коментар #80 от "Професор":

    Обаче ти да станеш цар на България и после лично да се срещаш и да интервюираш углавни главорези като си поставил условие да имат най малко 6 доказани убийства и да ги освободиш и направиш офицери от личната си гвардия НЕ ми се струва за нормално

    Коментиран от #91

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 🍊🍋🇧🇬

    3 2 Отговор

    До коментар #76 от "Професор":

    За разлика от “набеденият цар на Българите - Фердинанд” чийто тленни останки ще бъдат погребани в България?

    България и Българите не знаят къде са Гробовете на Левски и Ботев?

    Такъв народ, заслужава участа си!
    За Левски и Ботев Вечна Слава но за България уви няма как да сме благодарни и горди че дори Гробовете на най Великите Български Патриоти и Поети не знаем къде са?
  • 89 НЕ са оригинал бре

    1 2 Отговор

    До коментар #83 от "Професор":

    Копия са ! И едно такова имам впрочем

    Коментиран от #93

  • 90 Чи кво лошо има бие

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Много е важно в момента явно":

    В това че Фердинанд с рокли и сутиени в двореца се е разхождал, бил е напредничав човека......бие....
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Монте

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Професор":

    Професоре, нещо бъркаш за наследството от брака на Фердинанд с Елжбета Брезовска. Не са имали деца, нямат наследници. А братя и сестри на Елжбета и техните деца, не са наследници на имотите на Фердинанд.

    Коментиран от #98

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ами да биее...

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "Много е важно в момента явно":

    Цар който с рокли и сутиени в двореца се е разхождал тряба да го прокламираме ! ....биее....Петър Стоянович го е разбрал биее....
  • 95 Много ясно!

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "Професор":

    В уйкито да не би всичко да е 1/1 като примерно в томовете на световната енциклопедия с червените корици а? Ама ти едва ли ги притежаваш че да можеш да сравниш !

    Коментиран от #105

  • 96 Аз ще добавя

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Очевидец":

    Оня, дето ви нарече "лош материал", също ви смята за маловажни!
    Затова не ходете за гъби на 9-ти юни!
  • 97 книгата може да е широкодостъпна

    2 0 Отговор

    До коментар #93 от "Професор":

    Ама ти сигурен ли си че редакция няма? А? Ами аз ще ти кажа щото знам, 14 страници липсват.... !!!

    Коментиран от #99

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 8001

    4 0 Отговор

    До коментар #91 от "Професор":

    Правилото е, Абдикирал монарх, няма право да се връща в страната. Изключение е само с решение на ВНС.
  • 101 А що не я изтеглиш

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Професор":

    от библиотеката на gutenberg и сам да прецениш колега? Сега гледам че 97 тегления има за последните 30 дни ! Безплатно е!

    Коментиран от #106

  • 102 Сър Ник - коуч и инфлуенсър , блогър

    2 7 Отговор
    Всички, критикуващи завръщането на тленните останки на цар Фердинанд, са внуци на комунетата, които изринаха и съсипаха гроба на цар Борис!!! Освен това са пра пра внуци на хората затрили гробовете на Левски и Ботев!
    И още са пра пра пра пра пра внуци на престъпниците затрили гробовете на Самуил , Симеон, Асен, Петър , Калоян и на другите наши велики царе!
  • 103 Монте

    1 2 Отговор

    До коментар #98 от "Професор":

    За 50% наследство е така, но хитреца Фердинанд преживе се е погрижил да не получи нищо.

    Коментиран от #110

  • 104 Ами примерно

    3 3 Отговор

    До коментар #99 от "Професор":

    за хомосексуалните му отношения с министъра на войната липсва 1 страница

    Коментиран от #107

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Ако си зле с превода

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "А що не я изтеглиш":

    Изтегли го през html и браузъра ще ти го преведе....има го и в такъв формат !
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Ама забрави ги тея

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "Професор":

    така наречени "общодостъпни източници".... Аре малко ниво да държим а?

    Коментиран от #112

  • 109 8001

    4 7 Отговор
    Фердинанд спаси Б-я от разруха и я направи сила. Последния му силен акт, уреди с Адолф Хитлер през 1939/40 връщането на Южна Добруджа.

    Коментиран от #111

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Ох майко не дей

    3 1 Отговор

    До коментар #109 от "8001":

    Вчера четох точно 2 часа за един ЗелИнски, евреин като ЗелЕнски от Румъния и как и защо се е случило ....
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Монте

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "Професор":

    Ако се гледа така, има и други наследници. Те са децата и внуците на княгиня Надежда, преки наследници на Фердинанд. Да си чул нещо за претенции за наследство от тяхна страна?
  • 114 Гечка

    1 0 Отговор
    Само тоя липсва
  • 115 Моля, уточни.....

    3 1 Отговор
    Какво да ти уточня бре пич? .....Че купих примерно миналата седмица от продавалника за някакви там мизерни 140 лева (38 килограма) всички томове на золатая руская енциклопедия от синчето на един от БАН които си чистеше апартамента на баща си ли ? ....... И тва говедо ме питаше за кво са ти биие...

    Коментиран от #126

  • 116 Монте

    2 1 Отговор

    До коментар #110 от "Професор":

    И още, да си чул за наследство на Симеон от баба му княгиня Мария Луиза?

    Коментиран от #125

  • 117 Моля, уточни.....

    2 2 Отговор
    Говоря за луксозната серия колега, кожената която беше само за определени хора и то в картонените опаковки барабар с полимерно целулозните гъвкави плочи дето само едната от тях струва над 500 евро.... Ей тва им е акъла на синчетата-атлантици на бившите партийци....мога и името му даже да спомена, но ме е верно срам за фамилното му име да го направя...

    Коментиран от #121

  • 118 Монте

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Професор":

    Факт е, че Фердинанд се е погрижил наследство да получат само наследниците на короната. А именно Симеон и Мария Луиза.

    Коментиран от #122

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 дядото

    6 3 Отговор
    фердинад и борис-единия ограбител,другия псевдо обединител.първо да се върне заграбената и изнесена хазна,после мрънкаите за докарването му в най-мразената от него държава
  • 121 Професор

    2 0 Отговор

    До коментар #117 от "Моля, уточни.....":

    Браво, честито, гениален си.
  • 122 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "Монте":

    Как се е погрижил?
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #74 от "не може ли малко по-скромничко.....може.":

    Само дето пропусна да споменеш факта, че оригиналното издание е от 1916 г. в Лондон от анонимен автор, който пише и подобна книга за германския кайзер. И него го изкарва хомо по същата формула. Нали разбираш -- през 1916 тече Първата световна война, и англичаните по това време губят на Галиполи и другаде...
  • 125 Професор

    0 0 Отговор

    До коментар #116 от "Монте":

    Не, не съм. В Италия ли се намира?
  • 126 Професор

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "Моля, уточни.....":

    Много ти благодаря за уточнението! За мен положението е ясно, за съжаление е безнадеждно...
  • 127 И ти си професор

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "Професор":

    от типа на стоянович. Много е искал да се върне и пукне в България, но синът му, цар Борис ІІІ не му разрешава.

    Коментиран от #130

  • 128 Точно така е!

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "ВСЪЩНОСТ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДНИ ОСТЕОПОРОЗ":

    На тоя мръшляк внучката му калина не прилича на човек. На дяда си се метнала. Често се вижда да пазарува в кауфланд, на Манастирски ливади.
  • 129 Ха ха ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #87 от "Професор":

    Стамболов домъква фердинанд, след като княз Батенберг е отстранен от престола най - вече по настояване на руския император, който е ироднина на княза. Същият е учавствал в Рускотурската освободителна война, докато фердинанд е намерен от Стамболов в някакво кафене на Виена. Е после за благодарност е бил накълцан пред дома си по поръчка на самия фердинанд. Който се интересува по темата му препоръчвам да прочете книгата "Строители на съвременна България" на Симеон Радев.

    Коментиран от #131

  • 130 Професор

    3 3 Отговор

    До коментар #127 от "И ти си професор":

    Въобще не е така. Оженил се е за Елшбета през 1947 г., починал е през 1948 г. Тогава вече България е била комунистическа страна. Изобщо не е искал да умре и да бъде погребан там. Казал е на Елшбета, че иска да го погребе там, където и тя би искала да бъде погребана. Има интервю с нея в словашки вестник. Не мога да разбера тази херостратщина у вас. Защо за вас е важно да се гаврите с костите на мъртвите? Може да е бил всякакъв, пред Смъртта всички сме равни. Имайте малко страх от Господ. Поне прочетете английската книга от 1916 г., която упорито цитирате. Вътре ясно пише, че майка му, княгиня Клементина, е била една от най-богатите жени в Европа през 1887 г. От гледна точка на Симеончо, а и на Мария Луиза, България й е пропиляла богатството и сега им дължи имоти. Самата Мария Луиза казва в скорошно интервю именно това -- че от прабаба й през дядо й и баща й, тяхното семейство били дали всичко, включително и животите си, за България. Само дето от гледна точка на самия човек Фердинанд това не е съвсем така. Поставете се на негово място -- един 86 годишен старец, преживял смъртта на две жени и двама сина, намерил се под грижата на едно самоотвержено 27 годишно момиче, която единствена до самата си смърт говори за него като за свой идол. Именно чрез нея е намерил спокойствие и радост пред смъртта си. Защо да не се изпълни волята му да бъде погребан при нея, ами да бъде пренасян в България, където е очевидно мразен и нежелан? Тук не става въпрос за това какъв е
  • 131 Професор

    7 3 Отговор

    До коментар #129 от "Ха ха ха ха":

    Стига с тия свободни съчинения. Чети книгата, за която става дума тук. Русия е била готова да окупира България след абдикацията на Батенберг, който в телеграма до Александър Трети заявява, че оставя българската корона на него, т.е. на руския император. Стамболов съвсем ясно осъзнава, че трябва Великото Народно Събрание да избере княз от сериозен европейски род, за да възпре това. Затова и изпраща тричленна делегация да търси в Европа именно такъв княз. Абслоютно всички европейски князе отказват от страх пред Русия. Само Фердинанд приема. Та, лош, добър, красив, грозен, така се запазва България от руска окупация. Но, както казах, тук обсъждаме правото на един човек, какъвто и да е бил, да бъде погребан според волята му. Това е изконно човешко право. Въпросът ми е, какви сте вие, че да не уважавате, да презирате и да отказвате това право?
  • 132 Пенчо

    3 2 Отговор
    Опитвате се да придадете важност на нещо, което вълнува не повече от хилада човека в РЕПУБЛИКА България.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Нямаме никаква отговорност

    0 2 Отговор
    към историята си , " умнико" след като , като талибаните в Афганистан ,рушим политически конюнктурно паметници, сменяме имена на улици, както комунистите след 9 септември и ни страх да произнесем камоли да напишем името на една страна.А,ти лично и твоето семейство ще бъде запомнено с мръсните и цинични песни и вицове. Гордей се!!!!
  • 135 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ПРОСТ ФЕСЪР НАРЕЧЕН --ИЧ --НЕ ОВ !!!!!!!!!!! НАГЪЛ НИЩО НЕ ДОПРИНЕСЪЛ ЗА БГ -НО ГЕПИЛ ПРОСТ ФЕСЪРСКИТЕ ДИВИДЕНТИ - ДНЕС В--- БТВ - ЛАЙНЬЕНС !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 136 Казваше дядо ми

    1 0 Отговор
    Дядо ми се е бил на Червената стена над Битоля в 6-та Бдинска дивизия и после са Запрянов за заложници от Антантата. Казваше, че нарочно са оставени за заложници за да не бъде съборена монархията в България." Иначе щеше да му извием шийката като на краставо пиле на Кобурга" - казваше дядо ми.
  • 137 Казваше дядо ми

    2 0 Отговор
    Дядо ми се е бил на Червената стена над Битоля в 6-та Бдинска дивизия и после са запряни за заложници от Антантата. Казваше, че нарочно са оставени за заложници за да не бъде съборена монархията в България." Иначе щеше да му извием шийката като на краставо пиле на Кобурга" - казваше дядо ми.
  • 138 Ненужни са

    0 0 Отговор
    Защо докараха чужденец, виновник за две национални катастрофи. Внукът му плейбой се домъкна, заедно с пияната му дъщеря, за да живеят на гърба на народа. Мързеливи, нахални, безочливи.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Lainometa....пардон...другаря Стояновича...
  • 142 Граматик

    0 0 Отговор
    Господин професоре, защо не си скъсаш соц. дипломата за висше образование? Да те видим после какъв ще си професор сега?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове