Last news in Fakti

1 Юни, 2024 21:38 1 452 60

Проф. Христо Матанов: Фердинанд ни носи жълтите павета и операта

  • христо матанов-
  • история-
  • цар фердинанд

Българите се прощават с пропагандата около него, смята историкът

Проф. Христо Матанов: Фердинанд ни носи жълтите павета и операта - 1
Снимка: NOVA NEWS

„Българите се прощават с миналото и с пропагандата, която витаеше около втория български монарх – Фердинанд. Това няма да е лесно и ще продължи следващите десетки години. Отричането на една митология обикновено създава друга. Фердинанд е една многоаспектна и противоречива личност”.

Това заяви историкът проф. Христо Матанов пред NOVA NEWS.

По думите му след Съединението Великите сили не приемат България, с малки изключения. Русия предлага една много неудачна кандидатура – на грузинския княз Мингрели, който по това време живее в Париж, продал е княжеството си на Русия. Наричат го Парижки булевардиер, който явно е неподходящ за българския престол, каза историкът.

"Делегацията, която пътува в Европа, се спира на австроунгарския поручик Фердинанд Сакскобургготски, може би заради неговото потекло и заради неговата научна дейност. Заедно с брат си, преди да бъде избран за български княз, той пътува до джунглите на Амазония. Издава три тома с материали по ботаника, орнитология. Той внася операта, жълтите павета, първият автомобил. Той е първият монарх, който се вози на самолет – две години преди българите да използват самолета за участие в Балканската война", обясни проф. Матанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълто оперно паве

    65 5 Отговор
    И също така той ни лишава от излаз на Бяло море.

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гражданин

    57 2 Отговор
    Само чудя -Кой е по големият крадец и разсипник - Фердинанд или боко !!
  • 4 Хехехе

    68 3 Отговор
    За 50 години царуване жълти павета и опера, и няколко милиарда репарации да изплатим на съседите.
  • 5 Русофил

    68 4 Отговор
    Фердинанд ни носи и две национални катастрофи, загуби на територии и стотици
    хиляди убити българи. Голямо носене.

    Коментиран от #10

  • 6 Зико

    53 1 Отговор
    Носи ни НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!
  • 7 Сатана Z

    46 1 Отговор
    Цар Фердо ни донесе две национални катастрофи.
  • 8 Фридман

    47 1 Отговор
    Тази павета са няколко декара около двореца , а след тех кал
  • 9 Отвратен

    51 3 Отговор
    Да му серем на гроба на Фердинанд и на цялото му бъдещо поколение.Изроди донеали само злини на България.
  • 10 Счетоводител

    50 2 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Освен това Фердинанд е заработвал по 5000 германски марки за всеки убит българин на фронта.В първата световна България губи близо 10% от населението си :88 000 убити мъже на фронта и още 300 000 цивилни жертви.Бем го у царя ,388 000 убити за кефа на Кайзера.Те затова Германците трябва и на снимка да ги биеш
  • 11 Носи

    37 1 Отговор
    2 национални катастрофи, загуба територии, репарации, изнесени активи. Но най-страшното пари за убити. Още по-страшното, пленените българи военни, работещи в мините в Африка, говори се за сто хиляди. Собственият му син не иска да го погребат в България. Само като видиш кой му носи останките????
  • 12 Механик

    44 3 Отговор
    Абе, той тоя дори не е българин,бе. Да не говорим, че ни е НАЗНАЧЕН за цар, при положение, че Левски е искал "чиста и свята РЕ-ПУ-БЛИ-КА" а не монархия.
    Тоя гущер е довел България до 2 катастрофи и заради него сме плащали с кръв и репарации....
    Махайте му кокалаците от БГ, че да е ги търсите по язовирите!

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пенчо

    40 2 Отговор
    Да не би даром да са паветата и операта, като ги е донесъл бе другарю Матанов!? Кървав данък се е платил !
  • 15 Абе,

    35 4 Отговор
    тези изкуфели професори ,продажни соросоиди , като тоз ,Гого папионката и др. ,кой им дава трибуна?!

    Коментиран от #22

  • 16 Анонимен

    20 1 Отговор
    Като Боко магистралите ли?
  • 17 До Механик

    23 2 Отговор
    Защо да цапаме язовирите, в някое блато по възможност извън България.
  • 18 сноу

    23 2 Отговор
    Ясно-о..пределно ясно ...как се става прУфесУр....
  • 19 Европеец

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жълто оперно паве":

    Съгласен съм с казаното от теб..... Не знам какво е донесъл Фердинанд, не знам че донесе национална катастрофа и така нататък..... Няма какво да го увеличаваме толкова, просто късметлия ще го избраха за княз на България....

    Коментиран от #38

  • 20 Сандо

    32 2 Отговор
    Матанов,престанете с тези метани.Донесъл жълтите павета,а какво е отнесъл във вагоните,а?Да не говорим,че има неща,които си идват независимо кой е на власт,стига държавата да я има и да не е част от загубената в средните векове дълбоко заспала Османска империя.Омръзнахте на целия народ със слугинажа си!
  • 21 Сандо

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Не,нека да ги оставят,да служат като обеца на ухото на заспалите и съгласни на всичко българи.Само дето българи за чужди интереси и за своя лична изгода почнаха да пренаписват Историята ни.
  • 22 Сандо

    18 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абе,":

    Е как кой?Същите продажни медии,командвани от соросоиди,собственост неизвестно на кого,работещи за всякакви други интереси,освен за българските.
  • 23 ...донася

    13 0 Отговор
    и две национални катастрофи, Ньойския договор и ред други завоевания на България и българите....
  • 24 Ама

    15 0 Отговор
    Как ги е носил точно на гръб ли? Или ги е ритал? Или влачил? А какво отнесе и причини на Родината ни? Не знам дали ще си намери място и на оня свят!
  • 25 уйко калеко

    19 0 Отговор
    МОНКАТА направи грешка,че докара останКите на дядо си в БЪЛГАРИЯ.Между 80-90 % от българите не одобряват царуването на ФЕРДИНАНД.Ако СИМЕОН е имал надежда по този начин да напомни на народа за монархията и за нейното възстановяване ,тотално е сгрешил.Само дето разбуни стършелите образно казано. Тази династия донесе на БЪЛГАРИЯ БЕДИ И ЗЛИНИ И ТО КАКВИ.
  • 26 Гост

    8 0 Отговор
    Фердинанд полага клетва пред Великото народно събрание в Търново на 2 август 1887 г. Франция, Германия и Русия обявяват избора за незаконен.
  • 27 Нати

    17 0 Отговор
    Кое е по-важно паветата и операта или загубата на Одринско, Беломерието, Македония, Западните покрайнини, Добруджа.?

    Вашите хвабствеби приказки за Фердинанд са без основание.
  • 28 Коментар

    15 0 Отговор
    Не знам какво е донесъл,но е изнесъл два вагона със скъпоценности.Едни си мислят,че искат да ни връщат в комунизма.Други в нацизма.Да не се окаже,че дрогираните,смятащи се за "елит" искат направо в средните векове да ни връщат когато е имало роби и царе?Наскоро в Англия се опитаха да унищожат Хартата на правата на човека,а укрите подадоха документи в ООН да ограничат човешките права на техните граждани.Тук ни рекламират разни принцеси,които не са си свалили маската от Хелоуин и още се разхождат с нея...

    Коментиран от #31

  • 29 Гост

    11 0 Отговор
    "Ваше величество, ние цял век копахме кладенец с игла, а Вие за една нощ го зарихте." - Думи на Екзарх Йосиф към Фердинанд, от 1913 г, по повод опустошаването на екзархийското дело от Букурещкия мирен договор, след междусъюзническата война.
  • 30 Българин

    11 0 Отговор
    Виновник за две национални катастрофи не трябва да се величае.Той затова се самопрокуди от БЪЛГАРИЯ.
    Ами виновниците за ликвидирането на БГ сега?
    Те трябва да се изгонят и да не мърсят свещенната ни земя.Тези антибългари нямат място в българската земя,дори в гробищата.
  • 31 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Коментар":

    Всички искат да ни държат в подчинение и бедност. Това, леви, десни..... сини, червени.... всичкото е за парлама пред масите, докато обират каймака.
  • 32 Дебил

    8 0 Отговор
    А, колко е откраднал не казва тоя.Цяла композиция със злато, пари и картини срещу жълти паваци 😂😄🤪 Симеончо, комарджията продаде ордените на баща си и на дядо си, да си плати дълговете по казината.Това си е чист позор!

    Коментиран от #34

  • 33 234

    9 1 Отговор
    Негово нищожество няма място на българска земя.
  • 34 9090909

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "Дебил":

    Стига сте приказвали глупости ,градски легенди.Всичко е оставил на децата си.Дри и да е взел лични неща,че той е бил цар - 31 години.Но пък е оставил БАН,Народния театър ,жълтите павета ,Художествената академия ,Софийския университет ,създадени по негово време.Дарителските кампания и благотворителност чрез царица Елеонора,втората му съпруга. .Тя спасява и Боянската църква със свои средства. Кой доведе братя Шкорпил ,които обходиха цялата страна ,откриха стотици археологически места ,напр.Плиска и много други.Мърквичка,учителя на Майстора с триизмерните картини.Другото с войните ,да загубени да,там трябва да се изследва всички и обективно.
  • 35 Какви са тези високопарни

    8 1 Отговор
    слова. България се прощавала с пропагандата.....България отдавна се е.простила с монархията и едни жълти, изпочупени павета няма да а върнат към нея.Опитват се да я върнат такива блюдолизци като този от снимката.В България и така - паметниците и историческите личности се третират избирателно т.е. примитивно.Който вкарва трупове в страната е монархист,.а който иска да запази паметниците в страната е комунист.
  • 36 Е.С.

    5 1 Отговор
    Освен това ни носи две национални катастрофи и три войни.
  • 37 Пълен боклук е бил

    4 2 Отговор
    Фердинанд. И като мъж, и като човек.
  • 38 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Европеец":

    Сега трупът му носи символ за поредната национална катастрофа!!!
  • 39 00001

    1 4 Отговор
    Цар Фердинанд няма никаква причина да иска жадува за Македония и да загуби две войни заради нея. Кой точно иска Македония да бъде присъеднинена към България , Дори и сега има такива Български Политици които искат да направят македония Българска провинция. Та не ви е Фердинанд виновен , а тези Български политици македонисти влезнали в 1.30 сутринта са оръжие насочено срещу царя и заплаха за живота му ако не даде заповед за атакуване на Българската войска срещу бившит съюзници. Винаги Българите не са виновни, все чужденци, други държави и чужди посолства са виновни за Българските алчни и крадливи некадърници

    Коментиран от #40

  • 40 Монте

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "00001":

    Добре го каза, ама тия преди тебе, не прочели една книга в живота си, плюват на поразия за втълпени от бащите им и дядовците им комунисти, че цар Фердинанд е виновен за всички нещастия сполетели Б-я. Не е изключено на тези плювачи дядовците им да са били военни, виновни за нападението на съюзниците на 16 юни 1913г., без да са получили заповед от царя. Сега за оправдание, обвиняват царя за всичко. И най големият бисер, че царя изнесъл няколко вагона със злато от Б-я.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БЕЛЯТА

    4 1 Отговор
    В Първата световна са мобилизирани близо 900000 бойци. Това е световен рекорд с най-многочислена армия на глава от населението. Сражаваме се на два фронта - Южен (Солунски) и Северен (Добруджански). На Южния в отсрещните окопи са англичани и французи, които нашите наричат англо-френци. Те са омешани с колониални войски. Сенегалци, мароканци, зуави и други туземци са облечени в униформите на Антантата.
    “Най-черни бяха сенегалците, като кюмюр - разказва подофицерът Стоян Чаушев. - За да ни уплашат, се пулеха и въртяха очи. Викаха нещо на техния си език, сигурно заклинания на племето. Запомнил съм “Абум, абум, абум…” Някои развяваха на пръти шарени парцали.” При една атака край Дойран са пленени 34 сенегалци от Втора френска дивизия. Дават им храна, онези отговарят с “Мерси!” Откъде знаят български, чудят се нашите бойци? В един момент пришълците от Африка се тръшкат на земята и почват да стенат. Понеже знаят само “Мерси!” с езика на жестовете умоляват да не бъдат изядени.

    Коментиран от #53

  • 43 дядото

    6 2 Отговор
    хайде престанете с простотиите си.бил донесъл паветата и операта.а какво отнесе от народа и държавата.пфу.
  • 44 Немо

    1 2 Отговор
    А демокрацията банани и нови ценности като мен!
  • 45 Аспарух

    5 2 Отговор
    А какво отнесе? Хиляди загинали българи и загуба на територии и излаз на Бяло море.
    Погледнете картата Мидия -Енос и безумтата заповед да нападне всички бивши съюзници.След това идва и трагедията от ПСВ.
    Аз лично не искам да е погребан в България
  • 46 Толкова разнопосочни

    0 0 Отговор
    коментари?! Излиза, че никой не е наясно с Българската история и всеки си е. писал политически вариант . Тука си е. направо за сопа и който е изкривявал историята , за да е угоден при бай Ставри. И всичките мекерета, които ще се пробват да излъжат Българите, че са прости или овце
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Стършел

    3 0 Отговор
    ,,Внася " Едерастията и евреите! Масово!
  • 51 Очевидец

    3 0 Отговор
    Проф. Христо Матанов: Фердинанд ни носи жълтите павета и операта, ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И 300 000 УБИТИ. Абе СМОТАНОВ от много навеждане можеш да хванеш дископатия.

    Коментиран от #56

  • 52 Име

    1 0 Отговор
    Да не пропуснете оперетата!
  • 53 сенегалците

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "БЕЛЯТА":

    Моят дядо , който аз не помня , е бил картечар . Разказвал на моят баща . Идваха пияни , преди атаката са им давали алкохол , вървяха наред изправени в цял ръст , клатейки се . Картечницата ги косеше , като жътварски сърп узряло жито.
  • 54 Име

    0 1 Отговор
    Ако Руският цар финансира България за Балканската война, има ли обяснение какво причинява Междусъюзническата? Тя предопределя развитието на Балканите в неблагоприятна за Русия посока. А Фердинанд си е надценил възможностите.
  • 55 Име

    1 0 Отговор
    Разказът е съвсем друг. Сенегалците саизползвани в ръкопашния бой. Един съсед разказваше на дядо как атакували пияни. Промушен в корема, сенегалският войник хванал пушката му и тръгнэл да го тегли в храстите да го души. Друг Българин се притекъл на помощ. Иначе всеки тъмен субект може да краде миналото, което няма. Картечниците Шварцлозе са взети на въоръжение много по късно. Имат охлаждащ резервоар. Мерникът е отдолу и стрелецът е по гръб. Трябвало за норматив да сменя цевта след прегряване.
  • 56 Вуте

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Очевидец":

    Не е верно,че жълтите павета са внесени от Фердинанд. Паветата са внесени от държавата по предложение на тогавашният кмет Димитър Петков.
  • 57 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    АМБИЦИОЗНИ ИДЬОТЧЕТА СЕ ДОМОГВАТ И СТАВАТ --ПРОСТИ ФЕСЪРИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 58 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Ферди донесе опера и павета и отнесе 1/3 от България. Къде е Киро на кирия, Матане??!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    Г ЛИС ТЬО МЕНТЯ ОВ ---ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРАФИ ОТ КО БУР ГИТ Е И ОЩЕ СЕ ПУПЯТ В БЪЛГАРИЯ - НЯКАКЪВ ОЛИМПИ - /НАЗНАЧЕН ОТ ТЯХ / ИМ ВЪРНА ИМОТИ !?!?!?!? ПРОСТО НЯМАХ ПАРИТЕ -ЗА ДОБЪР СН АЙП ЕР - 15 ХИЛЯДИ ПАУНДА !!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове