Last news in Fakti

29 Май, 2024 22:30 2 245 32

Д-р Стефан Константинов: Проблемът, от който всеки бяга, е защо има толкова много болници у нас. Защо хората доплащат?

  • стефан константинов-
  • болници-
  • доплащане

Към днешна дата заетите легла са 48% - повече от половината легла в болниците стоят празни, коментира бившият здравен министър

Д-р Стефан Константинов: Проблемът, от който всеки бяга, е защо има толкова много болници у нас. Защо хората доплащат? - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година. От здравното министерство предлагат минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да действат още година.

"Така поставени нещата, не са коректни. Разбирам защо проблемът сега ескалира - ние сме в предизборна ситуация и сега е моментът за много сериозен популизъм. Заплатите са много благодатна тема за това нещо. Няма нормален директор на общинска или държавна болница, който да не желае да дава по-големи заплати на своите подчинени. За частните не знам, може да има такъв феномен. Като говорим за заплати, трябва да кажем, че те имат две части - едната част е основната заплата, която по фиш се получава всеки месец", каза бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че другата част е тази, която се дава като добавки.
"Хората се интересуват от брутната заплата, това е нещо, което храни семействата им, това е нещото, което влиза в банковите им сметки. Избрах хубава държавна болница, за да дам за пример какви са заплатите в нея - за клиника основната заплата е 2300 лв., средната брутна заплата, която получават, е 10 690 лв. Лекар с една специалност получава основна заплата 2 200 лв., но реално брутната му заплата е 6 900 лв", допълни д-р Константинов за Bulgaria ON AIR.

От думите му става ясно, че основната заплата на медицинските сестри е 2 000 лв., но получават 4 000 лв.

"Но не във всички болници е така. Проблемът е в конкуренцията между лечебните заведения. В България има страшно много болници и към днешна дата заетите легла са 48% - повече от половината легла стоят празни. Болниците са в състояние да се конкурират и да търсят пациенти. Разликата между основната и брутната заплата, се дължи точно на това. При избора на екип част от сумата се плаща директно на лекаря", коментира още бившият здравен министър.
Той е на мнение, че богатите болници са в няколко града - в столицата и няколко по-големи градове.

"Общинските болници, които са по-регионални, са бедни. И държавни болници в по-малки провинциални градове са бедни. Там вече тази разлика между брутни и основни възнаграждения не съществува. Ние, когато им кажем, че трябва да увеличат заплатите, болницата затъва в дългове, фалира, не може да започне да изплаща заплати", поясни д-р Стефан Константинов.

Гостът подчерта, че частните болници не предоставят финансова информация на Министерството на здравеопазването.
"Аз синдикатите напълно ги разбирам - те трябва да кажат нещо пред своите членове. Но какво казват работодателите? За едните болници ние ще влошим мениджмънта, защото мениджърите са принудени да поддържат тази разлика, за да оцеляват в тази силно конкурентна среда. А бедните болници са принудени да правят това, за да оцелеят въобще. Последният Колективен трудов договор е подписан от търговците на медико-санитарни и билкови препарати - абсолютна подигравка", отсече той.

Д-р Константинов е категоричен, че ако една болница ще се закрива, то трябва да се каже директно, другото е садизъм.

"Големият проблем, от който всеки бяга, е защо има толкова много болници у нас. Защо хората доплащат? С правила може да се реши този проблем. Иска се да застанеш срещу финансовите интереси на конкретни кръгове, за да защитиш обществения интерес", добави бившият здравен министър.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Има некво Ново същество по Телевистан, за да Обяснява кое и Как НЕ Е НАРЕД! ХАХААХХАХ
  • 2 Ха сега де...

    17 0 Отговор
    Е и какво като имаме много болници като всичките са с дефицит на лекари и медицински сестри? Имаме даже и здравеопазване, но сме най болни в Европа, а и не само. Имаме и държава, но последна по всички положителни показатели в ЕС и първа по отрицателни.
  • 3 Анонимен

    23 9 Отговор
    Има много болници защото докторите точат па о З каса за нищо правене.... почти всички лекари освен в държавна болница работят и в частна болница отделно имат и частен кабинет.....прехвърлят болните от едно място на друго а накрая казват че трябва да плати пациента в частната болница за да излезе сполучлива операцията За рутинни операции в държавна болница човек трябва да доплати 100-150 лв а в частните вече са над 1000 лв. Естествено че докторът ще те пренасочи в частната болница за по голяма сигурност. И повече пари за доктора де
  • 4 Дрън дрън та пляс

    12 3 Отговор
    Питайте герп и бую
  • 5 Механик

    30 5 Отговор
    "Проблемът, от който всеки бяга, е защо има толкова много болници у нас."
    Ми, щото точат здравната каса бе, мой човек. Правят операции, дето не са правили, хоспитализират хора,дето дори не са лежали и ден в болница... Какво не ти е ясно?
    А що доплащаме ли> Ми ние не доплащаме, а дори предплащаме и надплащаме.
    Напълно осигурен човек онзи ден плати 12000 лв за смяна на тазобедрена става. Да!
    За какво плащаме тия осигуровки след като плащаме за операция, за ред, за екип за.... се пита в задачата?

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХАРОН

    13 4 Отговор
    Защото никой от далите Хипократова клетва не иска да е на заплата, а иска всеки ден да се прибира в къщи с пачка мЪни и да е ГЛАВен. Частната болница е истинска фирма, която ви обещава живот, ако платите! А, Вие защо посещавате тази фирма!?

    Коментиран от #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    11 2 Отговор
    Има и честни лекари, грабят яко пенсионерите, но народа разчита на тях и дава, а след това ръба хляба. А и до възпитание. Млад лекар, колко млад на 35 г за да го изучат в Стара Загора си продадоха наследствено жилище, езиковата завърши, но е превързан към майка си и едва ли би напуснал дълбоката провинция. Малки, ниски заплати, щом на работа ходи пеша, а колата му на улицата, дядо му бе един, художник, от малка черно бяла снимка я уголемяваше. А докторчето на приятелката е свъх възпитано и учтиво и скромно, дай боже да попадне невролога на свястно момиче. Бъдете добри хора, че животът е кратък и не си струва човек да е алчен, но заслужават лекарите, ако не бедняка се бърка и дава.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Без име

    8 3 Отговор
    И този нещастник не спира да се показва и дава мнения!
  • 13 Град Козлодуй

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Пази Боже да не се разболее Човек нямаш ли Финансов Ресурс Връзки Късмет Често Края е Летален
  • 14 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор
    Пак задавам въпроса. Къде в ЕС при здравна каса , пациента трябва да плаща пари и ако няма да умре?

    Коментиран от #15

  • 15 Град Козлодуй

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    в Бг Има Бяла мафия бяла Фармация Донорска мафия
  • 16 ХаСтигаБе

    13 3 Отговор
    Такава некадърност, лакомия и наглост дори в уж реномираните университетски зандани има... на гърба си ги изпитах и изпитвам още. А мърсотията на чаршафи, възглавници и др. За качеството и количеството на храната... постна гнусотия... Хипократова клетва... такова нещо е заличено още в началните курсове във докторските училища! ТРАГЕДИЯ!
  • 17 ....

    7 0 Отговор
    Явно това е целта, колкото повече мре се, толкова по ок. Преди 100 г са умирали за дни младите, а сега преядените и гладните. Живи и здрави да са богатите. Да се радват на живота, внуци и да доживеят до правнуци. По зле ще става. Всеки ви изнудва за Пари и банкомат да си
  • 18 Истина

    8 3 Отговор
    При бай Тошо, днес не е ден за комунистите, но гладни нямаше, а сега в някои градове на всяка улица ти искат пари, а има и интелигентни българи се хранят от кошовете за боклук. И това е

    Коментиран от #19

  • 19 Град Козлодуй

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Истина":

    16 17 18
    Коментари
    Точни и Искрен ни
  • 20 Гост

    11 3 Отговор
    Стига навсякъде за всичко се плаща от касата и доплаща от пациентите… Просто като чуеш с направление след 15 дена питаш а платено платено след 3 … Къде отиват тия пари? Малки им били заплатите?
  • 21 Име

    3 2 Отговор
    Защото липсва държавно регулиране,!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бялата мафия

    7 1 Отговор
    Многото Болници са Много Хранилки за Бялата мафия!
  • 25 Иван Костов навремето каза"Имаш пари

    5 2 Отговор
    Живееш, нямаш пари Умираш"???? 35г Демокрация и Мафии!!
  • 26 Лекар -хирург

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ХАРОН":

    Преди да ми говорите за хипократова клетви, дойде вкъщи ВИК майстор. Поиска за труда 800 лева за три часа въпреки че за два часа изпуши към 10 цигари.
    Така че аз работих хирург в голяма болница за 2500 лева на месец. Естествено напуснах.

    Коментиран от #28

  • 27 Крумов

    4 0 Отговор
    Аз знам някои неща, просто "отпушихме" "Кутията на Пандора", говорим за 2000 година - поканихме д-р Торао Токуда - в Япония има над 100 негови болници, Япония е доста различно здравеоопазването.

    Това накара, тоест този проект - предизвика "цунами" от лицензии, започнаха да съдят Здравната каса.

    "Магураджиите", като "надушат" нещо и - те и те - впрочем - имитират дейност, това стана, драги ми Константинов.

    Просто - пуснахме "магураджиите".
  • 28 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Лекар -хирург":

    Нека да кажа по въпросите за ВиК, под моят апартамент има рекламно студио, скъпа техника, викам си - ще си свържа едно лято пералнята самичък, речено-сторено - добре ама аз съм свикнал на кълчища и старите цол и половина и !82 връзки - абе с две думи - направих наводнение. Самоук. "Направи си сам".

    Дойде Китодар, наистина той беше - човека ми показа - направил съм наводнение, аз нямам и понятие, дойде майстор и ми каза - че съм свързал "неумело" водопровода и - ме "коригира" словесно, та - то е трябвало с "глух" ключ" да направя хубаво "завинтването", не е така да се сложи просто - разклонение за пералнята.

    "Капилярен" теч, налягането на водата е огромно и - ако не са затегнати "фитингите", а е трябвало - с "глух" шестогранен (шестограмен) ключ, да затегна.

    Толкова по въпроса за 10-те цигари, честно - такива разправии - да спестя 100 лева за майстор, както и да е.
  • 29 само брате за парата.....

    5 0 Отговор
    Защо има толкова много боници?
    Ами защото бяхме 9 000 000 а не 5 милиона. И защото всек инабор беше по 120к младежи, а не както сега 55к.

    И преди да бързате да ликвидирате нещо, което струва милиарди ресурс и десетилетия за изграждане, помислете.
    Ако хората бяха счупили ръчичките на първите кандидат-ликвидатори в най-новата ни история, пак щяхме да сме 9 милиона или дори 10.
  • 30 Това е истината

    3 0 Отговор
    Над 150 частни болници са излишни и трябва да се закрият.Така няма да има недостиг на медицински персонал и ще имат по високи заплати.
  • 31 Ком

    2 0 Отговор
    Никой няма кураж да разследва "бялата мафия".
  • 32 Защо ли

    2 0 Отговор
    Холандия има два пъти повече население от нас и имат 170 болници. Ние имаме над 350 болници!!! Тяхното здравеопазване е на светлинни години от нашето. Ние сме първи по смъртност в Европа и най- ниска продължителност на живота! А продължаваме да наливаме милиарди в нещо, което наричаме " здравеопазване"! Защо? Защото тук не действат никакви регулации, а само лобистки закони в интерес на определени хора и монополисти но не и на обществото. Безконтролно създаване на частни болници, търговски статут на държавните и все по- недостъпно и скъпо за хората добро здравеопазване. Огромни области без нито една болница...и никаква ефективна политика за профилактика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол