Last news in Fakti

30 Май, 2024 13:25 1 907 27

Шофьори на линейки от Пловдив пред Ваня Григорова: Живеем с по 3 дискови хернии и 2 бързи кредита

  • ваня григорова-
  • шофьори-
  • линейки

Лидерът на Коалиция "Солидарна България" разговаря с медицински специалисти, лични лекари и служители в "Спешна помощ" в Пловдив

Шофьори на линейки от Пловдив пред Ваня Григорова: Живеем с по 3 дискови хернии и 2 бързи кредита - 1

Живеем с по 3 дискови хернии и 2 бързи кредита. Това казаха пред Ваня Григорова шофьори на линейки от Пловдив. Лидерът на Коалиция "Солидарна България" и водач на листите в Пловдив-град, в 25 МИР в София и за европейски парламент се срещна с медицински специалисти, лични лекари и служители в "Спешна помощ" в офиса на коалицията в града под Тепетата. Присъствието на Ваня Григорова в Пловдив предизвика голям интерес и на срещата с нея се събраха медици и работещи в тази сфера и от околните градове. Заедно с нея в разговора се включиха водачът на листата на Коалиция "Солидарна България" за Пловдив област и №2 в тази за Пловдив-град Атанас Кръстев, който е и председател на Синдикалния регионален съюз на КТ "Подкрепа", и Георги Батакчиев, медик от ЦСМП Пловдив и №5 в листата на Пловдив град и №3 в тази на Пловдив-област.

Медицинските специалисти разказаха подробно за проблемите, които срещат в работата си. "Говорихме за това, че ваучерите им за храна са по 2 лева на ден и не са актуализирани от 2004 година, каза Ваня Григорова. - Това е абсурдно. Незабавно трябва да бъдат увеличени поне 5 пъти и ние ще направим всичко възможно това да се случи, когато станем част от следващия парламент".

Работниците подариха ваучер на Ваня Григорова, за да се сеща всеки ден за техния проблем и да работи за отстраняването му.

"На срещата говорихме, че и парамедиците, и шофьорите всъщност са пълноценни специалисти и на тях също се разчита за спасяването на хората, а получават по 20 лв. месечна добавка за стреса, който преживяват, към основната им заплата от 1400 лв., каза тя. - Това са хората, които носят кислородните бутилки, дефибрилатори, мъкнат чанти на мястото, на което трябва да бъде спасен човешки живот. Разказаха, че се налага да свалят пациенти в безпомощно състояние от четвъртия етаж без асансьор. И никой не ги пита могат или не могат да го направят. Те дадоха сравнение с шампиона в щангите Карлос Насар, който еднократно вдига 130 кг, а те често го правят от четвъртия до първия етаж в жилищните сгради".

Служителите в "Спешна помощ" споделиха пред Ваня Григорова и за проблемите в малките населени места, където много често няма път или е невъзможно в двор да влезе носилка. Тогава са принудени да носят хора в безпомощно състояние в одеяла. "Медиците се оплакаха, че много често ги викат неоснователно на адрес, което означава, че има проблем с триажа или с преценката за това кой случай е спешен и кой може да изчака, коментира Ваня Григорова. - Ако не бъде изпратена линейка, недоволните пациенти започват да подават жалби. Това е тормоз за лекарите и често линейката отива на адрес, в който случаят не е спешен, а в същото време се бави за някой, който наистина разчита на бързината, за да бъде спасен живот. Получава се омагьосан кръг, от който можем да излезем само с ясни правила и мерки".

Медиците от "Спешна помощ" разказаха, че им се налага да работят на по две и три места, за да успяват да си осигурят месечни доходи, с които да живеят нормално. "На срещата присъства и лекарка, която работи в два спешни центъра и преподава в Тракийския университет, където за 3 часа лекции получава хонорар от 30 лева. Затова и напуснала учебното заведение, каза Ваня Григорова. - Има и сериозни законови пропуски. Например този, че парамедик, изпратен при родилка, няма право да лекува деца под 1 година. Какво трябва да направи той, ако новороденото има проблем и трябва да му се помогне? А освен него, на мястото няма друг медик".

За още един голям проблем в "Спешна помощ" споделиха присъстващите на срещата с Ваня Григорова. "По закон линейката трябва да закара пациента до най-близката болница, независимо дали е частна или държавна, обясни тя. - Но много често частните болници отказвали с различни обяснения - няма места, няма отделения - особено, когато става дума за лечение на пациент, което е много скъпо. Като инсулт, например. Или самият пациент не е здравно осигурен".
Друг важен проблем, за който споделиха медиците е свързан с пропуск в два закона. "Става дума за отдаването на кабинети под наем на общопрактикуващи лекари по места. Максималният срок е 10 години, след това медикът отново трябва да се яви на търг за помещението, в което е работил, каза Ваня Григорова. - Често обаче се случва някой друг да предложи малко по-висока цена и лекарят, който досега е ползвал помещението, трябва да се премести. Но пациентите му, които често надхвърлят 2000, живеят в този район. При преместването му, те губят връзка с него. Този пропуск трябва да бъде отстранен час по-скоро. А такава възможност има - с малки промени в два закона - този за лечебните заведения и вторият е за общинската собственост".

В края на срещата Ваня Григорова каза пред медиците и работниците в "Спешна помощ", че има решения за всички проблеми. "Имаме и желание да работим по тях, защото очевидно досега те бяха неглижирани, коментира тя. - Ако ни дадете доверието, а с това и инструментите да работим за вас, ще можем да бъдем полезни и заедно да се справим с всички трудни ситуации".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНЖ1

    31 4 Отговор
    Ваня Минохвъргачката е просто една актриса и марионетка. Трябва просто да отклони гласове.
  • 2 до шофьорите

    24 1 Отговор
    Това, че сте се оплакали, няма да ви реши нито един от проблемите.
  • 3 Рибар

    19 2 Отговор
    Не и вярвам на тази жена нещо.
    Много ми е съмнителна, че точно като Кирчо и Кокорчо се мъчи да се докопа до власт и после да обслужва чужди посолства и интетеси.
  • 4 Сийка

    15 3 Отговор
    Викала съм два пъти линейка за доста възрастни хора. И в двата случая шофьора категорично отказа да помогне за свалянето на болния , затова използвахме одеяло и помощта на комшиите, които успяхме да събудим посред нощ.

    Коментиран от #9

  • 5 ужасен

    14 2 Отговор
    И Бог да дойде , тази територия върви към гибел с тези политици ,а боко и шиши искат пак да крадат и убиват народа, вместо да са осъдени на по хиляда год. затвор!
  • 6 Селянин

    12 5 Отговор
    Ваня Григорова е поредния проект на посолствоТо за отклоняване на гласове от най-опасната партия за статуквото "Възраждане". Попитайте я откъде си взема инструкциите.
  • 7 разболяха хората

    8 1 Отговор
    то русофоби , то шмекерии , то няма пътища , няма закон за движение , корупция . Да внасят кадри . Щом така искат . Е къде е турция , е къде е кипър . За тея пари ще работят и сестри и болногледачи и санитари и шофьори . През ковида много ги лъготеха помня . да носят трупове . отвориха частни линейки . на морето 300лв на курс искат капиталистите . всеки доктор с 2 частни кабинета . Там персонал има .
  • 8 Оооо , да

    13 2 Отговор
    Тя , авантажиийката, така ще се трогне , че няма накъде !
  • 9 Шофьорът

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сийка":

    не е и хамалин !
  • 10 Ми не знам

    10 2 Отговор
    с Костя как ще си поделите иdиотит€. Май на теб няма да ти стигнат....
  • 11 Феликс Дж

    10 1 Отговор
    Ванчето с наско БОЗИЧКАТА. Ужас. Стара муцуна. Основател на КТ Подкрепа в Пловдив, мекере на Тренчев, осребрявал яко положението през 90-те. Ама то си му е в кръвта - не се става лесно бозаджия в сладкарница на бул. "Руски" без некои дадености.
  • 12 Урааа

    5 1 Отговор
    Да живеят шофиорите на линейки с по 3 дискови хернии и 2 кредита .. ..Бла , Бла , Бла ..
  • 13 и тях ще ги мъкнем с одеала по

    3 1 Отговор
    стълбите . пяници и наркомани на диязепани и антидепресанти . по 1 телк и безплатна кола от държавата . ахахахахаха
  • 14 Да да

    10 1 Отговор
    Само Ваня ще им оправи дисковите и ще им върне кредитите защото популизма е всемогъщ.
  • 15 Тааа...

    14 1 Отговор
    Ще ви оправи и кредитите и херниите.Блажени са вярващите.

    Коментиран от #17

  • 16 Хан Ауспух

    10 1 Отговор
    тия търтеи дето нищо не правят тръгнали на таз цигънка да се оплакват.
  • 17 Ако се...

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тааа...":

    Оплачат на арменския поп повече работа ще свърши.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ццц

    3 0 Отговор
    Алкохолът стана скъп. Без кредит не може..
  • 20 ШИШО БАКШИШО

    10 1 Отговор
    Ванче къде намери ЗКПЧ и го направи водач в Пазарджик? Този велик политкадър се излагаше, като вземаше несъществуващи командировъчни. За десет лева си продаваше съвестта. С този ли "титан на социалната придобивка" ще ковете законите и ще се борите с корупцията?
  • 21 Ванчето ще ви излекува херниите!

    11 1 Отговор
    И ще ви докара по-екзотични заболявания.
  • 22 Григорова оправи София

    9 0 Отговор
    Сега ще оправи Пазарджик. Утре ще оправи... е изчакайте да видим утре къде е.
  • 23 Хаха

    8 1 Отговор
    Тя тая за друго не става, но ще ви оправи дископатиите за нула време! Чакай от профсъюзен бос само далавери. До памперс само лъжи и цуцане!
  • 24 Ветеран от Протеста

    13 1 Отговор
    Ромка Григорова пък се оплака на шофьорите как живеят циганите в квартал Христо Ботев - София ...Свършило желязото и цветните метали ,и не останало нищо за крадене...Ама тя имала решение по въпроса !!!
  • 25 Айде

    7 1 Отговор
    Григорова ще ги оперира! Всички! Това го може! След това ще реши всички други проблеми!
  • 26 Стършел

    2 1 Отговор
    Тая и пчеличката обещават каруцата с воловете(пчеличката от още га беше в бкп-бсп-дс), а новата звезда на петолъчките от по-скоро, но настига пчеличката с космическа скорост! Много фалш лъха и от двете и от съдружниците им. Но нали идват избори-ден ГОДИНИ храни и тия измекяри много добре знаят тази максима.
  • 27 Иванчо

    5 0 Отговор
    Ми тия шофери да напускат веднага и да одят да копат кукуруз. Шо се мъчат толко? Да си пеят цингарела и да станат директори или програмисти.
    А пък носилките ще се обслужват от роднините на болните, за което на тях ще дават ваучерите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове