2 Юни, 2024 10:51 1 571 31

Стефан Георгиев: Негласуващите отказват да легитимират елит, който не защитава интереса им

  • стефан георгиев-
  • политика-
  • избори

Зад "Всички са маскари" се крият множество фактори

"Голяма част от българските граждани казват - този политически елит не защитава нашият интерес, поради което отказваме да го легитимираме. Не е просто – отегчих се или понеже са шести поредни избори, няма да гласувам. "Всички са маскари" е клише. Зад "Всички са маскари" се крият множество фактори – това, че не живея по-добре, въпреки всички декларации и обещания, несъответствието между предварителните заявки на политическия елит и последващите действия."

Това каза в интервю за БНР социологът Стефан Георгиев. Той е един от авторите на изследването "Непредставителна демокрация", съвместно с Петър Банков и Станислав Додов. Изследването е подкрепено от фондация "Фридрих Еберт".

В нашата публичност не се говори толкова много за представеността в политическия процес. По-тесният фокус е кой е гласувал, посочи Георгиев.

До деня на изборите обикновено дискурсът се свежда до желаното, а след деня на изборите – до възможното, което води до друга порция разочарование, допълни социологът, цитиран от БНР.

"Става въпрос за абсолютно критично отношение към начина, по който се произвежда политика у нас и преди всичко резултатите от тази политика."

Георгиев обърна внимание върху гласуващите за малка формация, която не прекрачва бариерата от 4%, което ги прави автоматично непредставени. През годините този дял варира – от 25% до 7%. Обикновено когато има нов политически актьор или формация, която успява за първи път да мобилизира и има мобилизационен потенциал, тогава разпръскването сред по-малките формации намалява, уточни той.

От появата на квадратчето "Не подкрепям никого" до момента се наблюдава възходящ тренд – расте броят на хората, които отиват да посочат точно това, изтъкна социологът, като припомни, че на последните парламентарни избори тази възможност са избрали 109 000 души.

"Това не е избирателна пасивност и отказ от участие в политическия процес. Това е целенасочен политически акт на немалка част от българските гласоподаватели."

Друга група е тази на номинално представените, които гласуват за влизащи в парламента, но реално не се чувстват представени, отчита Стефан Георгиев, който се позовава на данни от изследването.

"Със сигурност въпросът за легитимността е един от най-сериозните, един от най-наболелите."

Неволно започваме да приравняваме един или друг етнос с купения и контролиран вот. Една или друга категория от обществото е по-податлива към купуването на вота. Може би това е свързано с крайна бедност, а не с етническа идентификация, коментира Стефан Георгиев в предаването "Неделя 150".

Относно демографския профил той отбеляза, че противно на масовите схващания най-възрастната част от населението е по-слабо представена в Народното събрание спрямо дела на хората в активна възраст.

"По-скоро хората в активна възраст и в по-големите градове са по-добре представени, отколкото хората в малките градове и селата."

Георгиев обобщи, че голяма част от негласуващите смятат, че политиците не работят за тяхното добруване.

"Много голяма част от нашето население, особено по-нискодоходните групи в по-малките населени места, не припознават полза от начина, по който се случва политиката у нас. Поради което много по-често такива хора казват – предпочитам да не легитимирам този политически елит, който играе против моя интерес."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    15 11 Отговор
    Братя и сестри, българи.
    Гласувайте масово, но и с главите си!

    Не продавайте гласа си, защото това може да струва живота на някой ваш близък, изпратен на фронта, чрез вашия продаден глас!

    Не вярвайте на доказани лъжци с лъскави костюми, двуличници, марионетки, чужди агенти, изнудени чрез пороци, вълци в овча кожа и колекционери на пачки и кюлчета!

    Ако не вземем в най-скоро време съдбата си в собствени ръце, сме обречени на забвение и нищета и децата ни ще ни съдят затова!

    Не подкрепяйте "мислещи ни доброто" - сатанисти, неморални и извратени хора, секти и организации със съмнителни цели!

    12. Да Възродим родна България!
  • 2 Българин

    7 16 Отговор
    Няма негласуващи! Ако не ходите да пуснете бюлетина, просто гласувате с 1/3 за ГЕРБ, и с по 1/6 за ДПС, Възраждане и ППДБ. Хората не гласуват, защото са доволни и не вижда смисъл от някакви "промени, риформи или борби" за нещо си.
  • 3 Българин

    10 2 Отговор
    „Не сме народ, не сме народ, а мърша!“ - Петко Славейков
  • 4 Селянин

    8 8 Отговор
    Настъпил е 12-я час, в който се решава съдбата на Родината ни.
    Ето затова, всеки един от нас трябва да убеди 12 негласуващи, че трябва да се гласува на изборите две в едно, за да я има България и утре.
    - 12 минути отдели,
    - 12 пъти размисли,
    - правилното кръстче постави,
    - Родината ни да се Възроди!

    PS: Първия Софиянец е бил селянин. Ако продължават продажници и сглобки да управляват, последния софиянец също ще е селянин.
  • 5 провинциалист

    16 4 Отговор
    "предпочитам да не легитимирам този политически елит" - е за това става въпрос.

    Коментиран от #7

  • 6 Тия НЕГЛАСУВАЩИ

    4 7 Отговор
    Щом са толкова добри що не се явят на избори......

    Коментиран от #11

  • 7 Ами кандидатирай се ти

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "провинциалист":

    Да те видим кво можеш.....
  • 8 Буржоазията използува

    20 2 Отговор
    самостоятелно думата демокрация за да заблуждава народите.
    Демокрацията е класово понятие и винаги трябва да се употребява й като капиталистическа демокрациа.
    Тя защитава интереса на едрия капитал.
    Интересите на служители,работници ,селяни,пардон фермери,пролетариат и голтаци не се защитават от нито една капиталистическа партия.Затова 70% не гласуват.
    Робовладелската демокрация защитава интереса на робовладелците,но не и на робите.
    Прост народ който го съсипаха за 34 г
  • 9 ЕВРОНЮЗ

    12 1 Отговор
    Аз съм на мнение че изборите не трябва да са тайни а явни.. Нека знаем кой за кого гласува... Тия са безработни търсещи работа. Аз го назначавам да върши работа за която се е представил че ще върши. Утре когато не си изпълнява поетите задължения аз трябва да мога да го изхвърля от офиса му дори с бой.
  • 10 Веселяка

    8 11 Отговор
    Аз ше гласувам за Светльо Витков само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 11 Ами защото,

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тия НЕГЛАСУВАЩИ":

    Не са в добро положение.Всичко зависи от положението в което се намираш,или се озлобяваш,или се заинатяваш,или ти потъват гемиите,или ставаш добронамерен,или ставаш уверен.Положението,нишата в която стоиш.
  • 12 Българин

    10 2 Отговор
    Политиците и Партиите ни лъжат
  • 13 Разочаровани негласуващи Българи,

    13 17 Отговор
    Има за кого да гласувате - Партия ВЕЛИЧИЕ Номер 25 с представители Полковник Марков и Ивелин Михайлов. За мир и против войната, за справедливост за всеки български гражданин, за по-добро бъдеще за нашите деца и внуци. Само ВЕЛИЧИЕ имат програма за развитие на България за 50-100 години напред и я прилагат на дела в община Ветрино и още 2 общини, където няма престъпност, наркотици и самите жителите там правят живота си по-добър. Нима не искате по-добър живот във вашите общини за вашите семейства!

    Коментиран от #14, #15, #25

  • 14 ЕВРОНЮЗ

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "Разочаровани негласуващи Българи,":

    😂 😂 😂 😂 От ръкавът на фокусника Сорос изпадна още един ВЕЛИК ВЪШЛЮ
  • 15 Aлфа Bълкът

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Разочаровани негласуващи Българи,":

    Тия гладни въшки гледат да минат процента и да закачат субсидийката. Техните идеи са насочени към електората на Възраждане, така че ще им крадат гласове.
  • 16 Aлфа Bълкът

    7 3 Отговор
    Ходят да гласуват само баламите и циганите, вторите поне взимат пари. Затова първите са балами.

    Коментиран от #26

  • 17 Петърчо

    2 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО ТОЧНО
  • 18 След

    2 2 Отговор
    Последната антинародна постъпка наречена коалиция между изчегъртващите се, явно вече забравена, защо има все още медиен залп за гласуване. Ами част от отговора е защото има едни по малки партии, който искат да те излъжат и да ти вземат гласа, я за работа в Европа, я за субсидия, я щото са патерици на големите. Общо взето мантрите са едни и същи и няма нищо ново на небосклона, колкото и да пъчат са безидейни и нищоправещи за обикновеният човек.
  • 19 едокал

    2 5 Отговор
    Лъжа. "Изследването е подкрепено от фондация "Фридрих Еберт"" ето така лъжат българите да не гласуват и със купени сигани да ви доят и стрижат шепа негодници вече 34 г. Ако обаче всеки излезе и гласува за други а не за башибозука дето ни грабиха, ще си загубят и паричките и власта негодниците. Всеки да гласува. Аз например ще пусна за Величие с полк. Николай Марков и за Възраждане. Никакъв глас за разбойниците на сглобката. Христос Воскресе.

    Коментиран от #20, #28, #29, #30

  • 20 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "едокал":

    Ясен
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хи, Хи

    2 1 Отговор
    Хората се делят на бедни и богати. И за когото и да дадете глас Борисов си оправи неговите хора, българомохамедани, доган турците и ромите, те са европейци, колкото аз съм луд.
  • 23 Анонимен

    0 0 Отговор
    И сложили за украса в черешката на тортата пеевски булфар, герб са с средно кмет, или в общината другите там след кмета. Умни да им дават съвети неки българи от герб. Турчина се изучи. Доган спи зимен сън, като мечките и си пийва и ви гледа сеира. На Запад. Те са от Путина всички в Бг на държавни постове и етносите са бизнесмени, солака мулака, а пеевски дай му да дума за танкове пред автогарата ли хаха Аметчо
  • 24 Гражданин

    0 0 Отговор
    Ето ви диктатурата. Оставят те безработен, млад болен с дете, деца и много млади не издържаха и отивайки преди 10,15 г на работа по улиците умираха от масивни инфаркти, някои по силни по дух хора падайки пред вратата на доктора и добре, че бе добър ги спаси от масивен инфаркт. Жив геноцид бе извършен от мбого бедни, баце твои хора и днес пак тя, е на първа линия. За червения 70 г директор ли, дето е човек на радев армебеца родом от пловдив, те картините на ленин георги димитров висят в училището, което е, директор, а и дс децата им си купиха дипломи преди 35 г и по банки, когато нямаше никъде работа, нои, нап, мвр. Всички сте едно, за многото пари, за лукс живот. И по зле ще става, казват го живите еродирани хора. Ти гласиваш за малките партии, но след това си живеят със субсидии от 8 лева на човек, що да работят, дано да греша, ако 20 000 души гласуват за Х, по 8 лева, ето им 160 000 лева, що да работят, а ще мътят води пак и пак да има избори, за да има още за тях, а ти яж боб леща грах мляко и хляб
  • 25 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Разочаровани негласуващи Българи,":

    Само да те поправя: БИФТЕКА е ПОДполковник, а не полковник - понял?!
    А иначе партия "Величие" е поредната мошенгия на фараона Ивелин Михайлов!!!
  • 26 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Aлфа Bълкът":

    16 Aлфа Bълкът
    42ОТГОВОР
    "Ходят да гласуват само баламите и циганите, вторите поне взимат пари. Затова първите са балами."
    12:32 02.06.2024

    АБСОЛЮТНО ТОЧНО!!! ЕВАЛАРКА!!! 🙂
  • 27 Негласуващите не само

    4 1 Отговор
    не признават т.н. елит, но и дълбоко го презират.,докато една партия не спечели със значително предимство така ще вървим като гламави от избор на избор.
  • 28 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "едокал":

    >


    Айде и на теб явно ще трябва да обяснявам, че ЛОЯСАЛИЯ БИФТЕК Ник8лай Марков е ПОДполковник, а не полковник!!!
    А и също така ти как хем за "Величие, хем за "Възраждане" ще гласуваш?!
  • 29 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "едокал":

    >


    Айде и на теб явно ще трябва да обяснявам, че ЛОЯСАЛИЯ БИФТЕК Ник8лай Марков е ПОДполковник, а не полковник!!!
    А и също така ти как хем за "Величие, хем за "Възраждане" ще гласуваш?!
  • 30 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "едокал":

    "19 едокал
    02ОТГОВОР
    Лъжа. "Изследването е подкрепено от фондация "Фридрих Еберт"" ето така лъжат българите да не гласуват и със купени сигани да ви доят и стрижат шепа негодници вече 34 г. Ако обаче всеки излезе и гласува за други а не за башибозука дето ни грабиха, ще си загубят и паричките и власта негодниците. Всеки да гласува. Аз например ще пусна за Величие с полк. Николай Марков и за Възраждане. Никакъв глас за разбойниците на сглобката. Христос Воскресе.
    Коментиран от 20, 28

    12:54 02.06.2024"


    Айде и на теб явно ще трябва да обяснявам, че ЛОЯСАЛИЯ БИФТЕК Николай Марков е ПОДполковник, а не полковник!!!
    А и също така ти как хем за "Величие, хем за "Възраждане" ще гласуваш?!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове