Last news in Fakti

3 Юни, 2024 15:04 1 135 20

Частни болници: НЗОК търси начин да ореже плащанията след отмяната на лимитите

  • частни болници-
  • нзок-
  • здраве-
  • плащания

Трябва да се подобри здравният контрол, а парите за здравеопазване са крайно недостатъчни

Частни болници: НЗОК търси начин да ореже плащанията след отмяната на лимитите  - 1
Снимка: БГНЕС

Сдруженията на държавните, общинските и частните болници се опасяват, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) търси други начини да ограничи плащанията си към лечебните заведения след отмяната на лимитите от Конституционния съд.

"Проблемът отдавна е известен и решението не изглежда близко. Ясно е, че средствата, необходими за здравеопазване в България, са недостатъчно. Симптомите, които виждаме в системата, ясно насочват, че няма как да излезем от средата, ако не се промени картината. Технологията с използване на лимити работи в полза на администрирането на системата над необходимата регулация на държавата", коментира Андрей Марков от Българската болнична асоциация за "България сутрин".

Проблемите с финансирането в здравеопазването съществуват от години, на мнение е той.

"Опитите да се налагат лимити е нещо над тази система. Правото на изразходване на средства би следвало да се ограничава и регулира. Когато пациентите решават къде да бъдат лекувани, означава, че болниците могат да използват надлимитна дейност. Имаме един дълбок проблем от години - липсата на конкуренция и конкурентни начини на финансиране в здравеопазването. Това, което в цял свят се случва - една здравноосигурителна система да бъде надградена с допълнително осигуряване, което гарантира по-добър достъп на пациентите и социална справедливост. Разходите за здраве са нищожно малки в сравнение с тези за автомобили", допълни Марков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не се предприемат никакви действия, за да се реши здравният проблем.

"Тук има и политически натиск. Много ясно в публичното пространство излязоха данни за това къде и как се получават надлимитни дейности, къде и колко. Защо на някои места са толкова много. Дали това е свързано само с избора на пациенти, дали няма други фактори. Като че ли се опитваме да не виждаме картинката ясно, защото в момента заради политическата конкуренция никой не смее да предприеме радикални действия за решаване на проблема", коментира гостът.

Според Марков трябва да се подобри здравният контрол, а парите за здравеопазване са крайно недостатъчни.

"Ние в момента развиваме здравните системи на комшиите. Хората са готови да продават и собственост, за да могат да получат помощ. Клиничните пътеки са модел, взаимстван от други страни. Идеята беше да се заплаща за извършена дейност, не за съществуване. Те гарантират, че се плаща за нещо свършено. Ако контролът от страна на контролиращите органи е правилен и няма натиск от шефовете, картината би била различна. Застрахователните компании по цял свят не могат да похарчат един лев над целта. Основният проблем са малкото пари за здраве и невъзможността да надграждаме", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    28 3 Отговор
    Парите не са малко, крадците са много
  • 2 пенсионер

    32 2 Отговор
    Да се спрат всякакви пари към частните болници,и който иска да си плаща да ходи там !!

    Коментиран от #11

  • 3 обективен

    29 2 Отговор
    Няма такава държава в света ,където на 5 мил. народ да има над 350 болници !!
  • 4 Няма политическа воля за нормалност!

    28 2 Отговор
    Частните болници или да излязат на свободния пазар, или да се регулират и контролират сериозно от касата, защото работят с публични средства. Стига мафия и безнаказаност на нарушенита и престъпленията, които минават всякакви хуманни граници. Парите не са малко, доплащанията са на макс, а българите намаляват от ширеща се мърлявщина.
    Жалко за младите лекари и медсестрите, които или се овълчват, или емигрират отвратени от случващото се.
    Търговията със здраве е престъпление!
  • 5 факт

    23 2 Отговор
    Само в София има точно 70 болници !!И после не питайте къде са парите ни от здравни осигуровки !
  • 6 НЗОК плаща по 3000лв за една кутийка асп

    19 2 Отговор
    ..аспирин в частните болници...как ще има пари
  • 7 Красимир Петров

    18 1 Отговор
    В коя държава частните болници се финансират от държавата.
  • 8 ФАКТИ

    13 2 Отговор
    ЧАСТНИТЕ АЛЧНИ ГРОБНИЦИ ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ,ГОСПОДА ПОЛИТБАНДИТИ.
  • 9 Стига ревали

    10 3 Отговор
    Частните болници въобще да не получават пари от нзок, болници бол, има второ здравно да си търсят парите там, но им е трудно, защото ги проверяват яко.
  • 10 РЕАЛНО

    4 1 Отговор
    ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГРОБАРИТЕ СИ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 И СЪЩО...

    13 0 Отговор
    ДА СЕ ПРЕКРАТИ ПРАКТИКАТА...
    ЛЕКАРИ ДА ПРАКТИКУВАТ И В
    ДЪРЖАВНО С НАПРАВЛЕНИЯ И В ЧАСТНО
    БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ С НАПРАВЛЕНИЯ И КЕШ...!!!!
  • 13 По този повод

    10 0 Отговор
    НЗОК трябва да отмени плащанията за частните болници. Те сега ползват конкурентни превилегии по отношение на държавните.
  • 14 Парите никога няма да стигнат на Бялата

    10 1 Отговор
    Мафия!! Директори станаха мултимилионери, парите за Здрвеопазване се Источват и от Частни и Държавни болници! Тотална Корупция, и Посъвместно Яко Крадене!! Това е Българското здравеопазване!! Няма Работеща Прокуратура, Пази Голямите крадци, нарекли се Политици и Евроатлантици!!
  • 15 1234

    3 1 Отговор
    Не може срещу ограничен ресурс, събиран от здравни вноски да има неограничена помощ.
    В нормалните страни регулацията е при пациента под формата на здравен пакет(оптимален, минимален), който иска повече си прави допълнителна застраховка...
  • 16 Бай Ганьо

    6 0 Отговор
    Частните клиники не трябва да вземат нито стотинка от НЗОК - да се издържат сами, нали за това са частни?
  • 17 Копейкин е бастун на Бойко

    6 0 Отговор
    Възраждане подкрепи лобисткия закон за частните болници, който им позволява да отчитат лекарствата пре НЗОК с десетки ПЪТИ завишена цена.
  • 18 Знайко

    6 0 Отговор
    Здравеопазването ще се оправи ,когато НЗОК спре да работи с частните болници.Като са частни не им трябва каса.Касата само за държавните.А сега отиваш в частната и ти режат главата до кръста.И в същото време взимат пара и от касата. Докторите в частните взимат по 50 и нагоре на месец.Не ми се смята колко взима собственика.Автопарковете на докторите са като Парижкия автосалон.Вили по ръкавите в Гърция.Малдиви и Сейшели са като за добър ден.А в същото време няма пара за държавните болници.Няма за персонал.Няма за сестри и оборудване.Сонсорират се едни огромни лапачи.

    Коментиран от #19

  • 19 Не трябва да се спира, а да

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Знайко":

    се регламентира.
    Аз като милионер (примерно) също плащам данъци както и ти като касиер (примерно).
    Като трябва да ни се смени става и на двамата, не теб ще ти сложат такава каквато касата плаща, защото нямаш пари.
    Аз ще си взема по-хубава, титаниева.
    Само че на мен като на данъкоплатец също ми се полага става от касата.
    Така че от моята скъпа става трябва да се приспадне тая която касата плаща.
    Само че това не е проблемът, проблемите са другаде.
    И не са виновни лекарите, еле па тия в частните болници а тия които са направили системата да е такава и които нямат интерес да я променят.
  • 20 Гост

    0 0 Отговор
    Проблема е че едни плащат други не ,но се ползва поравно,а и кражбите са много големи.Трябва да се разреши частта ,която се плаща от служителя да има право да избира къде да ходи, в НЗОК или в друг здравен фонд.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове