Last news in Fakti

3 Юни, 2024 20:14 1 352 26

ПП-ДБ: Тристранната среща в здравеопазването е само прах в очите на хората, тупане на топката, докато минат изборите

  • пп-дб-
  • тристранна среща-
  • здравеопазване-
  • прах в очите-
  • тупане на топката-
  • избори

Здравната мафия, обвързана с тях, има интерес държавните болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти и това си пролича за пореден път, казват още от формацията

ПП-ДБ: Тристранната среща в здравеопазването е само прах в очите на хората, тупане на топката, докато минат изборите - 1
Снимка: Фейсбук

Ден след като коалиция ПП-ДБ свика извънредно заседание на НС, за да се вземе решение парламентът да задължи МЗ и НЗОК да се предприемат действия за актуализиране на размера на основните заплати на лекари, сестри и санитари, служебният министър на здравеопазването събра Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, за да обсъди сключването на нов Колективен трудов договор за медиците.
Това казват в своя официална позиция от "Продължаваме промяната - Демократична България", по повод днешната среща в Здравното министерство на министър Кондева с Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

Ето и още от позицията на ПП-ДБ:

Заседанието вчера беше бойкотирано от ГЕРБ и ДПС.

Здравната мафия, обвързана с тях, има интерес държавните болници да не могат да осигурят достойно заплащане на българските специалисти и това си пролича за пореден път.

Днешната тристранна среща е само прах в очите на хората, тупане на топката и опит за гасене на пожар, докато минат изборите.

В България липсват над 17 000 медицински сестри, а всяка година губим по още 1000, които отиват да работят в Европа или се пенсионират. Причината е ясна - ниските заплати, които болниците плащат. Тази трагична тенденция се отразява много зле на качеството на здравеопазването. Управителят на здравната каса Момчил Мавров - назначен от ГЕРБ въпреки възраженията на ПП-ДБ, беше решил да не налага наказания за болниците, които плащат по малко от 1500 лв. на месец за медицинска сестра и 2000 лв. за млад лекар. Това на практика даде възможност на лечебните заведения да си запазят ниските разходи за персонал и съответно - високите печалби.

„Продължаваме Промяната - Демократична България” имаме работещ план за сектор здравеопазване. Решителната политика за увеличение на заплащането на здравните специалисти е ключова част от нея. Нашата цел е минималните им заплати да станат най-малко 80% от Средната за страната, а стартовата заплата за млад лекар да е равна на средната за страната.

Българският лекарски съюз също възприе предложението на ПП-ДБ основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров.

Ние няма да оставим медицинските специалисти и пациентите в състоянието на свободно падане на българското здравеопазване и тази тема ще бъде една от първите след сформирането на новото НС, която ще поставим.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама спрете да давате

    31 12 Отговор
    тези пропаднали шарлатани! В нормална държава, щяха да са ги арестували или натирили!
  • 2 Гориил

    15 2 Отговор
    Европейската бюрокрация си отмъщава и показва кой е шефът. Субсидиите ще дойдат само след пълното унищожаване на българското дха и българската идентичност. Лондон и Берлин разбират, че без да прогонят духа на Москва, няма да могат да завладеят Балканите.Но разпокъсаните и враждебни балкански държави получиха шанс с примера на Сърбия.
  • 3 днес

    22 3 Отговор
    Как без да има промяна - тези розовелковци я продължават???? какво продължават - застоят, липсата на работеща икономика, най-бедните в ЕС??? Не ни трябва продължаване, а промяна из основи - а шарлатаните - в затвора и в тухларните!!!!
  • 4 обективен

    21 6 Отговор
    Герберистката мафия се поддържа от Фют де Лайняр , и тя за това дойде за да го подкрепи !!
  • 5 От мнения

    16 0 Отговор
    на лекари и пациенти, оставам с впечатлението, че системата унищожава и лекари, и пациенти. Ненужно заривате с куп документи лекарите, новата идиотия електронни рецепти, без право на избор. А системата Семашко беше най-правилната и удобна за пациентите. Живееш в даден квартал, имаш нужда веднага прием и изследвания в районна болница. Общопрактикуващи лекари да плащат заплати на мед. сестри, лекарите да наемат помещения, лекарите да попълват куп документации. Къде е лечението на пациента. Сега побъркахте и фармацевтите в аптеките. За да събирате единна база данни за имущество, здравен статус, глоби, сметки минахте всякакви граници. А държавните болници са в окаяно състояние. Не знам лекарите как издържат психически, пациентите директно си заминават при спешни случаи???? Много, много сбъркахте с "държавни болници да са търговски дружества и лимити, направления".
  • 6 Предизборни Тупордии!? Димки и сгъстен

    13 0 Отговор
    Миризлив въздух под налягане!?
  • 7 Махнете Търговските дружества от

    12 0 Отговор
    Държавни и Общински болници! Който иска да, работи като търговец да си наема кабинет и да работи, тея никога не издават документ за получени пари! Но паралелно частна и държавна работа е една измама за Пациентите! В държавната, или общинска пренасочват пациентите към частната Практика!! Това НАП го збаят много добре но се правят на сляпи и глухи! Бялата мафия Скубе яко народа!? Прокуратура НАП, Разни ДАНС и подобни Нищо не знаят!?
  • 8 да да

    11 3 Отговор
    Измекяри на куп от доносници -кол и въже евролапачи на едро....
  • 9 🍊🍋🇧🇬

    6 2 Отговор
    Запомнете, заради кои Пол. Партии, и Политици Андрешко от Банкя е сигурен че Власта му е дадена от бога, Изборите още не саде състояли но Борисов се селф- короняса днес, дори даде наставления на Игуменката какво да говори:

    “Власта е дадена от бога, така ще казваш.”
  • 10 гост

    7 0 Отговор
    Българин физическо лице е декларирал пред НАП приходи от акции за миналата година от 70 (седемдесет) МИЛИОНА лева , за които ще трябва да плати 3,5 милиона лева данък !!!! И дори няма да е най-големия данъкоплатец физическо лице !!! Къде са оплаквачите за "бедните българи" ??!!
  • 11 ганев

    9 3 Отговор
    ОООООО.....ТРИМАТА КРАДЛИВИ ..ГЛУПАЦИ
  • 12 🍊🍋🇧🇬

    5 7 Отговор
    Андрешко от Бянкя е уплашен, че няма да спечели с мнозинство, знае го и умре от уплаха че ще има Изчегъртване 2.0
  • 13 🍊🍋🇧🇬

    6 2 Отговор
    Изчегъртване за ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС!!
  • 14 Промяна

    8 3 Отговор
    ЕЙ НАГЛЕЦИ ПО ГОЛЯМА МАФИЯОТ ВАС НЯМА АЛЧНИЦИ НЕ СТАВАТЕ ЗА НИЩО ЛЪЖЦИ МОШЕНИЦИ
  • 15 🍊🍋🇧🇬

    6 3 Отговор
    🇧🇬В Неделя 09.06.2024та, Гласувайте Изчегъртване за ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тоа

    2 1 Отговор
    Термикировия що го показват? Той нали е за затвора.. Да ходи
  • 18 Като влезем в еврозоната ще

    2 0 Отговор
    Дойдат филиали на частни клиники и ще има зъбен данък и ще си плащаме лечението а езиковите еничари ще превеждат договорите за лечение между колониалните сили и местното население
  • 19 Овцете

    1 0 Отговор
    Тази територия тука трябва да се лекува със шамани не със доктори
  • 20 Време е

    0 2 Отговор
    Да ви изхвърлим на боклука ,където ви е мястото.
  • 21 Малина

    0 1 Отговор
    Е, то и вие хвърляте прах в очите на хората.
  • 22 Илия

    0 0 Отговор
    Казаха тия дето хвърлят най-много прах в очите на избирателите
  • 23 Росен

    0 0 Отговор
    ами те през цялото си управление това правят- хвърлят прах в очите ни
  • 24 Васил

    1 0 Отговор
    А кога тези ще се занимаят със зелената мафия, която тормози бизнеса от години
  • 25 Боби

    0 0 Отговор
    Тупането на топката е точно специалност на ДБ и ПП…
  • 26 Лерин

    0 0 Отговор
    Отдавна нямам вяра на ПП-ДБ. Те говорят едно, а вършат точно обратното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол