Last news in Fakti

6 Юни, 2024 19:05 1 784 56

Асен Василев: Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС, в България има мнозинство за промяна

  • асен василев-
  • коалиция-
  • избори-
  • управление

По време на предизборната кампания най-често хората питат за доходите, как да живеем по-добре, кога ще настигнем Европа

Асен Василев: Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС, в България има мнозинство за промяна - 1

По време на предизборната кампания най-често хората питат за доходите, как да живеем по-добре, кога ще настигнем Европа. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

В последните 3 г. заложихме европейски икономически модел, който цели да се намалят неравенствата. Няма как да станем развита държава с евтина работна ръка. Минахме към модел българската индустрия да има едни от най-ниските цени на енергията, както и дадохме кредити от държавата за фирмите, с които да си купуват оборудване, за да се повиши производителността на труда. И това се видя в резултатите. Ако бяхме продължили с темпа на увеличение на доходите, който беше до 2020 г., щяхме да достигнем средноевропейските доходи през 2066 г. Ако се запази темпът на европейски икономически модел, след 10-12 г. ще достигнем средноевропейските доходи, заяви Василев.

По думите му твърденията, че увеличенията на заплатите са "изядени" от инфлацията, не отговарят на истината. Увеличението е 53%, а инфлацията е 33%, т.е. имаме 20% реален ръст на доходите, добави той.

Ако погледнете последните пет избора, има направени две правителства. И двете правителства ги направи "Продължаваме промяната", и двете ги направихме, въпреки че нямахме мнозинство. Това беше най-доброто, за да тръгне държавата напред. Бяха приети бюджети на страната, беше приет закон за антикорупционната комисия. В момента няма правителство, защото видяхме, че на хартия имаше подкрепа за реформите, които предложихме, но когато дойде моментът за правилата за назначения след прозрачни конкурси, се видя, че с ГЕРБ и ДПС гледаме в различни посоки. Ако искахме партийни квоти, щяхме да сме още на власт. Ние искахме честни конкурси, посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната".

В предизборната кампания служебният кабинет се опита да ни върне към модела "ако мине номерът" – и с пенсиите, и с частната детска болница, и с цените на тока, и със заплатите на лекарите. Моделът на постната пица - няма пари за хората, но има пари в края на годината да се раздадат на 12 олигарха, доведе дотам да сме на нива на неравенствата някъде между Боливия, Централната африканска република и Камерун. В последните 3 г. това започна да пада, но още сме много далече от средноевропейските нива, отбеляза Асен Василев.

Той отрече твърденията, че по време на управлението на кабинета "Денков" строителството на пътища е спряло. В последните 10 месеца са отворени 30 километра магистрали и скоростни пътища. Сторили сме, но не ходим по телевизора да режем лентички. Започна и програмата за общински проекти – една малка революция. С МРРБ са подписани договори за 2 млрд. лева. В бюджета само за тази година има да бъдат разплатени над 1,7 млрд. лева, коментира той.

По думите му подкрепата за "Продължаваме промяната – Демократична България" е намаляла" "заради това, че направихме правителство и се оцапахме, че позволихме подкрепа от ГЕРБ и ДПС". Но другият вариант беше да останем със служебно правителството на Радев, което да ни води в посока Москва, и без конституционни промени.

Тази Конституция не позволява да няма еднолично управление. Имаме поне двама човека от различни политически окраски, от които президентът Радев може да избере за служебен премиер, посочи Василев.

Той коментира и последния появил се запис на разговори между водещи фигури в "Продължаваме промяната". Това е пълен фалшификат. Качеството е ниско, за да може да се наредят думи, както си искат. Този тип неща не работят. Оказа се и, че няма повдигнато обвинение за контрабанда на арестуваната шефка на митниците, оказа се, че няма европейска заповед за арест на набедения за голям мафиот Паскал. Към този момент повдигнатото обвинение е, че тя е повишила в длъжност няколко митничари, без да ги пита. Видя се, че не съм се срещал с нарочените за контрабандисти. Не мога да кажа дали снимките с пудела са истински, нека да каже някой, който е разследвал. Ако всичко това беше вярно, щеше да е използвано срещу нас с повдигнати обвинения. В момента цялата дълбока държава играе срещу нас. Ако бяхме взели една стотинка незаконно, вече щяха да са ни арестували, подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната".

В отговор на въпрос той увери, че "Продължаваме промяната – Демократична България" няма да влизат в коалиция с ГЕРБ и ДПС след изборите на 9 юни. По време на предизборната кампания много ясно сме казали на българските граждани, че път там няма, но и те много ясно са видели избора между двата икономически модела – или този на постната пица, или европейския финансов модел за развитие на страната, където пари има за всичко и те се раздават по прозрачен начин. Според социологическите проучвания в тази държава има мнозинство за промяна и за движение към Европа, а не за стабилната бедност, в която ни държаха толкова години. Ако тези хора излязат и гласуват, данните на социолозите няма да имат нищо общо с истината, а ще има мнозинство за промяна и в парламента. Както се казва в популярния виц, пусни фиш, ако искаш нещо да спечелиш, каза още Асен Василев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    64 19 Отговор
    Лъжи и Пак Лъжи
  • 2 Верно ли

    70 17 Отговор
    Хахаха, има мнозинство за промяна, ама вие не участвате в него!
  • 3 САНДОКАН

    52 14 Отговор
    Що бе АСЕНЧО, пак направете. Или казваш веднъж ви минаха с 200 ...
  • 4 Пич

    37 11 Отговор
    Нещо не ти се разбира !!! Освободи устата , и ще говориш по разбрано!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бай герги

    37 13 Отговор
    Ма како асено кой те иска ма к..урво мръсна
  • 7 Закс

    25 8 Отговор
    Левокитков нали избрахте чекмеджитиквата ! Имате право само да си ближете раните ...
  • 8 Имало мнозинство на промяната

    34 10 Отговор
    А този чел ли е "Приказки под шипковия храст"?😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 9 Промяна

    36 14 Отговор
    НЕВЕРОЯТЕН НАГЛЕЦ АСЕНЕ АКО НЕ БЕШЕ БОРИСОВ ТИ НИКОГА НЯМАШЕ 9 МЕСИЦА ДА САБОТИРАШ ДЪРЖАВАТА ПЕЕВСКИ ТИ ТРЯБВАШЕ ЗА КОНСТИТУЦИЯТА НО ТАМ Е НЕВЕРОЯТНА КАША АСЕНЕ ОБОГАТИ СЕБЕ СИ И ТВОИ БЛИЗКИ А АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВОПЛАЩАМЕ ТВОИТЕ БОГАТСВА И НА ШАЙКАТА ОКОЛО ТЕБ АСЕНЕ ЛЪЖЕШ НАГЛО КОГО
  • 10 специ муши

    29 8 Отговор
    гей дружинка детелинка, само измамници
  • 11 12340

    4 3 Отговор
    С кого?
  • 12 Знамето на дъгата

    20 12 Отговор
    Кат свирне Галка ,ще оближеш на Пеевски ма..Ури.те.Там си талантлив.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 спецов

    13 11 Отговор
    Явно при Боко няма достатъчно амбреажи и няма с кой
  • 15 Промяна

    26 12 Отговор
    Я имате я нямате 30 депутата шарлатански позор сте алчници с Нинова ли ще се коалираш Асене никога повече няма да управляваш Асене Вън Вън Вън
  • 16 Без този

    11 7 Отговор
    и оня другия, ПП имат шансове. Но явно шефовете им си правят таш..к с народа
  • 17 ЕСХАЧ

    12 8 Отговор
    Този да си ходи по островите
  • 18 Дебелания

    13 9 Отговор
    Лъже...
  • 19 Кокорчо не е глупав, той

    17 10 Отговор
    е нагъл хитър манипулативен мазен и душата му е мръсна. Мръсна защото лъже има ли полира и гражданите на Република България бяха излъгани че те са работили и не са спрели магистрала Хемус. Магистралата Пепе се опитаха да изтъргуват за постове на най-високо ниво в регулаторите и вследствие на този факт се разпадна сглобката. Няма кой да даде на кирч и кокорче такива важни лостове в държавата. А пък ми е обикновените хора да си умираме по двупосочната магистрала и паметниците се нуждат парите на прогресия. Лъже като...... Без повече коментар вие ще прецените на изборите цяла северозападнала България да отиде и да пусне бюлетина срещу лъжеца.
  • 20 Тия

    16 9 Отговор
    лъжат така естествено, както дишат...
  • 21 редник

    8 6 Отговор
    /...щяхме да достигнем средноевропейските доходи през 2066 г. /

    Aх, отново приказки за светлото бъдеще...
  • 22 Ний ша Ва упрайм

    10 9 Отговор
    тоя и сие ша усетят болезнено ритника на матриала
  • 23 Ще, ще,

    18 9 Отговор
    ще се коалирате и хоро ще играете! И изобщо не ви пука какво говорите, вече ви знаем, но има още доста малоумна паплач да ви вярва.
  • 24 Ама няма да правите като преди

    12 4 Отговор
    или тоя път наистина няма?
  • 25 Нагъл гьонсураг

    12 8 Отговор
    Докато ви говорят за светлото далечно бъдеще, се задава едно доста по-мрачно настояще. И укрите така са ги лъгали с юлопски жуот и юропски доходи, а накрая получиха мешка, лопатка, калашник и правото да мрът със стотици хиляди за един наркос
  • 26 Да, да, верваме ви,

    12 6 Отговор
    Видяхме ви вече.
  • 27 Иво

    11 5 Отговор
    Кой във форума има 53% увеличение на заплатата?
    Тоя направо плещи глупости.
  • 28 факуса

    4 5 Отговор
    досега е само измяна
  • 29 Никой

    3 3 Отговор
    и не очаква ! Само мафията не иска промяна !7894
  • 30 уйко калеко

    3 8 Отговор
    Асен защо се излага с това изказване.Без ГЕРБ ИЛИ ДПС в България не може да се състави правителство.Картинката след 9 юни ще е абсолютно същата когато се състави СГЛОБКАТА. Ако КИРО И АСЕН си мислят,че лесно и безкористно ще получат подкрепа от ИТН,БСП и ВЪЗРАЖДАНЕ се лъжат. В края на краищата дали е сигурно ,че ПП-ДБ ще са на второ място/? ЗАСЕГА БОКО е сигурен за едно от първите две места.
  • 31 Тракиец

    8 5 Отговор
    Асен,вдигна пенсии и доходи с 20%,и направи инфлация 50% и в същост народа обедня.
  • 32 въпросче

    6 5 Отговор
    Асенчо, нищо не споменава за чегъртане, т.е. не изключва възможността пак да се прави сглобка. Само че, тези, които щеше да изчегърта, него го изчегъртаха. Асенчо, изчегъртан си и ще го видиш на изборите.
  • 33 УдоМача

    5 5 Отговор
    Хаха, пачавреникът какъв е смешен :))
  • 34 Независимо

    6 3 Отговор
    предизборна или не, човек трябва да има чест и достойнство, особено ако е кандидат за управлението на България.
  • 35 Кмета

    3 8 Отговор
    Псуват Баце,а сега и Асен,а кой ще ни управлява бе хора...просто няма друг,за съжаление.
  • 36 Веселяка

    0 11 Отговор
    Аз този път ше гласувам за Светльо Витков само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хихи

    2 7 Отговор
    Нема как Бащицата е незаобиколим фактор.
  • 40 Щерю

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Веселяка":

    Дхай бе газ. Хехе.
  • 41 леля ася шперцова

    2 3 Отговор
    с таквъзи кат мен ще настигнем (г)Ейропа единсвено по п..р..с..тия
  • 42 БАЙ КУРТИ

    4 3 Отговор
    Миче само ми обясни как АСАНЧО от длъжник стана милионер може и вече да е милиардер. Е то бива подкрепа към ЧУПЕЩИТЕ ПОЛУОСКИ ама ти се уля.
  • 43 Айде нема нужда

    6 3 Отговор
    Кокорчо, ама вие и предният път така казвахте, даже затвор на тези обещавахте, а после у кабинета на Баце и мазно кафе у скута на Шиши, е ние верно, че сме прости балканци, ама чак толкоз не бива, особено когато не си играч, а мек мушмурок!
  • 44 Промяна

    6 3 Отговор
    НИКОГА НИКОГА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДЕШ ФИН МИНИСТЪР КАКВОТО И ДА ЛЪЖЕШ ИЗБОРИ ДОКАТО ОТТЕЧЕТЕ В КАНАЛА
  • 45 искам промяна

    6 2 Отговор
    Такива лъжливи типове като този тлъст министър и убиеца по пътищата трябва да бъдат в затвора, а не да правят политическа агитация. И ще ви кажа защо: Защото дори след като загубят изборите, ще имат наколко депутата и ще се крият зад имунитета на народния представител.
  • 46 тоз пък

    5 2 Отговор
    Не беше ли същата лъжа и предния път?
  • 47 айде у лево

    5 2 Отговор
    Тоя гнусар докога ще ни го показват?
  • 48 Офффф

    6 2 Отговор
    На тоя не мога да му гледам крадливата физиономия.

    Коментиран от #49

  • 49 физиономист

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Офффф":

    Аз гледам изцъкления поглед. Този тип има психиатрични проблеми. Такива не осъзнават грешките си и не съжаляват за престъпленията които са извършили.
  • 50 Пълен палячо

    6 2 Отговор
    Няма какво ? Пак ще седнеш в скута на Пеевски густо ми става как пиеш мазно турско кафе и той те гали
  • 51 Мисля че Пеевски така му го е

    5 2 Отговор
    Набил че очичките ми са хахаха на кокорчо
  • 52 истинските факти

    4 4 Отговор
    Асенке, всички българи ще гласуват за ДПС и ГЕРБ. Защото така е определено а и народа вижда че Бойко и г-н Пеевски са българските държавници, които ни носят успех! А вие сте едни мушеници и на с вас никой не ви вярва!
  • 53 ХАРОН

    5 2 Отговор
    Кокорин, Вие сте обикновени шанаджии. Този 15 годишен застой, като лой и тиня, Вие го възобновихте и доусъвършенствахте. И канелка за ферментирало есенно зеле не става от Вас!
  • 54 Анонимен

    1 0 Отговор
    Асене, умно момче си, но защо поскъгвате. Как бре без дпс герб. Те са мнозинство, а и строят, имат фирми и са в системата бойковите, много богати са, гледай с кики да не им пласирате сирената хаха без вицове. Кво ще ви правим, самотниците, кики преизпълнихме петилетката хаха кини има 3 моми, ок си е, кики 4 ша е момче и го кръсти бойко. Лягате ставате с дпс бойко. Те на пазара в събота са по умни, лошо е, че няма да продават животни пилета петли, а само въжета за вързване и ножоае, не шега работата, че и болници закриха.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Майора

    1 0 Отговор
    Кокорчо стига с вашите лъжи! Да ми говориш за подобрение след като изтеглихте нов заем от 20 млд лв , за 9 дни изхарчихте 9 млд лв , взехте от ФЕС 1 млн лв , от “Хемус”1,5 млд лв , подарихте на Путин и Русия 7 млд $ от дерогацията , увеличихте ин хаус процедурите с 25% и метър път не построихте , сфера с пудела с пачките , кеша , искане за овладяване службите и цялата власт в страната и прочие, авторитета ти на мошеник във връзка сферите Лондон и Чаталджа! Омитайте се по бързо Харвардски мошеници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове