Last news in Fakti

8 Юни, 2024 17:19 896 9

Проф. Здравко Попов: И десните, и крайно десните, и консервативните, и реформистките партии в ЕП не са антиевропейски

  • ес-
  • льо пен-
  • джорджа мелони

Никой не се отказва от цивилизационната функция на Европа и от цивилизационната мисия на Европа в света, казва президентът на Института за публична политика

Проф. Здравко Попов: И десните, и крайно десните, и консервативните, и реформистките партии в ЕП не са антиевропейски  - 1

Марин Льо Пен има доста тежка задача – да промени образа си в степен, в която да мобилизира значително повече хора както по линия на сегашните европейски избори, но по скоро твърде отрано да започне да се готви за следващите парламентарни и президентски избори във Франция. Видяхме, че Макрон също започна своята кампания по един или друг начин за тези избори, макар че те са след близо 2 години".

Това каза пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика.

Според него по скоро се мисли за невъзможността да се реализира голямата програма на "Националния сбор" и лично на Марин Льо Пен, ако тя прави такива компромиси.

Тя трябва да разчиства и отминали петна, каквито бяха добрата ѝ дружба с Кремъл, добави проф. Попов. И продължи коментара си:

"С течение на времето тя усети, че няма как да постигне голямата си цел, а именно президент на Франция, и голямо мнозинство в парламента, включително в ЕП, и започна да разчиства идолите си и сенките си, които беше понатрупала".

В ЕП ти трябва силен партньор за по-големи реформи, отбеляза проф. Здравко Попов.

Едно беше поведението на Джорджа Мелони в предизборната кампания, друго е като министър-председател, посочи още той и добави, че тя е възприела националните задачи на Италия:

"Както говореше срещу еврозоната и че ще изкара Италия от еврозоната, днес тя и дума не казва за това. Ясно и категорично е про-Украйна, анти-Русия. Има една вече доста по-умерена политика спрямо мигрантите. Радикално против нелегалните мигранти, но в същото време – защитничка на необходимостта от работна ръка за Италия, необходимостта да се селектират мигрантски общности. По нейно време, сега – откакто тя е министър-председател, за една година са влезли толкова мигранти, колкото не са влизали преди тя да се качи".

По думите му тя иска да участва в тази реформа на миграционната политика на ЕС по един нов начин. Поведението ѝ е на държавник, категоричен е проф. Попов и добави, че и Льо Пен иска да бъде мислена като държавник.

"Затова те помъничко влизат в мейнстрийма. Взимат си нещо от мейнстрийма така, че да не изглеждат много абсурдни, парадоксални и негативни спрямо мейнстрийма, а някак да успеят да го овладеят, запазвайки основните ядра на своите идеологически каузи и цели".

Проф. Здравко Попов изказа мнението си, че дебатът за това как да изглежда ЕС се възобнови отново в последните 10 години поради известна слабост на лидерството и управлението на Съюза.

"Този спор е възобновен. Виждаме го като един огромен дебат относно бъдещето на Европа. В него участват различни лидери. Тази ситуация мисля, че ще се отрази в пропорциите в ЕП. И десните, и крайно десните, и консервативните, и реформистките партии не са антиевропейски – те по скоро имат друго разбиране за бъдещето на Европа. Никой не се отказва от цивилизационната функция на Европа и на цивилизационната мисия на Европа в света".

Според него проевропеизмът съществува като водеща тенденция, но той има различни модели.

По думите му голям проблем днес е дали младите поколения възприемат наратива, който беше създаден за интеграцията на Европа след Втората световна война, за свой:

"Дали той е достатъчно атрактивен и дали той ги вдъхновява да се присъединят или той вече е старомоден за тях. И дали не трябва да се направи нов наратив, който да отговаря значително по-адекватно на въжделенията на младото поколение на Европа. Това е битка за младото поколение".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    16 2 Отговор
    Е как нали соро с нята и наведените медии все набиват, че са врагове на демокрацията.
  • 2 КРОКОДИЛА

    6 2 Отговор
    ВСИЧКИТЕ НЕЩАСНИЦИ СА В ПАРЛАМЕНТА .........................

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дилинджър

    8 1 Отговор
    колегата на снимката обира банки
  • 5 Президен на Инстут по Публична -

    9 1 Отговор
    политика??? Професор?? Най бедната и корумпирана държава в ЕС, с най много Доценти и Професири??? Тея Тунеядци не произвеждат нищо, не допринасят и стотинка за тази държава! Тунеядци на Хранилки на НПО и Държавната софра!
  • 6 Хахахаха

    1 3 Отговор
    Единствения Анти европеец който участва в ЕС избори е партията на костадинов .Абсолютен парадокс е че човек който иска да излизаме от ЕС да влиза в ....ЕС парламент??? Това нито орбан нито фико нито мелони нито ль пен нито афд Никога не са го и помислили даже..Камо ли да го кажат. Бг е страната на чудесата!
  • 7 Терзиев

    0 0 Отговор
    Много знаете кой е Попов
  • 8 Дон Отворко

    0 0 Отговор
    Професоре, ти ма0й не си чул Копейкин и тробадурите му какво говорят и манипулират българите... вън от НАТО и ЕС и да не влизаме в Еврозоната и Шенген-пълни ру.с.о.р.оби!!!
  • 9 Ловец на крокодили и алигатори.

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КРОКОДИЛА":

    КРОКИ И АЗ ИСКАМ ДА СЪМ ТАКЪВ НЕЩАСТНИК, ДА ПОЛУЧАВАМ ЧИСТО 8-10хил.лв
    ДА НЕ ПРАВЯ ПОЧТИ НИЩО И ДА УЧАСТВАМ В ДАЛАВЕРИТЕ АКТИВНО, ЗНАЕЙКИ ЧЕ НЯМА СЪД И ПРОКУРАТУРА!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове