Last news in Fakti

15 Юни, 2024 13:05 1 721 45

Корнелия Нинова от Литаково: Историята ни учи никога повече да не допускаме фашизъм

  • бсп-
  • литаково-
  • фашизъм

В БСП имаме памет

Корнелия Нинова от Литаково: Историята ни учи никога повече да не допускаме фашизъм - 1
Снимка: БСП

Паметта за саможертвата на българите от отрядите “Христо Ботев” и “Васил Левски и на британските офицери майор Томпсън и сержант Монро е жива. Тя ни завещава не само идеала им за свобода и справедливост, но и завета народите никога повече да на допускат фашизъм. Това, че днес сме тук показва, че когато говорим за героите на България - никой не е забравен и нищо не е забравено. В БСП имаме памет.

Това заяви председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова на поклонението пред паметта на героите в местността “Рупата” над село Литаково, Община Ботевград днес.

За паметната церемония пристигнаха и представители на посолството на Великобритания у нас. Подп. Матю Уилсън и Саймън Кусев, Корнелия Нинова, народният представител от “БСП за България” Иван Ченчев, социалисти от Ботевград, антифашисти, кметът на Литаково Пешо Младенов, председателят на ОбС на БСП в Ботевград Николина Цолова, отбелязаха 80-та годишнина от разстрела на майор Томпсън и българските антифашисти.

На 10 юни 1944 година жандармерия извежда от читалището в Литаково група арестувани партизани и ятаци. Сред тях е и англичанинът майор Франк Томпсън. Той е офицер от Управлението за специални операции на британската армия. Идва в България на 24 януари 1944 година , за да ръководи втората мисия за снабдяване на антифашистката съпротива с английско оръжие чрез самолети.

Без съд и присъда на 10 юни го застрелват в местността Рупата. Заедно с него - сержант Ник Монро, ятаците Христо Гурбов от Ботевград и Лазар Стоянов от Скравена, както и още партизани от отрядите “Христо Ботев” и “Васил Левски”.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая ще се прави на жертва сега.

    33 4 Отговор
    Горката. Затрябвала е на някой.
  • 2 "Всякога проклета русия" по Раковски

    28 12 Отговор
    То никога не е имало фашизъм в България.
    Това, както виждаме и сега е формален повод на Москва да завладява и поробва нови територии, да поставя марионетни правителства и да ограбва богатствата.
  • 3 Желю

    27 4 Отговор
    В Жабокрек няма ли да отиде?Тази жена без поразии няма да си отиде.
  • 4 Казуар

    28 4 Отговор
    Другарко Нинова, историята те е учила никога да не се допуска фашизъм, но съперника му сталинизъм може.
  • 5 реру

    43 8 Отговор
    На някои им е много трудно да запомнят:
    – фашизъм - Италия;
    – нацизъм - Германия;
    – болшевизъм - СССР и опити да бъде наложен силово в Източна Европа;
    – рашизъм - Русия, компилация от имперски и болшевишка мании... и още нещо.

    Коментиран от #8, #22

  • 6 Само предлагам

    19 3 Отговор
    Корни все пак забрави да споменеш и комунизъм Вярно е че е все едно но е хубаво да се напомня особено на по младите

    Коментиран от #28

  • 7 !!!?

    21 6 Отговор
    Нинова да отиде пред руското посолство да каже "Никога Фашизъм на Митрофанова, защото кремълският Фашизъм сега заплашва цялата Човешка Цивилизация с Армагедон !!!?

    Коментиран от #16

  • 8 Оги

    3 17 Отговор

    До коментар #5 от "реру":

    А реруизъм? Учение за фашизма, нацизма, болшевизма, рашизма, америзма, седесаризма, герберизма и други изми.
  • 9 инж. Ганчо Илков

    10 2 Отговор
    Фашизма е Диктаторски Режим. Ето защо Вождизма, е вид Фашизъм. В България Политическите Лидери са със Закваска на Вождизъм.

    Коментиран от #10

  • 10 реру

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "инж. Ганчо Илков":

    "... В България Политическите Лидери са със Закваска на Вождизъм."


    С други думи - кремълска закваска... това се знае, но никой не си признава...
  • 11 РЕД И ХАОС

    8 0 Отговор
    На кой е държавата, на управляващата партия или предишна управляваща. Следователно милионерите от БСП са зависими от тези партии, ако са крили данъци или вземали държавни поръчки. ОСТАВКА НА МИЛИОНЕРИТЕ ОТ БСП!! В Бургас първи депутат е реалният шеф на най-големият картел на работодателите - бизнесът.
  • 12 Иван

    11 1 Отговор
    Както и комунизъм !
  • 13 българия или мафията в читанка инфо

    4 7 Отговор
    Защо негрите се справяха добре в България, и арабите, студентите, по време на НРБ. Защо българите СЪС ЗЕЛЕНА КАРТА се справят по-добре от негрите, в САЩ. Не са генетични черти, а черти придобити в детството, самочувствие, семеен уют и възпитание, социална среда, живот като на средна класа, положителна опитност и познания за светът. Но ДЯСНОТО КРИЕ ТОВА, ТАЗИ ИСТИНА, а иска да си мислите, че е генетика. Иначе те как ще имат ако всички са можещи, и се знае как да са можещи. Те десните искат да консервират нещата, затова прибягват и до крайно дясното - фашизмът - когато си свалят овчата кожа - маската на демокрация. Хитлер е искал Украйна, но украинците да имат по радиото само музика - чалга - не познание и култура. КОНСЕРВАТИЗЪМ.
  • 14 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

    5 1 Отговор
    Социалистическа партия се занимава със създаване на работнически съюзи и профсъюзи. БСП когато ги попитат какво ще предприемат за връщане на българите от чужбина, и възраждане на селата, БСП отговаря - че ще подпомага предприемачеството, ще възроди бизнесът - ще защити бизнесът. В Бургас първи в листата винаги е реалният шеф на най-големият капиталистически съюз - буржоазен синдикат, бизнес мафия - бизнес партия. .................. Дясното: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" БКП смени Москва с Вашингтон, Маркс с Айн Ранд.
  • 15 Анджо

    11 3 Отговор
    Човек който се проваля на всякаде и няма собствена самокритика и той дава акъл. Ние знаем, че никога не трябва да се допуска фашизъм , комунизъм, болшевизъм, диктатури и всички производни. Тая акъл и морал на хората.
    Тая която не иска да си поиска прошка от хората за зверствата на комунизма и тая говори за морал. По гадно нещо от комунизма не е имало.

    Коментиран от #17, #21

  • 16 ха ха

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    или американските "инвестиции" в цветни революции и назначени политици , икономика на растеж чрез грабеж
  • 17 да де

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Анджо":

    обществения ред не е от голямо значение , но подлогите стремящи се към налагане на идиократски норми в услуга на властващите в момента са голямата беда за хората
  • 18 РЕД И ХАОС

    4 4 Отговор
    Фашизмът и комунизмът са два противоположни полюса, като дясно и ляво. Ако отричаш едното, значи пропагандираш другото. НЕМИНУЕМО. ........ очернянето на комунизмът е светлина за фашизмът, както очернянето на демокрацията е път за диктатурата. Маркс е казал, че демокрацията е път към социализъм. ......... Лявото храни народът си, дясното храни богатите. Семейството, демокрацията, е лявото. .......... Защо негрите се справяха добре в България, и арабите, студентите, по време на НРБ. Защо българите СЪС ЗЕЛЕНА КАРТА се справят по-добре от негрите, в САЩ. Не са генетични черти, а черти придобити в детството, самочувствие, семеен уют и възпитание, социална среда, живот като на средна класа, положителна опитност и познания за светът. Но ДЯСНОТО КРИЕ ТОВА, ТАЗИ ИСТИНА, а иска да си мислите, че е генетика. Иначе те как ще имат ако всички са можещи, и се знае как да са можещи. Те десните искат да консервират нещата, затова прибягват и до крайно дясното - фашизмът - когато си свалят овчата кожа - маската на демокрация. Хитлер е искал Украйна, но украинците да имат по радиото само музика - чалга - не познание и култура. КОНСЕРВАТИЗЪМ.
  • 19 Постарайте се

    5 3 Отговор
    да изпишете имената и на загиналите български антифашисти от отрядите “Христо Ботев” и “Васил Левски”.

    Защото иначе излиза, че това е чуждопоклоничество и PR акция на Нинова и на британското посолство в София за възвеличаване на бившата Великобритания - сега наноБритания, - която по същото време, когато без съд и присъда е разстрелян майор Томпсън, масово избиваше - без съд и присъда - невинните цивилни граждани на България, при това ги избиваше подло, по време на съня им, като ги бомбардираше нощем с английските бомбардировачи.

    Коментиран от #25

  • 20 Перо

    8 1 Отговор
    Какво общо има партията на червената буржоазия с това събитие?
  • 21 Перо

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Анджо":

    Какво общо има приватизаторката на Мавъра с комунизма?
  • 22 Объркано Атлантиче

    5 18 Отговор

    До коментар #5 от "реру":

    Едно уточнение - от къде идват злините по света:
    Комунизма и интернационалното комунистическо движение, Фашизма, Националсоциализма, Неоколониализма, Малтусианството,Илюминизмът, Евтаназията, Либерастията, Глобализма, Джендър идиологията, Евроатлантическите ценности, и др. учения се раждат в Западна ЕВРОПА и то главно в Англия и Германия…

    Коментиран от #23, #30

  • 23 А Рашизма

    19 8 Отговор

    До коментар #22 от "Объркано Атлантиче":

    И Путлеризма .
    В Блатото .
    Най голямото Зло
    Идва от Кремъл .
  • 24 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Фашизма у нас отново се настани с неоценимата помощ на БСП. Внимавайте когато гласувате за тези въжеиграчи, тъй като дрънкат едно а правят друго.
  • 25 Ветеран

    11 4 Отговор

    До коментар #19 от "Постарайте се":

    Тяхната Сто годишна партия е по зло фашизмът!Избити хиляди Българи и налагане на една гнусна комунистическа Диктатура!
  • 26 Перо

    4 0 Отговор
    И представителите на английското посолство не трябва да почитат това събитие, след като близките на Франк Томсън са разбрали от архивите, след 1946 г., че е имало политика на отказ от подръжка на българските партизани, през 1944 г., поради вероятността държавата да попаднат в друга зона на влияние или да са неважен фактор за смяна на режима! Английската мисия от УСО е оставена на произвола на съдбата и техните радиограми не са взимани под внимание! Пълно лицемерие!
  • 27 !!!?

    15 2 Отговор
    В България освен "Диктатура на пролетариата" друг фашизъм не е имало !

    за справка: "ФАШИЗМЪТ" на Д-р Жельо Желев
    !!!?

  • 28 Перо

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само предлагам":

    Тогава си били други времена и комунизмът се е възприемал кат прогресивна теория и практика! Даже самият Франк Томсън е бил комунист, но това няма нищо общо с измислената сегашна партия на червената буржоазия и капитализма БСП!
  • 29 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 0 Отговор
    В ЛИТАКОВО ЖИВЕЯТ ПРЕДИМНО ЦИГАНИ .....,........... ЦИГАНСКАТА МАХАЛА СЕ НАРИЧА "СЪНЧЕВ БРЯГ" ЗАЩОТО Е ДО РЕКАТА ...........,... КОРНЕЛА Е УВАЖИЛА ЕЛЕКТОРАТА СИ ................. ФАКТ !

    Коментиран от #44

  • 30 реру

    18 1 Отговор

    До коментар #22 от "Объркано Атлантиче":

    Още едно уточнение - Философски течения се появяват САМО там, където има МИСЛЕЩИ хора.

    Древните философи, които днес всички изучават, цитират и т.н. са живели и творили в римски и гръцки земи... средновековните - също в Европа... Като се абстрахираме от всичко друго, едни дори имат приказен герой Хитър Петър, а други се гордеят с Иванушка Дурачок...

    Не трябва да се забравя, че Ленин доразвива Марк и Енгелс, а Сталин подражава на Хитлер... явно са им допадали, вършели работа и т.н.

    Същото става и в България... Идеите и целите на Благоев когато учредява партията НЯМАТ нищо общо с курса, който тя поема, уродливото недоразумение, в което се превръща след това по давление на Кремъл, Коминтерна и т.н.

    Коментиран от #42

  • 31 Българин

    8 2 Отговор
    Комунистите са същите като фашистите.
  • 32 Кдкдкдкддккд

    8 2 Отговор
    Също така историята ни учи никога да не допускаме комунизъм. Никога вече шумкари, безродници и неуки кремълски роби не трябва да стъпват в държавното управление.
  • 33 Ком

    2 7 Отговор
    А правителството на Сапунения плъх не беше ли фашистко?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Овчарчето Калитко

    10 0 Отговор
    Комунизма е по жесток от фашизма Реално доказано в годините
  • 37 Болярче

    3 0 Отговор
    Фашизъм е да гепиш Техноимпекс без пари.
  • 38 Отец Чапаев

    0 4 Отговор
    Слава на загиналите партизани......... Баща ми е бил партизанин в Чирпанския край, раняван с граната и куршум едва са го спасили, много негови другари са загинали при блокади на армия, жандармерия и полиция....... На девети септември слизат от гората в Пловдив и от там на фронта.
  • 39 Александър Пипонков - Чапай

    0 4 Отговор
    От есента на 1943 г. е командир на отделение в чета „Кочо Честименски“, а след смъртта на Костадин Старев е командир на четата. Партизанин е и неговият брат Иван Пипонков (Теренти).

    На 9 септември 1944 г. начело на партизанската колона Александър Пипонков слиза в гара Белово. С вдигната ръка и развято червено знаме
    Загива на фронта през октомври 1944г на 24 години
  • 40 демократ

    1 0 Отговор
    А бе Кури ти не окраде ли Техно....с благословията на Костов.Тогава беше СДС.Сега когато
    си "никой"дали не е време прокоратурата да те попита откъде са ти милионите.
  • 41 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    4 0 Отговор
    "историята, ни учи никога да не допуска ме фашизъм" правилно, но ни научи, и кумонисти никога да не са на власт
  • 42 Объркано Атлантиче

    1 9 Отговор

    До коментар #30 от "реру":

    1-ва греда) Комунизма и интернационалното комунистическо движение е западна идеология и действие – (Англия, Германия). Болшевизма е oснован от Ленин през 1903 г. - отделило се от руската социал-демокрация пролетарско движение на основата на марксизма за революционно завземане на властта и установяване диктатура на пролетариата.
    Русия както и България са жертва на Комунизма. Всеизвестни са вече революционерите/ с неруски имена/ финансирани и изпратени от западния капитал , за извършването на преврата - болшевишка революция в Русия-1917г.

    2-ра греда) Сталин НЕ подражава на Хитлер, защото той няма програмата на Адолф Хитлер за избиване на „непълноценните“ раси . И точно обратната - Сталин се бори ( избива и затваря) болшевиците, които съсипаха страната му и избиваха гражданите й.

    Коментиран от #45

  • 43 55 от Козлодуй

    2 0 Отговор
    Тези английски майор и сержант да от вражеска държава . Освен това по всички закони да били бандити. Така че е неморално българи да им се покланят.
  • 44 55 от Козлодуй

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    То си честен комунист.
  • 45 ЖЕГА

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Объркано Атлантиче":

    С това за Сталин направо избиваш рибата.:) и елементарен прочит на марксистко-ленинската теория.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове