Last news in Fakti

16 Юни, 2024 10:43 933 18

Няма преврат в БСП

  • бсп-
  • преврат-
  • атанас зафиров

Зафиров: Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек

Няма преврат в БСП - 1
Снимка: БГНЕС

Предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които доведоха до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея.

Това заяви пред БНР избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров.

"Партията не може да спре да съществува. Тя има легитимно ръководство, което трябва да проведе този цикъл отчетни избори и трябва да се направи тази промяна, които всички желаем. Мога да гарантирам едно – че изборът ще бъде честен. … Едно от първите неща, които ще инициира Изпълнителното бюро още тази седмица, е старт на много динамичен, активен диалог с местните структури", декларира той.

В интервю за предаването "Неделя 150" Зафиров призна, че резултатът от изминалите избори е изключително слаб и катастрофален. Според него вината за тези тежки резултати не може да бъде вменявана на един човек. Промяна обаче трябва да има, категоричен е той.

По думите му вчерашното заседание на Пленума на Националния съвет на БСП е било редовно и свикано в следствие на решение на Изпълнителното бюро след подадената оставка от Корнелия Нинова като председател на партията. Заседанието не е свикано на базата на подписки, преврати или каквото и да било, а на база на легитимно решение, категоричен бе Зафиров.

"Преврат няма. Има подадена оставка от председателя. Оттам нататък нашата процедура е ясна – събира се Пленумът и избира временен представляващ, който да проведе цикъла от избори в партията, да организира и проведе традиционния събор на Бузлуджа и да приключим с конгреса през ноември. Няма нищо неясно в тази процедура и нищо по-различно от програмата, по която сме вървели и преди оставката на Нинова".

Той се надява традиционният събор да се превърне в събор на помирението, на подадената ръка и на новата надежда. Повече така не можем да продължаваме, категоричен бе Зафиров и обяви, че стартират процес на консолидация на лявото политическо пространство. "Очакваме на Бузлуджа всички леви партии и движения на лявомислещи хора".

Няма да се свиква извънредно заседание на Конгреса, посочи Атанас Зафиров. По думите му и никой няма намерение да отменя прекия избор в партията. На пленума няма налагани наказания, добави още той и отбеляза и решението на пленума, според което няма да се подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС. По думите му партията може да подкрепи единствено експертно правителство.

Временният председател на БСП напомни, че БСП е много подредена партия, която винаги е вървяла по ясни правила. Според него "изговореното в последните дни не са в интерес на БСП".

А по случая с Калоян Методиев, Атанас Зафиров каза, че ако той не се съобрази с призива да се откаже от депутатското си място, БСП ще изпълни решението на Националния съвет и той няма да бъде член на парламентарната група.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 0 Отговор
    Анализи, комисии, анализи и така ... до пенсия.
  • 2 Тоя

    11 2 Отговор
    брадясалия с наци прическа и цял живот интересчия на хранилка , той ли ще опави проблемите ? Тия тъмни сенки под очите не са му от мислене !
  • 3 Цялото ръководство

    5 6 Отговор
    На Курнела да си дава оставка.

    Коментиран от #10

  • 4 чико

    8 4 Отговор
    Корнелия си отива , но бетонните глави остават , промяна няма .Сега ще търсят врага с партиен билет...
  • 5 АГАТа Кристи

    7 0 Отговор
    Когато 1990г излюпихте СДС, и тогава "нямаше"... "преврат"...
  • 6 Четвърто

    9 4 Отговор
    Четвърто поколение със соц идеи съм: прадядо дядо, татко и аз.
    И се чудя и мая - аджеба, как Корнела от млада седесарка, става начело на БСП?
    То не е само тя, доста политици вчера бяха в една партия, днес в друга, утре......
  • 7 Лаком г.з глава затрива

    7 5 Отговор
    Преврат е, разбира се. Иначе нямаше да се плюе така по Нинова.
    За загубата на гласовете са виновни точно днешните превратаджии, които не спряха да циврят 7 години срещу партията си...
    Е, ще имате партия, но загубихте тотално доверието на хората.
    Пилците се броят наесен

    Коментиран от #15

  • 8 Българин

    7 4 Отговор
    Ами гонете и Вигенин. Първи призна фашисткият режим. С Порошенко
    Иначе като изчистите редиците ще привлечете честните, работливи хора
    От партия на пролетариата станахте партия на милионерите
    Ами те да гласуват за вас
  • 9 Как

    4 0 Отговор
    Зафиров,от най- приближените които Нинова вас дундурка а сега предател.В следващия парламент няма да влезете тогава ще се види колко сте некадърни а само знаете да критикувате Вие ще сте виновни и вината ще е Ваша
  • 10 Наблюдател

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Цялото ръководство":

    Таков и сие и той да подава оставка като председател на групата на БСП в София. И той е ръководство
  • 11 ЦИРКаджии

    3 2 Отговор
    Проблема е ясен....Корнелия НЕ иска да се държи за шлифера на ББ, а там са облагите, а всеки търси облаги за родата.
  • 12 Срива

    1 0 Отговор
    в соц.пар-а започна още с Виденов,продължи с Първанов,Станишев и сега Нинова.Вярно е,че вината не може да бъде само на един.Докато подкрепяте в този им вид ЕС,НАТО и не обелвате дума за големия грабеж последните 35г. не очаквайте подем!Вие и двата синдиката обявите ли общонац.стачка продължителна,тогава пишман мутроолигарсите ще омекнат и ще разберат,че на този народ вече му е дошло до гуша и така повече не може.
  • 13 Истинската

    2 3 Отговор
    причина е ясна -- хората е щат комунизъм. Тези дето оше мечтаят комунизъм са на 80 години и намаляват п естествено причини. Който и да дойде начело,партията ще продължи да се топи докато не стигне 4%
  • 14 "Анализ"

    0 1 Отговор
    Това Нова Дума в речника на БСП ли е? - Чийто значение очевидно Още не е Осъзнато! Съдейки по всичко случило се до сега... Изглежда това е точно така.
  • 15 След оставката

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лаком г.з глава затрива":

    на Нинова изпълзяха стари динозаври като Румен Петков да се обединяват с БСП. Че иначе нямат шанс.

    Неговата коалиция "Левицата" с Паскалев, Таня Дончева и др. взе 15 хил. гласа на изборите. Има всички изгледи, че ако се обединят с БСП, няма да има събиране, а изваждане.

    Другите леви - "Солидарна България" с Ваня Григорова и Мая Манолова - имат 31 хил. гласа.

    Сичките им гласове на последните избори да събереш в обща левица, пак нямат 200 хил.

    Коментиран от #16

  • 16 Бакалов

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "След оставката":

    Младите леви нямат шанс, ако се обединят с този резерват от динозаври.

    Макар че и сред тях има талибани, по-неадекватни и от динозаврите.
  • 17 Бургас

    0 1 Отговор
    Тоя в Бургас не искат и да го видят. Защо се кандидатира от други области. Аман от измекяри. След изборите 2017г. Нинова го монтира в ръководството на БСП. А сега и акъл дава - щял да прави анализи. Поради такива като него БСП е на това положение.
  • 18 Пенев

    0 1 Отговор
    Този е готов на всичко за да участва във властта. Например под формата на програмен кабинет. За да има гризкане. И тогава ще каже - ама ние не сме съюзници с Борисов. А какви сте. И каква лява партия. Че тези не виждат проблемите на обикновените хора. Докога бързи кредити с незаконни лихви и уж неустойки. Докога хазарт и разорени съдби за да трупат милиони отново мутли. Докога колекторските фирми. Докога отпадъците и боклука ще са в ръцете на мутри. Защо тази партия няма ясно мнение за Пеевски и Борисов. Кога едрите земевладелци ще почнат да плащат данъци върху рентата която получават. Докога големите субсидии ще отиват пак при мутри. Нима не се знае кои са собствениците на фирмите получаващи големите поръчки. Какво стана с милионите, раздадени ин Хаус. Какво стана с джуджетата. Кога ДАНС ще залови поне един корумпиран съдия - да не се оправдават, че не знаят как. Съдебната реформа не може да пребори корупцията. Защо БСП мълчи по тези въпроси. Защо не се търси отговорност от депутатите от БСП които гласуваха за подлогата Гешев. И т.н.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове