Last news in Fakti

16 Юни, 2024 13:11 4 276 62

Проф. Чуков: Три империи си приличат, а, ние, българите, много силно трябва да се замислим

  • проф. владимир чуков-
  • българия-
  • сърбия-
  • русия-
  • иран

Най-големият враг на Русия и Путин в момента е Полша

Проф. Чуков: Три империи си приличат, а, ние, българите, много силно трябва да се замислим - 1
Снимка: Фокус

Отношенията между Иран и Русия са стратегически. Тези две държави ужасно си приличат. Най-големият враг на Русия и Путин в момента е Полша. Три империи си приличат, независимо от външнополитическата им доктрина, българите много силно трябва да се замислим.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Владимир Чуков.

Той припомни думи на Хасан Рохани от декември 2015 година, когато Путин е бил на посещение в Техеран: "Ако опитът в Сирия се окаже положителен, трябва да го приложим в Източна Европа“. Това е 2015 година. Ето, 2020 година това стана факт. Какво означава интервенция? Всъщност моята тези е следната: Тези две държави ужасно си приличат. Ще кажете, ама как, едните са светска държава, другите са теокрация. Напротив, и двете идеологии, външнополитически доктрини се базират на една много интересна смесица между религия и изпепеляващ национализъм. Изпепеляващ национализъм, като двете държави имат просто имперско минало", обясни професора.

По думите му е повече от очевидно, че Путин иска да възстанови Руската империя, не Съветския съюз. В същото време Иран се опитва да възстанови позициите на Сасанидска Персия. Т.е. онази държава, която предшества Иран като ислямска държава. И всъщност гръбнакът, начинът, по който те се опитват да възстановят своите империи, това е върху малцинствата. Ето, Иран се опитва да изгради една мрежа от проксита – това са шиитските малцинства, навсякъде в ислямския свят, като те имат етажи – има проксита от типа "Хизбула“, които са част от Иранската държава. Те са създадени, те са част от Устава, те са просто командвани от Техеран. Такива са в много голяма степен иракските проксита. Малко по-далече са "Хамас“. Защо? Защото са сунити.

Същият подход има и Владимир Путин. Вместо шиити той казва "рускоговорящите малцинства навсякъде. И ето тука веднага искам да спомена за един много интересен документ, който изтече, имаше един чудесен репортаж по саудитската телевизия "Ал Арабия“, в който се казва какво би следвало да очакваме от Путин, ако се намери някакво решение с Украйна. Следващите, които ще бъдат атакувани, това са прибалтийските републики, дори дадоха града, който ще бъде атакуван – той е на естонско-руската граница, Нарва се казва. Там 87% от жителите са рускоговорящи. Нещо повече, това, което мен лично много ме впечатли, че до 2026-а предвиждат Беларус да стане част от Руската федерация и евентуално тогава да се търси един коридор между Калининград и Беларус с цел да се отреже Полша", коментира Владимир Чуков.

Той подчерта, че най-големият враг на Русия и Путин в момента е Полша.

Професорът отбеляза и какво каза Александър Вулин преди няколко дена: "Ние искаме да си възстановим Голяма Сърбия, всички сръбскоговорящи групи трябва да станат част от Сърбия“. Т.е. това са три империи, които горе-долу си приличат по един същ начин, независимо от външнополитическата доктрина. И тук трябва ние като българи много силно да се замислим".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    38 1 Отговор
    То че трябват анализи, замисляне е неоспоримо. Но трябва и гръбнак, и активна гражданска позиция. И да започнем най-сетне с прочистването на Авгиевите обори.
  • 3 Бамбука

    41 3 Отговор
    Желанията са едно, реалностите малко по-други. Днешния свят не е огледало на миналите империи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЕвроАтлантически грант професор

    45 43 Отговор
    Този да седне да научи българската история - България е страдала от Римската, Османската, Германската и сега от Американската империя.
    Руската империя е освабождавала България на два пъти и си е тръгвала - Османската и Германската.

    Коментиран от #54

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сибирският бръснар

    31 20 Отговор
    Вл. Чук, ти предаде брат си, който разсъждава и анализира правилно и обусловено. Като говориш за три империи, коя е третата?! Панска Полша ли?! - Смешна работа. А ти не знаеш, че Руската империя цялата, както и СССР се копи пейст на Хон-Българската империя, първия владетел на всички тези територии в Евразия. Руснаците са наши етнически деца, така че да им пожелаем здраве в случая и се моли да не повторят творението на Атила, от Аляска до Гибралтар, от Скандинавия до Австралия - всичко е било васали на българите. Като си възвърнат всичко отпреди Горбачов и Елцин, ще трябва да се потрудим да ни признаят името ни, и да изтрият този безбожен прякор "татари"! Но с такивя главчовци и мутри като днешните, като простите предатели и тем подобни безродници няма да се случи. Всички слугуват на империята на сатаните от Фашистгтон, хилядолетния враг на нашата империя.

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чуков, да се

    28 6 Отговор
    беше чукнал по главата и да кажеш истината.
    Навремето Антон Страшимиров в книгата си "Диктатора" каза - дори Русия и Сърбия да станат идеални републики, България винаги ще бъде най-големият им враг на Балканите.
    Въпросът за вътрешните петоколоници е отделен. С тях трябва като с предателите...
  • 11 Студопор

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "00000":

    И аз точно това загледах. То бива да ти куца пунктуацията, бива, ама чак пък толкова...!!
  • 12 ТаУмВзе

    9 6 Отговор
    Соросоидчето Пак Халюцинира ефикасно де! Хахаха
  • 13 Боян чука

    18 12 Отговор
    Украйна загуби всичко, за американците европейците са обикновени съчки, Тръмп ще спечели изборите през ноември, може да има гражданска война
  • 14 Иван

    17 17 Отговор
    Даваха репортаж от магазини в Русия, любителски един вид, с телефон снимано, какво се оказва - пращи от стока, направо - всичко имат, става въпроса за съвсем обикновен супермаркет. Месото - на половин цена, всичко на половин цена, хората пазаруват. Техника - техника имат - телевизори.

    Учудващо е как внасят толкова евтино разните там шоколади, нес-кафета и всякакви перилни, каквото се сетиш. При нас - в България е скъпо.

    Толкова по въпроса за империите - стомахът е важен.

    Ако трябва да избираш между глад и свобода. Ето ти задача.

    Коментиран от #30, #40

  • 15 без имена

    9 3 Отговор
    не знам за русия и иран , но на сърбите сега им се случва това , което беше при нас преди 100 години. резултат? само поражения и разложение на обществото.и да . днес има ядрено оръжие и не само...
  • 16 инж. Ганчо Илков

    8 3 Отговор
    За да се Замислим, се иска Интелект и Политическа Функционална Грамотност. Вождизма и Автокрацията не са в състояние да Предизвикат Замисъл, освен Лична Комерсилизация. Предупреждението се отнася за Нацията. Българската Нация Конституционно е Шунтирана от Възможноста да Изрази Общонационална Позиция. Така, че Времето ще Покаже. Политическите Проектанти с Политическата си Неграмотност нямат Идея, как да Обединят и да се Вслушат в Българският Национален Интерес. Ако бяхме в друго Времево Пространство, България отдавна да е Загубила Националната си Независимост. Явно Робството не е достатъчно Индентифицирано за да не бъде допускано.

    Коментиран от #27

  • 17 Български гражданин от турски етнос

    12 13 Отговор

    До коментар #7 от "ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!":

    Нещо много си се уплашил от нечия пропаганда. От какво те е страх??? Първо Турция и България са в НАТО и няма как Турция да напада членка на НАТО. Второ Турция уважава България като съсед и приятел и съюзник от Балканската война и никога не би посмяла да напада България. Ти българин или комунист си???

    Коментиран от #20, #26

  • 18 глоги

    0 1 Отговор
    Всъщност моята тезА е следната:
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бамбука

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "Български гражданин от турски етнос":

    Не обръщай внимание на глупака. Така са му казали, така драска. Грешна философия, на нарцис политически ръководител, копипейс от ограмотен индивид.

    Коментиран от #31

  • 21 Сибирският бръснар

    17 6 Отговор

    До коментар #8 от "Сибирският бръснар":

    Безродниците и неуките продажни тварки естествено ще чукнат минуси... Познати сте, известни сте, ще си понесете заблуждението от това кой ни в тая робска люлка люлее! Видьов ден, днес ли беше?! От такива предатели не можем да излезем от блатото, в което ни натъпкаха вашите прехвалени еврЕоатлатици и задатлантици, след като ни взеха всичко, разрушиха и взривиха всичко, оголиха ни до кокал, сложиха ни капи (и ди тути капи), след като ни обраха над 2 милиона сиво вещество и мускули. Дано не успеят да ни вкарат и в Апокалипсиса, добрите сили да ги тръшнат своевременно.
  • 22 Днес

    14 6 Отговор
    Сърбия никога не е била империя. Югославия беше федерация, по Конституция всички държави можеха да се отделят по своя воля. Не напразно Тито, тази хитра лисица, е казал:" За да бъде Югославия силна, трябва Сърбия да е слаба." Какво стана? След 1989 г. Сърбия реши да доминира и да не позволи на желаещите да се отделят от Югославия. Затова Милошевич предизвикаха войни, в които загинаха милиони. Аз, лично чакам да се сбъдне пророчеството на най-известния сръбски предсказател:" Накрая всички сърби ще се съберат под сянката на една круша"... Струва ми се, че Сърбия с помощта на Русия бързо върви на там.

    Коментиран от #44, #61

  • 23 стига стари дъвки

    11 2 Отговор
    Като ще говорим за империи нека да не продължаваме да премълчаваме фактите, че Дунавска България е третата империя в Европа по времето в което се твърди, че е създадена от Аспарух. По това време държави не са съществували, а само империи. В Европа това са Римската империя, Франкската империя и третата е Българската империя. Така е отбелязана и на антична карта в Лондонския музей. Всички останали, които се правят и са успели днес да се наричат "велики" са не само по късни държавни обединения, но постигат славата си благодарение на заличаването и фалшифицирането на българската история. Държавите в Европа, а и не само, са по късни формирования.
    "Историята е биографията на нацията; паметта, която създава и поддържа народния дух, "...история има, и става народ..." - обявява Паисий. Затова тези, които искат да посегнат на народа, посягат на неговата история." ("Големият заговор срещу българите" Христо Маджаров)
  • 24 ОСМАН

    6 7 Отговор
    Значи остава само ЕРДОГАН да възстанови СЕЛЧУКСКАТА ИМПЕРИЯ,и Иран изчезва..Ей големи теоретици тука.35 милиона Азерски турци живеят в ИРАН,Иран трепери някой ден да не се присъединят към ВЕЛИКА ТУРЦИЯ.С АЗЪРБЕЙДЖАН Е ЯСНО ЕДИН НАРОД ДВЕ ДЪРЖАВИ..А Нещо за ОБЩЕСТВОТО НА ТЮРКСКИТЕ ДЪРЖАВИ....КИРИЛИЦАТА Е ПРЕМАХНАТА ВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИ.СЛЕД разпада на Русия,идва ТУРАН.ИЗОБЩО ИНТЕРЕСЕН 21 ВЕК СЕ ЗАДАВА!

    Коментиран от #29, #43, #47

  • 25 🍋🍊🇧🇬

    6 2 Отговор
    На пръв поглед ниско - интелигентните може и да се съгласят с псевдо - коментаторът чуков но при един по обстоен преглед на фактите и ниско - интелигентните не биха се съгласили с псевдо - авторитетът “чуков”?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ха ха ха...

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "инж. Ганчо Илков":

    "инж. Ганчо Илков"
    Това си го поръчай като табелки и си го закачи на входната врата, пощенската кутия и където на друго място решиш, че ще го четат хора, които те познават, за да ги поразвеселиш. И да го пишеш тук полза няма! Всички, даже и непознатите, разбраха по кой начин си придобил званието.
  • 28 И така

    3 2 Отговор
    Да му мисли който има деца в какъв свят ще живеят. Който още няма, да се въздържа. Никой не заслужава това, което се задава. Добре, че съм вече на 50 и младостта ми мина приятно.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 И какво като са давали репортаж....

    6 9 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Какво има и какво няма по руските магазини, нас какво ни интерисува?, като има всичко да си го ядът, техният живот и бит не ни интерисуват, нямаме нищо общо с тях, и какво има да избираш, в България глад няма, свобода има, ние сме си избрали пътя, за тях незнам, и не ме интерисува, само да са по далеч от нас. Това трябва да изберем ние българите.... Възможно по далеч от Русия.

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 И какво се задава?

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "И така":

    Ако не е тайна.
  • 34 Туран IYI

    5 6 Отговор

    До коментар #26 от "ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!":

    Време е да се осъзнаеш кой си! Няма понятие като турци и турчин. Има тюрк. Българите произхождат от тюрките! Тюрките са били велика сила в миналото и страхът на Китай. Защо Турция е с името Тюркийе след Османската империя ??? Някога замислял ли си се затова?? За северен Кипър си имаше причина да се създаде отделна държава, не се прави на ударен. Осъзнай се кой си българино?? И езика на Прабългарите не е бил този, който го говориш сега. Няма как славянския език да е български! IYI

    Коментиран от #42, #51

  • 35 Сандо

    5 2 Отговор
    Тоя става все по-зле.От годините ли е,от полягване пред посолството ли е или така го карат да говори от фондациите,но излагациите на "професора" стават все по-големи и дори смешни.Заради едни грантове той започна да плюе върху авторитета си.
  • 36 ТУРАН IYI

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "И какво ще правим в това...":

    Кое е това ваше "цивилизовано" общество бре??? Да обиждаш непознат цивилизовано ли е??? Да колонизираш и крадеш ресурсите на слабите беззащитни държави и да ги държиш в мизерия според теб е цивилизовано а??? Аре беегай бре ционистки лихвар банкер мошеник
  • 37 Аман от чуковизми

    6 0 Отговор
    Сърбия кога е била империя?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Иван

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "И какво като са давали репортаж....":

    Има глад при това - масово, в момента българите се храним наполовина - както и да е.

    Това не е било и при война даже. А Русия - те си се хранят редовно. Имат здравни служби, държавата им работи, не е като тук - кражби по цяла година от бюджета.

    как да няма глад - месечните калории и дневните са съвсем ниски.

    Коментиран от #45, #53

  • 40 Аз пък гледах един репортаж от С. Корея

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Един пълен магазин ама от пиле мляко....ама никой не купува, явно севернокорейците презадоволени и не влизат в магазина.
  • 41 Алоу триещият

    3 0 Отговор
    Истината ли не ти харесва 😉
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Баба ти

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Днес":

    И под нея ще командва айдук Сретан, ще бучи плескавици и ще пее юнашки песни, как е воювал с еднокнижници и многопачници...
  • 45 😁.........

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "Иван":

    Къде има масов глад в България, ти от кой век идваш?
  • 46 зрител

    8 0 Отговор
    ЗА КАКВО ДА СЕ ЗАМИСЛИМ? 240 ЧОВЕКА С МАРИОНЕТКИТЕ И СЪУЧАСТНИЦИТЕ ПО МЕСТА РАЗГРАБВАТ ДЪРЖАВАТА....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мнение

    4 1 Отговор
    Колкото и да мислиш , след като си неграмотен даже по тази част ,за която те сматат за "експерт" арабист ,не виждам какво ще измислиш.
    Това са "експертите" в България,
    За разлика от другия Чуков ти си като български пиг@мей!
  • 49 БеГемот

    4 1 Отговор
    Малко ми е трудно да повярвам ,че някъде се правят такива планове с перспектива десетилетия..Бойку нашия най подготвен политик мисли максимум до мача другата седмица а останалото е чаровна импровизация от молби ,заплахи и самоунижения!
  • 50 Нерегистриран

    1 1 Отговор
    Амет, честито Курбан /Коч/ байрам, живи и здрави да сте всички мюсюлмани, Аметчо. Но кво ще правим с тия кухи фирми, с 2 лева капитал, изкуственият интелект ми отговаря, а българина от димитровград заплашва. Всеки на години заплашва Амет, чок фена. Нас политика бил мерим Амет. Родата ни са юристи, но срам ме е с празни ръце, ако ще и брат да ми е, от 25 нищо на внуци не съм дал, Амет. Пеевски нещо да стори, затова сме луди Амет, пара йок, хеоси гепи, и баце да строи ротата на радев от димитровград, не биллит кои са и що са, но във входа явно една е обвързана с тях, не биллит. Много закани Амет от ляво хора дясно, море от юмруци и бесни кюпеци.
    Със здраве, Амет, бог алках да не се отървете и ромите също. Добри хора са от градовете, интелигентни, деца по чужбина. Живи и здрави и пара йок на мафията амет не давам
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Нека опитат

    1 0 Отговор
    Сърбите сме ги драли,и пак ще ги дерем,ако се наложи!
  • 53 Ама оди у Раша,бря!

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Иван":

    Ко праиш тук,гладуваш?!
  • 54 Хм Хм

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "ЕвроАтлантически грант професор":

    "Руската империя е освабождавала България на два пъти и си е тръгвала - Османската и Германската."

    Да те поправя лекичко. Първият път едвам си е тръгнала под натиска на силна Европа и заедно с десетки хиляди тона злато.
    Вторият път така и не си тръгна.
  • 55 09812

    3 0 Отговор
    Що ме триеш постоянно бе, кое не е вряно, кое е обидното и за кого?! Ти какво знаеш?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Господин чуков

    1 0 Отговор
    Аз се замислям
    Но не стигам до никакви изводи
    Моля направете вие изводите и ми ги дайте готови предполагам несъбо аз не мога да си направя изводи и замислянето което ни препоръчвате

    Коментиран от #60

  • 59 Вълканов

    0 0 Отговор
    Сибирският бръснар, Вие сте абсолютно прав по отношение на историята. Киевска Рус е наследствена част от Велика Блгария. При преместването на Великия княз от Киев в Москва, Патриара е бил Българин. В Руската истирия, периодът до бащата на Петър Първи се счита за Български, князете и царете са имали Българка кръв. След разгрома на Волжка България от Иван Грозни, цялото управително тлло плюс много от Волжките Българи се преселват в Московска Рус. Тартария е наследница на Хунорската империя, присъеденена от Екатерина Втора към Петкербургска Русия.Хунорите са били Българи, част от които се преселват в Европа през 175 год.до Христа. Русите и Българите са Скити и Траки.В Русия има райони сТракисйка ДНК. до 40 процента
  • 60 Сибирският бръснар

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "Господин чуков":

    Чукът няма да ти подаде никакви изводи. Той самият вече е объркан и понякога се чуди как да се гърчи и излъже истината. Аз ще ти посоча изводи: 1. Вече над 30 години са ни докарали едни фашистгтонски подметки, които на талази, талази, през кратки периоди все са на власт. Как така все на власт? -Продажници, купуват ги от козяк и фашистгтон с пачки в зелено. А нашият с кюлчетата не са му дали нищо, просто го държат с читал и за да не вземат всичко окрадено и изнесено в техните офшорни банки, той им изпълнява мота-мо всяка заповед. Шарлатаните и долните предатели промениха конституцията така, че президентът да не може да ги командва, а вместо него Козяк. И ако едно редовно продажно правителство с агенти като Тошо шпиона не могат да ни обръснат с милиарди, то в 2-3 месеца служебно ще го свършат по закон. Вместо да се занимават с избори, тези предатели ще ни хвърлят във война, или ще ни заробят с милиарди, ще ни откраднат АЕЦ Белене за милиарди. Извод: да бягаме с рязък старт от тия хибридни еврЕоатлантици от НАТО и ЕС, нашите поробители и крадци, отнели ни суверенитета, направили ни бели роби в 21 век.
  • 61 Българска джанка

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Днес":

    Ще дойде време сърбите ще станат толкова малко, че ще се съберат под клоните на една круша.
  • 62 Иво

    0 1 Отговор
    Евалла. Точно така е. Прибалтийските са следващите, но и България, защото тя е най-слабото звено. Ще бъде нападната от Русия от Изток и от Сърбия от Запад и ще си я поделят. Това ни чака, ако не подкрепим решително Украйна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове