Last news in Fakti

19 Юни, 2024 18:48 1 048 16

Иван Таков: Стефан Данаилов не заслужава тези низки разпри за паметника му

  • иван таков-
  • бсп-
  • стефан данаилов-
  • паметник

Експертно-художественият съвет в СО е инструмент за изпълнение на конюнктурни идеологически и политически задачи и трябва да бъде закрит, казва председателят на МК "БСП за България" в СОС

Иван Таков: Стефан Данаилов не заслужава тези низки разпри за паметника му - 1

Стефан Данаилов не заслужава тези низки разпри за паметника му. Ламбо ненавиждаше пошлите спорове. Предпочиташе да се оттегли с достойнство и да запази спокойствие.

Това заяви Иван Таков, председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС, по повод разразилия се спор за мястото, на което да бъде поставен монумент на любимия на няколко поколения българи актьор.

"Ламбо ненавиждаше пошлите спорове. Предпочиташе да се оттегли с достойнство и да запази спокойствие, коментира председателят на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. - Сега, близо 5 години след смъртта му, допуснахме да замърсим паметта за него с грозен скандал за това къде да го увековечим. Ламбо е светла личност. Нямаме право да го използваме за такива низки разпри".

Според Иван Таков въпросът за поставянето на паметник на Стефан Данаилов изобщо не подлежи на коментар. "Никакво съмнение няма, че паметник трябва да има, категоричен е той. - А мястото, на което да бъде поставен, трябва да бъде избрано така, че да има разбиране и одобрение от всички. Защото Ламбо беше обществена личност и беше обичан от хората и като артист, и като преподавател в НАТФИЗ, и като политик, и като човек".

Според председателя на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС градинката на площад "Велчова завера" при Духовната семинария в София, която от есента на 2022 година носи името на Стефан Данаилов, трябва да бъде основно ремонтирана. "Необходимо е да бъде изготвен цялостен ландшафтен проект, който да бъде изпълнен и това място да бъде красиво и приятно за почивка на столичани, коментира Иван Таков. - Ламбо беше ценител на красотата във всичко и градинката, която носи неговото име, трябва да е естетически много добре издържана".

Иван Таков е категоричен, че е време Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община да бъде променена в частта, която се отнася до Експертно-художествения съвет. "Този помощен орган, който беше създаден от кмета Йорданка Фандъкова, всъщност е инструмент за изпълнение на конюнктурни идеологически и политически задачи, коментира той. - Това е паразитна и напълно ненужна структура, която неоправдано иззема функциите на комисиите в СОС и на дирекциите в Столична община. В тях има достатъчно компетентни експерти, които могат да вземат решения за именуване и преименуване на общински обекти и за поставяне, преместване или премахване на паметници. Недопустимо е външен помощен орган да взима решения, вместо общинските съветници, които са избрани от гражданите на София да ги представляват в градския парламент".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Прорицател

    12 3 Отговор
    Лека му пръст на Ламбо! А, тия които се опитват да изчегъртват гроба му! Ориста ще ги застигне!

    Коментиран от #5

  • 3 Истина

    7 7 Отговор
    Паметник ли ? Това е нещо, като МОЧ !
  • 4 В Тази Хайван Държава ......

    10 2 Отговор
    В Тази Хайван Държава ...... Един паметник не може да се изгради! И ти ще чакаш от тези Хайвани нещо! ......
  • 5 Европеец

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Прорицател":

    Паметник на майор Деянов и На всеки километър по един Комунист...Я по- сериозно с Родината ни!!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Прорицател

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Европеец":

    Ти , нямаш родина ! И го знаеш!
  • 7 ЗРИТЕЛ

    2 3 Отговор
    ЛАМБО БЕШЕ ПАРТИЗАНСКИ СИН, С МНОГО ПРИВИЛЕГИИ, ПОСРЕДСТВЕН АРТИСТ, ВЕДНАГА НАЗНАЧЕН В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР, НЕСПОСОБЕН ДА СЕ ПРЕВЪПЛЪТИ В НИТО ЕДНО ОТ СВОИТЕ РОЛИ, ОСВЕН В "ДАМИ КАНЯТ", КЪДЕТО ИГРА СЕБЕ СИ. КАТО МИНИСТЪР НАПРАВИ ГЛУПОСТИ, СКЪПИ РЕМОНТИ И ДАЛАВЕРИ, ПРЕХВАЛЕН КОМУНИСТ, НО КАТО МЛАД ЖЕНИТЕ ГО ХАРЕСВАХА И ВЪРХУ ТОВА ИЗГРАДИ, ОСВЕН И ВЪРХУ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ СИ ПРОИЗХОД, СВОЯТА КАРИЕРА. ИМАМЕ ГОЛЕМИ АРТИСТИ ОТ МИНАЛОТО И ДНЕС, КОИТО НЯМАТ ПАМЕТНИЦИ
    КЪДЕ СА ПАМЕТНИЦИТЕ НА ВЕЛИКИЯ САРАФОВ, НА АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ, НА СПАС ДЖОНЕВ, НА КОСТА ЦОНЕВ, НА ВАСИЛ КИРКОВ, АДРИАНА БУДЕВСКА, САВА ОГНЯНОВ ИОЩЕ ПЛЕЯДА ГОЛЕМИ НАШИ ТЕАТРАЛИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЛЕОН ДАНИЕЛ, Г П СТАМАТОВ, КОНСТАНТИН КИСИМОВ, МЕТОДИ АНДОНОВ.... А ЗА ЛАМБО КОМУНИСТА ДА СПОРИМ СЕГА ВРЕМЕТО ЩЕ ГО ЗАБРАВИ, ЗАЩОТО НИЩО ГОЛЯМО НЕ Е НАПРАВИЛ МАЙОР ДЕЯНОВ!
  • 8 "Ламбо ненавиждаше пошлите спорове.

    1 3 Отговор
    "Ламбо ненавиждаше пошлите спорове. Предпочиташе да се оттегли с достойнство и да запази ЗА СЕБЕ СИ ТЛЪСТИТЕ СУМИ И БЕЗПЛАТНАТА ПИЯЧКА И КИФТАЦИ". НА "ДРУГИТЕ", КАКТО ОБИЧАШЕ ДА КАЗВА, ИМ СТИГА ТОВА, ЧЕ СИ Е МЪЛЧАЛ И НЕ ГИ Е НАТОПИЛ ПРЕД СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ. ЧЕРВЕН, А ПОДЛОГ, А БЕШЕ ДРУГАРЯ "ЗБОГОМ"....
  • 9 Ели

    2 3 Отговор
    Ако правим паметници на всички популярни артисти,режисьори,певци и композитори НЯМА ДА ИМА КЪДЕ ДА СТЪПИМ!ХАЙДЕ МАЛКО СМИРЕНИЕ!ИМА ГРОБИЩА ЗА УМРЕЛИТЕ! БЛИЗКИТЕ ДА СКЪРБЯТ БЕЗ ДА НАГЛЕЯТ!
  • 10 не забравяме

    1 1 Отговор
    НЕ ПОЛИТИЗИРАЙТЕ ЕДНА КАУЗА !НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР СВЪРШИ ОТДАВНА ЗА ВАС! ДОБЪР АКТЬОР ДА, ВИНАГИ ЗАСЛУЖАВА ПОЧИТ ! "БРУТЕ, БРУТЕ ВИЖ ДОКЪДЕ СТИГНАХМЕ!"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай араб

    2 1 Отговор
    тоя пумияр без паметник ,точка

    Коментиран от #15

  • 13 Бай араб

    1 0 Отговор
    Иванн тахов 9 без паметник
  • 14 иван петков

    1 1 Отговор
    стига вече с този Ламбо! Сякаш беше Лорънс Оливие или Жерар Филип! Просто един позьор, комунист, галеник на властта, посредствен актьор, на когото бе дадено всичко като комунистически, партизански син. Какво да говорим за двамата най- големи от неговото време, Апостол Карамитев и Коста Цонев?! Прекрасни актьори и личности, а не такива нагли комунисти като Ламбо, че и депутат и министър, а не знаеше дори правописа, написа "Збогом", вместо Сбогом, защото не четеше, разчиташе на т-н. си "чар" сред жените, но бързо остаря и стана дори противен. Стига вече!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Булдог

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "иван петков":

    ,,Ако ти завиждат( те плюят) , значи някой си"!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове