20 Юни, 2024 05:37 1 511 26

Проф. Огнян Минчев: Коалиция между ГЕРБ-СДС и ИТН е възможна, но още не е договорена

  • огнян минчев-
  • политика-
  • правителство

Всичко обещава основните участници в следващото правителство да играят силово и да преминават през теснини и блокади, заяви политологът

Проф. Огнян Минчев: Коалиция между ГЕРБ-СДС и ИТН е възможна, но още не е договорена - 1
Снимка: БГНЕС

Съставянето на мнозинство и на правителство ще бъде много трудно. Българската политика по отношение на своите процедури деградира до там, че извиването на ръце на практика се превърна в основен инструмент за постигане на политически цели.

Това каза пред ФОКУС политологът проф. Огнян Минчев.

Коалиция между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ“ според проф. Минчев е възможна, но към момента тя не е договорена. "Дали "Има такъв народ“ си вдига цената, за да получи нещо повече като възможности и гаранции, или просто има вътрешни споразумения с част от участниците в процеса на излъчване на ново мнозинство, не можем да знаем, защото тези неща се случват зад затворени врати. Всичко обещава на практика основните потенциални участници в едно следващо правителство да играят силово и да преминават през редица теснини и блокади преди да достигнат до някакво споразумение, ако въобще достигнат до него“, коментира той.

Участниците в преговорите имат свои собствени страхове и интереси. "За ГЕРБ като най-голяма партия страховете се разделят поравно между двете противоположни опции – да се направи правителство и ГЕРБ да поеме отговорността, или да не състави и на практика да изгуби своя статут на водеща, пък и на посредничеща сила в днешната политическа система. ГЕРБ на практика се колебае между опасностите на тези две полярни решения“, заяви политологът.

ДПС от своя страна не е водеща партия, не е инициатор на процесите, тя следва, партнира и същевременно е в състояние да определя посоките и решенията в ключови аспекти на националното управление, обясни Огнян Минчев.

"Делян Пеевски има силна потребност от това да получи определено парче от публичната политическа власт в страната. Това му е необходимо по легитимационни причини. Този публичен политически успех обаче е комбиниран с един много по-голям, много по-широкоразпространен неформален властови потенциал на ДПС и на самия Пеевски, натрупан в продължение на много години, тъй като ДПС и самият Пеевски са посредници в отношенията между публичната система от институции от една страна и олигархичното задкулисие от друга. Структурите на ДПС и Пеевски разполагат с огромно влияние и контрол върху всички национални институции, върху правосъдието, върху специалните служби, върху корпоративната инфраструктура. Това е власт, която комбинирана с публична власт, е плашещо голяма не само за нас като обикновени граждани, но и за определени политически сили, включително и за ГЕРБ. Това наистина е една много висока концентрация на власт, която е упражнявана под прикритието на една политическа сила, заемаща скромното второ място“, коментира политологът.

Ултиматумите са част от българския политически живот, но те не са полезен политически инструмент. "Те са част от ниската политическа култура, която все повече доминира политическия живот. Всеки, който започва да налага своя интерес с ултиматуми, на практика рискува да постигне задънената улица, в която влязоха участниците на сглобката преди няколко месеца“, припомни проф. Минчев.

При провал на преговорите за съставяне на правителство и нови предсрочни избори през септември или октомври, интересът към тях ще бъде още по-малък, прогнозира политологът. "Българските избиратели еднозначно са показали, че няма да участват в тази арогантна игра на провеждане на избори през няколко месеца, само и само да се нагласят задкулисните пасианси на участниците в тези избори. Възможно е да има нови или стари участници, които ще имат доста по-високи резултати, които са имали досега. Всяка следваща стъпка в завъртане на цикъла на безизходица вече ще води не само до изчерпване на ресурсите на политическата ни система такава, каквато я познаваме, но ще въвежда и все повече наказателни точки за основните участници в политическата игра“, заяви Огнян Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7878

    4 0 Отговор
    Да направим България отново велика
  • 2 Толума Минчев!

    15 1 Отговор
    И с Марсианците е възможна Коалиция, но те няма да идват да Преговарят с трите ЧОФРИ!?
  • 3 Дебелия политолог

    19 1 Отговор
    Явно не познава Слави. Щом е казал ,че няма да има подкрепа, значи няма да има.

    Коментиран от #8

  • 4 Анонимен

    10 1 Отговор
    Този върти опако само гледа келепир но ще доиде момента да не му дават думата
  • 5 Анонимен

    12 0 Отговор
    Думи за пари а не за доброто на българия
  • 6 хаберих

    7 0 Отговор
    Мъж се прибира вкъщи. Гледа котката ,че е без козина. Пита жена си:
    - Какво се е случи?
    - Нали сам ми каза, че няма да е лошо да обръсна котето.
  • 7 Ами не е възможна лъжецо

    8 1 Отговор
    Слави вчера каза.
  • 8 Познава Слави

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дебелия политолог":

    Ама за лъжи му се плаща.
  • 9 да де

    7 0 Отговор
    Аман от платени пребоядисали се и.иоти
  • 10 007

    11 4 Отговор
    Вече не е толкова лошо да се управлява със служебни правителства при работещ парламент и без президентски номера. Забравихме как Италия имаше правителствени кризи не по-малко от нас и за много време. Вече се разбра, че политическият елит е некачествен и неуправляем, точно колкото и нацията, от където са събрани, а не избрани. Избори наесен с нова песен.
  • 11 Тити

    10 1 Отговор
    Мафиотите от Герб си правят крива сметка без кръчмар Итн отдавна са ги отрязали.
  • 12 Факти

    5 1 Отговор
    Е то там е работата , че не могат да се разберат кой колко да открадне !
  • 13 Силно падна

    8 0 Отговор
    гарда на професорските титли след даването им по партийна линия.
  • 14 Дрън дрън та пляс

    1 1 Отговор
    Научи се да смяташ бе
  • 15 Време е!

    5 0 Отговор
    Урсула е виновна за това че се меси в изборите, тиквата,прасето и сокола, трябва да са в затвора!
  • 16 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    1 2 Отговор
    Дал съм им празен чек,просто сами да напишат колко нощни шкафчета искат..
    Няма ли кабинет,шиши ще ме окраска с 200..
  • 17 Вервайте ми!

    4 0 Отговор
    За ИТН ако приемат условията на ГЕРБ и ДПС ще е фатално!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Няма да е

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Вервайте ми!":

    Щото в първият момент когато видят схеми, ще напуснат и разпаднат правителсрвото. А такива ще видят.
  • 19 Иван

    0 0 Отговор
    Ами - да правят нови избори, поне тези пари са нещо смислено - вместо безумните харчове, за каквото и да било.

    Никога не е имало такава разсипия, пари може да се харчат - примерно ако са твои.

    Защо не се опиташ да крадеш от частна фирма - ще ти се ядосат.

    А държавните пари се харчат на произвол, няма никакво стопанисване.
  • 20 Огнян Минчев

    2 1 Отговор
    Торба с фекалии и американско знаме отгоре съм.
  • 21 Очаквано!

    2 3 Отговор
    Всички знаем, че Има Такъв Народ, който за пари и постове е готов да се продаде! Значи остава да уточнят количеството пари и нивата на постовете.
  • 22 Бамбука

    1 2 Отговор
    Искаха да са първи, искат власт, защото там са парите, но се страхуват да поемат отговорност. Ще спорят още малко, ще си стиснат ръцете под масата, ще се разберат старите далавераджии и ще забравят за България. Парата днес, другото кучето го яли.

    Коментиран от #25

  • 23 Шарлатани

    3 0 Отговор
    Дългия и Тошко нещо позабравиха за чегъртането на модела Джипко Бибитко.

    Коментиран от #24

  • 24 А как да го чегъртат

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шарлатани":

    като народа не иска да чегърта. От хората зависи.
  • 25 Да не говориш

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бамбука":

    за ПП и ДБ, че все едно тях описа.
  • 26 И друго е възможно,

    0 0 Отговор
    От партнираща партия,ДПС да се превърне във водеща партия,при едни нови избори.Едни се карат,други печелят.Изводите всеки може да си ги направи сам....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове